Kalkon till julen i stekpåse




Du behöver:
1 hel kalkon (4-5kg)
1 halv citron eller lime
smält smör
2 msk soja
salt och vitpeppar

Fyllning:
katrinplommon
klyftade äpplen
mandarinklyftor
smörklickar
hackad persilja eller rosmarin

Sås:
6 dl grädde
4 dl sky eller buljong
salt och vitpeppar
2 tsk svartvinbärsgelé (kan uteslutas)

Gör så här:

  • Tina kalkonen över natten.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Gnid in kalkonen med citronen/lime
  • Fyll kalkonen med plommon, äpplen, mandarin, smör och kryddor
  • Bind ihop lårbenen och evtl. runt halsen
  • Blanda smöret med salt, peppar och soja och pensla hela kalkonen
  • Gör i ordning en stor stekpåse (10 kg) och lägg i kalkonen med bröstet uppåt
  • Stek kalkonen i ugnen (ca 30 min per kilo)
  • Sänk temperaturen till 175 grader när kalkonen har fått fin färg
  • Efter ca 2-3 timmar vid en temperatur på 80 grader (om du använder termometer) kan du ta ut kalkonen ur stekpåsen och skära upp den.
  • Lägg den på ett fat med folie över
  • Använd skyn till såsen
  • Koka den ihop med grädde och smaksätt den med salt och peppar (svartvinbärsgelé)
  • Servera kalkonen ihop med kokt potatis, rödkål eller brysselkål och svartvinbärsgelé.

Smaklig måltid!


Kommentarer
Postat av: Petra A

Stort tack för receptet. Låter som ett smaskigt recept och enkelt och bra med stekpåse. Dte blir julen kalkonrecept i detta hemmet ;)

GOD JUL

2011-12-21 @ 11:46:19
URL: http://peaz-peaz.blogspot.com
Postat av: Åsa Wihlborg Drougge

Kalkon o kyckling som tillagas i stekpåse blir perfekt och man slipper ösa. Sen brukar jag alltid överskrida tillagnibgstiden rejält och får en mör och fin kalkon med rejält med spad. Spadet kokar jag upp med 3 dl grädde och låter katrinplommonen koka med så får man en kanongod smarrig sås. På slutet silar jag bort katrinplommonen och häller i en matsked sherry och du har en gudomlig smak.

2015-04-04 @ 23:38:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0