Om jordbävning och tsunami

I morse (27 jan 2010) inträffade ett jordskalv/jordbävning med magnituden 8,8 cirka 30 mil söder om Chiles huvudstad Santiago och många personer har omkommit. En tsunamivarning har utfärdats för hela Stilla havet.

Experter säger tsunami-vågor kunde slå Asien, Australien och Nya Zeelands stränder liksom amerikanska västkusten och Alaska
inom 24 timmar efter jordbävningen. Sammanlagt 53 länder omfattas av tsunamivarning.

Det uppskattas att Chiles jordbävning i dag var 1.000 gånger starkare än den jordbävning som drabbade Haiti i januari.


Den största jordbävning som inträffat i modern tid hade magnitud 9,5 på Richterskalan, och inträffade 1960 utanför Perus kust (känd som Jordbävningen i Valdivia) där omkring 3000 människor dog. Denna jordbävning liknar den som inträffade 2004 utanför Sumatras kust, i det att det är en havsplatta, Stilla Havsplattan, som sjunker under en annan platta, nämligen den sydamerikanska.

Richterskalan
Richterskalan är en magnitudskala enligt vilken jordskalvens styrka, energiutmätning, mäts.
Den är logaritmisk vilket innebär att en ökning i magnituden med en enhet ger 25 till 30 gånger större energiutlösning.

1 - 2,9 - märks endast av känsliga
3 - 3,9 - skakar som om en tung lastbil kör förbi
4 - 4,9 - från att hängande saker gungar till att fönster och porslin går sönder
5 - 5,9 - från att möbler rör sig, till att dåligt byggda hus skakas
större än 6 - från att murar och dåligt bygda hus rasar och bra byggda hus skakas, till fullständigt förödelse.

(källa: Svenska Dagbladet)



Jordskalv / Jordbävning

Jordskorpan består av ett antal plattor som rör sig i förhållande till varandra. Var och en av dessa plattor kan bära upp en kontinent, ett hav eller båda. När två kontinentalplattor kolliderar så bildas berg. När en platta som ligger under havet kolliderar med en kontinentalplatta kommer havsplattan att sjunka under kontinentalplattan, eftersom den är tyngre. När två havsplattor kolliderar sjunker den ena under den andra, vilket var vad som hände utanför Sumatra i Indiska oceanen år 2004. Slutligen kan två plattor röra sig från varandra, och då stiger magma (smällt berg) upp igenom jordskorpan.

Plattorna kan röra sig med en hastighet av flera centimeter per år. Om de fastnar byggs en spänning upp. Detta fortsätter tills spänningen når en kritisk nivå. Då inträffar en jordbävning som lösgör all energi som byggts upp. Energin sprids i form av vibrationsvågor som rör sig genom den omgivande berggrunden till jordskorpan.

Jordskorpans plattor sätts i rörelse av strömmar i den flytande, heta magman i jordens inre. De delar som rör sig är egentligen ett cirka 100 km tjock lager som består av jordskorpan och den yttre delen av den så kallade manteln som ligger som ett skal innanför den fasta jordskorpan.




Epizentrum = Epicentrum
Bruchzone = Brytställe
Erdbebenherd = Jordbävningshärd

Tsunami
Tsunamis orsakas av jordbävningar, jordskred, vulkanutbrott eller meteoritnedslag som påverkar vattnet och sätter igång en serie vågor som kan färdas tusentals km. En förenklad analogi är de ringar som uppstår i en vattenyta när man kastar i en sten.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0