Svamp

- Rensa svamp med bakpensel. Jorden som sitter vid roten skrapar man bort med en kniv - så lite som möjligt av den goda svampen ska ju gå till spillo.
- Svamp ska tvättas under rinnande vatten annars suger de upp för mycket fuktighet.
- Svamp fräser man i smör tills vätskan dunstat.
Champinjoner

- Champinjoner gör du lättast rena genom att ta dem mellan dina kupade händer, hålla dem under rinnande kallt vatten och försiktigt rulla dem mot varanda.
- Är champinjonerna små kan det vara lättare att skära dem i äggskäraren än med kniv. Lägg champinjonen med foten eller sidan uppåt eftersom hatten kan vara lite seg.
- Välj champinjoner som ännu "står i knopp" om du köper färska. Hatten ska inte ha släppt från foten och de rosabruna skivorna ska inte synas.
- Lägg aldrig färska champinjoner i vatten när du ska göra dem rena, de suger bara åt sig vatten och blir blöta.
- Om champinjoner är för våta när de ska stekas blir de ångkokta i stället för brynta. Stek i riktigt het stekpanna och rör om hela tiden, så får du bästa resultatet.
- Häll lite saft av en citron tillsammans med smöret i stekpannan när du bryner champinjoner, så blir de fastare och får fräschare färg.
- Odlade champinjoner behöver sällan sköljas.
Kantareller

- Rensa kantareller med brödpenseln. Stryk av penseln ibland mot hushållspapper. Skölj alrig kantareller, det tar bort det mesta av smaken som sitter ytligt.
- Har man lyckan att hitta trattkantareller eller svart trumpetsvamp går dessa utmärkt att torka. De kan sedan bland annat användas som smaksättning i grytor och soppor. Då smular man ner lite svamp i rätten.


Trattkantareller Svart trumpetsvamp
Kommentarer
Postat av: Cina
Åh vilken härligt blogg med många bra tips.
Är det ok att jag länker hit från min egen blogg?
Vänliga hälsningar
Cina
Trackback