Gott Nytt



Nyårsmat - förslag på maträtter



Jordnötssnacks
Goda som tilltugg till välkomstdrinken

1 3/4 dl vetemjöl
50 g kallt margarin i klickar
200 g salta jordnötter
1 dl konjak
4 msk fint riven parmesanost

Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör i några sekunder tills det blivit en deg. (Obs! inte för länge! Då hackas jordnötterna sönder för mycket). Forma degen till långa fyrkantiga stänger. Ställ dem kallt att stelna i ungefär 30 minuter. Skär de sedan i kuber som gräddas i 200 grader i ca 10 minuter.


Skinkknyten
Goda till drinken
12 st

12 skivor rökt skinka
1 förp färskost med pepparrot eller vitlök
gräslök

Lägg 1 tsk ost på varje skinkskiva. Samla till ett knyte och be någon hjälpa dig knyta ihop försiktigt med ett gräslöksstrå.


Hummer med två såser
Beräkna en ½ hummer per person

Röd hummersås:
3 dl gräddfil
1 msk chilisås
1 tsk senap
½ tsk paprikapulver
2 msk konjak
3 msk rödkornskaviar eller löjrom

Blanda gräddfilen med övriga ingredienser till en slät sås. Sist rörs konjaken och rommen i. Täck över och ställ kallt tills såsen ska serveras.

Grön hummersås:
½ dl fryst, hackad, väl avrunnen spenat
1 msk hackad gräslök
1 msk ljus senap
1 liten pressad vitlöksklyfta
2 tsk socker
3 dl crème fraiche

Rör samman alla ingredienser och smaka av. Täck över och ställ kallt att dra tills såsen ska serveras.


Nyårspaj


Deg:

3 dl vetemjöl
125 g kall margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 pkt fryst renskav
2 msk matfett
1 stor finstrimlad purjolök
2 tsk grovmalen svartpeppar
½ dl stark senap
1 dl mango chutney
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 dl crème fraiche

Garnering:
Purjolök

Hacka samman ingredienserna till pajdegen. Arbeta ihop till en deg som plattas ut och ställ kallt att vila i 30 min. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar kant. Pricka botten med en gaffel och ställ kallt i ytterligare 30 min. Kavla ut ev överbliven deg och ta ut stjärnor med mått till garnering. Ställ även dessa kallt att vila. Stek renskaven i matfettet. blanda i purjon och låt den fräsa med på svag värme någon min. Blanda i övriga ingredienser och låt röran sakta puttra i 15-20 min. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 min. Bred sedan ut den avsvalnade renskavsröran i pajskalet och lägg på pajdegsstjärnorna (kalla). Grädda i ytterligare cirka 15 minuter. Strö över fint skivad purjolök.


Lax med grönkålsbomber
1 skiva per person

3 ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar
2 dl riven mild kryddost
1 dl riven parmesanost
1-2 krm riven muskot
250 g fryst, hackad grönkål

Vispa samman äggen med grädde, kryddor och ost. Låt den tinade grönkålen rinna av väl och rör sedan ner den i smeten. Smörj 12 små, höga portionsformar eller en stor ugnssäker form. Slå i smeten och grädda i 150 grader i ca 30 min. Kontrollera med en kniv i mitten att bomberna har stannat. Låt stå en stund och stjälp sedan upp dem. Servera dem ihop med laxen.


Läcker Laxpaté

ca 800 gl laxfilé (skinn- o benfri)
4 ägg
4 dl vispgrädde
2 ½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm kajennpeppar
4 skivor färskrökt lax
1 ask färskost med pepparrot

Dela laxen i mindre bitar. Lägg dem i matberedaren och kör samtidigt som du späder  med grädden. Tillsätt saltet, äggen - ett i sänder - och 2 skivor av den färskrökta laxen. Kör inte för länge, bara till en slät smet. Krydda och packa hälften i en limpform med tillklippt smörpapper i botten. Smörj formen innan du häller i smeten. När hälften av formen är fylld med smet lägger du i - i mitten - de 2 återstående laxskivorna, rullade runt en sträng av färskost. Täck med resten av smeten. Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 1 timme. Lägg smörpapper över om patén verkar bli för mörk. Servera ljummen eller kallt.






