Havets nyttigheter



Att fisk är nyttigt har länge varit känt. Fisk innehåller så många viktiga näringsämnen, in-
klusive protein, att den borde utgöra en större del av vår kost. Faktum är att vi i Sverige
äter långt mindre fisk än vi borde göra.

En liten portion fisk (100 g) ger mellan en tredjedel och hälften av den mängd protein som vi behöver
per dag. Flertalet fiskarter är även rika på vitamin B12 som är viktigt för nervsystemet och jod som
sköldkörteln behöver för att fungera effektivt.

Fet fisk som lax och sill innehåller minst dubbelt så många kalorier som vit fisk. Till skillnad från mättat
animaliskt fett är dock omättade fiskoljor mycket nyttiga. Undersökningar har visat att människor som
äter fet fisk minst en gång i veckan löper mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom och slaganfall.

De flesta experter anser att det är omega-3-fettsyrorna i fisken som hjälper till att skydda mot hjärt-
sjukdom och cirkulationsbesvär. De anses minska risken för blodpropp och förbättra blodflödet i de
små blodkärlen.

Undersökningar har visat att konsumtion av fet fisk kan lindra symptomen vid psoriasis. Detta kan
bero på omega-3-fettsyrorna eller de stora mängderna vitamin D som finns i fet fisk som strömming
och makrill. Man har även upptäckt att omega-3-fettsyrorna är nödvändiga för att hjärna och ögon
ska utvecklas normalt. Det är särskilt viktigt för blivande mödrar.

Många hinner inte laga en god middag hemma varje dag och går därför på restaurang. Det finns en
uppsjö av restauranger som serverar fisk- och skaldjursrätter.

På internet finns det tjänster där du kan leta bland restauranger utifrån där du bor, typ av mat och
prisklass. Exempelvis Melanders Fisk här i Stockholm. Där går det utmärkt att boka bord, få information
om restaurangen, prisinformation och man kan läsa vad gästerna tyckte om restaurangen. Snabbt
och enkelt.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0