Virka till liten flicka (del 1)

Hittade en virkbeskrivning på DROPS DESIGN till en liten flicka.
Kanske någon vill virka den.




DROPS klänning , sockor och hatt med virkad kant och blommor i Alpaca + tovad väska.

" - Romantisk babysätt för liten dam! Ljuvligt sött med virkad hatt och små blommor. Sätt som kan användas"

Storlek: 1/3 - 6/9 - 12/18 mån (2 - 3/4) år
Stl i cl: 50/56- 62/68- 74/80 (86/92-98/104)
Material: DROPS Alpaca från Garnstudio
Klänning:
150-200-200-250-250 gr nr 3720 gml-rosa
+ en rest av nr 7300 lime och 3140 ljusrosa (till blomma)
Hatt:
50-50 (100) gr nr 3720 gammal-rosa
+ en rest av nr 7300 lime och 3140 ljusrosa
(till blommor)
Väska:
50 gr nr 02, natur DROPS Alaska från Garnstudio + en rest nr 21 natur DROPS Vienna från Garnstudio och nr 36 rosa DROPS Vienna från Garnstudio + en rest nr 3140 ljusrosa DROPS Alpaca från Garnstudio.

DROPS Virknål nr 3 - eller det nål.nr du måste ha för att få 24 st x 13 varv med Alpaca på 10 x 10 cm.
DROPS St nr 5,5 (till väskan) - eller det st.nr du måste ha för att få 16 m x 20 v i slätst med Alaska på 10 x 10 cm.
DROPS Virknål nr 6 (till hjärtat på väskan)
DROPS ljus träknapp, nr 503: 2 st (till klänning)

 

 

Avmtips-1:
Maska av 1 st genom att virka ihop 2 st, dvs virka 1 st men vänta med sista omslaget och genomdrag (= 2 m kvar på nålen), virka 1 st i nästa st och drag sista omslaget genom alla 3 m på nålen.
Avmtips-2:
Maska av så här i början på v: Ersätt 1 fm/st med 1 sm. Maska av så här i slutet på v: vänd arb när det återstår det antal fm/st som ska avm och virka tillbaka.
Virkinfo: I början på varje varv med st ersätts 1:a st med 3 lm och i slutet på varvet virkas sista st i 3:e lm i början på föregående v. Det virkas i varje st (inte mellan).


KLÄNNING:


Framst: Läs Virkinfo! Virka 106-116-126 (135-145) ganska lösa lm (inkl 3 lm till att vända med) med nål 3 och gammal-rosa.

Första varvet virkas så här: 1 st i 4:e lm från nålen, * hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de 3 följande lm *, upprepa *-* varvet ut - Obs: I stl 1/3 mån + 12/18 mån avslutas det med 1 st i var och en av de 5 sista lm (i stället för i de 3 sista lm), i stl 2 år avslutas det med 1 st i var och en av de 6 sista lm (i stället för i de 3 sista lm), i stl 3/4 år avslutas det med 1 st i var och en av de 4 sista lm = 79-86-94 (101-108) st, vänd arb.
Nu virkas det 1 st i varje st samtidigt som det avm 1 st i varje sida totalt 12 ggr - läs avm.tips-1: På stl 1/3 mån: växelvis varje och vartannat v, stl 6/9 + 12/18 mån: vartannat v, stl 2 + 3/4 år: vart 3:e v = 55-62-70 (77-84) st. När arb mäter ca 17-22-27 (32-35) cm avm för ärmhål i varje sida på varje varv - läs avm.tips-2: 5 st 1 gång, 2 st 1 gång och 1 st 3 ggr = 35-42-50 (57-64) st. När arb mäter ca 23-29-35 (40-44) cm sätts det 1 märktråd mitt i arb (i stl 1/3 mån och 2 år sätts märktråden i den mittersta st). Nu avm för hals så här: virka från axeln och in mot halsen tills det återstår 2-3-5 (5-6) st före märktråden (i stl 1/3 mån och 2 år gäller det före st med märktråd i), vänd arb. Sedan avm mot halsen på varje varv - läs avm.tips-2: 2 st 2 ggr och 1 st 3 ggr = 8-11-13 (16-19) st kvar på axeln. Klipp och fäst tråden när arb mäter ca 27-33-39 (45-49) cm och upprepa på den andra sidan om halsen.

Bakst: Lägg upp och virka som framst - sätt 1 märktråd mitt i arb (i stl 1/3 mån och 2 år sätts märktråden i den mittersta st). Maska av för ärmhål som på framst, men när arb mäter 19-25-31 (37-41) cm delas arb mitt bak för sprund och varje del virkas vidare för sig (i stl 1/3 mån och 2 år virkas det inte vidare över den mittersta m med märktråd i). När arb mäter ca 25-31-37 (43-47) cm avm för hals bak så här: virka 9-12-14 (17-20) st från axeln och in mot halsen, vänd arb och avm 1 st på nästa varv - läs avm.tips-2. Virka v ut, klipp och fäst tråden, arb mäter ca 27-33-39 (45-49) cm. Upprepa på den andra sidan om halsen.

Montering: Sy axelsömmarna. Sy sidsömmarna kant i kant med små fina stygn.

Virkad kant: Virka en avslutande kant längs hela halsöppningen (och sprundet bak) och runt båda ärmhålen med nål 3 och gammal-rosa så här: 1 fm i första m, * 6 lm, hoppa över ca 1 - 1½ cm, 1 fm i nästa m * upprepa *-* och avsluta med 6 lm och 1 sm i första fm i början på v.
Sy fast 2 knappar längs höger sprund bak (ca ½ cm in på plagget) - översta knapp placeras ca ½ - 1 cm uppifrån, använd lm-bågarna i motsatt sida som knapphål.

Spetskant:
Virka en kant nederst på klänningen med nål 3 med gammal-rosa så här:

Virktips: När flera dbl-st ska virkas ihop gör du så här: virka 1 dbl-st men vänta med sista omslaget och genomdrag (= 2 m på nålen), virka nästa dbl-st men vänta med sista omslaget och genomdrag (= 3 m på nålen), fortsätt så tills det är virkat det antal dbl-st som ska virkas ihop och drag sista omslaget genom alla m på nålen.

varv 1: Starta i sidan. 1 fm i första st, 4 lm (= 1 dbl-st), virka ihop 2 dbl-st i samma st, 3 lm och 3 dbl-st ihop fortfarande i samma st, * hoppa över ca 2 - 2½ cm, i nästa st virkas det 3 dbl-st ihop, 3 lm och 3 dbl-st ihop *, upprepa *-* v runt och avsluta med 1 sm i den 4:e lm som virkades i början på v.
varv 2: Virka sm fram till första lm-bågen,
4 lm (= 1 dbl-st), 3 dbl-st ihop om samma lm-båge, 4 lm, 4 dbl-st ihop om samma lm-båge, * i nästa lm-båge virkas det 4 dbl-st ihop, 4 lm och 4 dbl-st ihop *, upprepa *-* v runt och avsluta med 1 sm i den 4:e lm som virkades i början på v.
varv 3: Virka som varv 2.
varv 4: Virka som varv 2 men virka 5 lm i varje lm-båge (i stället för 4 lm).
varv 5: Virka 1 fm överst på första dbl-st-grupp, * 6 lm, 1 fm i nästa dbl-st-grupp *, upprepa *-* v runt och avsluta med 6 lm och 1 sm i första fm i början på v.


Virkad blomma: Virka 3 lm med nål 3 och ljusrosa och slut dem till 1 ring med 1 sm i 1:a lm.
varv 1: Virka 5 fm om ringen och avsluta med 1 sm i första fm i början på v.
varv 2: * 4 lm, 1 st i den första av de 4 lm som virkades, 1 fm i nästa m *, upprepa *-* v runt = 5 blad, klipp tråden.
Virka 3 lm med nål 3 och lime och slut dem till en ring med 1 sm i 1:a lm.
varv 1: Virka 5 fm om ringen och avsluta med 1 sm i första fm i början på v.
varv 2: * 4 lm, virka 3 st i den första av de 4 lm som virkades, 1 fm i nästa m *, upprepa *-* v runt = 5 blad, klipp tråden.
Sy fast den ljusrosa blomman ovanpå blomman i lime och sy fast blomman mitt fram på klänningen.




HATT:

Storlek:
1/3 - 6/18 mån (2/4) år
Passar huvudmått:
ca 40/42 - 44/46 (48/50) cm

Virkinfo:
I början på varje v med st ersätts 1:a st med 3 lm och v
avslutas med 1 sm i 3:e lm i början på v.

