Vintertid



Avfrosta frysen med duk

 
Avfrostningsduken är som en blöja, den kan suga upp 5 liter vatten.
När man sedan plockar bort den är den torr på utsidan och det droppar inte från den.
 
Hur gör man?
  • töm frysen på all mat
  • lägg duken längst ner i frysen
  • ställ in några kärl med hett vatten på en hylla
  • stäng dörren
  • vänta tills isen är borta
  • ta ut duken/påsen som nu är fylld med vatten
  • släng den
  • gör rent i frysen som vanligt
  • klart!
 
Jag har även läst att den s.k. "PLUTODUKEN" ska också fungera bra och kan användas
flera gånger då den är tvättbar. Däremot vet jag inte hur många liter vatten den tar.
Värt att testa kanske?
 


Friterad lök i många varianter

Man ser ju ofta bara lökringar på Mc-Donalds men det finns många roliga variationer.
 
Friterade lökringar

2 st gula lökar
2 msk majsena
1 ägg
3 dl mjölk
2 dl mjöl
1/2 tsk socker
1 krm paprikapulver
1/2 tsk bakpulver
Salt & peppar

1 l vegetabilisk olja

Så här gör du:

  • Värm upp oljan på medelhögvärme.
  • Skär löken i 1-1,5 cm tjocka skivor.
  • Separera de till lökringar (el till önskad form)
  • Blanda alla torra ingredienser.
  • Vispa ägg och häll det i mjölken.
  • Häll mjölken med ägget över de torra ingredienserna.
  • Blanda väl tills alla klumpar är borta.
  • Doppa lökringarna i smeten och fritera i 3-5 minuter.
Servera med majonäs, ketchup el. önskad dipp.
 
 
 
 
 
 


Babyshower

 
 
Fick frågan idag om jag vill vara med på en BABYSHOWER. Vad är det då?
Jag som är gammal? Något jag inte har hört förut.
 
Googlade lite och fick fram:
  • Den amerikanska traditionen säger väl att det ska vara en överraskningsfest för mamman i slutet av graviditeten. Vad som bjuds är upp till var o en.
  • Traditionen att anordna en babyshower kommer från USA. Poängen med det hela var från början att mödrar skulle dela med sig av sin erfarenhet till väninnan som väntade sitt första barn.
  • idag handlar det mestadels om att träffas och umgås, äta god mat och prata barn – utan män!
  • och att ge presenter till den väntade bebisen
  • Vanligtvis hålls en babyshower någon gång under de två sista månaderna av graviditeten.
Läs mera här


Silverfiskar

De små snabba och ljusskygga krypen stormtrivs i ditt badrum och kök där det finns fukt.
 
De lever oftast vid avloppet där de livnär sig på smuts och lim-/tvålrester. De klarar sig utan mat
i upp till 3 månader och lägger upp till 200 ägg i taget.
Många tycker att de är äckliga men de är inte skadliga förutom att de äter på lite allt möjligt.
De kan inte krypa uppför släta, lodräta ytor, och fastnar ofta i badkar och skålar.
 
Man ser de oftare i äldre bostäder där fukten har trängts in.
 
Hur blir du av med de?
  • Försök att hålla utrymmen så torrt som möjligt, då överlever inte fiskarna.
  • Vädra ut ordentligt när du har badat eller duschat
  • Torka upp på golvet runt brunnen
  • Täta springor o listor där fukten kan trängas in
  • håll rent
  • Strö ut lite bikarbonat där du vet att silverfiskarna trivs, så flyttar de direkt
  • Myrrspray har även visat sig effektivt för att ta hand om direkta angrepp av silverfisk
  • använd limfällor (kan köpas hos Antisimex)
  • hjälper inte det finns det garanterat en fuktskada som du bör åtgärda
  • Har du hundratals är det läge för en sanering. Anlita då en firma typ Antisimex.
  • Kolla om du har skadedjursförsäkring
 
 
 
 


Porterstek, kantareller och potatisgratäng - åh vad gott!

Porterstek
du kan använda fransyska, innanlår, älg eller högrev
 
1 kg benfri kött
1 flaska porter, 33 cl
1 dl outspädd svart vinbärssaft
eller svarbinbärssylt blandat med lite vatten
1 dl soja
3 msk koncentrerad kalvfond
eller vatten o 2 köttbuljongtärningar
1 dl Madeira (kan uteslutas)
1 skivad gul lök
10 enbär, lätt krossade
10 svartpepparkorn
1 tsk timjan
 
  • Putsa bort eventuella senor och hinnor från köttet.
  • Bind upp det om det behövs.
  • Blanda porter, svartvinbärssaft, soja, madeira, fond, lök och kryddor i en gryta
  • Koka upp allt
  • Lägg i köttet och lägg på lock.
  • Låt det sjuda cirka en halv timme
  • vänd steken och låt det sjuda tills köttet känns mört
  • Ta steken från värmen men låt den ligga kvar i skyn minst 20 minuter men gärna under natten
  • Ta upp steken, vira in den i folie och sila skyn i en kastrull
  • Vispa ihop vetemjöl och grädde slätt.
  • Koka upp skyn och vispa i gräddblandningen
  • Låt det sjuda några minuter och smaka av med salt och peppar.
  • Skiva köttet tunnt och servera med sås och potatisgratängen samt stekta kantareller.
 
Potatisgratäng
8-10 potatisar
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
riven lagrad ost
smör till formen
 
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala o skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor
  • fökoka potatisskivorna i saltat vatten (inte helt mjuka)
  • lägg de förkokta potatisskivor i en i form smord med smör
  • varva med riven ost
  • pressa i vitlök samt tillsätt salt och vitpeppar
  • Häll på mjölk och grädde.
  • lägg riven ost överst
  • Sätt in formen i ugnen i ca 45 minuter.
Steka kantareller finns här
 
Smaklig måltid!


