Kött - rått, medium, well done?

För att kunna laga mat på ett bra sätt måste du lära dig att bedömma hur tillagningen fortskrider så att du kan justera tid och temperatur allt eftersom. Förlitar dig inte blind på receptens instruktioner om tid och temperatur.

Hur avgör man då om en köttbit är färdiglagad?



Rått (rare)
stekt kött känns mjukt och sviktande att ta på.
När köttet börjar bli "medium rare" (halvägs genomstekt) bildas röda pölar
av steksaft (blod) på ovansidan.




Medium rare stekt
kött fjädrar nästan inte alls tillbaka när man trycker på
det med fingret. Röd steksaft bildas på ytan.




Medium stekt kött (stekt nästan hela vägen, men med en röd kärna)
känns ganska fast att ta på och rosa steksaft bildas på ovansidan.




Medium well
stekt kött (stekt så när som på en rosa kärna) känns mycket
fast att ta på. Brun och rosa steksaft bildas på ytan.




Well done
(genomstekt) kött känns hårt att ta på och om det släpper
ifrån sig saft är den brun.



Det vore nästan pinsamt att använda en termometer för att avgöra hur färdigstekt en köttbit är.
Förutom att skära upp köttet och se hur det ser ut är det bästa sättet att kontrollera det genom att trycka på köttet med fingret och känna på konsistensen. Mot slutet, när det är i det närmaste färdigt, kan du också se på mängden köttsaft och färgen på den.

Rått och väldigt lätt tillagat kött känns mjukt och sviktande och släpper inte ifrån sig någon köttsaft.
Så fort köttet börjar "fjädra" tillbaka och små pärlor av saft tränger upp till ytan är det rare till medium rare. Kött som är medium done fjädrar tillbaka helt och hållet, känns fast att ta på och släpper ifrån sig större mängder av rosa steksaft. När köttet passerat medium-stadiet blir det mer och mer fast att ta på och steksaften blir brun. (Well done)


Ungstekt kött
Temperaturen i stekar kan kollas med en stektermometer men professionella kockar sätter ofta i en steknål i köttet och vidrör den sedan med läppen för att bedöma köttets tillstånd. Träna genom att först läsa av temperaturen med en stektermometer. Vidrör sedan omedelbart termometern med underläppen och du kommer snart att lära dig hur olika temperaturer känns mot din läpp. Små fina bitar av kött som skall pocheras, t ex filé kan testas på samma sätt. När man testar innertemperaturen hos stek skall man komma ihåg att temperaturen stiger cirka 3 grader efter att man tagit ut den ur ugnen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0