Lyxig Chokladtårta

Bottnar:
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl

Fyllning:
200 g mörk blockchoklad
3 ägg
2-3 msk whisky
1½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
8 dl (ca) sköljda och halverade jordgubbar

Garnering:
vispgrädde
jordgubbar
mörk blockchoklad

Riv mandelmassan grovt och rör den tillsammans med äggen vit och pösig. Tillsätt mjölet och grädda i en väl smord och bakplåtspappersklädd form med löstagbar kant i 175 grader i 20 min. Låt kakan svalna och dela den sedan i 2 bottnar. Smält blockchokladen i en skål över vattenbad. Rör samman äggulor och whisky och rör ner det i den smälta blockchokladen. Drag skålen från värmen. Vispa äggvitorna styvt och vispa ner florsockret lite i sänder. Vispa grädden. Vänd försiktigt samman choklad, äggvita och grädde. Lägg tillbaka den undre bottnen i den rengjorda formen. Häll hälften av cholkladmoussen ovanpå och lägg i jordgubbarna. Häll på resten av chokladsmeten och lägg på den översta bottnen. Ställ kallt att stelna. Innan serveringen garnera tårtan med vispad grädde, halverade jorgubbar och chokladrullar som görs så här: Smält blockchoklad och bred den över ett smörpapper. När den halvstelnat hyvlas den med osthuyvel och formas till rullar.


Apelsin-Puddingar
ca 4 st

1 dl maizenamjöl
½ dl strösocker
5 dl mjölk
saft och rivet skal från 1 apelsin

Garnering:
cumquats och citronmeliss

Blanda maizenamjöl och socker. Rör ut det i lite av mjölken. Koka upp mjölk, saft och skal från apelsinen. Tillsätt maizenablandningen och koka tills krämen tjocknar - under ständig omrörning. Häll upp i vattensköljda koppar och ställ kallt att stelna. Servera gärna någon fruktsås eller sylt till.


Glassbomb


1½ l vaniljglass
1½ l hallonglass
1½ l chokladglass

Garnering:
spunnet socker
carambolaskivor

Börja med att försiktigt röra vaniljglassen mjuk. Lägg den i en stor skål och tryck i en mindre skål så att glassen trycks upp mellan skålväggarna. Frys in 2-3 tim. Lossa sedan den lilla skålen försiktigt genom att hälla varmt vatten i den. Fyll med mjukrörd hallonglass och uprepa proceduren med en ännu mindre skål. Fyll sedan det sista hålet med chokladglass och frys in igen. När bomben ska serveras doppas den hastigt i hett vatten och stjälps upp. Garnera med spunnet socker och carambolaskivor.

Spunnet socker (sockervadd):

100 g vatten

200 g socker

50 g flytande glykos

 

Koka upp socker och vatten i en liten kastrull. Bildas kristaller på kastrullens kanter, sätt ett lock på glänt. Se till att sockret löst sig ordentligt innan du tillsätter glykos. Koka på hög värme tills lagen uppnått 155°C. Avstanna kokningen genom att doppa kastrullen i ett kallt vattenbad. Låt stå ett par minuter. Tag två gafflar och sätt rygg mot rygg (eller knipsa av trådarna på en ballongvisp och använd den). Doppa i sockerlagen, låt rinna av lite och svinga mellan t.ex. två kvastskaft. Ha tidningspapper under. Tag snabbt upp det nyspunna sockret och lägg den  runt glassbomben.



Mintmousse

3 ägg
3/4 dl strösocker
grön karamellfärg
1 krm pepparmint hushållsarom eller mintolja
3 dl vispgrädde
5 gelatinblad

Garnering:
små maränger, myntablad, blåa vindruvor, after eight-plattor

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa i karamellfärg och pepparmint. Vispa äggvitorna till styvt skum och vispa även grädden. Lägg gelatinbladen i blöt. Krama ur dem och smält dem. Vänd samma äggulesmet, äggvita och grädde försiktigt. Vänd snabbt ner gelatinet och häll upp smeten i vattensköljd kransform. Ställ kallt att stelna. När moussen ska sereras doppas formen hastigt i hett vatten. Stjälp upp den och garnera.


Fylld sockerkorg

5 dl strösocker
maränger
1 papaya
2 kiwi

Klä utsidan av en skål med bakplåtspapper. Smält sockret i en stekpanna och ringla det över den uppochnervända skålen. När sockret svalnat lossas det försiktigt från skålen och bakplåtspappret. Fyll korgen med maränger samt papaya- och kiwibitar precis innan den ska severas . Gör inte skålen för stor och fyll den inte heller för tungt! Servera med vispad grädde och låt gästerna bryta bitar av korgen.


Fryst Pina Coladasufflé

4 ägg
2 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl kokosflingor
3 msk persikolikör

Garnering:
annanasringar
vispad grädde
passionsfrukt

Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt. Vispa äggvitorna till styvt skum. Vispa grädden och vänd den försiktigt samman med äggvitor och äggulor samt kokosflingor och persikolikör. Häll smeten i en liten suffléform som först klätts med smörpapper på utsidan. Låt det gå en bra bit ovanför kanten så sufflén kan höja sig fint. Frys in över natten. Vid servering gareras sufflén med annanasringar, vispad grädde och innehållet från en passionsfrukt.


