Hur känner man smak och lukt?



I munnen och näsan har vi särskilda sinnesceller. När de stimuleras av kemiska
molekyler skickar de nervimpulser till hjärnan.


Tungan är täckt med små knölar eller papiller. På sidorna av en del papiller sitter små
grupper av celler som kallas smaklökar. Varje smaklök innehåller mellan fyra och tjugo
sinnesceller med korta känselhår. Känselhåren reagerar på molekyler av föda som har
lösts upp av saliven i munnen. Tungan är känslig för fyra typer av smak.

Besk

Beskt känner man på den bakre delen

Surt
Surt känner man på sidorna och

Sött
sött på den främre delen av tungan.

Salt
Salt smak känner man överallt, men mest på tungspetsen.

Luktcellerna sitter överst i näshålan. De är försedda med känselhår som förgrenar
sig och sticker ut i det slem som klär näshålan. Molekyler i luften löses upp i slemmet
och stimulerar de små håren.

Det finns ungefär 15 olika luktceller och de kan känna skillnad på över 10 000 lukter!

Nu vet du det.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0