Surf'n Turf



Grillad hummer med vitlöks- & limesmör, oxfilé och hummersås
En lyxig festmåltid som vi ofta åt i Chicago.

ca 4 personer

Grillad hummer
2 st Hummer (kokt)
vitlök- och limesmör
  • Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen).
  • Dela hummern på mitten.
  • Pensla med vitlöks/limesmöret.
  • Grilla hummern på köttsidan cirka 5 min med öppen lucka, tills den fått grillfärg.
  • Vänd den inte.
Vitlök- och limesmör
50 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta eller mer om så önskas
1 lime
salt och peppar
  • Rör smöret och blanda med pressad vitlök, saft och rivet skal av lime.
  • Smaka av med salt och peppar.
Oxfilé
800 g oxfilé
smör
salt
peppar

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Bryn oxfilén runt om i stekpanna.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Stek köttet i ugnen i 15 minuter.
  • Slå sedan in köttet i folie tills det är dags att äta.
  • Spara köttsaften till såsen.
Hummer-/steksås (den bruna i bilden)
1 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong (inkl. köttsaften)
2 dl vispgrädde
2 msk hummerfond
lite soja
  • Vispa ut mjölet i köttbuljongen och koka upp detta tillsammans med grädde, hummerfond och köttsaften.
  • Krydda såsen med salt, peppar och lite soja.

Gräddfilsås: (den vita mellan hummern och köttet)
gräddfil
Vitlök
salt o peppar
smör
färsk persilja

  • Koka skaldjur (vilka du vill) i smör med vitlök
  • när de nästan är klara fyll på gräddfil och resten av vitlöken
  • låt  sjuda tills såsen tjocknar (det är ganska tjockt med gräddfil ändå) och skaldjur börjar suga upp grädde
  • strax före servering - tillsätt salt och peppar och färsk persilja

Tillbehör:
Servera gärna med majskolv, coleslaw och bakad potatis eller pommes



200 g vitkål
1 morot
1/2 gul lök
1 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
evtl. lite ananasbitar
  • Finstrimla kålen.
  • Skala och riv moroten.
  • Skala och finhacka löken.
  • Blanda dem med crème fraiche, majonnäs, senap och salt.
  • Låt salladen stå i kyl någon timme.
Smaklig måltid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0