Hatt: Virka 4 lm med nål 3 och gammal-rosa och slut dem till 1 ring med 1 sm i 1:a lm.
varv 1: Virka 12 st om ringen - läs Virkinfo!
varv 2: Virka 2 st i varje st = 24 st.
varv 3: Virka 1 st i varje st = 24 st.
varv 4: * 1 st i var och en av de 2 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* v runt = 32 st.
varv 5: * 1 st i var och en av de 3 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* v runt = 40 st.
varv 6: * 1 st i var och en av de 4 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* v runt = 48 st.
varv 7: * 1 st i var och en av de 5 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* v runt = 56 st.
varv 8: * 1 st i var och en av de 6 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* = 64 st.
varv 9: * 1 st i var och en av de 7 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* = 72 st.
varv 10: * 1 st i var och en av de 8 första st, 2 st i nästa st *, upprepa *-* = 80 st.
Avsluta ökningen här i stl 1/3 mån.
varv 11: * 1 st i var och en av de 9 första st, 2 st i nästa st *, upprepa *-* = 88 st.
Avsluta ökningen här i stl 6/18 mån.
varv 12: * 1 st i var och en av de 10 första st, 2 st i nästa st *, upprepa *-* = 96 st.
Avsluta ökningen här i stl 2/4 år.
Alla stl: Fortsätt runt med st utan att öka tills arb mäter ca 13-14 (16) cm uppifrån.
Nu virkas det 1 v med st och med 2 st i var 8:e st = 90-99 (108) st på v. Virka 1 v med st utan att öka, sedan virkas det 1 v med st och med 2 st i var 6:e st (i stl 6/18 mån blir det 3 st kvar på v efter sista ökning i stället för 6) = 105-115 (126) st på v.

Spetskant:
varv 1: Virka 4 lm (= 1 dbl-st), 2 dbl-st ihop - läs Virktips under koftan, 3 lm och 3 dbl-st ihop i första st, * hoppa över ca 2 - 2½ cm, i nästa st virkas det 3 dbl-st ihop, 3 lm och 3 dbl-st ihop *, upprepa *-* v runt och avsluta med 1 sm i den 4:e lm som virkades i början på v.
varv 2: Virka 1 fm överst på första dbl-st-gruppen, * 6 lm, 1 fm i nästa dbl-st-grupp *, upprepa *-* v runt och avsluta med 6 lm och 1 sm i första fm i början på v. Klipp och fäst tråden, hatten mäter ca 18-19 (21) cm uppifrån.

Virkade blommor: Virka 2 blommor som förkl under Koftan och sy fast blommorna på hatten.




VÄSKA:


Mått:
Före tovning: ca 16 cm bred och 24 cm hög
Efter tovning: ca 12 cm bred och 15 cm hög
Tovning: Väskan tovas i tvättmaskin på vanligt tvättprogram och 40 grader + centrifug med 1 msk tvättmedel utan enzymer - läs mer om tovning på vår hemsida www.garnstudio.com

Väska:
Lägg löst upp 27 m (inkl 1 kantm i varje sida) på st 5,5 med natur Vienna. Sticka 2 räta v, byt till Alaska och sticka slätst tills arb mäter ca 47 cm – se till att nästa v stickas från avigsidan. Byt tillbaka till natur Vienna, sticka 2 räta v och maska av löst.

Rem: Lägg upp 5 m på st 5,5 med Alaska och sticka slätst tills remmen mäter ca 25 cm, maska av. Lägg remmen dubbel på längden med avigsidorna mot varann och sy ihop den i de yttersta maskbågarna.

Montering:
Vik väskan dubbel och sy sidsömmarna innanför 1 kantm. Sy fast remmen i varje sida på väskan. Tova väskan i maskin - se förkl ovan.

Virkat hjärta:
Virka 2 lm med nål 6 och rosa Vienna och virka 1 fm i den första av de 2 lm, vänd arb. Virka 1 lm, sedan virkas det 3 fm i fm från föregående v, vänd arb. Virka 1 lm, 2 fm i första fm, 1 fm i nästa fm och 2 fm i den sista fm = 5 fm, vänd arb. Virka 1 lm, 2 fm i första fm, 1 fm i nästa fm, 2 fm i nästa fm, 1 fm i nästa fm och 2 fm i sista fm = 8 fm, vänd arb. * Virka 1 lm, hoppa över 1 fm, 1 fm i var och en av de följande 3 fm, vänd arb. Virka 1 lm, hoppa över 1 fm, 1 fm i var och en av de följande 2 fm, vänd arb. Virka 1 lm, 1 fm i var och en av de 2 fm, vänd arb. Virka 1 lm och 1 sm i lm i början på föregående v, klipp och fäst tråden *. Upprepa *-* på den andra sidan av hjärtat och sy sedan fast hjärtat på väskan.

Virkad blomma:
Virka 3 lm med nål 3 och ljusrosa Alpaca och slut dem till 1 ring med 1 sm i 1:a lm.
varv 1: Virka 5 fm om ringen och avsluta med 1 sm i första fm i början på v.
varv 2: * 4 lm, 1 st i den första av de 4 lm som virkades, 1 fm i nästa m *, upprepa *-* v runt = 5 blad, klipp tråden.
Sy fast blomman mitt i hjärtat.


Diagram

BabyDROPS nr. 14-4

 




Tänderna




Vad är de gjorda av och hur fungerar dem?


En tand består av en krona som sticker upp ovanför tandköttet och en rot som är
placerad i käkbenet. Övergången mellan roten och kronan kallas för tandhals.
Kronan är täckt av ett hårt emaljlager. Under emaljen kommer ett lager som kallas
tandben och som omger tandens pulpa (kärna).

Det yttre lagret på tandkronan består av ett ämne som heter emalj. Det är det hårdaste ämnet i
kroppen och är mycket slitstarkt. Innanför emaljlagret sitter ett lager tandben (dentin). Det är
också hårt, men inte lika gårt som emaljen. Tandbenet bildar rötterna som sitter nerbäddade i
käkbenet och är fästade med ett lager benliknande cement. Den inre delen av tanden kallas för
pulpa. I den finns nervtrådar och blodkärl. Nervtrådarna löper också genom lagren av tandben
och cement.

Om t ex tandbenet angrips av ett hål i tanden eller om tandköttet drar sig tillbaka så att tandhalsen
kommer fram kan man få mycket ont.

Tänderna kan delas upp i framtänder, hörntänder och kindtänder. Längst fram sitter framtänderna,
sedan kommer hörntänderna och så kindtänderna. Barn har inte lika många tänder som vuxna.



Barn
har 20 tänder totalt. I vardera käken sitter fyra kilformade framtänder som är avsedda att
bita av födan med. Bakom framtänderna kommer två spetsiga hörntänder som är avsedda att slita
itu den föda man inte kan bita av med framtänderna. Bakom hörntänderna sitter fyra kindtänder
(två på vaje sida i vardera käken). Kindtänderna har breda, knöliga kronor som är avsedda att tugga
födan med.




Vuxna har 32 tänder. De har också fyra framtänder och två hörntänder i vardera käken. Men de
kindtänder de hade som barn har ersatts av fyra kindtänder som kallas de små kinttänderna.
De har dessutom fått sex stora kindtänder längst bak.




Såser



Att misslyckas med såsen kan hända vem som helst. Antingen blir den för tunn eller
för tjock eller det blir klumpar i den.

Men det mesta går att klara av med enkla små knep.

Vidbränd sås
Häll genast över den i en annan kastrull och se till att inget av det vidbrända följer med.
Hacka en lök och lägg i en såssil, häll såsen genom så slipper du den brända smaken.

För tjock sås

Gör den tunnare med grädde, mjölk eller vatten.

För tunn sås
Rör ut en tsk mjöl, potatismjöl eller potatismospulver i lite kallt vatten. Häll i under vispning
och låt koka upp.

Klumpar
Häll såsen genom en sil.

Blev det en liten skvätt grädde kvar?
Släng den inte utan frys in den som tärningar. En tärning i vardagssåsen gör susen.

Hollandaisesås/Bearnaisesås

Om Hollandaisesåsen/Bearnaisesåsen skär sig, ta snabbt upp den ur vattenbadet och rör i
lite krossad is så går den ihop igen.

Vita såser
Vanliga vita såser kan man med fördel förbereda och ta fram när de behövs.
Blanda en kopp mjöl med en kopp smör och frys in blandningen i små portioner (istärningsstorlek)
förpackad i plast. När man sedan behöver göra sås tar man en portion till en kopp mjölk, vatten eller
grädde och låter det koka upp. Smakar av med kryddor. Klart.

Om man vill reda en sås med yoghurt i stället för grädde går det bra om man först rör ner
lite mjöl i yoghurten.

Släng inte bort rester av stekskyn. Frys istället in den i små portioner och använd den i
matlagningen.

