Surf'n Turf

Grillad hummer med vitlöks- & limesmör, oxfilé och hummersås
En lyxig festmåltid som vi ofta åt i Chicago.
ca 4 personer
Grillad hummer
2 st Hummer (kokt)
vitlök- och limesmör
- Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen).
- Dela hummern på mitten.
- Pensla med vitlöks/limesmöret.
- Grilla hummern på köttsidan cirka 5 min med öppen lucka, tills den fått grillfärg.
- Vänd den inte.
50 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta eller mer om så önskas
1 lime
salt och peppar
- Rör smöret och blanda med pressad vitlök, saft och rivet skal av lime.
- Smaka av med salt och peppar.
800 g oxfilé
smör
salt
peppar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Bryn oxfilén runt om i stekpanna.
- Krydda med salt och peppar.
- Stek köttet i ugnen i 15 minuter.
- Slå sedan in köttet i folie tills det är dags att äta.
- Spara köttsaften till såsen.
1 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong (inkl. köttsaften)
2 dl vispgrädde
2 msk hummerfond
lite soja
- Vispa ut mjölet i köttbuljongen och koka upp detta tillsammans med grädde, hummerfond och köttsaften.
- Krydda såsen med salt, peppar och lite soja.
Gräddfilsås: (den vita mellan hummern och köttet)
gräddfil
Vitlök
salt o peppar
smör
färsk persilja
- Koka skaldjur (vilka du vill) i smör med vitlök
- när de nästan är klara fyll på gräddfil och resten av vitlöken
- låt sjuda tills såsen tjocknar (det är ganska tjockt med gräddfil ändå) och skaldjur börjar suga upp grädde
- strax före servering - tillsätt salt och peppar och färsk persilja
Tillbehör:
Servera gärna med majskolv, coleslaw och bakad potatis eller pommes

200 g vitkål
1 morot
1/2 gul lök
1 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
evtl. lite ananasbitar
- Finstrimla kålen.
- Skala och riv moroten.
- Skala och finhacka löken.
- Blanda dem med crème fraiche, majonnäs, senap och salt.
- Låt salladen stå i kyl någon timme.
Kommentarer
Trackback