Hur katter hittar hem

Många katter gillar att springa ute om nätterna, men de kommer nästan alltid hem. Åtskilliga historier berättar om katter som flyttar in  i ett nytt hus för att efter några dagar återvända till sina gamla jaktmarker. Och det finns katter som hittar tillbaka till sina gamla hem efter resor på hundratals mil.

Hur gör de?
Det verkar som om katter navigerar efter solen. Vid hemmet registrerar de var solen står på himlen vid vissa tider på dagen. Om en katt går vilse eller släpps långt hemifrån prövar den sig fram tills den finner den plats där solen står i precis samma position som den har registrerat i minnet. Då har katten antagligen sedan känt igen sig och hittat välbekanta platser och lukter som hör ihop med dess territorium.

Men det finns också katter som har en förmåga som inte kan förklaras. Dessa katter kan spåra sina ägare når de har flyttat till en helt okänd plats.

Den mest firade katten på vift är Sugar, som tillhörde familjen Woods i Anderson i Kalifornien. År 1951 flyttade familjen Woods till en gård i Gage i Oklahoma, men var tvungen att lämna kvar Sugar, eftersom katten vägrade åka bil. En granne tog hand om katten som försvann efter tre veckor. Tretton månader senare anmälde Sugar sin ankomst till Gage genom att hoppa upp på fru Woods axlar. Först trodde hon att det var en katt som bara liknade Sugar, men den gräddfärgade persern hade en speciell förändring i höftbenet pricis som Sugar hade haft. Hans 2 400 km långa vandring hade inte varit förgäves.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0