Vilken dryck ska jag välja


Man brukar säga:
Ljusa drycker till ljust kött
Mörka drycker till mörkt kött
Lätta drycker till lätt mat
Tunga drycker till tung mat

Dessutom:

Först vitvin - sedan Rosé- eller rödvin.
Men nu för tiden håller man inte så hårt på reglerna. Den som vill dricka rött vin till fågel får göra det.

Till välkomstdrink kan man välja ett glas Sherry, Martini eller en cocktail.
Man kan fortsätta med en Aperitif eller ett glas mousserande vin/Champagne innan maten serveras.

Det är bra att tänka på
Rödvin smakar bäst rumstempererat, 16-19 grader C
Vitvin vill däremot ha källartemperaturer
Roséviner och unga viner bör stå ett tag i kylskåpet
Mousserande viner och Champagne vill ha 8-10 grader C
Cognac behöver däremot värme för att visa sin rätta arom

Skaldjur, gåslever, sniglar

Mousserande vin, Champagne (torr), vitt vin

Kaviar, Lax, Fiskförrätter
Mousserande vin, Champagne

Klara soppor o buljong
torr Sherry, Madeira

Kokt Fisk, kalla fiskförrätter

frisk, ung vitvin

Stekt fisk
medeltung vitvin

Pastejer

kraftig vitvin, lätt rödvin

Fågel

vitvin, ung och frisk

Vilt-, Oxkött
kraftig rödvin

Griskött
lätt rödvin eller öl

Kalvkött

Rosévin, lätt vitvin

Lammkött
lätt rödvin

Söta maträtter/efterrätter
Mousserande vin, Champagne, Portvin, sött vin

Och den som inte gillar alkohol får dricka läsk eller vatten...



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0