Cheesecake med citron


Mördeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör
1 ägg

Fyllning:
200 g philadelphia cream cheese
1½ dl crème fraiche
2 dl kesella
1 dl strösocker
4 ägg
saft och skal från 1 citron

Garnering:
vispad grädde
citron

Blanda vetemjöl och socker. Tillsätt smöret (kallt) i klickar och hacka samman till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta samman till en deg. Låt degen vila kallt ca 30 min. Tryck sedan ut den i en stor pajform. Tryck fast lite aluminiumfolie längs kanterna och pricka botten med en gaffel. Förgrädda i 175 grader i ca 10 min. Rör samman philadelphiaost, crème fraiche, kesella och socker. Vispa i äggen och blanda ner saft och skal från citronen. Grädda i 175 grader ca 45-50 min eller tills fyllningen stannat. Låt svalna och garnera med spritsad grädde och halva citronskivor.




http://fragamormor.blogg.se/2010/october/surfn-turf.html




http://fragamormor.blogg.se/2010/june/inbakad-oxfile-med-svamp.html




http://fragamormor.blogg.se/2010/february/hur-gor-man-plankstek.html




http://fragamormor.blogg.se/2010/july/sniglar-i-kryddig-smor-escargots-a-la-bourg.html






Kalkon till julen i stekpåse




Du behöver:
1 hel kalkon (4-5kg)
1 halv citron eller lime
smält smör
2 msk soja
salt och vitpeppar

Fyllning:
katrinplommon
klyftade äpplen
mandarinklyftor
smörklickar
hackad persilja eller rosmarin

Sås:
6 dl grädde
4 dl sky eller buljong
salt och vitpeppar
2 tsk svartvinbärsgelé (kan uteslutas)

Gör så här:

  • Tina kalkonen över natten.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Gnid in kalkonen med citronen/lime
  • Fyll kalkonen med plommon, äpplen, mandarin, smör och kryddor
  • Bind ihop lårbenen och evtl. runt halsen
  • Blanda smöret med salt, peppar och soja och pensla hela kalkonen
  • Gör i ordning en stor stekpåse (10 kg) och lägg i kalkonen med bröstet uppåt
  • Stek kalkonen i ugnen (ca 30 min per kilo)
  • Sänk temperaturen till 175 grader när kalkonen har fått fin färg
  • Efter ca 2-3 timmar vid en temperatur på 80 grader (om du använder termometer) kan du ta ut kalkonen ur stekpåsen och skära upp den.
  • Lägg den på ett fat med folie över
  • Använd skyn till såsen
  • Koka den ihop med grädde och smaksätt den med salt och peppar (svartvinbärsgelé)
  • Servera kalkonen ihop med kokt potatis, rödkål eller brysselkål och svartvinbärsgelé.

Smaklig måltid!


Julhälsning






Julskinka



Du behöver:
1 färdigkokt skinka på 3-4 kg.
1 ägg
3 msk skånsk senap
3 msk ströbröd

Gör så här:
  • Sätt ugnen på till 200-225 grader.
  • Vispa ihop ett ägg och senap.
  • Bred ut blandningen där svålen suttit.
  • Sikta över ströbröd.
  • Sätt in skinkan i ugnen.
  • Låt griljeringen få fin färg.


Janssons frestelse



Du behöver till 4 personer:
4 stora skalade och strimlade potatisar
1 strimlad gul lök
1 burk ansjovisfiléer med spad
1 dl grädde
1 dl mjölk
smör

Gör så här:
  • Smörj en lämplig ugnsform
  • Varva potatis, lök och ansjovis
  • Slå över ansjovisspad, grädde och mjölk
  • Grädda i ugn, 175 grader, tills gratängen fått fin färg
  • Potatisen ska vara mjuka (ta ca 1 timme)
  • Täck med aluminiumfolie

Smaklig Måltid!



Köttbullar till julen



Ingen jul utan köttbullar. Här kommer receptet.

Du behöver till 4 peroner:
300 g fläskfärs
200 g nötfärs
½ gul finhackad lök
1 dl grädde
1 dl smulat bröd
1 ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 krm vitpeppar
evtl lite vitlök

Gör så här:
  • Blanda först mjölken med ströbrödet och låt svälla några minuter.
  • Skala och finhacka löken.
  • Bryn löken i lite smör så den mjuknar och låt svalna.
  • Blanda alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet.
  • Rulla till runda köttbullar (Blöt gärna händerna så går det lättare)
  • Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymlig stekpanna.
  • Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme
  • Låt bullarna bli helt genomstekta.

