Räddningar i köket



Buljong

Om buljongen skurit sig går det att "lappa ihop" den med en bit träkol (om man har det hemma). Lägg bara kolbiten i kastrullen och låt sjuda sakta.

Crème Fraiche
Om man inte har någon crème fraiche kan man använda yoghurt istället.

Curry
Om man haft för mycket curry i en rätt ska man röra ned yoghurt, det mildrar effekten. Rör om men låt inte koka upp.

Fet mat
Om maten är för fet stoppar man ned en skiva franskbröd, som suger upp det överflödiga fettet. Är soppan för fet häller man vätskan genom en sil, ett kaffefilter eller, om det är kris, en nylonstrumpa tillsammans med några isbitar. De fångar behändigt upp det feta. Man kan också lägga isbitar direkt i soppan och fånga upp dem precis innan de smält. Några salldsblad suger också upp fettet, det fastnar på bladen.

Grädde
Om det fattas grädde till kaffet vispar man en äggvita istället.
Om grädden surnat kan man rädda den om man lägger 1 tsk strösocker i varje kopp tillsammans med den sura grädden. Rör om tills det smält och slå sakta över kaffet under kraftig omrörning. Ingen kan ana att grädden varit sur. Men man måste gilla sött kaffe!

Hollandaisesås
Om hollandaisesåsen har skurit sig häller man den i en kall kastrull och vispar kraftigt. Häll tillbaka till den ursprungliga kastrullen och värm försiktigt upp igen.

Kaffe

Om kaffet stått och kokat eller har stått för länge i bryggaren lägger man en istärning i kaffet innan det serveras, så märker ingen missödet. Den bittra smaken försvinner då.

Kakor
Om kakan sjunkit ihop på mitten kan man skära ut kaksmeten som inte lyft sig. Fyll med färsk eller konserverad frukt och vispad grädde.
Om kakan är för torr prickar man den full med hål och häller i apelsinjuice. Lägg i plastpåse. Det är ännu bättre om kakan vänds upp och ned, då syns inga märken efter sticken. När så juicen spritt sig i innanmätet vänds kakan och serveras.

Kylda drycker
När det inte finns plats i kylskåpet kan man linda en våt handduk kring var flaska och ställa den i korsdrag. Efter en halvtimme är de kalla. Öl kan man lägga i diskhon med kallt vatten en stund.

Majonäs
Om majonnäsen skurit sig tar man en sked ljummet vatten eller vinäger och blandar ut med lite av den misslyckade majonnäsen. När den blandat sig väl, rör man i den i den ursprungliga majonnäsen. Lyckas inte detta, får man ta en ny äggula och lite olja (gnid träskeden med lök så binds ingredienserna). Använd för sekerhets skull vattenbad. Olja till majonnäs kan ersättas med smält smör.

Mjöl
Om mjölet är slut kan man använda pannkaks- eller våffelmix eller potatisflingor.

Potatis
Om potatismoset klibbar när man tillsätter mjölken, strör man torrmjölk över.
Potatis som kokat sönder kan däremot inget knep rädda! Gör potatismos av det.
Potatis kan snabbkokas genom att man sticker en spik eller en bit ståltråd i den.
Ungsbakad potatis blir snabbare klar om man skär av den i var kortända.

Ris
Om riset klibbat ihop sig behandlas det som spagetti och spolas under rinnande, kallt vatten. Värm igen i grytan med lite smör.

Sallad
Är grönsalladen vissen? Liva upp den med ett "skotskt bad". Lägg den först 20 minuter i varmt vatten med en näve salt, därefter i iskallt vatten, den blir som ny.
Man kan också doppa salladen i vatten med lite socker eller vinäger, eller i en skål med kallt vatten, citronsaft och några isbitar. Låt den sedan stå i kylskåpet 1 timme. Eller pröva med att lägga salladen i kallt vatten och några bitar rå potatis, stärkelsen i potatisen gör salladsbladen som nya.
Om oljan till salladen är slut kan man ersätta den med ett vispad ägg.

Salt mat
Om mat är för salt lägger man en rå, skalad potaits i maträtten. Man kan också pröva med en sockerbit, som på några sekunder absorberar salt.
Skinka, liksom stek, som blivit torr stryks med 1 msk cidervinäger (något annat går inte) och 1 msk socker. Låt det få verka en stund.
Finns det inte tid till det, så går mycket salt ur stek eller skinka när de läggs i mjölk.
Om det är bråttom tar man till det gamla korktricket. Lägg en vinkork bredvid köttbiten och så in i ugnen ett ltet tag till.

Seg mat
Pommes chips och cocktailtilltugg som blivit segt lägger man in i ugnen några minuter på svag värme under grillen.

Smör

Om smöret är hårt kan man riva det på rivjärn, så går det lättare att breda. Man kan också stoppa smörpaketet utan omslagspapper i mikrougnen ett litet tag.
Ett riktigt mormorstips är att placera smöret på en tallrik och täcka det med en varm uppochnedvänd kastrull.

Ströbröd

Är ströbrödet slut? Krossa lite kex, knäckebröd, chips eller gamla skorpor.

Sås
Om såsen är för fet tillsätter man några droppar kallt vatten eller lite bikarbonat.
Om såsen är för grynig kan man passera den i durkslag eller sil och trycka ut klimparna med baksidan av en sked.
Om såsen är för salt tillsätter man lite cidervinäger, eller så återställer man balansen med en sockerbit.
Om såsen har skurit sig tar man 1/2 msk varmt vatten i mortel. Tillsätt såsen under omrörning, lite i taget.

Vaniljkräm
Om vaniljkrämen skurit sig ska man föra över den i en flaska och skaka kraftigt.

Vidbränd mat
Om maten är vidbränd ska man börja med att sätta kastrullen i kallt vatten, så att värmen sjunker. Det kan räcka med 1 tsk brännvin för att rädda anrättningen eller en rå, skalad potatis.
Om det handlar om en gryta ska man ta ur så mycket som går utan att skrapa kastrullen i botten. Häll över i en ny kastrull och tillsätt eventuellt mer vätska.
Om riset bränt vid byter man kastrull och lägger i en skiva mjukt bröd. På med lock och låt det hela göra sin verkan.
Om man bränt vid såsen ska man sila den genom en sil med hackad, färsk lök.
Om gratängen är vidbränd ska man skära bort det brända. Sedan rör man till en vit sås och täcker över gratängen, strö lite riven ost över och sätt in i ugnen igen.
Om mjölken är vidbränd ska man tillsätta lite salt.

Vinäger
Om man har haft för mycket vinäger i maten absorberas det av brödinkråm.
Om vinägern är slut kan den ersättas med sojasås.

Vitlök
Om maten smakar för mycket av vitlök, klipp några persiljekvistar och lägg i rätten, eller lägg persiljan i en tekula i grytan och låt koka med.

Ägg
Om det fattas ett ägg tar man 1/2 glas mjölk spetsat med en droppe vinäger. Detta gäller recept där ägg ingår,men inte är huvudingrediensen!

Överkokt mat
Om maten kokat för länge placerar man kastrullen med lock under rinnande kallt vatten under 10 minuter. Flytta över rätten till en ny kastrull.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0