Espresso

Dubbel espresso (ca 6-8 cl)
Cirka 2 dl mjölk
Värm mjölken med ångmunstycke eller kastrull på spisen.
Kaffe med chokladsmak.
En dubbel espresso (6-8 cl)
2 dl mjölk
2 msk chokladsås
Häll chokladsås i botten på ett högt glas.
1/3 espressokaffe
1/3 ångad mjölk
1/3 mjölkskum
vv topping
Brygg espresson i en förvärmd cappuccinokopp.
Värm mjölken med ångröret (ca 65 gr C)
och blås cirka hälften till mjukt skum.
Häll mjölken med skummet försiktigt i kaffet.
Toppa ev. med kakao, kanel eller riven choklad.
Hett vatten
En enkel espresso i en vanlig kaffekopp,
som fylls upp med hett vatten.
Café Coretto
Espresso
1-3 cl grappa, sambuca,
konjak eller annan sprit.
Socker
Påståendet om att espresso innehåller mindre mängd garvsyra är sannolikt fel. Om jag minns rätt så bildas garvsyra vid ca 97 Cgr. och vad år det som genomströmmar kaffepulvret? Ånga som sannolikt håller högre temperature är 97gr. Enkelt att påvisa genom att droppa silverklorid I kaffet. Finns garvsyra så utfälls den på ytan I Espresson. Själv dricker jag ENDAST Espresso och Cappochino gjor med en gammal äkta Pavoni med handtag. Att man mår batter av Espresso an vanligt bryggkaffe håller jag dock med om. Det är stor skillnad. Jag vill betona att det är viktigt att inte låta espressobryggaren uppnå så hög temperature så att det bildas övertryck med ånga. Lägre temperature ger betydligt batter Espresso. Mer smak av kaffe och mindre risk för garvsyra. Espresso smakar bäst när det är halvjummet I koppen. Då upplever man den äkta kaffe aromen.