Färsk sparris



Det finns ett par viktiga saker att tänka på innan man tillagar den delikata vårprimören.

Först, bryt av de trådiga fötterna på sparrisarna och släng eller koka soppa på dem,
de är för trådiga och tista i smaken. Tänk sedan på att inte koka dem för länge så att de
tappar sin krispighet, ett par minuter räcker. Grilla, koka eller stek sparrisen i matfett
i 3-4 minuter, servera dem sedan som förrätt eller tillbehör med Hollandaisesås eller smör.

Den vita sparrisen kokar man oftast, och den gröna brukar antingen kokas, stekas eller grillas.


Vit sparris

  • Innan du tillagar vit sparris behöver du avlägsna skalet som är beskt, trådigt och träigt.
  • Börja skala 2-3 centimeter från knoppen och ned.
  • Skär av ett par centimeter av nederdelen som ofta är träig och besk.
  • Använd vatten, salt och lite Citronsaft. Vattnet ska nätt och jämt täcka sparrisen.
  • Du kan förhöja smaken genom att göra ett kort avkok på skalet och renset som du sedan silar för att koka sparrisen i.
  • Lägg sparrisen i kokande spad och koka i cirka fem minuter, lite beroende på sparrisen tjocklek.
  • Ta kastrullen från plattan och låt dra ytterligare cirka 5 minuter.
  • Det bästa sättet att ta reda på om sparrisen är färdigkokt är att skära av en liten bit och prova.
  • Sparrisen ska vara mjäll och fin och inte alltför ”al dente”.
  • Du kan smaksätta sparrisen med antingen socker, vitt vin, citronsaft, muskotnöt eller bara smör.

Grön sparris

  • Skala bara av lite från nederdelen på stjälken.
  • Koka renset i saltat vatten och lyft upp renset med en hålslev.
  • Lägg sparrisen i kokvattnet och ha koll på tiden.
  • Sparrisen blir lätt överkokt, så det räcker med några minuter.
  • Känn med en sticka eller skär av en bit och provsmaka.

Lagring
Kan du inte laga sparrisen direkt, bör du lägga den svalt, fuktigt och mörkt.
Helst ska du lägga den i en fuktig duk och i en plastpåse och sedan i kylen.
Så håller sig sparrisen färsk i ca 2-3 dagar.



Gott till sparris är rökt skinka, kokt potatis, parmesanost,
men det går även med bara sparris och sås!

Samklig måltid!



Kommentarer
Postat av: Kisse

Det är verkligen viktigt att ta bort fötterna!



Vi brukar ångkoka våra, och den svenska är ju helt klart godaste=D

2010-05-09 @ 16:19:41
URL: http://kissesnails.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0