Smaksätt såsen gärna med grädde, vin, konjak, créme fraiche eller färska bladkryddor.
Kryddorna tillsätter man först mot slutet, så behåller de sin smak bättre.


Lycka till!


Kryddväxterna 2010




Så här ser mina kryddväxter ut för i år.
Det blev persilja, gräslök, dill, oregano, rosmarin, timjan och salvia i kryddlådan.

Har än så länge fiberduk på under nätterna och det växer så det knakar. Det är ju
underbart att kunna plocka färska kryddor till maten. Jag blandar färsk persilja och timjan i
äggröran varje morgon. Såååååå gott!


Gösfilé i ugn



6-8 personer

1 kg gösfilé
5 dl ris
1/2 dl finhackad schalottenlök
3 dl vitt vin eller matlagningsvin
5 dl vatten
2 msk konc fiskfond
4 dl vispgrädde
1-2 msk ljus maizenaredning
2 påsar färsk bladspenat á 150 g
1 msk finhackad vitlök
2 msk olivolja
200 g skalade räkor
2 äggulor
salt och peppar
dill till garnering
50 g löjrom

Gör så här
  • Koka riset enligt färpackningens anvisning.
  • Koka ihop löken och vinet tills ca 1 dl av vätskan återstår.
  • Tillsätt vatten, fiskfond och 2 dl grädde. Koka ihop i ytterligare 7-8 miniuter.
  • Rör ner redningen och koka 1 minut.
  • Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
  • Sätt ugnen på 250 grader. Fräs spenat och vitlök hastigt i olivolja.
  • Smaka av med salt och peppar. Lägg över på en tallrik och låt svalna.
  • Skär fisken i portionsbitar.
  • Sjud dem i omgångar i en kastrull med lättsaltat vatten (2 tsk/l vatten) i ca 2 min.
  • Lägg fiskbitarna på hushållspapper att rinna av.
  • Varva fiskbitar och spenat omlott i en ungssäker form.
  • Lägg på räkorna.
  • Vispa resterande grädde lätt /luftigt.
  • Vispa ner äggulorna i vitvinssåsen.
  • Vänd ner grädden.
  • Häll gratängsåsen över fisken och räkorna.
  • Gratinera i ca 10 minuter tills den fått fin färg.
  • Garnera med dill.
  • Servera med riset och löjrommen i en skål bredvid.

Smaklig måltid!


Bekämpningsmedel (hemmagjorda)




Bekämpningsmedel kan du göra själv och många av dem fungerar mycket bra.

Såpvatten
Blanda 1/2 dl såpa med 1 liter vatten.
Observera att växterna skadas om koncentrationen av såpa är högre.
Används mot löss, trips, mjöldagg, tunnhudade larver och andra insekter.

Bikarbonatsprej

Köp bikarbonat i mataffären. Blanda 2 tsk bikarbonat och 1 till 2 tsk såpa i 1 liter
vatten. Om ätliga delar sprutas bör du vara medveten om att bikarbonat ger en bismak.
Används mot mjöldagg på exempelvis bärbuskar och gurkväxter.

Vitlökssprej
Kör 2 skalade vitlöksklyftor i mixer eller matberedare. Du kan också krossa dem i en
mortel. Blanda med 2 tsk såpa och 2 liter vatten.
Används mot mjöldagg på exempelvis bärbuskar och gurkväxter.

Salicylsyresprej

Salicylsyra finns naturligt i växterna. Man blandar 8 gram salicylsyrepulver, som säljs
på apoteket, med 1 liter ljummet vatten och skakar lösningen tills pulvret löser sig.
Växterna sprejas i förebyggande syfte, första gången när de är 20-25 cm höga. Efter
en till två veckor upprepas behandlingen. Medlet botar inte, men hejdar angrepp och
förebygger. Dessutom mår växterna bra av behandlingen.
Används mot bladmögel på potatis och tomater.

Åkerfräkensprej
Du behöver 1 kilo åkerfräken till 10 liter vatten. Låt stå i 3 dygn, sila av och spruta i
omgångar.
Används mot svampsjukdomar, främst förebyggande, men också för att hejda spridning.

Vinägersprej

Blanda 1 msk äppelcidervinäger och 2 tsk såpa i 1 liter vatten och skaka om.
Används mot svampsjukdomar, t ex mjöldagg.

Chilisprej
Hacka och krossa 1 färsk och mycket het chilifrukt - använd gärna matberedare. Blanda
den krossade frukten med 2 tsk såpa och 2 liter vatten.
Används mot alla slags insekter.

Källa: Handbok för Köksträdgården


Bladlöss



Sitter i kolonier på bladens undersida eller på skottspetsarna.
Spreja med spåvatten.

Trips



Trips förökar sig genom att lägga sina ägg inne i växtvävnad, på växter eller i
barkspringor och liknande. Håll utkik efter små svarta prickar på din växt.
Tripsar trivs i torra miljöer. Duscha ofta.


Fjärilslarver



Kålfjärilens och kålmalens larver är värst. De äter upp kålväxterna.
Täck med fiberväv.

Hoppstjärtar



De ger sig på groende frön eller späda plantor och lever på halvt nedbrutet material.
Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Jordloppor



De gnager främst på korsblommiga växter. (rädisor och kålväxter)
Håll jorden fuktig och täck med fiberväv.


Knäpparlarver



De gnager gångar i potatis och morötter men lever egentligen på gräsrötter.
Plocka bort alla synliga larver och kör med jordfräs.


Nematoder
(Rundmaskar)



De är så små att man inte kan se dem men man kan se knappnålsstora kulor på
grönsaksrötterna.  Det finns inga medel mot nematoder. Förebygg genom att inte odla
samma grönsak på samma plats. Byt platser.



Skinnbaggar




De kan angripa dill, perilja, selleri, morot eller kålväxter och potatis samt jordgubbar.
Beror på vilken sort av skinnbaggar det är. Täck med fiberväv.


Bomullsmögel




Dill, gurka, bönor, ärtor, sallad m.m. kan drabbas. Det är en svampsjukdom.
Ta bort och bränn sjuka plantor.


Virus



Tomat- och gurkmosaik är det värsta. Bladen får ett mosaikmönster eller blir buckliga.
Det finns väldigt många växtvirus. Ta bort plantan och bränn den.


Gråmögel




Uppstår när det är kallt och fuktigt. Jordgubbar, gurkor, paprika och tomater får det ofta.
Kvävegödsla sparsamt och plocka bort alla döda växtdelar.


Mjöldagg



Svampsjukdom som förekommer på gurkväxter och bärbuskar.
Spruta med såplösning eller bikarbonatsprej. Ge lite aska som ökar motståndskraften.


Lycka till!



Huskur - Diarré

 

 

  • Koka 1/2 kg karotter (Karotter är korta, rundade morötter med varierande färg (violettrött, mörkrött, blekgult, vitt) i 1 liter vatten i ca 1 till 1 och 1/2 timme. Gör sedan puré av dem och fyll på med morotsvatten tills det blir 1 liter igen. Rör i 1 tsk salt. Det är viktigt att man kokar soppan länge för att frisätta viktiga ämnen i karotterna. Det är de som hjälper.
  • Koka hela korngryn i rikligt med vatten i ca en timme. Sila bort kornen och drick kornvattnet i små klunkar under dagens lopp.
  • Ät torkade blåbär eller gör ett koncentrerat avkok som dricks osötat.
  • Koka ris med vatten och drick 2-3 ggr dagligen av det vatten som blir över. Det binder magen.
  • Rör 2-3 tsk potatismjöl i lite vatten och drick. Effekten visar sig redan efter några timmar.
  • Drick mycket vatten.

Krya på dig!


Säckodling - odlar direkt i jordsäcken



För dig som har balkong eller dåligt med krukor och plats är det perfekt att odla direkt
i säcken.

Det går utmärkt att odla tomat, paprika, chilipeppar, kapkrusbär, sallat, örtkryddor,
gurka och melon
, m.m. Några potatisar går också bra. Alla plantor med känsligt rotsystem
och som vill ha det varmt om fötterna går bra att odla i säck.

Köp kogödsel (vanlig plantjord innehåller ingen gödsel) och gör små dräneringshål i säckens
undre sida. På ovansidan klipper eller skär man lagom stora hål för att kunna lirka ned
plantornas rotklump. Gödsla under sommaren vid behov.

Vill du odla på balkong bör du hitta på på ett knep för att kunna vattna i säcken utan att
vatten och jord rinner ut på golvet och ner till grannen. Den händige kan förstås bygga sig
en låda och fodra den med kraftig plast.

Det fiffiga med säckodlingen är ju att när tomater och kryddor m. m. är skördade och uppätna,
finns inga krukor som ska tas om hand och förvaras. Jorden kan hällas ut i de allmänna
rabatterna runt bostadshuset om sådan finns i området.