Smaklig Måltid!


Glöggsangria till julen



Du behöver:
1 liter rödvin
1/2 dl strösocker (kan uteslutas)
1 paket glöggkryddor
2 st kanelstång
5 hela nejlikor
I liter apelsinjuice
1 liter äpplejuice
Färsk apelsin och citron i skivor
Spetsa med valfri mängd vodka 


Gör så här:
  • Värm vinet med kryddorna och socker
  • Kyl och tillsätt juice, vodka, skivade frukter och massa is
  • Det går även att dricka den varm (då utan is)



Honungsgriljerade revbensspjäll




Du behöver till 4 personer:

1 kg tjocka revbensspjäll
1 skivad morot
1 gul lök
2 lagerblad
salt
vatten
3 dl ketchup
3 msk riven ingefära
1 dl flytande honung
1 citron, rivet skal och saft
1 msk malen kryddpeppar
salt

Gör så här:
  • Koka spjällen i saltat vatten med lök, lageblad och morot i ca 2 timmar (köttet ska nästan lossnar från benen)
  • Blanda övriga ingredienser och pensla de kokta spjällen
  • Griljera spjällen i 220 grader tills de har fått fin färg

Obs! Det går även med tunna revbensspjäll, de ska bara kokas kortare tid

Smaklig måltid!


Lutfisken



Lutfiskälskaren lagar sin specialitet efter eget huvud och det kan ske antingen i ugn, i gryta
på spisen eller i mikrovågsugn (bra beskrivning finns på förpackningen).


Lika individuellt är det med valen av tillbehör som gröna ärter, knaperstekt baceon, äkta skånsk
senap, krydd- och svartpeppar, för att inte tala om såserna. Bechamelsås, senapssås eller skirat
smör hör lutfisken till, men en lätt syrlig crème fraiche-sås passar den som vill prova något nytt.

Lutfisksås
4 peroner

4 dl mjölk
1 ½ msk maizen
1 dl crème fraiche
salt, grovmalen svartpeppar

Gör så här:

  • Vispa samman mjölk och maizena i en kastrull
  • Hetta upp blandningen under omrörning
  • Rör ner crème fraiche
  • Smaksätt med salt och peppar
  • Såt såsen koka på svag värme under omrörning till den är lagom tjock

Vill du veta mera om lutfisk kan du läsa om det här:
http://www.lutfisk.nu/vad_varje.shtml

Lycka till!



Godaste jultårtan



En praktfull och riktigt god tårta till julen med valnötter, choklad, vispgrädde och marsipan!


Du behöver:
50 g valnötskärnor
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
3 dl florsocker

Fyllning:
300 g blockchoklad
3 msk matolja
1 ½ dl vispgrädde

Garnering:

200 g blockchoklad
25 g smör eller margarin
1 påse rostade mandelspån
100 g mandelmassa
små sockertomtar


Gör så här:
  • Mal nötterna
  • Blanda samman dem med vetemjöl, potatismjöl och bakpulver
  • Vispa ägg och socker ljust och pösigt
  • Rör ner mjölblandningen
  • Häll smeten i smord och bröad form (ca 2 ½ liter)
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 min
  • Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna
  • Fyllning:
  • Dela cholkaden i mindre bitar och smält den i vattenbad
  • Ta upp skålen och tillsätt oljan droppvis under omrörning
  • Rör i denovispade grädden under fortsatt omrörning
  • Dela  kakan i tre bottnar
  • Lägg ihop bottnarna med chokladkrämen emellan men låt den översta vara utan kräm
  • Garnering:
  • Kavla nu ut mandelmassan mellan plastfolie till en rundel lika stor som tårtan
  • Lägg mandelmassan ovanpå den översta tårtbottnen med hjälp av plastfolien
  • Hyvla av lite choklad med osthyvel
  • Dela resten i mindre bitar och smält i vattenbad
  • Klicka ner matfettet och rör om
  • Bred chokladen över och runtom hela tårtan
  • Strö den hyvlade chokladen ovanpå
  • Tryck fast mandelspånen runt kanten
  • Garnera med små sockertomtar

Smaklig Måltid!


Populäraste jullåt

Den populäraste jullåten i Sverige, som spelas mest på radio är:



och den som spelas utomlands är:



Vilken är din favorit-jullåt?



