Om kryddor




Förvara chilipulver, paprikapulver och cayennpeppar i mörka, täta burkar i kylskåpet - de är
känsliga för värme och försämras snabbt.

Bevara smaken i färska kryddor genom att doppa dem i olivolja och sedan förvara dem i kylskåpet.

Bladkryddors hållbarhet är mycket varierande, men alla förlorar med tiden sin smak eftersom de
eteriska oljorna avdunstar. Dessutom spelar det stor roll om kryddan är hel eller mald och hur man
förvarar den.

Bäst är att skydda kryddorna från ljus och förvara dem lufttätt i påsar, glas- eller plastburkar. Då
håller de längst.

Eftersom de flesta maträtter kryddas med både salt och peppar kan det vara praktiskt att göra en
färdig blandning av dem. Tre fjärdedelar salt och en fjärdedel peppar kan vara lagom proportioner.

Hacka inte färska kryddor på en skärbräda av trä eftersom den suger upp den smakrika saften.
Använd istället en av plast.

Kör rosmarin genom papparkvarnen, så blir den inte stickig.

Om ett recept anger en viss mängd torkade kryddor kan de ersättas av tredubbla mängden färska.

Har saltet blivit fuktigt, lägg i några risgryn i saltkaret.

Hela lagerblad blir lätta att hitta och ta bort från maten om man sticker en tandpetare genom dem.
På samma sätt kan man göra med andra hela kryddor, som ska avlägsnas före serveringen, t ex
vitlöksklyftor.

Lägg smulade lagerblad eller andra örtkryddor i en tekula, så är det enkelt att ta bort dem när
grytan är färdig.  I stället för tekula kan man lägga kryddorna i en liten påse av glesvävt tyg eller
gasbinda.

Några hela pepparkorn i pepparströaren håller ströhålen rena och ger den färdigmalda pepparen
nymald smak.

Hela kryddor får aldrig steka med, då kan det bränna vid och förstöra smaken på maten. Tillsätt
det först efter stekningen.

Persilja förhöjer smaken på många andra kryddor. Prova att blanda persilja med samma mängd dill,
basilika, mejram eller rosmarin.

Salt ska lagras torrt och vid rumstemperatur.

Vitlök blir lätt att skala om den först får ligga i varmt vatten en stund.

Gör fräscht vitlökssalt: Strö salt på en skärbräda, hacka eller mosa en vitlöksklyfta i saltet.
Saltet suger upp vitlökssaften och minskar dessutom vitlökslukten.

Salta rätt när du lagar mat.
Soppor och gryträtter saltas när du börjar laga maten.
Kött saltas precis innan det tas från spisen.
Grönsaker saltas genom att kokas i saltat vatten.

Öl
kan, precis som vin, användas som krydda i både matlagningen och i baket.
Lite öl i skyn eller i såsen ger god smak och öl i degen ger luftigare bröd med knaprig skorpa.


Kommentarer
Postat av: Zanna

Gud vilka bra tips!! Tack så mycket! Denna sidan ska jag absolut spara!! :D

2010-12-04 @ 17:38:50
URL: http://zahlmark.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0