Inbakad Oxfilé med svamp

Detta är en rätt som passar utmärkt när man får besök av goda vänner och vill bjuda
på något gott.
6-8 personer
ca 1 1/2 kg putsad oxfilé
salt, peppar
olja till stekning
1 burk murklor eller bland svamp
150 g champinjoner
2 schalottenlökar
50 g rökt skinka
1 tsk finhackad vitlök
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 dl crème fraiche
2-3 msk finhackad persilja
2-3 paket kavlad kyld smördeg (ICA)
2 äggulor
Gör så här:
- Skär oxfilén i 8 jämnstora bitar
- Salta och peppra
- Bryn köttet hastigt runt om i en lätt oljad, het stekpanna
- Lägg över på ett fat och ställ för att svalna
- Skölj murklorna/svampen i vatten och låt rinna av
- Finhacka champinjonerna och murklorna/svampen
- Skala och finhacka schalottenlöken
- Finhacka skinkan
- Fräs svampen, schalottenlöken, skinkan och vitlök i smör
- Tillsätt vinet och låt puttra på svag värme i 20-25 minuter
- Rör i crème fraiche och låt koka ihop till en tjock röra
- Salta och peppra
- Rör i persiljan och ställ kallt
- Sätt ugnen på 200 grader C
- Kavla ut smördegsplattorna
- Lägg en köttbit i varje platta med svampmassan ovanpå
- Pensla kanterna med äggula och klistra ihop smördegsplattorna
- Gör ett hål med en tandpetare mitt i locket
- Pensla igen med äggulan
- Ungssteka i ca 25 minuter om du vill ha rosa kött och
- 35-40 minuter för genomstekt kött
den noga på hushållspapper innan du tillagar den.
I stället för créme fraiche-röran kan man använda bearnaisesås eller vitlöks-/kryddsmör.
Smaklig måltid!
Kommentarer
Trackback