En god pastasås

En enkel o god sås
som går att använda till både pasta och kött
 
 
Du behöver:
ca 1 kg paprika, blandade färger
1-2 burkar skalade tomater eller
ca ½ kg färska tomater som du skalar
ister eller olja
tärnad rökt bacon el rökt sidfläsk
vitlök efter smak
salt o paprikapulver
evtl lite chili
lite vinäger o socker efter smak
vill man kan man ta i lite sqash också
 
Gör så här:
  • har du färska tomater bör du hälla kokhett vatten över för att kunna skala dem
  • dela tomaterna i mindre bitar (färska eller ur burken)
  • ta bort kärnor ur paprikorna och dela dem i mindre bitar
  • skala löken och vitlöken o dela dem i mindre bitar
  • stek bacon i en gryta o tillsätt löken/vitlöken o paprikapulver
  • när löken är gyllene brun kan du tillsätta paprikorna o tomaterna
  • låt småkoka till önskat konsistens (ibland behövs det lite vatten)
  • smaka av med salt, vinäger o socker
Denna sås går utmårkt att hälla i konserveringsburkar o ta fram den
till önskat maträtt. Den smakar även gott när den är kall....
 


Espresso

 
Espresso kommer ursprungligen från Italien
och är koncentrerat kaffe på cirka tre centiliter som tillverkas
genom att vatten passerar genom kaffepulver under högt tryck.
 
Skummet, som kallas crema,
kommer av vattentrycket och består av cellulosa,
proteiner och fetter.
 
Trots att espresso är starkare än bryggkaffe
är det skonsammare mot kroppen.
En espresso innehåller betydligt mindre garvsyra
och bara en tredjedel så mycket koffein.
 
Espresso är grunden i många recept:
 
Så brygger du en espresso
 
 
 
Latte
(macchiato)
Dubbel espresso (ca 6-8 cl)
Cirka 2 dl mjölk
Värm mjölken med ångmunstycke eller kastrull på spisen.
När mjölken börjar ryka (cirka 65 grader)
häller du upp den i ett högt glas,
vispar lite av den sista mjölken
och avslutar med lite skum.
Häll i espresson.
 
Choko-latte
Kaffe med chokladsmak.
En dubbel espresso (6-8 cl)
2 dl mjölk
2 msk chokladsås
Häll chokladsås i botten på ett högt glas.
Värm mjölken tills den börjar ryka (cirka 60 grader)
och blås eller vispa upp lite mjukt skum.
Häll i mjölken.
Avsluta med skum.
Häll sedan i espresson. 
 
Cappucino

1/3 espressokaffe
1/3 ångad mjölk
1/3 mjölkskum
vv topping


Brygg espresson i en förvärmd cappuccinokopp.
Värm mjölken med ångröret (ca 65 gr C)

och blås cirka hälften till mjukt skum.
Häll mjölken med skummet försiktigt i kaffet.
Toppa ev. med kakao, kanel eller riven choklad.

 

Café Americano
Espresso
Hett vatten

En enkel espresso i en vanlig kaffekopp,

som fylls upp med hett vatten.

Café Coretto 

Espresso
1-3 cl grappa, sambuca,

konjak eller annan sprit.
Socker

 



Falukorven - en älskad klassiker

 
Falukorven är klassikern på middagsbordet - skivad på längden och tvären.
 
I Koppargruvan i Falun gick det åt massor med linor av tvinnad oxhud för att hissa upp malmen
ur schakten. Men vad göra med allt kött som blev över när hudarna var tillvaratagna?
 
De småländska oxarna som i stora mängder kom till Falun fraktades inte tillbaks till Småland efter
ankomst utan slaktades och köttet saltades och röktes.
 
Mångkunniga och inflytelserika tyskar som arbetade i gruvan lärde svenskarna att göra en god korv.
Falukorven var född!
 
Detta var under 1500- och 1600-talen och idag är falukorven en av våra vanligaste middagsråvaror.
Den är idealisk till vardagsmiddagen, är god, billig och lättlagad. Barnens favorit!
 
På 1870-talet tog Anders Olsson, Melker Olssons far, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri.
Den rökta korven utvecklades cirka år 1890 och fick namnet Falukorv.
 
Melkers är idag ensamma om att tillverka falukorv - nämligen i Falun.
 
