Småkakor



Biskvismet blir mjuk och fin på ett kick om man låter äggen ligga i varmt vatten en stund,
innan man gör smeten.

Bittermandel ger alla nötkakor en alldeles speciell och god smak. Men var försiktig! Bitter-
mandel innehåller blåsyra och får därför endast användas i mycket små mängder. Bra och
helt ofarlig är däremot flytande bittermandelarom.

Kakorna håller längre om du lägger lite hopskrynklat hushållspapper i botten av kakburken.

Degen klibbar inte fast vid kaveln om man först lägger in kaveln en timme i frysen. Man kan
också kavla degen mellan två smörpapper eller plastfoliebitar.

Man kan göra skojiga mönster med hjälp av smält choklad eller chokladglasyr i en strut eller
ur tub. Har man vit sockerglasyr på kakan och gör mönstret i choklad blir kontrasten större och
syns bättre. På samma sätt kan man göra mycket personliga kakor till barnkalaset.

Luftigare deg får du om äggulan vispas till skum innan den tillsättes, liksom om du blandar i
lite ättika.

Marängerna blir höga och fina om du låter äggvitorna få rumstemperatur innan du vispar
dem - och om du tillsätter en nypa bakpulver före vispningen.

Stäng av ugnsvärmen, öppna luckan på glänt och låt de färdiggräddade marängerna stå kvar
i ugnen tills de kallnat, så spricker de inte.

När man bakar småkakor är det bäst att först provgrädda några stycken. Då ser man hur
mycket de flyter ut så att man senare kan placera de andra med lagom mellanrum. På så sätt
undviker man att de fastnar i varandra medan man utnyttjar plåten maiximalt.

Kavlade småkakor som t ex pepparkakor måste ha samma tjocklek annars blir de ojämnt
bruna vid gräddningen.

Mördeg blir särskilt fin om man byter ut den del av fettet (ca 50 g) mot färskost, typ Kesella.

Eftersom mördeg innehåller mycket fett är det helt onödigt att smörja formen. I stället kan man
skölja ur formen med kallt vatten innan man lägger på degen. Av vattenångan som uppstår i
ugnen blir mördegen extra spröd.

Mördeg
får bara snabbt arbetas ihop, inte knådas. Arbetas den för länge blir den torr och går
lätt sönder. Hellre för kort tid än för länge.

För hård mördeg blir mjuk igen om man formar den till en boll, gör en fördjupning i den och
häller i lite mjölk. Arbeta in vätskan snabbt.

Särskilt lätt och smidig blir mördegen om man tillsätter en tsk ättika till de övriga ingredienserna
från början.

Smördeg
behöver mycket fukt för att bli luftig vid gräddningen. Spola därför av plåten med kallt
vätten innan du gräddar. Dessutom kan man ställa in en ugnsfast skål eller bägare med vatten i
ugnen.

Sockra bären
på fruktflarnet efter gräddningen så behåller bären saften bättre.

Om du vill ersätta vanligt socker med vaniljsocker i ett kakrecept bör du ta bort en tsk av
sockermängden.

Småkakor av mördeg blir sprödare om man vispar äggen med lite citronsaft innan de tillsättes.

Småkakor är färdiga när de lätt lossnar från plåten. Prova med en stekspade.

Småkakor kan lätt dekoreras med smält choklad. Använd en bakpensel och låt chokladen rinna
ner på kakan medan du för penseln fram och tillbaka.

Alla kakor smakar bättre om man tillsätter degen en nypa salt.

Är margarinet eller smöret för hårt, riv det på ett rivjärn, så mjuknar det fortare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0