Vallmofläta

Du behöver:
3½ dl vatten eller mjölk
25 g jäst
½ dl olja
2 tsk salt
2 tsk socker
½ ägg
1-1,2 l vetemjöl
Pensling:
½ ägg
vallmofrö
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke
- Häll på vattnet/mjölken och rör tills jästen är upplöst
- Tillsätt de övriga ingredienserna, men spara lite av mjölet till utbakningen
- Låt degen jäsa i bunken ca 40 min
- Knåda degen sedan med resten av mjölet på bakbordet
- Forma den till 4 smala längder (se bild nedan)
- Fläta samman dem
- Lägg flätan på smord plåt/bakplåtspapper eller i en avlång form
- Låt jäsa igen till dubbel storlek
- Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön
- Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter
- Låt brödet svalna utan duk om skorpan skall vara knaprig

Lycka till!
Kommentarer
Trackback