Hemmagjorda Mozartkulor (Mozartkugeln)



Du behöver till
ca 16 kulor:

200 g nougat
10 g pistaschmandel
250 g marsipan
1,25 dl florsocker
2 msk rom alt. arraksarom
100 g mörk choklad


Gör så här
  • Skär nougaten i 16 tärningar och forma små kulor.
  • Ställ dem i kylskåpet.
  • Finhacka pistaschmandeln.
  • Bearbeta den rumsvarma marsipanen med mixer eller elvisp tills den är smidig.
  • Tillsätt hackad pistaschmandel, florsocker och rom (alt arraksarom), knåda för hand.
  • Använd lite florsocker om degen fastnar på bakbordet.
  • Gör 16 små kupade marsipanformar i vilka nougatkulorna ska fördelas.
  • Täck nougatkulorna helt med marsipan, ca 3-4 mm tjockt.
  • Innan kulorna doppas i den smälta chokladen bör de vara släta, jämna och kylskåpskalla.
  • Smält chokladen i ett vattenbad och doppa kulorna i chokladen.
  • Se till att det inte kommer något vatten i chokladen eftersom kulorna då lätt förlorar sin fina glans.
  • Låt kulorna stelna på bakplåtspapper.
  • Förvara de färdiga Mozartkulorna svalt.

Lycka till!


Julstjärna



Euphorbia pulcherrima

En gång för länge sedan gick en from flicka i Mexiko till mässan på julafton. Hon hette Pepita och ville så gärna ge Jesus-barnet en present. Men eftersom hon var fattig fick det bli vilda blommor, som växte vid vägkanten. Det var en oansenlig bukett, men Pepita tröstade sig med att Jesus nog blev glad även för en enkel gåva, bara den var given av kärlek. Hon lade sin bukett vid Jesus-barnets bild och från den lilla buketten utvecklades strålande röda stjärnformade blommor, som alltsedan dess i Mexiko kallas "Den Heliga Nattens Blomma".

Så lyder den lilla söta legenden om julstjärnan, vars ursprungsland är Mexiko, där den odlades redan av aztekerna. Växten användes för medicinska ändamål, mjölksaften ansågs vara feberstillande. Blomman var också renhetens symbol och sedan Franciskanermunkarna kommit till Mexiko på 1700-talet, användes julstjärnan i julprocessionerna.

Sitt botaniska namn, Euphorbia pulcherrima, fick julstrjärnan av en tysk växtgeograf 1804, som förde torkade exemplar till Europa. Den amerikanske diplomaten J R Poinsette tog 1825 plantor från Mexiko till USA och i engelsktalande länder kallas blomman för poinsettia. Det skulle dröja till 1886 innan julstjärnan blommade i Europa, där den väckte stort uppseende och redan på 1890-talet fanns den i odling i Sverige. Julstjärnan tillhör idag till våra mest sålda julblommor - de säljs ju enbart under julen, men då säljs det över 9 miljoner exemplar!

Skötsel
Sekelskiftets julstjärna var ömtålig. Efter idogt förädlingsarbete har man nu fått fram en julstjärna som praktiskt taget aldrig dör. Den kan blomma på nytt, om den får vila på sval plats och får sparsam vattning till omplanterinen på våren, då plantan skärs ner kraftigt. I oktober får plantan naturligt kortare dag och bör då blomma om i december.
  • Idealisk placering: en ljus, varm plats med cirka 20° C
  • Vattna endast när jorden är nästan torr – gärna med ljummet vatten
  • Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden, inget under blomningen


Källa: Julboken


Lucia



Natten till Lucia var en av årets farligaste. En natt fylld av oro. Övernaturliga krafter
var i farten mer än någonsin. Det gällde att värja sig och inte göra något fel.


Lusse-firandet var först vanligast i västra Sverige och seden spred sig sedan med utflyttade
värmlänningar och västgötar - först till universitetsstäderna och sedan till andra städer.

Ett ganska omåttligt ätande och drickande hörde till Lucisa-natten. Sju frukostar ansågs lagom!

En engelsman, Horace Marryat, som befann sig i Nora den 13 december 1860 berättar så här:
"Långt före dagningen stod vid min säng en vitklädd jungfru, som kring huvudet bar en krona av brinnande talgljus. Hon bjöd mig kaffe och sjöng med detsamma en visa, såsom sedan är på S:ta Lucias dag i Värmland och Nerke, de bägge provinser där detta helgons dag firas som en stor högtid. Flera dagar på förhand äro hustrurna sysselsatta med att laga i ordning korv, skinka, ägg, bakverk och Gud vet allt och när Lucia serverar morgondrycken sätter sig hela familjen till frukostbordet. Lucia sitter där som festens drottning, medan talgen dryper kring hennes huvud och hår och ifall kalaset räcker länge, måste hennes krona förnyas. Men när frukosten är slut, går man beskedligt till sängs igen.!

