Grilla



Det finns grillar för alla behov.
Vilken du än väljer är det ett krav som den måste uppfylla:

Grillgallret ska kunna flyttas till olika avstånd från glöden!


Vad är bäst - kol eller briketter?

Kolen är lättare att tända och ger godare smak än briketter, men håller värmen sämre.
Välj ett grillkolsmärke som innehåller kol i så olika storlek som möjligt.
Lägg folie i botten på grillen så är det lätt att tömma asken efteråt.


Tänd på rätt sätt
Lägg kolen i en pyramid mitt i grillen. Häll på tändvätska, inget annat. Vänta några minuter
och tänd sedan grillen.

Grillkolen har inte den rätta glöden förän efter minst 20 minuter.
För briketter tar det ännu längre tid.

Börja grilla först när glöden är jämn och glödbädden grå.


Bra att veta
  • Kött får en mycket finare stekyta om det är rumstempererat. Ta därför fram köttet ca 30 minuter före grillningen.
  • Salta köttet/fisken efter grillningen. Då rinner inte en del av köttsaften ur.
  • Undvik eld från glöden genom att pensla på lagom med fett.
  • Kött som har senor eller en fettrand runt kanterna bör snittas, annars kupar det sig.
  • Torka av överflödig marinad innan du lägger på köttet. Droppande marinad kan börja brinna. Dessutom får en torr grillyta finare färg.
  • Börja grilla högt upp och flytta sedan ner gallret om det behövs.
  • Vänd köttet flera gånger med en grilltång, så att det inte blir bränt.

Hela stekar
  • Steken måste grillas jämt, vänd den därför ofta.
  • Ställ in grillgallret på så långt avstånd från glöden som det går.
  • Har din grill lock, utnyttjar du givetvis det för bästa resultat.
  • Använd alltid briketter. De har längre glödtid än grillkol.
  • Mät innertemperaturen då och då genom att sticka in en kötttermometer.

Grilltider
Tiderna nedan är ungefärliga. De varierar med avståndet till glöden, värmen och hur pass
genomstekt du vill ha köttet.

Ju tunnare kött desto närmare glöden. Tjocka bitar grillas längre från glöden och bör vändas
flera gånger.

Du kan kontrollera om köttet är färdigt genom att skära ett snitt och titta efter.

Kyckling och fisk måste grillas tills de är helt genomstekta.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0