Plommonmos

Nu finns det massa med plommon. Förutom saft och sylt kan man även göra plommonmos
som är jätte gott på mackan, till pannkakor, i såser eller till kött, m. m.
Här är ett gammalt recept:
Du behöver:
5 kg plommon/sviskon utan kärnor
120-160g socker (el efter smak)
ca 1 tsk mald nejlika
ca 1½ tsk mald kanel
Gör så här:
120-160g socker (el efter smak)
ca 1 tsk mald nejlika
ca 1½ tsk mald kanel
Gör så här:
- kärna ur plommonen o lägg de på en djup bakplåt
- ställ den i ugnen i 120 grader
- låt de stå där i ca 5-7 timmar (berorende på hur mycket saft de har)
- ha ugnsluckan på glänt den sista timmen så att plommonen faller sönder
- rör ner sockret och kryddorna under de sista 20 minuterna
- om man vill kan man mosa allt med stavmixern
- moset är klar när man kan göra en fåra i moset
- rengör glasburkar med atamon och häll på moset
- du kan även frysa in moset
Kommentarer
Trackback