Porterstek, kantareller och potatisgratäng - åh vad gott!

Porterstek
du kan använda fransyska, innanlår, älg eller högrev
1 kg benfri kött
1 flaska porter, 33 cl
1 dl outspädd svart vinbärssaft
1 flaska porter, 33 cl
1 dl outspädd svart vinbärssaft
eller svarbinbärssylt blandat med lite vatten
1 dl soja
3 msk koncentrerad kalvfond
1 dl soja
3 msk koncentrerad kalvfond
eller vatten o 2 köttbuljongtärningar
1 dl Madeira (kan uteslutas)
1 skivad gul lök
10 enbär, lätt krossade
10 svartpepparkorn
1 tsk timjan
1 skivad gul lök
10 enbär, lätt krossade
10 svartpepparkorn
1 tsk timjan
- Putsa bort eventuella senor och hinnor från köttet.
- Bind upp det om det behövs.
- Blanda porter, svartvinbärssaft, soja, madeira, fond, lök och kryddor i en gryta
- Koka upp allt
- Lägg i köttet och lägg på lock.
- Låt det sjuda cirka en halv timme
- vänd steken och låt det sjuda tills köttet känns mört
- Ta steken från värmen men låt den ligga kvar i skyn minst 20 minuter men gärna under natten
- Ta upp steken, vira in den i folie och sila skyn i en kastrull
- Vispa ihop vetemjöl och grädde slätt.
- Koka upp skyn och vispa i gräddblandningen
- Låt det sjuda några minuter och smaka av med salt och peppar.
- Skiva köttet tunnt och servera med sås och potatisgratängen samt stekta kantareller.
Potatisgratäng
8-10 potatisar
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
riven lagrad ost
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
riven lagrad ost
smör till formen
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala o skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor
- fökoka potatisskivorna i saltat vatten (inte helt mjuka)
- lägg de förkokta potatisskivor i en i form smord med smör
- varva med riven ost
- pressa i vitlök samt tillsätt salt och vitpeppar
- Häll på mjölk och grädde.
- lägg riven ost överst
- Sätt in formen i ugnen i ca 45 minuter.
Steka kantareller finns här
Smaklig måltid!
Kommentarer
Trackback