Mygg - Mygga - Myggor

Lite värme, lite regn och så kommer våra kära "vänner" - M Y G G O R N A!
Vem tycker om dem? Inte jag i alla fall. De bits och det kliar som sjutton.
Fula är de också. Inte får man sova i fred heller när en sån är i sovrummet.



Vad kan du göra mot dem?
Det finns en hel del som man kan prova och en del medel håller även knott och fästingarna borta:
  • MyggA Natural (finns på Apoteket)
  • Myggfällor som Mosquito Magnet, Skeeter Vac och Mega Catch ska vara bra
  • sova under myggnät
  • duscha ofta (eftersom myggor dras till svett)
  • vitlök, citron, eukalyptus och lavendelolja gillar de inte
  • kattmynta, muskotnöt och anis inte heller (olja av dessa ska spädas med vatten 1:4)
  • Salviablad i småbitar som man tändar i ett eldfast fat driver de bort
  • Myggor gillar inte gult ljus så det är bra att ha vita glödlampor hemma
  • Tomatplantor håller de borta
  • Doftgeranium, Rosengeranium i fönstret
  • (läs mera på http://ortagarden.rostock.se/rosengerkort.htm)

  • US622-stift
  • Djungelolja/ beckolja
  • Sketolene från Tailand, finns på ebay.com
  • Autan (finns på Apoteket)
  • Silverlinen
  • Nordic Summer
  • Off
  • Försvarets myggstift
  • När du köper myggmedel kolla då att det innehåller mycket av medlet 'DEET'

När du har blivit biten
  • Allergimediciner från Apoteket
  • Loratadin (clarityn) och cetirizin (zyrlex) håller myggbetten borta och kan köpas receptfritt
  • Krossade groblad som du gnider mot bettet i minst 3 min hjälper också
  • Salubrin och såpa på bettet hjälper
  • stryk på tandkräm, det lindrar och desinficerar
  • gnid på med en halv rå lök
  • Aloe-Vera-Gel
  • kokhett kompress

Vilket är ditt bästa tips/medel mot myggorna och knotten?

Skriv gärna en kommentar för att hjälpa andra att hitta rätt i djungeln.


Huskur - Växtvärk

Växtvärk är typiskt för barn mellan 4 år och upp till tonåren. Barnet klagar över krampsmärtor
i lår eller underben, ofta på framsidan, när det ska sova på kvällen. Ofta somnar barnet för att
vakna av smärtan efter ett par timmar. Fysiskt aktiva barn kan få vad- eller fotkramper på
kvällen vid läggdags. Då känns vad- och fotmusklerna spända och ömma. Smärtorna vid
växtvärk kan vara starka men är inte farliga och kommer att försvinna med tiden. Växtvärk
uppträder alltid i båda benen och kommer alldrig på morgonen.

Stretching är ett bra hjälpmedel. Se nedan:



En varm vetekudde lindrar besvären.

En kudde under fötterna så de kommer upp lite.

Många rekommenderar också selentabletter eller barnvitaminer med selen. De finns på ICA.
Brist på Selen ger växtvärk, cancersjukdomar, muskelsjukdomar och hjärtsjukdomar (arytmi).



Glasstårta med färska jordgubbar och banan



En snabblagat tårta som är perfekt så här i sommarvärmen.

Du behöver:
1 paket vanilj-gräddglass
1 tredelad tårtbotten
3 dl vispad grädde
lite mjölk
skivad banan
jordgubbar

Börja med att pensla in tårtbottendelarna med lite mjölk för att mjuka upp dem.
Skiva gräddglassen och lägg mellan tårtbottnarna tillsammans med skivade jordgubbar.
Garnera tårtan med grädden, bananskivorna och jordgubbarna.

Det är även gott med kokt/kall rabarber och glass mellan tårtbottnarna.

Garnera gärna med små maränger.


Smaklig måltid!


Hur läker ett brutet ben? (benbrott)



När ett ben i kroppen är brutet måste de två bitarna hållas fast på plats i flera
veckor för att växa ihop ordentligt. Sakta bildas nytt ben mellan delarna.


Ett brott på ett ben i kroppen, en fraktur, kan se ut på många olika sätt.

Vid ett enkelt benbrott ligger benets ändar kvar i rätt position och har inte gjort så stor skada
på den omgivande vävnaden. Men är det ett komplicerat benbrott sticker det brutna benet ut
genom huden.

Vid andra sorters frakturer kan stora blodkärl skadas eller så kan benet vara krossat.

Läkningen börjar när blod från trasiga blodkärl levrar sig. (stelna) Efter några dagar blir brott-
ytorna på benet mjuka och utrymmet mellan dem fylls med ett kletigt "klister" som innehåller
benbildande celler.

Man behöver ett stöd för att benet ska hållas i rätt läge under läkningen. Det kan göras med
gipsförband eller annat yttre stödförband. De frakturer som kräver operation fixeras oftast med
inre stålskenor, spikar eller skruvar.

Efter två till tre veckor har ny, mjuk benvävnad fyllt ut mellanrummet mellan benändarna.
Men den hårdnar sakta. Så hela läkningen kan ta lång tid beroende på vilket ben som har skadats.
Barns ben läkar fortare än vuxnas.


Getingfälla av läskflaskor



Nu har det varit ett par varma dagar och getingarna börjar redan komma på besök.
Först kommer en, som kollar läget, sen kommer två och sedan blir det bara fler och fler.


När det är så fint väder ute, som idag, börjar alla grilla och getingarna är speciellt förtjusta i söta
rätter och vårt grillade kött på trädgårdsbordet. De gillar även rå fisk och fiskrens. Alkoholhaltiga
drycker, saft, sylt och läsk är också favoriter. Man bör nog inte ha någon parfym på sig heller.

Redan nu på våren bör man kolla utrymmen som garaget, vinden, uthus m.m. där getingarna
gärna bygger bo. Man ska ta bort boet när det är litet, sedan blir det svårt.

Jag byggde idag några getingfällor som jag hängde upp lite här och var. Vi får väl se vad
'besökarna' tycker om dem i år.

Vi hade tre tomma plastflaskor, från Cola till saftflaskan.



Jag tog hål med en liten kniv och klippte sedan med en liten sax av den övre delen, som jag
vände upp och ned och satt tillbaka i flaskan. Lite tejp runt och sedan hällde jag outspädd saft,
och några droppar diskmedel i. Diskmedel tar bort ytspänningen så getingarna kan sjunka ner,
annars ligger de bara och simmar på ytan.

Sedan gjorde jag hål på var sida och fäste en ståltråd för upphängning. Se till att ståltråden
kommer genom båda flaskdelarna. Man bör hänga de under tak så att regn inte kan komma i
flaskan. Annars får man köpa fällor i glas som man kan hänga upp och där hålet är på undersidan.

Resultatet blev så här:



OBS! Tejpen kan lossna om det blir riktigt varmt ute. Så det är bäst att häfta ihop
de två plastflaskedelarna med häftapparat och sedan tejpa runt.


Nu när säsongen för getingarna är här så ser fällorna ut så här:






Har dessutom märkt att det fungerar ännu bättre om man häller lite öl och vin i behållarna.
Det tycker de särskilt om.

Men tänk på att med de här fällorna lockar du till dig getingarna!
Det är klokt att inte ha fällorna för nära där man sitter.

Häller du i lacknafta eller thinner eller något klass 3 insektmedel håller du getingarna borta. De
avskyr denna lukt. Men vätskan är brandfarlig!



Jordgubbar - plantera egna



Vem vill inte ha egna jordgubbar till sommarens jordgubbstårta? Plantera egna!
Det finns flera sorter att välja bland jordgubbarna. Från vanliga junibärande till sådana som
ger flera skördar, s k remonterande.

Junibärande sorter blommar i maj och bär vanligen frukt från midsommar och 2 - 3 veckor
framåt.

Remonterande sorter blommar och bär frukt i omgångar från midsommar till sensommar.
Eftersom dessa sorter blommar om, även om den första omgången blommor skulle frysa bort,
är de lämpliga för kallare områden.


Köp kraftiga krukodlade jordgubbsplantor med ett väl utvecklat rotsystem. Se till att plantornas
rötter är ljusa och friska och att det inte finns röda fläckar på bladen som är ett tecken på
ögonfläcksjuka eller bladbränna.

Alla sorter behöver fullt solljus och väldränerad jord.

Många jordgubbssorter och framföralllt smultron går utmärkt att odla i kruka.
t ex på balkongen:




Tidig vår

Plantera nya jordgubbsplantor när jorden blivit varm. I södra Sverige går det också bra
att plantera i augusti.
Tips: lägg svart plastfolie över rabatten före planteringen, för att hålla den fuktig och fri från
ogräs Gör hål för plantorna.

