Espresso

 
Espresso kommer ursprungligen från Italien
och är koncentrerat kaffe på cirka tre centiliter som tillverkas
genom att vatten passerar genom kaffepulver under högt tryck.
 
Skummet, som kallas crema,
kommer av vattentrycket och består av cellulosa,
proteiner och fetter.
 
Trots att espresso är starkare än bryggkaffe
är det skonsammare mot kroppen.
En espresso innehåller betydligt mindre garvsyra
och bara en tredjedel så mycket koffein.
 
Espresso är grunden i många recept:
 
Så brygger du en espresso
 
 
 
Latte
(macchiato)
Dubbel espresso (ca 6-8 cl)
Cirka 2 dl mjölk
Värm mjölken med ångmunstycke eller kastrull på spisen.
När mjölken börjar ryka (cirka 65 grader)
häller du upp den i ett högt glas,
vispar lite av den sista mjölken
och avslutar med lite skum.
Häll i espresson.
 
Choko-latte
Kaffe med chokladsmak.
En dubbel espresso (6-8 cl)
2 dl mjölk
2 msk chokladsås
Häll chokladsås i botten på ett högt glas.
Värm mjölken tills den börjar ryka (cirka 60 grader)
och blås eller vispa upp lite mjukt skum.
Häll i mjölken.
Avsluta med skum.
Häll sedan i espresson. 
 
Cappucino

1/3 espressokaffe
1/3 ångad mjölk
1/3 mjölkskum
vv topping


Brygg espresson i en förvärmd cappuccinokopp.
Värm mjölken med ångröret (ca 65 gr C)

och blås cirka hälften till mjukt skum.
Häll mjölken med skummet försiktigt i kaffet.
Toppa ev. med kakao, kanel eller riven choklad.

 

Café Americano
Espresso
Hett vatten

En enkel espresso i en vanlig kaffekopp,

som fylls upp med hett vatten.

Café Coretto 

Espresso
1-3 cl grappa, sambuca,

konjak eller annan sprit.
Socker

 



Kommentarer
Postat av: Bernt

Påståendet om att espresso innehåller mindre mängd garvsyra är sannolikt fel. Om jag minns rätt så bildas garvsyra vid ca 97 Cgr. och vad år det som genomströmmar kaffepulvret? Ånga som sannolikt håller högre temperature är 97gr. Enkelt att påvisa genom att droppa silverklorid I kaffet. Finns garvsyra så utfälls den på ytan I Espresson. Själv dricker jag ENDAST Espresso och Cappochino gjor med en gammal äkta Pavoni med handtag. Att man mår batter av Espresso an vanligt bryggkaffe håller jag dock med om. Det är stor skillnad. Jag vill betona att det är viktigt att inte låta espressobryggaren uppnå så hög temperature så att det bildas övertryck med ånga. Lägre temperature ger betydligt batter Espresso. Mer smak av kaffe och mindre risk för garvsyra. Espresso smakar bäst när det är halvjummet I koppen. Då upplever man den äkta kaffe aromen.

2015-03-22 @ 23:09:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0