Inbakad Oxfilé med svamp



Detta är en rätt som passar utmärkt när man får besök av goda vänner och vill bjuda
på något gott.


6-8 personer

ca 1 1/2 kg putsad oxfilé
salt, peppar
olja till stekning
1 burk murklor eller bland svamp
150 g champinjoner
2 schalottenlökar
50 g rökt skinka
1 tsk finhackad vitlök
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 dl crème fraiche
2-3 msk finhackad persilja
2-3 paket kavlad kyld smördeg (ICA)
2 äggulor

Gör så här:
  • Skär oxfilén i 8 jämnstora bitar
  • Salta och peppra
  • Bryn köttet hastigt runt om i en lätt oljad, het stekpanna
  • Lägg över på ett fat och ställ för att svalna
  • Skölj murklorna/svampen i vatten och låt rinna av
  • Finhacka champinjonerna och murklorna/svampen
  • Skala och finhacka schalottenlöken
  • Finhacka skinkan
  • Fräs svampen, schalottenlöken, skinkan och vitlök i smör
  • Tillsätt vinet och låt puttra på svag värme i 20-25 minuter
  • Rör i crème fraiche och låt koka ihop till en tjock röra
  • Salta och peppra
  • Rör i persiljan och ställ kallt
  • Sätt ugnen på 200 grader C
  • Kavla ut smördegsplattorna
  • Lägg en köttbit i varje platta med svampmassan ovanpå
  • Pensla kanterna med äggula och klistra ihop smördegsplattorna
  • Gör ett hål med en tandpetare mitt i locket
  • Pensla igen med äggulan
  • Ungssteka i ca 25 minuter om du vill ha rosa kött och
  • 35-40 minuter för genomstekt kött
Anvädar du djupfryst oxfilé bör du tina den långsamt i kylen dagen före och torkar
den noga på hushållspapper innan du tillagar den.

I stället för créme fraiche-röran kan man använda bearnaisesås eller vitlöks-/kryddsmör.

Smaklig måltid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0