Färskpressad apelsinjuice i flaskor



Nu i februari finns det låga priser på färska apelsiner, men snart går priset upp igen!


Det är nu man ska passa på att köpa ett gäng apelsiner och pressa ur saften, för visst är det gott
med färskpressad apelsinjuice. Tyvärr går det ju inte att spara juicen så länge, så man får fylla
ett antal plastflaskor och frysa in dem. Sedan är det bara att ta fram en kvällen innan om man
vill ha det till frukosten. Här tog vi små Loka-flaskor. De är lagom stora.




Apelsinskalet åker naturligtvis in i komposten.

Att apelsiner innehåller mycket vitamin C och antioxidanter vet väl de flesta. En apelsin innehåller
dessutom 173 hittills upptäckta hälsobringande ämnen.

C-vitamin kan inte lagras i kroppen utan bör tillföras varje dag. Det finns runt 100 mg C-vitamin i en
apelsin. Så om man äter en apelsin per dag så har man fått i sig det rekommenderade dagliga intaget
av C-vitamin.



2,5dl juice motsvarar dessutom nära 2-3 hela apelsiner!


Brist på C-vitamin kan ge blödningar i tandköttet, försämrad sårläkning och trötthet m.m.
Extrem brist kan ge skörbjugg.

Det är särskilt viktigt att tillföra C-vitaminer i förskylningstider. Många av oss får alldeles för lite
vitaminer i sig- särskilt barnen. Så det är kanske inte så dumt att ha lite extra i frysen.

I frysen sker visserligen en nedbrytning av C-vitamin men även nedbrytningsprodukterna av
C-vitamin har en viss antioxidant effekt, så förlusten av C-vitamin är inte så stor och betyder inte
så mycket i praktiken.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0