Physalis alkekengi - en annorlunda växt

Denna fick jag av mina döttrar i födelsedagspresent o den har hållit sig lika fint hela tiden.
Blommorna var gröna från början men har blivit röda nu. Frukterna är inte ätliga om många tror det.
 
Physalis kallas även för chinese lampion. Enligt skylten ska den vara vinterhärdig men det funkar
inte här i Sverige med våra kalla vintrar. Så det är bäst att ha den inomhus under vintern men sen
kan den få komma ut i trädgården igen. På våren ska den klippas ner lite. Det kommer nya skott då.
 
Physalisen vill ha mycket sol och kan bli mellan 40 till 80 cm hög. Jorden ska vara kalkhaltig och lucker.
Blomningen varar från juli till oktober/november.
 
När blomningen är över kan man använda stjälkarna med blommorna i torkade buketter.
Eller så använder du fröna till förökning.
 
Odling
Så inomhus tidigt vår. Täck med ett tunt lager grus eller perlit. Om groning ej inträffat inom en månad
placera sådden i kylskåp ca en månad. Därefter ska den vara utomhus i skuggläge.
Kan även sås sep-nov utomhus i krukor eller på friland avsett för uppdrivning.
 
OBS: i trädgården sprids Physalis genom underjordiska löpare, så den sprider sig lätt över större
delen av rabatterna. Vill du inte ha många ska du behålla den i kruka.
 
 
 


Besvärliga blomflugor

Det vetenskapliga namnet är Anthomyiidae, (egentligen heter de sorgmyggor) och oftast kommer
de från själva krukväxterna. Sorgmyggor eller vattenflugor uppträder ofta tillsammans, särskilt i
krukväxter som har blivit för blöta.
 
Hur blir du då av med dem?
Det finns flera knep du kan pröva:
  • ställ en skål med ren vinäger och lite dismedel i närheten
  • eller en skål med 2 delar vinäger, en del sirap och 1 droppe diskmedel
  • sätt ner tre tändstickor i varje blomkruka med "svavlet" neråt i jorden
  • lägg ett par fimpar i vattenkannan du vattnar blommorna med och låt det stå och dra sig
  • vattna sedan med dettta (Nikotinet är även skadligt för flugorna)
  • Ett glas rödvin med ett par droppar diskmedel i.
  • Man kan köpa särskilda giftpinnar att sättta i krukorna.
  • Bionema säljer Nemablom, Nemablom är nematoder som biologiskt bekämpar blomflugor
 
Bananfluga: Är små och äter gammal frukt, finns ofta nära soppåsen och fruktskålen.
Sorgmygga: Lägger ägg i jorden i blomkrukor, finns ofta nära inomhusväxterna.
Blomfluga: Lite större och finns oftast utomhus. Har en färgteckning som en geting
 
Lycka till!


Varför gråter vi av lök?

 
En oskadad lök är helt harmlös men det är först när den attackeras som den försvarar sig.

När lökens celler krossas frigörs enzymer som påverkar lökens svavelhaltiga ämnen i en

blixtsnabb kemisk kedjeraktion. Framför allt är det enzymet aliinas som reagerar med

1-propenyl-L-cysteinsvaveloxid och slutprodukten blir propantialsvaveloxid. Ett ämne som är

lättflyktigt, alltså inte förekommer i löken från början.

När ämnet når våra ögon uppstår en irritation på den känsliga hornhinnan som dels uppfattas
som smärta och aktiverar tårkörtlarna. Tårarna är kroppens metod att skölja bort det irriterande
ämnet.
 
Hur hackar man då löken på bästa sätt?
  • Halverar löken på längden innan du skalar den.
  • Ansa bort toppen på löken men låt rotfästet sitta kvar.
  • Skär en serie snitt som delar löken i tunna klyftor.
  • Sätt kniven mot lökens yta och skär mot mittpunkten diagonalt mot skärbrädan.
  • Vill du ha riktigt fina små tärningar räcker det med att skära vartannat snitt till hälften mot mitten.
  • Skiva löken tunt.
Några lök-tips
  • Hacka lök precis före den ska användas.
  • Skölj löken med iskallt vatten, klappa torrt och täck över om du måste hacka den i förväg.
  • Kyl löken så är de svavelhaltiga ämnena inte lika lättflyktiga.
  • Skivad lök till sallader kan mildras genom att den får ligga i kallt vatten ett tag.
  • Lök mixad eller skivad i matberedare blir stark och bitter.
  • Får nyhackad lök stå framme oxideras de svavelhaltiga ämnena och löken får en besk smak.
  • Om du bara använder en halv lök är det svårt att spara den till dagen efter. Det bästa sättet är att skölja snittytan i kallt vatten, torka av noga och sedan slå folie runt om. Men det brukar ändå vara säkrast att skära av det yttersta lagret dagen efter


Fredagsmys med fruktpizza

 
Gör så här:
 
    
 
  1. Platta ut degen på en plåt med bakplåtspapper men använd inte tomatsåsen.
  2. Det finns ibland pizzadeg utan tomatsås i affären.
  3. Gör en liten kant.
  4. Grädda degen tills den blir lätt brun enl. anvisningarna på paketet.
  5. Låt den svalna.
  6. Bred på Nutella och vispat grädde.
  7. Garnera med önskat frukt, mandelspån/nötter eller vad du vill.
Smaklig Måltid!
 
 




RSS 2.0