Svamp, svamp, svamp



I helgen var mina döttrar, barnbarnen, min sambo och jag och plockade svamp.

Till vår stora glädje hittade vi svart trumpetsvamp som är ju svår att upptäcka.



Svart trumpetsvamp
är en god matsvamp. Den behöver inte förvällas före matlagning.
Eftersom den har tunn märg lämpar den sig väl för torkning, då den på grund av sin kraftiga
smak kan användas som krydda. Den kan användas som råvara i soppor, såser och stuvningar
Svart trumpetsvamp är en mycket omtyckt matsvamp i olika delar av världen. Vanligtvis finner
man den i löv- och blandskog, och då företrädesvis under ek och hassel, men den är inte helt
ovanlig även i mossrika barrskogar. Skördeperioden för den är i augusti–oktober.




Förutom svart trumpetsvamp hittade vi även många trattkantareller och en del gula kantareller.





Trattkantareller

växer i mossiga barrskogar. Trattkantarellen är en mycket god matsvamp som passar utmärkt
att torka och i många maträtter.
Den här svampen växer ganska sent på hösten och kallas även
höstkantarell. Hatten är tunn, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart. Hattens
undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten. Foten är ihålig, brungul till gul.

Vissa år har vi även hittat trattkantareller långt in i början av vintern när snön hade kommit.





Kantareller
de här känner de flesta igen.
Vanlig kantarell växer allmänt i mossig barrskog eller blandskog,
särskilt under år med mycket försommarregn. Den kan växa tillsammans med många olika träd,
varför man kan finna den i olika sorters skogsmarker, ofta längs skogsvägar och stigar.

Läs mera om svamparna på:
http://www.svampguiden.com/kantareller.asp

Visst är det gott med en kantarellmacka!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0