Marängbotten och maränghjärta - hemmagjorda



2 st bottnar

3 - 4 äggvitor
2 krm vinäger eller 1 krm ättika
eller citronsaft
2 dl strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 125-130°. (varmluft)
(med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader)

Rita cirklar på ett bakplåtspapper (ca 18-19 cm i diameter)

Vanlig maräng:
Vispa upp vitorna och sätt till sockret lite i sänder.
Vispa tills smeten är blank och styv.
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.
Du ska kunna vända bunken utan att äggvitan rinner ut.

Sjuden maräng:
Sätt en vid kastrull med vatten på spisen och låt det sjuda, inte koka!
Placera bunken med äggvita i vattenbadet och vispa som till vanlig maräng
tills smeten är blank, styv och varm, ca  60-70°. (kolla med stektermometer)
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den
kallnat, enklast i en bakmaskin.
Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop!

Du kan smaksätta marängen med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage
eller mandel samt chokladbitar m.m.

Fördela smeten i cirklarna och bred ut den.

Grädda mitt i ugnen i 40-50 minuter eller tills bottnarna släpper från papperet.

När bottnarna kallnat ska de förvaras torrt.



Av ovanstående smet kan man även göra små hjärtor




Man tillsätter då några droppar röd karamellfärg för att få en fin färg på dem.

Spritsa ut marängensmeten (sjuden) i form av små hjärtor på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter, marängerna ska vara sega i mitten.

Lycka till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0