Grill-tips



Om man lägger ett lager med aluminiumfolie i botten på grillen reflekteras värmen och grillen
blir inte heller så smutsig.

Har man ingen lämplig borste att rengöra grillgallret med kan man använda en hopknycklad bit
aluminiumfolie.

Även om det inte går att ändra höjden på grillens galler går det att reglera värmen. Blir det för
varmt brer man ut kolen. Är värmen för svag föser man ihop den till en hög under det som ska
grillas.

Plötsliga eldsflammor i grillkolen kan man släcka med en blomspruta fylld med vatten, som är
lätt att ha till hands.

Grillat kött
blir knaprigare om man penslar det ett par gånger med öl under grillningen.

Även billigare köttbitar kan användas för grillspett. Strö över mörsalt och låt ligga övertäckt
ett par timmar före grillningen.

Grilla tunna köttbiter nära glöden annars blir de torra.

Det finns en regel: Avståndet tilltar med köttstyckets tjocklek.

Till grillning av grönsaker lämpar sig alla sorter som har skal och inte innehåller för mycket saft.
Idealisk är potatisen men även paprika, squash, fänkål, aubergine, lök, peperoni, majskolvar, tomater
och olika typer av svamp går fint att grilla.

För en hel fisk ska bli fortare färdig rakt igenom skär man skåror i den före grillningen.

Eftersom det inträffar olyckor i samband med grillningen varje år bör man följa några enkla råd.
Då blir grillningen ett nöje.
  • Grundregel: ställ grillen stadigt och skyddad från vind, så undviker man gnistregn.
  • Använder du tändvätska häll då cirka ett halvt glas över kolen. Vänta en stund och tänd sedan med extra långa specialtändstickor.
  • Häll aldrig bensin, fotogen eller eldningsolja på elden. För det första är det mycket farligt och dessutom förstör  det smaken på det grillade.
  • Ha för säkerhets skull alltid en hink vatten stående i närheten av grillen i beredskap, om det skulle behövas.
  • Om man häller på grillkol under tiden man grillar bildas för det mesta bara en besvärande rök. Ta i stället ordentligt med kol från början. Först när kolen är vitglödande är den tillräckligt het för grillning. Grillar man sin biff innan dess får man räkna med att den blir seg.
  • Lämna aldrig grillen utan uppsikt och håll barn och husdjur borta från den.

Ha en trevlig sommar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0