Vilken dryck ska jag välja

Man brukar säga:
Ljusa drycker till ljust kött
Mörka drycker till mörkt kött
Lätta drycker till lätt mat
Tunga drycker till tung mat
Dessutom:
Först vitvin - sedan Rosé- eller rödvin.
Men nu för tiden håller man inte så hårt på reglerna. Den som vill dricka rött vin till fågel får göra det.
Till välkomstdrink kan man välja ett glas Sherry, Martini eller en cocktail.
Man kan fortsätta med en Aperitif eller ett glas mousserande vin/Champagne innan maten serveras.
Det är bra att tänka på
Rödvin smakar bäst rumstempererat, 16-19 grader C
Vitvin vill däremot ha källartemperaturer
Roséviner och unga viner bör stå ett tag i kylskåpet
Mousserande viner och Champagne vill ha 8-10 grader C
Cognac behöver däremot värme för att visa sin rätta arom
Skaldjur, gåslever, sniglar
Mousserande vin, Champagne (torr), vitt vin
Kaviar, Lax, Fiskförrätter
Mousserande vin, Champagne
Klara soppor o buljong
torr Sherry, Madeira
Kokt Fisk, kalla fiskförrätter
frisk, ung vitvin
Stekt fisk
medeltung vitvin
Pastejer
kraftig vitvin, lätt rödvin
Fågel
vitvin, ung och frisk
Vilt-, Oxkött
kraftig rödvin
Griskött
lätt rödvin eller öl
Kalvkött
Rosévin, lätt vitvin
Lammkött
lätt rödvin
Söta maträtter/efterrätter
Mousserande vin, Champagne, Portvin, sött vin
Och den som inte gillar alkohol får dricka läsk eller vatten...
Kommentarer
Trackback