Korta av rötterna på plantorna till 15 cm längd. Klipp även skadade rötter och gräv ner ett 5 cm
tjockt lager av kompost i jorden. Gör hål  och sätt försiktig ner plantan i det. Häll stjälkar och
skott över marken och täck rötterna med jord. Sätt plantorna med 60 cm mellanrum i rader
med radavstånd 100 - 120 cm. Vattna och lägg halm under plantorna.

Försommar
Skörda när bären har fått härlig färg och känns lätt mjuka. Dra av dem från plantan med stjälk
och foderblad i behåll. Plocka bär varje dag allteftersom de mognar. Lägg nät över som skydd
mot fåglar.

Sommar
Låt varje planta bara ha kvar två revor. Ta bort övriga som vuxit ut från moderplantan. Byt ut en
del av plantorna vartannat eller vart tredje år.
Tips:
Klipp av revorna och du får en mindre skörd med stora frukter. Eller låt revorna vara och du får
en större skörd av mindre bär.

Senhöst
Lägg 5 - 8 cm ogräsfri halm eller kompost runt jordgubbsplantorna.

Påföljande vår
Ge av ett fullgödselmedel utblandat i vatten sedan den tidiga skörden plockats.
Rensa bort allt ogräs mellan plantorna.

Gråmögel


Gråmögel är jordgubbarnas gissel. Det angriper såväl kart som mogna bär. Skörden drabbas
särskild under våt vår- och försommar, då den ruttnar. Ta genast bort vissna växtdelar och lägg
halm under bären, för att minska fukten. Nya sorter är inte lika mottagliga.

Kolla även:
http://fragamormor.blogg.se/2010/june/jordgubbar-sorter.html

Lycka till!


Munsår



Munsår (herpes labialis) och sår på könsorganen (herpes genitalis) är virusinfektioner.
De kallas för herpes simplex-virus.

Som regel infekteras typ 1 (h. labialis) läppar och ansikte och typ 2 (h. genitalis) könsorganens
slemhinnor och hud, men i dag ses allt fler fall av herpes typ 1 på könsorganen.

Primärinfektionen av typ 1 sker vanligen mellan 1 och 5 års ålder och sitter i munhåla och
svalg. Därefter ligger viruset latent i en nervknuta och kan sporadiskt eller mer regelbundet
aktiveras och ge sumptom.

Utlösande faktorer kan vara infektioner, sol, stress och menstruationer.

Herpessåren startar med klåda och /eller sveda. Därefter bildas mycket snabbt små klara,
vätskefyllda blåsor som lätt spricker och ger själva såret, vilket smittar tills det torkat in.
Ett sår är läkt efter 7-10 dagar.

Infektion av typ 2
sker vanligen först i sexuellt aktiv ålder och kan variera i svårighetsgrad.
Återfall kan komma tätt, glest eller inte alls.
Munsår kan däremot smitta till underlivet vid oralsex eller hudkontakt.
Genital herpes överförs sexuellt varför kondom är det bästa sättet att skydda sig.

Huskurer/behandlingar
- Tvätta med alsolsprit och lägg på tandkräm.
- Pudra munsåret så fort det börja klia med vanlig puder från apoteket
- Det finns salvor på apoteket som heter "munsår", "zovirax", "Vektavir" man kan prova
- Aciklovir Stada tabletter (receptbelagt) hjälper mot vanliga munsår o virussjukdomar
- Compeed munsårsplåster
- Aloe Vera och tea tree oil

Man får prova sig fram.


"Robin Hood" etta på Biotoppen

Vecka 20
  1. Robin Hood
  2. Iron Man 2
  3. Draktränaren
  4. The Last Song
  5. Terror på Elmstreet
  6. Alice i Underlandet
  7. Avatar
  8. Clash of the Titans
  9. Kick-Ass
  10. Shutter Island
  11. The Ghost Writer
  12. Familjen Jones
  13. Farsan
  14. The Bounty Hunter
  15. Klara
  16. En galen natt
  17. Änglavakt
  18. Prinsessan och grodan
  19. Alvin och gänget 2
  20. Snabba Cash
Källa: Filmägarnas Kontrollbyrå AB

Handling
I 1200-talets England konfronterar Robin Hood och hans gäng korruption i en lokal by och leder ett
uppror mot Kronan som för alltid förändrar maktbalansen i världen. Informationen kopierad från discshop.se! Leverans nästa dag om du beställer före 16.00. Vare sig han är tjuv eller hjälte
kommer en man från med enkel bakgrund att för evigt bli en symbol för frihet hos hans folk.
Med Russell Crowe och Cate Blanchett. (Directed by Ridley Scott)



Sticka till baby

Hittade en till gammal fin stickbeskrivning till en liten flicka.
Kanske någon vill sticka den.











Huskur - Baksmälla

+

Drick en kopp mycket starkt kaffe med saften från en citron i. Därefter ett glas vatten.
(hjälper även mot vanlig huvudvärk)

Det här tillståndet kan i viss mån förebyggas genom att man äter några hårdkokta ägg eller
sväljer 1 msk olivolja utrörd i citronsaft.

Det snabbaste sättet är att tugga lite ginsengrot, baksmällan försvinner på 20 minuter.

Efter festen och innan man lägger sig ska man dricka så mycket vatten som möjligt. Ju mer man
får i sig desto mindre smärtsamt blir uppvaknandet.

Ett av de trevligare botemedlen mot baksmällan är att dricka ett stort glas vitt vin med citronsaft
och is, annars tar man en stor mugg saltat kaffe.

Alla grönsaksavkok - särskild purjolök - rekommenderas.

En hästkur:
På fastande mage ska man inta en blandning av 1/2 glas olivolja, saften av en citron,
1 tsk grädde, 1 tsk pulverkaffe och 1 sockrad äggula. Blanda, blunda och svälj.

Men det bästa sättet att undvika baksmälla

är att ta det lugnt med alkoholen!



Good luck!


Johns hönssoppa



Man har vetenskapligt bevisat att hönssoppan, tack vare sitt innehåll, hjälper mot

halsont och förkylning. Kycklingen innehåller nämligen zink och grönsakerna vitamin C

och kryddar du soppan dessutom med chili och ingefära så är den desinficerande.

 

Min sambo John brukar göra soppan så här och jag älskar den. Den är perfekt vid regniga

och kalla dagar och påminner lite om den man kan köpa på chinarestauranger.

 

Du behöver:

1 stor kastrull

2 l vatten

3 bitar Knorr hönsbuljong

2 morötter

1 burk strimlad bambuskott

½ purjolök

1,5 hg skivade champinjoner (helst färska)

½ grillad kyckling i bitar (utan ben)

(det går även bra med överblivna kycklingbitar från gårdagens middag)

evtl. salt och peppar

Persilja

  • Koka upp vatten med buljongen i.
  • Strimla eller skiva morötterna och koka dem i buljongen.
  • Tillsätt purjolöken och champinjoner.
  • Tillsätt bambuskotten och kycklingbitarna till sist.
  • Koka upp, smaka av med salt och peppar och servera varmt!
  • Dekorera med persilja.

 

Smaklig måltid!



Om kryddor




Förvara chilipulver, paprikapulver och cayennpeppar i mörka, täta burkar i kylskåpet - de är
känsliga för värme och försämras snabbt.

Bevara smaken i färska kryddor genom att doppa dem i olivolja och sedan förvara dem i kylskåpet.

Bladkryddors hållbarhet är mycket varierande, men alla förlorar med tiden sin smak eftersom de
eteriska oljorna avdunstar. Dessutom spelar det stor roll om kryddan är hel eller mald och hur man
förvarar den.

Bäst är att skydda kryddorna från ljus och förvara dem lufttätt i påsar, glas- eller plastburkar. Då
håller de längst.

Eftersom de flesta maträtter kryddas med både salt och peppar kan det vara praktiskt att göra en
färdig blandning av dem. Tre fjärdedelar salt och en fjärdedel peppar kan vara lagom proportioner.

Hacka inte färska kryddor på en skärbräda av trä eftersom den suger upp den smakrika saften.
Använd istället en av plast.

Kör rosmarin genom papparkvarnen, så blir den inte stickig.

Om ett recept anger en viss mängd torkade kryddor kan de ersättas av tredubbla mängden färska.

Har saltet blivit fuktigt, lägg i några risgryn i saltkaret.

Hela lagerblad blir lätta att hitta och ta bort från maten om man sticker en tandpetare genom dem.
På samma sätt kan man göra med andra hela kryddor, som ska avlägsnas före serveringen, t ex
vitlöksklyftor.

Lägg smulade lagerblad eller andra örtkryddor i en tekula, så är det enkelt att ta bort dem när
grytan är färdig.  I stället för tekula kan man lägga kryddorna i en liten påse av glesvävt tyg eller
gasbinda.