Nog har Lucia fått en märklig förvandling. Från den västsvenska robusta Lusse, via det katolska helgonet från Sicilien till våra dagars vackra och ljusomstrålade uppenbarelse. Och som sådan är hon helt och hållet svensk. Mången nobelpristagare har yrvaket gnuggat sömnen ur ögonen vid åsynen av den vitklädda flickan med kaffebrickan och ljus i håret.

Sedan Stockholms Dagblad 1927 ordnade ett Luciatåg genom Stockholms gator, spred sig luciaseden vida omkring på mycket kort tid och nu finns väl knappast en skola, arbetsplats eller förening där man inte firar Lucia.

Källa: Julboken 1986


Sankta Lucia

Ute är mörkt och kallt
i alla husen
lyser nu överallt
de tända ljusen.
Då kommer någon där,
jag vet nog vem det är.
Sankta Lucia, Sankta Lucia.
Då kommer någon där
jag vet nog vem det är.
Sankta Lucia, Sankta Lucia.


Tips inför julhelgen





Om du har stökigt hemma, gör så här:


1. Skapa en ny mapp på datorn.
2. Ge mappen namnet
"Stöket i bostaden."
3. Högerklicka för att ta bort mappen.
4. Datorn kommer då att fråga:

"Vill du ta bort Stöket i
bostaden permanent?"
5. Klicka på JA - knappen.
6. Lägg fötterna på bordet, ta en drink och bara NJUT ;)



TREVLIG HELG!



Julregler till kylskåpsdörren



Om du äter något och ingen ser det,
innehåller det inga kalorier.

Om du dricker en lågkaloridryck och äter en chokladkaka,
kommer kalorierna i chokladen att kvittas mot lättdrycken.

Om du äter tillsammans med andra,
räknas bara de kalorier som du får i dig
utöver vad de andra får i sig.

Mat som intas av medicinska skäl
(till exempel toddy, glögg, varm choklad, rödvin, konjak med mera)
räknas ALDRIG.

Ju mer du göder dem som finns omkring dig till vardags,
desto smalare verkar du själv.

Mat (som popcorn, chips, jordnötter, läsk och smågodis)
som intas som en del av underhållningen,
i att se på film, video eller lyssna på musik,
innehåller inga kalorier utan ska betraktas som en del av underhållningen.

Kakbitar och småkakor innehåller inget fett
om de bryts sönder och äts upp bit för bit,
eftersom fettet förångas när kakan bryts sönder.

Allt som slickas från knivar, slickepottar eller skedar medan du lagar mat,
innehåller inte kalorier eftersom de är ett led i matlagningsprocessen.

Mat med samma färg har samma kaloriinnehåll
( till exempel tomater och jordgubbssylt eller svamp och vit choklad).

Mat som är frusen innehåller inte kalorier,
eftersom kalorier är en värmeenhet.


Men:
tänk på de stackars djuren där ute
som inte hittar någon mat alls nu.


Tomten

1931

Visste du att det var en "svensk" som uppfann tomten?


1931 kom Haddon Hubbard "Sunny" Sundblom med förslaget till Coca Cola’s julkampanj, han ritade en tjock, rundkindad och väldigt röd tomte med det stora vita skägget. I drygt trettio år fortsatte han att rita nya tomtar varje år. (1931-1964) Hans första modell var hans vän Lou Prentice. Efter hans död använde han sig själv som modell.

Haddon Sundblom

var en amerikansk konstnär, född 22 juni 1899 och dog 1976. Hans far kom från Föglö på Åland (som tillhörde det ryska storfurstendömet Finland) och hans mor var från Sverige. Haddon själv föddes  i Muskegon, Michigan.

Haddon H Sundblom ägde en reklamstudio i Chicago. Han ägnade nästan halva sitt liv åt att förvandla tomten från en liten spinkig vätte till den fryntliga och jovialiska farfarsfigur, som vi känner i dag. (Veckans Åland 24 dec 1988)

Här kommer några av hans illustrationer:

1932   1933


1935  1936


1937  1938


1940  1941


1942  1947


1949   1955




Percy Jackson och kampen om åskviggen

Gillar du Harry Potter eller Sagan om Ringen så är denna film något för dig.
Den är spännande och sagolikt samtidigt som den speglar nutidens ungdomar.


Percy Jackson håller på att bli utslängd
från skolan - men det är det minsta av
hans bekymmer.

Gudarna på Olympia och andra nonster
verka ha tagit klivet ut från Percys bok
om grekisk mytologi och in i hans liv och
de är inte på gott humör.

