Påsk - Mat

Man firar påsk inom judendomen och kristendomen.
Enligt den judiska kalendern firas påsken den 14:e dagen i vårmånaden Nisan
och då det alltid är fullmåne.

De kristna flyttade påskfirandet till påföljande söndag, den dag de menar
att Jesus uppstod.

Påskdagen infaller sedan år 325 alltid första söndagen efter första fullmånen,
efter vårdagjämningen.





En gammal svensk tradition är att en påskkärring, en häxa, flyger på sin kvast
till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen.

Det är vanligt att barn klär ut sig till påskkärringar på skärtorsdagen och går
runt bland grannar och lämnar små tecknade kort som de själv har ritat.
I gengäld får de godis eller någon annan liten gåva.





Påskris
Lagom till påsk tar vi in björkris eller något annat ris och pyntar det med påskvippor
och dekorationer såsom målade ägg.




Påskägg

Man fyller påskägg med godis och delar ut dem till barn och vänner.



Påskmaten

Påskmat för de allra flesta är förknippat med ägg och att måla ägg.
Inlagd sill och lax och lamm förknippas ofta med påsken.


Påsksill


  • 1 burk matjessill ca 220 g
  • 2 citroner
  • 1 rödlök
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 1/2 tsk krossade vitpepparkorn
  • 1 tsk strösocker

Låt sillen rinna av väl men tag vara på lagen.
Skär sillen i 2 cm breda bitar. Tvätta citronerna väl i ljummet vatten.
Pressa saften ur den ena och skär den andra i lövtunna skivor. Halvera skivorna.
Skala och skiva löken.

Varva sillen med citron- och lökskivor i en glasburk.
Blanda gräddfill, citronsaft, vitpeppar, ev socker och 1 msk lag från sillen.
Häll blandningen över sillen och låt det hela stå ca 1 dygn före serveringen.


Gravad lax



1 kg laxfilé helst av mittbiten
2 tsk grovt krossad vitpeppar
1/2 dl salt utan jod
1/2 dl socker
1 dl hackad dill

Om du använder färsk lax så  frys in den i tre dygn, innan du äter den
så att alla eventuella parasiter dör.
  • Ta bort alla småben.
  • Torka av filéerna med hushållspapper.
  • Blanda alla kryddor och dill.
  • Dela laxen i två lika stora bitar och gnid in filéerna med kryddblandningen.
  • Lägg sedan ihop dem med köttsidorna mot varandra.
  • Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop ordentligt.
  • Låt grava i kylskåp 2-3 dygn.
  • Vänd på påsen morgon och kväll.
  • Skrapa sedan bort dill och kryddor.
Gravad lax kan förvaras en vecka i kylskåp och tre månader i frysen.


Lammkotletter eller lammfilé




8 lammkotletter eller
4 bitar av filé (filérna går att dela)
4 msk olivolja
0,5 tsk torkad timjan och/eller rosmarin
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt och peppar

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Gnid in kotletter eller filéer med olja, kryddor, vitlök, salt och peppar
  • Bryn köttet på båda sidor och ställ in i ugnen cirka 5 – 10 minuter
  • Kontrollera att köttet är som du vill ha det

Smaklig måltid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0