Här  hittar du recpt med falukorv:
 
 


Bröd i stekpannan

Baka stekpannebröd när du har ont om tid. Snabbt och gott och lätt som en plätt....
4 tunna kakor

Du behöver:
1 dl rågsikts- eller rågmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl mjölk eller filmjölk
 
Gör så här:
  • Häll allt mjöl, bakpulver och salt i en skål
  • Smula ner margarinet med hjälp av fingertopparna över mjölet
  • Häll ner mjölken/filen och arbeta snabbt ihop degen med en träsked
  • Dela degen i fyra delar
  • Ta lite mjöl på bakbordet och på händerna
  • Platta ut varje degdel med handen till en rund kaka (ca 12 cm)
  • Grädda kakorna en i taget i en torr stekpanna på medelvärme
  • ca 2-3 min på var sida
  • Vänd brödet med en stkspade
Pålägg efter önskemål.
 
Smaklig måltid!
 


Hälsoäpple

 
Visste du att våra mor- o farmödrar förr i tiden använde sig av detta knep?
 
När flickorna blev allt för bleka visste man att de hade järnbrist. Då tog deras kloka mödrar
fram ett stort friskt äpple och stoppade i några rejäla järnspikar.
 
Äpplet lämnades sedan i fred i några veckor. När rosten från spikarna färgade äpplet gavs
äpplet att ätas till den behövande flickan.
 
Obs!
om du promt vill prova detta knep bör du dra ur spikarna först ur äpplet innan du äter det!


Halstrad råbiff med persiljesmör

Idag blev det halstrad råbiff med persiljesmör som jag inte hade ätit på jätte länge och det var
såååå gott!
 
För er som vill laga det kommer receptet här:
 
Till 4 personer behöver du
600 g nötfärs
2 gula lökar
2 inlagda rödbetor
4 ägg
1 liten burk kapris (avrunnen)
Salt och svartpeppar
Smör eller olja/margarin
 
Gör så här:
  • Finhacka löken och rödbetorna
  • Blanda alla ingredienser i en bunke och forma färsen till fyra biffar
  • Halstra (steka lätt) biffarna i lite smör eller olja/margarin i en het panna
  • 1 minut om du vill ha biffarna "rå"
  • 2 minuter för "medel"
  • 3 minuter för "välstekt"
  • Servera råbiffarna med pommes frites/stekt potatisklyftor och tomatsallad
  • Toppa med persiljesmör och lite dijonsenap
Smaklig måltid!


Fönsterputsning

 
Idag var det fönsterputs-dagen hemma hos oss. ALLA fönster fick en ordentlig omgång.
De hade inte varit putsade på länge och man verkligen ser skillnaden. Passade samtidigt
på att tvätta gardinerna för solen visade sig rätt länge och vinden gjorde så att de torkade
fort.
 
Hur som helst finns det en massa knep med att putsa fönster men även ett antal olika
medel att köpa i handeln. Fönsterputsproffset Ivan Bengtsson har testat några och kom
fram till att Wizz Glasklar är bästa valet. Han menar att det blir rent utan att man behöver
ta i allt för mycket och kostar bara ca 15 kr.
Vill du läsa mer om de andra medlen kan du kolla här.
 
Jag har även skrivit tidigare lite om fönsterputsning vilket du kan läsa här.


Redan september

Det doftar redan höst men än finns det mycket kvar att njuta av i trädgården.
Även i skogen finns det mycket kvar att plocka....
 


 
De sista tomaterna
 ...mognar inte alltid som man vill.
Plocka och häng upp dem, gärna i köksfönstret eller lägg de på en tidning där det är varmt
och ljust. De blir röda bara på några dagar.
 
Ta in icke vinterhärdiga plantor
...som fuchsior, pelargoner, novemberkaktusar m.m.
De blommar oftas nu och man vill ha de ute så länge som möjligt men den första frosten
kan ta död på dem.
 
Plantera vårlökar
Krokusar, liljor, tulpaner, våriris, narzisser, blåtjärna, m m ska in i jorden nu för att ge glädje
till våren.
 
Beskär frukttäd
som äppel-, körsbär- plommon och päronträd
 
Plocka fallfrukt
ta bort den från gräsmattan o ge de evtl. till rådjuren
 
Plantera
buskar, träd och vintergröna växter
 
Ta en promenad i skogen
plocka blåbär, lingon och svamp. Det finns det gott om i år!
 




RSS 2.0