Zeus åskvigg har blivit stulen och Percy
är huvudmistänkt.


Filmen hade biopremiär 24 februari 2010
och finns nu på DVD

I rollerna:

Logan Lerman

Brandon T. Jackson

Alexandra Daddario

Sean Bean

Pierce Brosnan

Steve Coogan

Rosario Dawson

Uma Thurman


Regi. Chris Columbus

Manus: Craig Titley

Originaltitel: Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief

Land: Kanada, USA

Produktionsår: 2010

Längd: 119 minuter


Vi beställde den via LoveFilm i helgen och det var 2 timmars trevlig avkoppling.





Nervös eller orolig?



En viss grad av oro eller fruktan innan man ställs inför en svår uppgift eller en obhaglig
situation är helt normal.

Rutinerade skådespelare kan fortfarande ha rampfeber inför varje föreställning. Många människor känner sig sjuka, behöver gå på toaletten ofta, svettas eller darrar inför en tentamen eller en betydelsefull intervju.

Sådan nervositet är visserligen obehaglig men den är inte något allvarligt. Man är alltså inte sjuk.
Däremot behöver du rådfråga en läkare om anfallen är så svåra att de hindrar dig från att göra relativt enkla saker eller om de kommer utan tydlig orsak.


Människor, som lätt blir nervösa, bör under veckorna före en stressande situation, t ex att hålla ett tal eller avlägga en examen, göra sin livsföring så hälsosam och välbalanserad som möjligt.
  • ät och drick på regelbundna tider och med måtta
  • undvik alltför mycket stimulerande medel
  • drick inte för mycket kaffe
  • motionera regelbundet
  • sov ordentligt
  • ta dig tid för avkoppling

Försök att få rätt perspektiv
på det stundande uppdraget. Om du spelar dåligt under en tennismatch eller stakar dig i ett tal påverkar det inte ditt värde som person. Det värsta som kan sägas är att du gjorde ett försök och misslyckades. Det händer alla människor någon gång. Låt inte den stundande händelsen anta orimliga proportioner.

Om det gäller något verkligen betydelsefullt, t ex ett inträdesprov, kan det hjälpa om man lugnt överväger andra valmöjligheter om det skulle misslyckas.

Du kanske kan göra om tentamen eller ge dina studier en annan inriktning.


Andning och avslappningsövningar

har sedan urminnes tider hjälpt till att minska nervositeten. De är väsentliga delar av YOGA och olika typer av MEDITATION och lärs ut i kurser. I många fall är tekniken enkel och kan användas var som helst utan att omgivningen märker något.


Alkohol och mediciner

är olämpligt i många sammanhang, t ex vid en anställningsintervju eller ett körkortsprov. T o m en liten mängd alkohol kan försämra din prestation och om du blir beroende av att lugna nerverna kan det leda till alkoholismen.
Ta aldrig lugnande medel eller andra mediciner om de inte är utskrivna av din läkare.


Lite tips

  • innan du påbörjar något som gör dig nervös kan du äta en smörgås eller dylikt och gå på toaletten
  • anpassa din ankomst så att du varken kommer för tidigt och får sitta och oroa dig eller
    för sent och blir svettig och panikslagen
  • kontrollera att du har all utrustning och alla papper som du behöver och att de är i god ordning
  • om situationen kräver att du yttrar dig, ska du försöka att tala tydligt och sakta
  • du bör inte pladdra eller mumla
  • om du pratar för fort kan du "tappa tråden"
  • om du blir darrhänt kan du försöka att hålla ett lätt grepp i armstöden till din stol eller i bordskanten
  • i vissa situationer kan du tugga på ett tuggummi eller suga på en karamell för att lugna nerverna


Fingernaglar - problem och skador



Friska naglar

Fingernaglarna växer ständigt och om man inte klipper dem splittras de och bryts.
I allmänhet förorsakar de inga besvär men ibland kan problem uppstå.

