Gaser i magen?



Kraftig gasbildning, eller väderspänning som många säger, ger obehaglig uppkördehet, som
lättas endast genom rapning eller genom att prutta.


Alla människor har gaser i större eller mindre mängd. Dessa är det natruliga resultatet av
tarmbakteriernas inverkan på osmälta kolhydrater och proteiner. Men ibland kan stark gasbildning
vara symptom på något annat tillstånd som t ex kronisk förstoppning, magsår eller Crohns sjukdom.

Sväljer man stora mängder luft vid måltiderna kan man också får gaser i magen.

En del människor är mer utsatta för gaser i magen än andra. Att undvika tunga måltider, äta långsamt
och inte stjälpa i sig vätska, särskilt inte kolsyrade drycker, bidrar till att minska gasbildningen.

En annan nyttig åtgärd är att använda kryddor, som befrämjar matsmältingen, till sådana maträtter som
t ex brysselkål, baljfrukter och vitkål, som alla ger mycket gaser. Kryddor som citronmeliss, rosmarin,
salvia, timjan, kyndel, kummin och fänkål har dessa egenskaper.

Utom när det gäller linser och torkade ärter, som inte behöver blötläggas, minskar mängden osmältbart
socker, som orsaker gasbildningen, om man blötlägger torkade baljfrukter i vatten i flera timmar eller
över natten innan man kokar dem i rikligt med friskt vatten.

Användning av kli och andra fiberrika födoämnen, för att behandla förstoppning och andra matsmältnings-
besvär, orsakar ofta en dramtisk ökning av gaser. Det är därför en god idé att öka fiberintaget genom att
införa fiberrik mat lite i taget. När matsmältningsapparaten vänjer sig vid en större mängd kommer denna
obehagliga bieffekt att upphöra.

Ett par dl naturell yoghurt per dag bidrar till att upprätthålla de bakterenivåer, som är nödvändiga för
matsmältningen. T o m peroner med laktosintolerans, hos vilka mjölk och mjölkprodukter vanligen orsakar
gaspänning, brukar kunna fördra naturell yoghurt.

Mynta- eller fänkålste efter måltiden har länge använts som matsmältningsbefordrande medel. Myntate
slappar av musklerna i grovtarmen och minskar obehaget av för mycket gaser.

Vid inflammation i magsäcken
  • ät regelbundet
  • undvik starkt kryddat mat
  • låt bli kaffe ett tag och drick mynta- eller fänkålste
  • minska alkoholintaget



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0