Några hela pepparkorn i pepparströaren håller ströhålen rena och ger den färdigmalda pepparen
nymald smak.

Hela kryddor får aldrig steka med, då kan det bränna vid och förstöra smaken på maten. Tillsätt
det först efter stekningen.

Persilja förhöjer smaken på många andra kryddor. Prova att blanda persilja med samma mängd dill,
basilika, mejram eller rosmarin.

Salt ska lagras torrt och vid rumstemperatur.

Vitlök blir lätt att skala om den först får ligga i varmt vatten en stund.

Gör fräscht vitlökssalt: Strö salt på en skärbräda, hacka eller mosa en vitlöksklyfta i saltet.
Saltet suger upp vitlökssaften och minskar dessutom vitlökslukten.

Salta rätt när du lagar mat.
Soppor och gryträtter saltas när du börjar laga maten.
Kött saltas precis innan det tas från spisen.
Grönsaker saltas genom att kokas i saltat vatten.

Öl
kan, precis som vin, användas som krydda i både matlagningen och i baket.
Lite öl i skyn eller i såsen ger god smak och öl i degen ger luftigare bröd med knaprig skorpa.


Huskur - Celluliter




Fransmännen har uppfunnit ett namn för celluliter, nämligen apelsinhud.

Smörj huden med salicylsyrevaselin efter badet. Salvan är kletig, så det kan vara
bra att gå utan kläder en stund till den trängt in i huden. (Finns på apoteket, bland
babyprodukterna.)

Massera huden dagligen med en sisalvante tills huden blir varm. Efter en tid blir huden
slät och fast.

Sisalvante

Massera huden med en sisalvante i kombination med omväxlande varma och kalla duschar.
Dett är extra effektivt. Om det har bildats svarta prickar i huden kan man ta bort detta
genom att gnida huden med citronskivor. Smörj in dig med fuktighetskräm efteråt för att
undvika hudirritation av citronsaften.

Celluliternas värsta fiender är trappor, trappmaskiner, cykling, snabba promenader i kuperad
terräng och alla former av vattengymnastik samt jogging i vatten som når upp till rumpan.


Tränar du en halvtimme i vattnet motsvarar det två timmar på land!

Drick mycket vatten och ät mycket frukt.

Skäm bort huden och ät sund.




Grill-tips



Om man lägger ett lager med aluminiumfolie i botten på grillen reflekteras värmen och grillen
blir inte heller så smutsig.

Har man ingen lämplig borste att rengöra grillgallret med kan man använda en hopknycklad bit
aluminiumfolie.

Även om det inte går att ändra höjden på grillens galler går det att reglera värmen. Blir det för
varmt brer man ut kolen. Är värmen för svag föser man ihop den till en hög under det som ska
grillas.

Plötsliga eldsflammor i grillkolen kan man släcka med en blomspruta fylld med vatten, som är
lätt att ha till hands.

Grillat kött
blir knaprigare om man penslar det ett par gånger med öl under grillningen.

Även billigare köttbitar kan användas för grillspett. Strö över mörsalt och låt ligga övertäckt
ett par timmar före grillningen.

Grilla tunna köttbiter nära glöden annars blir de torra.

Det finns en regel: Avståndet tilltar med köttstyckets tjocklek.

Till grillning av grönsaker lämpar sig alla sorter som har skal och inte innehåller för mycket saft.
Idealisk är potatisen men även paprika, squash, fänkål, aubergine, lök, peperoni, majskolvar, tomater
och olika typer av svamp går fint att grilla.

För en hel fisk ska bli fortare färdig rakt igenom skär man skåror i den före grillningen.

Eftersom det inträffar olyckor i samband med grillningen varje år bör man följa några enkla råd.
Då blir grillningen ett nöje.
  • Grundregel: ställ grillen stadigt och skyddad från vind, så undviker man gnistregn.
  • Använder du tändvätska häll då cirka ett halvt glas över kolen. Vänta en stund och tänd sedan med extra långa specialtändstickor.
  • Häll aldrig bensin, fotogen eller eldningsolja på elden. För det första är det mycket farligt och dessutom förstör  det smaken på det grillade.
  • Ha för säkerhets skull alltid en hink vatten stående i närheten av grillen i beredskap, om det skulle behövas.
  • Om man häller på grillkol under tiden man grillar bildas för det mesta bara en besvärande rök. Ta i stället ordentligt med kol från början. Först när kolen är vitglödande är den tillräckligt het för grillning. Grillar man sin biff innan dess får man räkna med att den blir seg.
  • Lämna aldrig grillen utan uppsikt och håll barn och husdjur borta från den.

Ha en trevlig sommar!


Brännässlor



En vitamin och näringsbomb
Förutom A, B och C-vitaminer innhåller nässlorna massor av mineraler som järn, kalcium,
zink och magnesium till exempel.  I många avseenden utgör det en stor del av dagsbehovet.
Det skiljer sig dock i behov mellan män och kvinnor. Nässlan är dessutom full med antioxi-
danter, växtöstrogener och klorofyll.

När kan nässlorna skördas?
Det beror på vad de skall användas till. I sallader och soppor är det bäst med de första skotten
på våren. För olika användning kan man skörda hela säsongen. För torkning från maj till slutet
av juni beroende var i landet man bor. Skördar du på samma plats skall växten klippas ner till
nedersta blodrosetten för att ge nys späda skott.

Användningsområden enligt gammal folktro

  • Nässelsoppan - en riktig klassiker
  • Nässelsallad
  • Nässelpannkaka
  • Nässellåda
  • Nässelmos
  • Nässelbröd
  • Nässelte
  • "Brännvin" - sägs hjälpa mot halsbränna, mag och tarmsår
  • Vårttonicum

  • Mot sommarförkylningar
  • Mot mjäll och håravfall
  • Mot fet hud
  • Mot urin- och leverstörningar
  • Mot mag- och tarmkatarr
  • Mot reumatism
  • Mot sjukdomar i andningsorganen
  • Reglerar blodsockret
  • Stoppar blödningar
  • Löser problem med skvaller och svartsjuka

  • Mot bladlöss (en hink fylld med nässlor, slå på kokande vatten som får stå ett par veckor med omröning)
  • Växtfärgning som ger en gulgrön färg före blomning
  • Mat till hönsen för att de skall värpa hela vintern
  • Gödselvatten
  • Kräftföda tillsammans med havregrynsgröt
  • Väva tyg
  • Tillverka fisknät
  • Tillverka snören
Torkade nässlor
Nässla torkas i rumstemperatur med stjälkar o blad i knippe. Sedan mixas o mals de till ett pulver som du
kan använda dagligen. Pulvret förvaras bäst i en glasburk eller papperspåse i ett mörkt utrymme. Ät en tesked om dagen utspritt över dagen. Strö det på smörgåsar, gröt eller fil. Nässelpulvret fungerar som ett alternativ till multivitamin- och mineraltabletter.

Nässelsoppa

2 l späda nässelskott
3 dl vatten
2 msk smör
2 msk mjöl
Salt och vitpeppar
1 l grönsaksbuljong
hårdkokta ägghalvor

Koka bladen mjuka i 3 dl vatten i ca 5 minuter.
Pressa ur vattnet och hacka bladen.
Gör en redning på mjöl och smör.
Späd sedan med grönsaksbuljongen.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med en ägghalva och njut av våren.

Nässel Snaps

Plocka späda nässelblad i en glasburk. Fyll på med brännvin. Låt dra en vecka, filtrera och
späd efter behag. Passar bra till vårens första nässelsoppa.

Huskur
Te på färska blad lindrar vid gikt, reumatism och artrit.
Tillagade brännässlor ger mycket järn.
Teet hjälper också till vid starka mensblödningar.
Stark infusion kan användas som hårsköljning för att stärka hårbotten o motverka mjäll.

Häll mjölk på huden där du bränt dig på brännässlor, så går smärtan snart över.

Nässelbröd (3 st)
Värm 1 liter filmjölk och 2 msk olja till ca 37 grader och rör ut 75 g jäst i vätskan.
Blanda 2 dl förvällda nässlor, 2 dl vetegroddar, 1 l grahamsmjöl, 1 tsk salt, 5 dl vetemjöl och
ca 5 dl rågmjöl och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa till dubbel storlek och fördela sedan degen i smorda 1½-litersformar.
Låt jäsa ca 30 min. Grädda i 200 grader i ca 50 min.

Tips: Man kan köra nässlorna i en mixer

Smaklig måltid!



Grillspett



Det är praktist att trä maten på spett och grilla det sedan. Allt från grönsaker
till fisk, fågel och kött passar bra.