Flagnande naglar
Om händerna ständigt utsätts för vatten, som innehåller tvål eller annat tvättmedel flagnar de yttersta lagren av näglarna av.
  • Använd gummihandskar när du tvättar eller diskar
  • smörj naglarna med nagelsalva dagligen

Gula naglar

Gulfärgning av naglarna orsakas ibland av nagellack, särskilt när det används utan bas.
  • Färgningen försvinner när nageln växer

Hål i naglarna

En tillfällig grop i naglarna är inte onormalt men utseendet kan förbättras om man nattetid behandlar dem med ett irritationsdämpande preparat bestående av glycerol och borsyra. Finns att köpa på apoteket.
  • Använd inte nagellack och nagellacksborttagningsmedel förän nageln har återfått sitt normala utseende

Luckra naglar
Långvarig användning av nagelhärdare, som innehåller formaldehyd, kan göra att naglarna luckras upp. Vävnaderna under dem blir infekterade och missfärgade. Tillståndet är svårläkt.
  • men det kan hjälpa om du håller naglarna kortklippta
  • om orsaken är hudsjukdom som eksem bör du rådfråga en läkare

Nagelbitning
Detta är en ful vana som ofta förekommer i barndomen och kan fortsätta in i vuxen ålder. Liksom för alla nervösa vanor är enda säkra botemedlet att öva sin viljestyrka. Ett barn har svårt att förstå detta och behöver hjälp.

Eftersom nagelbitning är ett fysiskt svar på sinnesrörelser som t ex ångest, osäkerhet eller leda är det inte troligt att förebråelser har någon effekt. Att vädja till fåfängan hjälper ibland. Man kanske kan ge en flicka ett manikyrset eller färglöst nagellack för att öka hennes intresse för naglarna.

Vuxna nagelbitare kan försöka att hålla fingrarna sysselsatta med fritidshobbies som modellbygge, målning, sömnad eller snickeri.

Nagelfåror

Fåror och gropar i en nagel är ofta resultat av någon liten skada eller en cysta nära nagelroten. Fåran kan spricka och förorsaka smärta och eventuellt infektion.
  • Om det finns en cysta eller om fingret blir inflammerat bör du söka läkare
  • i vanligt fall räcker det med att hålla nageln ren och klippa bort lösa bitar

Nagelrisp
Är en överväxt av huden längs sidan av en nagel. En vanlig orsak är att man ofta har händerna i vatten så att yttre hudlagret skiljs från nagelbandet eller att man biter på naglarna.
  • ta bort hudflisan så snart du märker den, innan den blir smärtsam och eventuellt infekterad
  • använd en ren, vass nagelsax och klipp tätt intill basen
  • tvätta händerna och lägg på lite antiseptisk salva och ett plåster
  • om du får stark smärta eller varbildning i fingret bör du söka läkare
  • använd gummihandskar när du diskar
  • använd handkräm ofta
  • låt bli att bita eller peta på naglarna

Sköra naglar
Sjukdom eller oriktig diet kan göra att naglarna spricker eller lätt bryts.
  • om du tror att dieten är orsaken bör du försöka att äta mer magert kött, fisk, färsk frukt och grönsaker
  • extrem torrhet i naglarna kan också göra dem sköra
  • lägg på nagelkräm morgon och kväll
  • håll naglarna kortklippta tills problemet är borta

Svarta naglar
Skador som krossar en nagel, t ex vid klämmning i en dörr, orsakar blödning under nageln som vanligen blir svart. Med tiden minskar missfärgningen efter hand som nageln växer.
  • om blödningen är kraftig kan nageln lossna och du kan behöva gå till en läkare för att få den borttagen

Vita fläckar

Små vita fläckar uppkommer spontant i en del människors naglar eller är resultat av småskador på nagelroten. De är ofarliga och växer ofta bort.



Förfrusen?



Risk för köldskador finns alltid vid kall väderlek, men är störst när temperaturen går
under -7 grader C.


Köldskador uppkommer när huden kyls ner och blodkärlen dras samman så att delar av kroppen kan
drabbas så som händer, fötter, näsan, fingrar, kinderna, hakan och öronen.

Det förfrusna området känns allt kallare och stelare och man får en stickande känsla i det som plötsligt
övergår i smärta. Huden blir hård och blå- eller vitfärgad. Till slut förlorar man känsleln i området och
man har inte längre någon förnimmelse av kyla eller smärta.

Vad kan du göra:

  • sök skydd och ta av dig kläder och smycken i närheten av det förfrusna området
  • vänta inte, utan bekämpa förfrysning omedelbart, annars kan det leda till kallbrand
  • värm upp området LÅNGSAMT, helst med någon annan del av kroppen
  • använd aldrig stark värme av något slag och försök inte heller att massera det drabbade området
  • gnugga inte heller med snö
  • när blodcirkulationen kommer igång kan huden bli blå och det bildas blodfyllda blåsor
  • ta inte hål på dem eller behandla dem inte med medicin eller salva
  • svepa ,om möjligt, in det skadade området med t ex en rock/jacka eller filt
  • den intensiva smärtan vid upptining av orådet kan du lätta med att hålla den skadade kroppsdelen högre än bröstkorgen
  • drick något varmt, söt
  • åk snarast till sjukhuset





RSS 2.0