Grönkål - den glömda vitaminbomben




Grönkål slår nästan alla andra grönsaker i nyttighet. Den innehåller masa med fiber och antioxidanter.
Den är en utmärkt källa för betakarotin och vitamin C och har gott om folsyra.
Det är bladen som är fyllda med B-, C- och K-vitamin, folat samt kalcium, järn, zink och jod.
Dessutom innehåller den kemiska föreningar som kan skydda mot canser.

Tyvärr finns den inte färsk i affären under vinterhalvåret, bara under juletid. Däremot finns den
fryst i frysdiskarna och innehåller lika mycket vitaminer och antioxidanter.
Den här medlemmen av kålfamiljen kommer ursprungligen från östra Medelhavsområdet men har
odlats i Europa i 2000 år. Det finns många varianter av både slåt- och krusbladiga sorter.

Kroppen omvandlar betakarotin till A-vitamin som behövs för mörkerseende, frisk hy och motstånds-
kraft mot infektioner. En portion på ca 100 g grönkål ger mer än tre fjärdedelar av det rekommenderade
dagsbehovet av vitamin A och nästan dubbla dagsbehovet av vitamin C, som hjälper till att bygga upp
immunförsvaret.

Grönkål har också gott om B-vitaminet folsyra och järn, som båda behövs vid bildandet av röda blod-
kroppar. Järn från växter absorberas inte lika lätt av kroppen som järn från kött, därför är det en god
idé att äta grönkål tillsammans med tomater, paprika eller annan C-vitaminrik mat som ökar upptaget
av järn. Grönkål är en av våra mest kalciumrika grönsaker och den tillhandahåller  dessutom mineraler
i en form som lätt kan tas upp av kroppen.


Grönkål är vinterhärdig, kan stå ute i snö
och skördas efter behov.

Precis som brysselkål och broccoli innehåller grönkålen ämnen som blockerar vissa canserfram-
kallande ämnen och kan på så vis förebygga canser. Studier har visat att den som äter stora
mängder av dessa grönsaker har samband med minskad risk för mag- och tarmcanser.

Grönkål innehåller åckså indoler som stimulera ämnesomsättningen i levern och därigenom indirekt
nedbrytningen och utsöndringen av det kvinliga könshormonet östrogen. Höga halter av östrogen
har satts i samband med hormonberoende canserformer som t ex bröstcanser.

Goda recept med grönkål:



Minipajer med grönkål, ädelost och mandel


Vegetarisk lasagne med grönkål och majrova


Grönkålssallad med granatäpple och nötter


Double green smoothie


Grönkålssoppa

men det finns ju hur många recept som helst....



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0