Godaste jultårtan

En praktfull och riktigt god tårta till julen med valnötter, choklad, vispgrädde och marsipan!
Du behöver:
50 g valnötskärnor
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
3 dl florsocker
Fyllning:
300 g blockchoklad
3 msk matolja
1 ½ dl vispgrädde
Garnering:
200 g blockchoklad
25 g smör eller margarin
1 påse rostade mandelspån
100 g mandelmassa
små sockertomtar
Gör så här:
- Mal nötterna
- Blanda samman dem med vetemjöl, potatismjöl och bakpulver
- Vispa ägg och socker ljust och pösigt
- Rör ner mjölblandningen
- Häll smeten i smord och bröad form (ca 2 ½ liter)
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 min
- Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna
- Fyllning:
- Dela cholkaden i mindre bitar och smält den i vattenbad
- Ta upp skålen och tillsätt oljan droppvis under omrörning
- Rör i denovispade grädden under fortsatt omrörning
- Dela kakan i tre bottnar
- Lägg ihop bottnarna med chokladkrämen emellan men låt den översta vara utan kräm
- Garnering:
- Kavla nu ut mandelmassan mellan plastfolie till en rundel lika stor som tårtan
- Lägg mandelmassan ovanpå den översta tårtbottnen med hjälp av plastfolien
- Hyvla av lite choklad med osthyvel
- Dela resten i mindre bitar och smält i vattenbad
- Klicka ner matfettet och rör om
- Bred chokladen över och runtom hela tårtan
- Strö den hyvlade chokladen ovanpå
- Tryck fast mandelspånen runt kanten
- Garnera med små sockertomtar
Smaklig Måltid!
Kommentarer
Trackback