De goda rotfrukterna

Just nu i oktober säljs det en uppsjö av rotfrukter. De är jätte goda, billiga och näringsrika.
Att använda rotfrukter i matlagningen är såväl hälsosamt, miljövänligt som ekonomiskt.
Rotfrukter innehåller mycket fibrer och en hel del vitaminer och mineraler. Dessutom håller de
längre i kylen, uppåt tre veckor.
Det bästa är att äta rotfrukterna rårivna eller lätt kokta så de behåller sitt tuggmotstånd för att
de har ett högt GI-värde om man kokar de för länge.

Morötter
de innehåller mycket av antioxidanten betakaroten och passar bra till de flesta rätter, i sallader,
grytor, soppor och rårivna, kokta, wokade samt ugnsbakade.

Kålrot
är en smakrik rotfrukt som passar att ugnsrosta och i grytor, soppor och gratänger. Den är också
god att äta råriven och som mos.

Rödbetor
är rika på flavonoider som är en antioxidant. Passar att ugnsbaka, koka och använda i sallader,
i vegetariska biffar, i grytor eller soppor. Goda att lägga i ättikslag.

Rotselleri
är god i soppor, grytor eller gratänger. Att riva rotselleri och blanda med en dressing är gott.

Palsternackor
är fantastiskt goda att ugnsbaka eller att ha i gratänger och grytor. Skivade palsternackor som är
stekta går utmärkt att blanda i sallader eller i en risotto.

Kålrabbi
smakar lite som blomkål men är mildare och sötare. Den är god att ha rå i sallader eller att ha i
woken till asiatiska rätter.

Rättikor
påminner om rädisor men har en mildare smak. De är betydligt större och vita eller ljust i färgen.
De kan bli upp till 50 cm långa. De passar bra i grytor, sallader och wokrätter.

Jordärtskockor
mycket goda rostade i olivolja och kryddor. Passar även bra i gratänger och soppor.

Svartrötter
kallas även för fattigmanssparris. De passar att ugnsbaka, steka och i grytor och soppor.

Majrovor
är goda att ugnsrosta eller ha de i grytor. Du kan även använda de som ensamrätt eller tillbehör
om du kokar de i lättsaltat vatten. Råa är de också goda i sallader eller tunt skivade och
marinerade i en god dressing.
Men det finns fler
här kan du läsa mer om rotfrukter.
ICA har massa goda recept med rotfrukter
Smaklig måltid!
Kommentarer
Postat av: essays
All natural food consider useful trace elements and vitamins. People should eat them all time.
Postat av: Cin
Underbart! Står just nu här med en hel hög rotfrukter som skall göras iordning. Mest rödbetor!
Trackback