Regnbåge i gräddsås




Regnbågen är en medlem av laxfiskfamiljen
som spridits över stora delar av jorden från den amerikanska västkusten. Lättaste kännetecknet
är det breda rödvioletta bandet längs sidorna. De svarta prickarna återfinns på sidor, rygg- och
stjärtfena. Regnbågen kan väga upp till 15 kg och bli 80 cm lång. Vanligast ligger vikten på vild
regnbåge under 1 kg medan odlad väger mer, men sällan över 5 kg.

Smaken är ganska lik laxens och färgen på fiskköttet kan variera från ljusbrunt till rosa, rött eller
nästan vitt. Den som saluförs är odlad. (källa: Svensk Fisk)




  • Tina fisken eller ta en färsk
  • Lägg den i en ugnssäker form
  • Gnid in den med salt och svartpeppar
  • Blanda finrivet citronskal, finhackad lök, dill och smör
  • Tomat o någon citronskiva är också gott till
  • Fyll och täck fisken med blandningen
  • Häll över grädde så att fisken täcks
  • Tillsätt en skvätt vitt vin (det går bra med matlagningsvin)
  • Lägg på ett lock
  • Grädda i ugn i ca 15 minuter (200 grader)
  • Ta av locket och grädda ytterligare ca 10 minuter
  • Ta ur fisken ur ugnen och smaka av såsen
  • Servera till kokt potatis



Smaklig måltid!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0