Kalkon till julen i stekpåse

Du behöver:
1 hel kalkon (4-5kg)
1 halv citron eller lime
smält smör
2 msk soja
salt och vitpeppar
Fyllning:
katrinplommon
klyftade äpplen
mandarinklyftor
smörklickar
hackad persilja eller rosmarin
Sås:
6 dl grädde
4 dl sky eller buljong
salt och vitpeppar
2 tsk svartvinbärsgelé (kan uteslutas)
Gör så här:
- Tina kalkonen över natten.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Gnid in kalkonen med citronen/lime
- Fyll kalkonen med plommon, äpplen, mandarin, smör och kryddor
- Bind ihop lårbenen och evtl. runt halsen
- Blanda smöret med salt, peppar och soja och pensla hela kalkonen
- Gör i ordning en stor stekpåse (10 kg) och lägg i kalkonen med bröstet uppåt
- Stek kalkonen i ugnen (ca 30 min per kilo)
- Sänk temperaturen till 175 grader när kalkonen har fått fin färg
- Efter ca 2-3 timmar vid en temperatur på 80 grader (om du använder termometer) kan du ta ut kalkonen ur stekpåsen och skära upp den.
- Lägg den på ett fat med folie över
- Använd skyn till såsen
- Koka den ihop med grädde och smaksätt den med salt och peppar (svartvinbärsgelé)
- Servera kalkonen ihop med kokt potatis, rödkål eller brysselkål och svartvinbärsgelé.
Smaklig måltid!
Kommentarer
Postat av: Petra A
Stort tack för receptet. Låter som ett smaskigt recept och enkelt och bra med stekpåse. Dte blir julen kalkonrecept i detta hemmet ;)
GOD JUL
Postat av: Åsa Wihlborg Drougge
Kalkon o kyckling som tillagas i stekpåse blir perfekt och man slipper ösa. Sen brukar jag alltid överskrida tillagnibgstiden rejält och får en mör och fin kalkon med rejält med spad. Spadet kokar jag upp med 3 dl grädde och låter katrinplommonen koka med så får man en kanongod smarrig sås. På slutet silar jag bort katrinplommonen och häller i en matsked sherry och du har en gudomlig smak.
Trackback