Grilltips för sommaren



Grilla hör ju sommaren till. Själv har jag semester just nu och det grillas även mycket här hemma.

Men hur ska man lyckas få köttet så där gott och saftigt istället för att det ska vara torrt som
en skosula?

Självklart beror grillningen på vilken typ av kött som ska grillas. Det som är lättast att grilla är nog
vanlig fläskkött. (karré, fläskfilé, mm) De flesta vill ha det välstekt. Nötkött är svårare eftersom
alla brukar vilja ha någonstans på skalan mellan rare och well done.


Det finns ett sätt att lära sig känna på köttet vilken stekgrad det har:

  • Om man sätter toppen på tummen mot toppen på pekfingret och känner på muskeln nedanför tummen (på handens insida) så är den ganska slapp. Då är köttet ungefär medium.
  • Om man sätter ihop tummen och lillfingret istället känns muskeln myckdet hårdare. Då är köttet well done.

Det är bra om man har svålen kvar vid grillningen. Det gör att köttet blir extra mört.
För att få mört kött ska det vara melerat med fett.

Marinader ska dra minst fyra timmar innan grillningen för att det ska sjunka in i köttet ordentligt.

Det finns även många olika sorter grillolja och glaze. Grillolja kan man med fördel använda precis
innan man ska börja grilla och det passar även bra till grönsaker.

Glaze fastnar lättare än olja och det kan man pensla på under tiden man grillar. Man får en
karamelliserad yta.

Det viktigaste är att köttet är rumstempererat annars blir det svårare att uppnå ett bra resultat.

Grilla inte grönsaker och kött tillsammans på spett. Kött kräver längre grilltid än grönsaker och om
de grillas lika länge kommer grönsakerna att bli torra.

Grillkol har kortare brinntid än briketter men briketter behöver brinna längre innan man kan grilla.
Grillkol bör brinna ca 20 minuter innan det är dags att grilla. Briketter bör brinna ca 45 minuter.

Först ska man grilla för att få en fin yta på båda sidor av köttet. Sedan ska man höja gallret eller
lägga det vid mindre glöd så att det blir färdigt där. En flintastek tar ungefär 15 minuter.
Efter att köttet har fått en fin yta ska det läggas lite svalare och ligger där ca fem minuter på varje
sida.

Man bör inte ha för bråttom.

Lycka till!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0