Grönsaksspett
4 pers

8 små lökar
12 cocktailtomater
12 små hela champinjoner
1 zucchini
1 gul paprika
grillolja
  • Förväll lökarna med skal några minuter i lättsaltat vatten.
  • Spola dem i kallt vatten och ta bort skalet.
  • Putsa och skölj grönsakerna.
  • Skär zucchinin i skivor.
  • Skär paprikan i bitar.
  • Trä upp och varvar grönsakerna på spett.
  • Pensla dem med grillolja.
  • Grilla några minuter och vänd dem ett par gångar.


Räk- och fiskspett
4 st

250 g stora räkor
300 g spättafilé
300 g färsk laxfilé
1 citron
1 liten squash
1/2 dl vitvinsmarinad eller annan marinad
salt
  • Skala räkorna men spar stjärten, det är dekorativt.
  • Skär spättan i 2-3 cm breda remsor och laxen i ca 3 cm stora bitar.
  • Rulla spättan runt laxen och trä upp på spett.
  • Varva med räkor, citronbitar och squash.
  • Pensla spetten med marinad och låt dem ligga en stund.
  • Grilla ca 3 min på varje sida eller tills fiskköttet börjar bli fast.
  • Pensla en gång under grillningen.
  • Strö lite salt på fisken.


Biff på spett
4 st

600 g mörad biff
1-2 röda paprikor
1 liten squash
kokande vatten

Marinad:
3 msk Teriyakisås
1/2 dl olja
1/2 dl rödvin
1/2 krm kajennpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
  • Skär köttet i ca 3 cm stora bitar och lägg i en skål.
  • Häll kokande vatten över så att det täcker köttet.
  • Låt stå 5 minuter.
  • Ta upp köttet och låt det rinna av på hushållspapper.
  • Blanda samman marinaden och lägg i köttet.
  • Låt stå ett par timmar. Rör om någon gång.
  • Trä upp köttet på spett blandat med paprika och squash.
  • Grilla på varje sida ca 2 min (4 sidor)

Smaklig måltid!


Söt virkad duk









Feber - Barn



Feber är kroppstemperatur över 38 grad C. Vid infektion har barnet feber av varierande
grad som ett delsymptom. Ibland kan barnet ha feber utan att någon infektion går att
upptäcka. En virusinfektion kan debutera på detta sätt.

Feber är kroppens normala reaktion på en infektion och ett led i kroppens försvar mot
infektionen. Graden av temperaturförhöjning är inte alltid paralell med sjukdomens
svårighetsgrad. Barnets allmäntillstånd är här ett bättre mått.

Ett barn med 38,5 grad C feber som är slött, gnälligt och ointresserat av omgiv-
ningen är betydligt sjukare än ett barn med 40,5 grad C feber som sitter och leker
och intresserat följer med vad som händer i omgivningen.


Vid feber är det viktigt att tänka på att barnet skall ha det svalt i rummet runt 18 grader,
ha en tunn bomullströja på sig och få extra mycket vätska. Aptiten är för det mesta dåligt
men ofta accepteras glass och drycker.

Barn med benägenhet för feberkramper eller som verkar ha ont kan få febernedsättande
och smärtlindrande medicin som t ex Alvedon eller Panodil.

Febriga små spädbarn som är yngre än 2-3 månader skall alltid bedömas av läkare.

Barn reglerar själva bäst om de kan vara uppe eller vill ligga till sängs och vila. De blir inte
fortare feberfria av sängläge och de tillfrisknar inte heller fortare. Kroppen behöver bygga
upp motståndskrafter för att stå emot en ny attack.


Mobbning



Det är fortfarande många barn som är mobbade i skolan.
Det var så förr och är även så nu.
Men man kan göra något åt det.

Jag hittade en berättelse av en mobbat tjej som gjorde något åt det och det hon gjorde
kan kanske hjälpa någon som är utsatt idag. Här kommer berättelsen:

"Jag är en tjej på 18 år och jag vill gärna berätta om nina egna erfarenheter från min
skoltid.

Jag började bli mobbad när jag gick i första klass. Det höll på till nionde årskursen.

Det var alltid samma pojkar som mobbade mig. Det var alltid något som var fel - antingen
kläderna, håret eller sättet att vara... Jag var ständigt rädd för att bli ensam med dessa
pojkar och försökte alltid unvika dem. De hade tydligen utsett mig från första början till
ett objekt att mobba.

En dag orkade jag inte med det längre utan kom hem helt förgråten till mamma och pappa,
som inte förstod varför. Jag hade ju tidigare lyckats dölja det rätt så bra.

Pojkarna hade överfallit mig efter en skolfest och börjat sparka mig på benen medan en
höll i mig.

Pappa och mamma tyckte att det var på tiden att de slutade mobba mig och kontaktade
pojkarnas föräldrar. Föräldrarna kom hem till oss med sina respektive söner och vi pratade
igenom det. Efter det mötet var det aldrig någon som mobbade mig mer.

Nu, några år senare, är vi faktiskt riktigt goda vänner!

Jag tror att om vi ska få bort mobbningen i skolan måste vi prata om det tilsammans. Jag
är otroligt tacksam för vad mina föräldrar gjorde då och jag hoppas att många andra föräldrar
följer detta exempel.

F d mobbad"

Vad tycker du om mobbning och vet du något bra sätt att komma åt det?
Kanske är du utsatt själv men vågar inte berätta det.
Kommentera gärna nedan.



Huskur - Blåskatarr, brännmanet och brännässlor



Blåskatarr

Orsakas vanligen av kolibakterier. Hos unga kvinnor kan urinvägsstafylokocker,
Staphylococcus saprophyticus, orsaka en mycket ettrig och ilsken blåskatarr.
Sjukdomen yttrar sig som urinträngningar med sveda. Bakterieförekomst i urinen
kan påvisas med urinsticka efter undersökning av urinsedement. Den kan säkerstäl-
las genom urinodling.

Läkarna behandlar blåskatarr med antibiotika.

Huskurer:
Ta en C-vitamintablett morgon och kväll, eftersom överskott av C-vitamin i kroppen
sköljs ut i urinen och gör att denna blir sur. Det verkar hämmande på bakterietillväxten.
Viktigast är att ta det innan du går och lägger dig, eftersom det är under natten som
urinen stannar kvar längst i blåsan och kan ge upphov till irritation.

Sitt  30 minuter över ångan från en hink kokande vatten. Se bara upp så du inte bränner
dig. Det påstås att det även ger gynnsam effekt om du lägger råa potatisskal i vattnet.

Koka en knippa persilja och 1 stor kopp vatten. Sila bort persiljan och drick avkoket som te.
Drick 1-2 koppar dagligen.

1-2 tsk gullris blandas med 1 kopp kallt vatten och får koka upp. Låt teet dra i ett par
minuter innan det silas. Drick en kopp 3 ggr dagligen. Gullris finns att köpa torkad i
hälsokostaffären.





Brännmanet
Den som bränt sig från en brännmanets trådar i ögat, skall prova att hålla grädde i ögat.
Obehaget sägs frösvinna genast.

Mjölk lindrar även omedelbart vid sting av nässlor och även för den som bränt sig på brännmaneter.

Urin innehåller amoniak som är ett versamt botemedel när man bränt sig på brännmaneter.




Brännässla
Om du bränt dig på en brännässla och ser ett Groblad i närheten, ska du pressa saften
ur stjälken och dra bladet i stjälkens riktning över det svidande hudområdet. Klådan
försvinner med detsamma.

Skär en skiva av en slanggurka och gnid huden för att få svedan att försvinna.

Löksaft lindrar många hudirritationer och är även effektivt om du bränt dig på brännässlor.

Gnid huden med ett maskrosblad, det lindrar en aning.

Häll mjölk på huden där du bränt dig på brännässlor, så går smärtan snart över.

Gnid huden med en rå tomat där du bränt dig. Tomat hjälper även vid soleksem och getingstick.

Gnid huden med saften från ett vitkålsblad. Det ska lindra.





Grönsaker - tips (del 2)



Färska majskolvar
smakar mycket godare om du lägger kolvarnas gröna foderblad i botten
på kastrullen när du kokar kolvarna.

Pensla de kokta majskolvarna med smält smör med hjälp av en brödpensel, så går det åt mindre
smör än om du brer på det.




Lätthanterliga kålblad till dolmar får du enklast genom att lägga hela kålhuvudet i en
stor kastrull med vatten, låter det koka upp, tar upp och låter det rinna av.
Plocka av de mjuknade kålbladen ett efter ett. Lägg tillbaka i grytan i omgångar för att
mjuka upp ytterligare blad. Det går ännu bättre om du skär bort den inre hårda kärnan
med en liten kniv.




Lägg svartrot i mjölk genast sedan den skalats, så missfärgas den inte.





Mjuka tomater blir fastare om man lägger dem i kallt vatten.

