Smultron - nyttiga godsaker


Odla vilda smultron för den härliga aromen
eller
välj månadssmultron för den rika skörden under hela sommaren.

Smultron doftar härligt, smakar ljuvligt och är intimt förknippade med barndomens soliga skogsbackar, som i minnet är helt röda av välsmakande bär som kunde träs upp på oändligt långa grässtrån.



Innan jordgubbarna omkring 1850 kom till Sverige, odlade man många fina smultronsorter. De var mycket populära, både som njutning och i medicinskt syfte. Speciellt eftertraktade var de av överklassen. Det är väl i dag allmänt känt att smultron är vattendrivande, men man har även upptäckt att dessa bär inne-
håller andra hemligheter som kan påverka oss människor betydligt mer än att bli kissnödiga. Smultron innehåller nämligen mycket kraftfulla antioxidanter och nyttig elagsyra som motverkar uppkomst av cancer genom att stärka vårt immunförsvar. Kanske är det dags för dig att skaffa ett eget smultronställe på din tomt eller i en kruka på balkongen.

 

Det finns flera arter av smultron som växer vilda eller är förvildade i Sverige.


Skossmultronet, Fragariea vesca, är den vanligaste arten och den växer vild i så gott som i hela landet. Den har en härlig smak. Arten sprider sig villigt, antingen med långa revor eller med frön via fåglar och andra djur.

 

Backsmultronet, F. vridis, växer på kalkhaltiga marker i södra Sverige. Arten bildar sällan revor och hybridiserar ibland med skogssmultronet.

 

Parksmultron, F. moscata, och scharlakanssmultron, F. virginiana, är inte inhemska men återfinns ofta kring äldre bebyggelse eller i parker. De var förr vanliga men odlas numera sällan.

 

Månadssmultronet, f. vesca f. semperflorens, är en form av skogssmultron som oftast inte bildar revor. Växten är lättodlad och bären blir ganska stora men smaken är kanske sällan lika ljuvlig som skogs-

smultronet. Månadssmultronet mognar kring midsommar på friland och fortsätter att blomma och sätta frukt långt fram på hösten. Vill du ha tidigare skördar kan du odla smultronen under glas eller i en plasttunnel i april. Glöm inte att lufta tunneln under soliga dagar så att plantorna inte blir för varma. Vid långvarig torka måste plantorna vattnas rikligt.

 

Månadssmultron som inte bildar revor passar bra att odla i rader på samma sätt som jordgubbar. De blir också utmärkta kantväxter på grund av sitt beskedliga växtsätt.

Skossmultron och andra revbildande sorter passar bäst i kanten av en äng eller som marktäckare någonstans i trädgården där de kan få växa och sprida sig fritt och ostört.

 

 

 

Smultron kan, liksom jordgubbar, drabbas av gråmögel. Både kart och bär angrips av svampen som bildar en tät gråluden matta kring dem. Angreppen blir svårast under blöta somrar. Lägg halm kring plantorna och plocka regelbundet bort angrina bär. Vilda smultron som växer i gräs drabbas sällan.

 

Smultron trivs i full sol eller halvskugga. Vilda smultron tolererar skugga bättre än månadssmultron. Bären blir dock sötare på en solig plats. Jorden ska vara humusrik och väldränerad. Tillför rikligt med kompost och sand om jorden är tung och kompakt.

 

Odling

  • Så smultron i krukor inomhus i mars till april och plantera ut de när risken för frost är över
  • eller köp plantor på våren.
  • Vattna när det är torrt men undvik att blöta ner bladen.
  • Lägg halm kring plantorna.
  • Skörda regelbundet under säsongen.
  • Efter sista skörden i september eller oktober kan alla gamla blad klippas bort
  • Plantorna blir då kraftiga och rksen för sjukdomar minskar
  • Lägg kompost kring plantorna
  • Sätt inte månadssmultron i närheten av jordgubbar, jordgubbarna blir mindre om de pollineras med smultronpollen.


Kanske till midsommar?



Smultrontårta                        Smultronpaj med glass eller grädde



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0