Lite om oxfilé


 

Oxfilé eller nötfilé som den också kallas brukar finnas både färsk och fryst i matvaruaffärer.

Det är köttet närmast ryggraden på insidan. Oxfilé kan helstekas, stekas i mindre bitar eller i skivor.


Steka i skivor

  • låt köttet bli rumsvarmt
  • skär i 2 cm tjocka skivor
  • hetta upp en stekpanna
  • stek några minuter på varje sida så de får färg
  • salta och peppra
  • Lägg på ett ugnsfat och ställ in i kylen i 30 minuter så att de blir kalla
  • Sätt på ugnen och ställ in dem mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter
  • Då får man de möra fina bitarna, precis som på restaurang.

Skär inte upp köttet under stekningen för att kontrollera hur stekt det är för då blir rinner

köttsaften ur och det blir torrare. Använd istället en stektermometer om du steker större bitar

och mät innertemperaturen.

 

Om du steker tunnare bitar så känn på dem med fingrarna - är det mjukt och lämnar fingeravtryck

är den blodig och är den mjuk men ändå ger motstånd och fjädrar tillbaka är den medium och är den

fast så är den genomstekt.

  • Om det känns som när du trycker mot din kind = Blodig
  • Om det känns som när du trycker mot din nästipp = Medium
  • Om det känns som när du trycker mot din panna = Genomstekt
  • Rött (Rare): 50-55 grader
    Rosa (Medium): 55-60 grader

 



Helstekt oxfilé

  • stek det nederst i ugnen i 125-150°C
  • använd stektermometer och stek till någon av ovan nämnda gradtal
  • låt köttet vila minst 10 minuter eller minst 20 minuter i folie innan du skär upp det


Kommentarer
Postat av: lijna

lägga till varandra på bloglovin?:)

2011-01-23 @ 12:22:31
URL: http://angelijnas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0