Hur man fryser och tinar livsmedel på ett säkert sätt


Djupfrysning
Förvaring av mat vid temperaturer under -18 grader C fördröjer effektivt nedbrytninen av maten.
Alla livsmedel har dock en maximal rekommenderatd hållbarhetstid, efter vilken de långsamt börjar
försämras. Ju fetare livsmedel desto kortare hållbarhetstid.

Näringsämnen håller sig i allmänhet bra. Ibland kan djupfrysta grönskaer ha ett högre näringsinnehåll
än färska, beroende på att de snabbt djupfrysts efter plockningen.

Vitamininheållet minskar något med den blanchering som sker strax före djupfrysning. Blancheringen
sker för att hejda enzymernas påverkan på maten och förhindrar på så sätt att den förstörs.

Vissa typer av livsmedel är svåra att djupfrysa, t ex mjölk, grädde och sås och gurka.

Vissa frukter förlora sin fasthet men vitaminerna finns kvar. De förlorar bara en liten del.

Att tänka på
  • Var noga med att tina djupfrysta livsmedel fullkomligt för tillagning.
  • Undntag är de flesta grönsaker som kan läggas direkt i kokande, saltat vatten.
  • Djupfryst mat som tinas ska inte frysas igen på nytt.
  • Var noga med att tillaga kött, fisk och ägg tillräckligt länge så att de blir färdiga.
  • Glöm inte bort mat som står och svalnar.
  • Bakterierna förökar sig snabbast mellan +7 och 60 grad C.
  • Spara inte rester mer än ett par dagar i kylskåpet.
  • Värm aldrig upp mat mer än en gång.
  • Upprepad återuppvärmning och nedkylning av mat förstör vitaminer och stimulerar bakterietillväxten.

Läs följande om djupfrysning

  • Hur är det egentligen med näringen i djupfrysta livsmedel?
  • Hur är det med datummärkningen på djupfryst?
  • Hur länge kan jag förvara djupfryst?
  • Hur kan djupfrysta grönsaker vara så gröna - är spenaten och ärtorna färgade?
  • Varför förväller man grönsaker före djupfrysning?
  • Är djupfryst fisk lika färsk som s k färsk fisk?
  • Är det verkligen nödvändigt att tillsätta socker på de bär som djupfryses av industrin? Kan vi inte få osockrade bär?
  • Är inte djupfryst dyrt?
  • Är djupfrysta grönsaker lika bra som färska grönsaker?
  • Varför förlorar grönsaker så mycket vitaminer så fort de skördats.
  • Kan man frysa om tinade varor?
  • Blir varorna i frysen förstörda om strömmen går?
  • Är det farligt att äta en vara med överskridet datum?
  • Varför är djupfryst kött torrare än icke-fryst?
  • Är inte grönsaker som odlas i industriell skala sämre kvalitetsmässigt?
  • Är det sant att djupfrysta livsmedel inte innehåller tillsatser?
(tyvärr blev bilden inte så bra men jag får till den inte bättre)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0