Om alla tomaterna inte hunnit mogna innan det blev kallt ute kan man eftermogna dem
inomhus. Lägg dem med stjälken upp på en varm och ljus plats, dock ej i direkt solljus.

När du ska flå många tomater går det enklast så här:
Lägg alla tomaterna i ett löknät eller ett knyte av glest tyg, doppa alltsammans i kokande
vatten en minut och lyft sedan upp och dra av skalen.

Överbliven uppskuren tomat håller några dagar i kylskåp om den ligger i ett tillslutet kärl.
Passar fint att använda i matlagningen t ex i köttfärssåsen. Har man mycket går det utmärkt
att göra tomatsoppa av dem.

Skär tomaterna vinkelrätt mot fästet när du ska skiva dem, så håller skivorna samman bättre.

Tillsätt en nypa socker när du lagar till tomater, det framhäver deras smak.





Salladen blir härligt knaprig och fin i kylskåpet om man gör på följande sätt:
Skölj av salladen och torka den. Lägg den i en plastpåse som du fyller med luft och
försluter. Efter någon timme i kylskåpet har salladen återfått sin forna spänst.

Undvik att grönsakssalladen blir blöt och ofräsch genom att placera ett upp-och-ned-
vänt tefat i botten av salladsskålen. Överflödig dressing rinner ner under tefatet och
salladen bevaras fräsch och fin.

Lägg en pappersbit i botten på kylskåpets grönsakslåda, så suger den upp fuktigheten
och grönsakerna håller sig längre.

Ställ salladsskålen i en större skål, fylld med krossad is, så håller sig salladen fräsch
i flera timmar. Särskilt lämpligt när man har många gäster och gående bord.





Färsk sparris är sannerligen en delikatess. Men granska den innan du köper den.
Knopparna ska vara slutna och snittytan se saftig ut.

Skala de tjocka, hårda stjälkarna, upp till den mjukare knoppen, innan du kokar färsk
sparris. Då blir stjälken lika god som knoppen.

Måste du förvara färsk sparris så linda in den i en fuktig trasa och lägg den i kylskåpet.
Då håller den ett par dagar. Använd kokvattnet och avskurna bitar som kasserats vid
skalningen till att göra en god soppa.

När man ska använda hel sparris på burk bör man öppna den i botten. Då skadas inte
de ömtåliga sparrisknopparna.




Persilja
som frityrsteks i olja blir knastrande spröd och smakar gott till många maträtter.
Skölj persiljan i vatten och torka den ordentligt. Doppa persiljan i varm olja (bara ett par
sekunder) och låt den droppa av på hushållspapper.

Hängig persilja blir garanterat spänstig igen om man lägger den en halvtimme i ljummet
vatten med några droppar citron i. Man kan även lägga persiljan i riktigt varmt vatten
så återfår den sin spänst för en liten stund.





Rädisar som blivit mjuka får man knapriga igen om de får ligga i kallt vatten.




Torkade baljväxter ska alltid läggas i kallt vatten när de ska kokas, annars förblir
skalet hårt. Krydda med salt, ättika och citron först efter kokningen annars blir de inte
riktigt mjuka.

Kryddor som timjan, vitlök, kummin, fänkål eller muskot passar fint till.

Det går lättare att få av "tråden" när man ska snoppar bönor om man först lägger dem
ett ögonblick i varmt vatten.

Strö över lite socker när du kokar ärtor. Då behåller de sin fina färg och smaken för-
bättras också.

Ärtsoppa bränner väldigt lätt fast i grytan. Det kan man förhindra genom att lägga ner
en stor brödskiva. Den gör att ärtorna inte sjunker till botten där de kan bränna vid.




Spenat borde användas rå i sallad oftare då spenat innehåller mycket vitaminer och
mineralämnen. Liksom paprika. 150 g färsk spenat eller 50 g paprika innehåller lika
mycket C-vitamin som en apelsin vilket motsvarar vårt dagsbehov.





Lök skalas enkelt om du först låter den ligga i kokande vatten i två minuter.

Skala lök utan tårar:
- Skala under rinnande kallt vatten,
- kyl löken i kylskåpet innan du börjar skära den,
- skär av rotändan sist,
- skölj händerna i kallt vatten flera gånger medan du hackar löken,
- håll munnen stängd medan du skär/hackar!

Vill du ha mildare smak på löken så skär den i skivor, dela till lökringar och låt
dem ligga i kallt vatten en timme. Blir gott till sallader.

Koka hel gul lök så här så går den inte sönder:
Skär ett knappt centimeterdjupt kryss i toppen på varje lök.

Vitlöksklyftorna torkar inte om du lägger de skalade i klyftorna i olja. När alla har
använts har du dessutom en god olja att använda i marinader.

Ska du pressa klyftorna behöver du inte skala dem.

När du ska hacka vitlök blir det lättare om du strör en aning salt över vitlöken.
Saltet hindrar vitlöken från att klibba fast på kniven.

Vitlöksdoften blir mindre genomträngande om man först tar bort den gröna grodden
i vitlöksklyftans mitt.

Ett glas mjölk, en bit choklad eller en kvist persilja tar nästan bort den otrevliga doften
ur andedräkten.


Lycka till!


Fräsa grönsakslandet



Idag har det varit sol hela dagen och man fick verkligen en försmak på sommaren.

Som jag skrev i tidigare inlägg är det mycket som ska göras nu för att få fina
grönsaker till sommaren och hösten. Och då passar det ju bra med att fräsa potatis-
och grönsakslandet för att potatisen ska ju snart i jorden.

En viktig uppgift är att fräsa och kultivera grönsakslandet. Man behöver en jordfräs
för att slippa ryggvärk och arbetet blir effektivare än med vanliga handredskap. (Det
är dock fortfarande bättra att bearbeta jorden för hand.)

Fräs inte sönder jorden till pulver och fräs inte för ofta. När man fräser jorden dör många
maskar och även de biologiska system som krävs för att maskar och mikroorganismer
ska kunna samverka på ett bra sätt. Maskarna gör ett bra jobb och de behöver material
att jobba med.



Passa även på och gödsla i samma veva.

Svingödsel gynnar rotutvecklingen. Den är kaliumrik.

Hönsgödsel främjar blomning och fröbildning. Den är fosforrik, högt kväveinnehåll.

Kogödsel stärker utvecklingen av bladmassan. Den är mitt emellan. Kväverik och balanserat. Långsam.

Hästgödsel är näringsrik och snabbverkande. Bra jordförbättringsmedel.

Närmast kogödsel kommer getgödsel, därefter hästgödsel och fårgödsel som närmar sig höns-
gödsel. Det finns inget mellan ko- och grisgödseln.

Till potatisodlingen sägs det att svin/grisgödsel ska vara bäst.

Och till grönsakslandet ska vara en blandning av häst- och kogödsel idealisk.

Jordgubbarna
behöver däremot hönsgödsel blandad med kodynga.

Har du kvickrot och annat rotogräs i jorden ska du inte fräsa den eftersom kvickrotsrötterna
hackas sönder och då lätt förökar sig. Rensa ordentligt för hand med spade istället.


Exempel på rotogräs:


Kvickrot      Åkertistel          Åkermolke   Hästhov (Tussilago)


Gråbo     Krusskräppa      Maskros





Brännessla                  Kirskål 




Det var allt för idag.


Trädgård och månad maj

Maj är en hektisk tid för trädgårdsodlare och då ska mycket hinnas med.
Vädret under maj är av stor betydelse för hur växterna ska utvecklas under sommaren
och det finns många ordspråk och talesätt från gammal tid som visar på detta.

"Maj våt och kall, fyller bondens lada all"

Är det nämligen kall under maj så hämnas utvecklingen av skadliga insekter och parasit-
sjukdomar, vilket är ju bra. (Men det skadar ju inte med lite värme, eller ...?)

I bondepraktikan heter det:
"Pingesdags regn är sällan gott. Sista maj månad knoppas säden, som då fullkomnas i
knoppe. Det är ett gott tecken, betyder dock mycket ollon. Solen löper i Tvillingarna.
Då är gott att vandra, köpa, sälja, arbeta i eld, sätta barn i skola, låta leverådra och
lungådra. Höres tordön, tecknar hårt år. Bruka bad och varm mat, uti din drick, salvia,
malört och ruta."









I maj ska grönsaks- och blomsterfröna sås,
jorden ska luckras och växter planteras.

Det är dags att beskära rosorna och det börjar
komma upp i rabatterna.

Luckra jorden i rabatterna och buskage.

När saven börja stiga i trädstammarna, är det
dags att ympa (barkympning) för den som vill.

Maj är en bra tid för plantering av perenner och
vedartade växter.

De förgrodda potatisarna ska i jorden senast
runt 20:e maj enligt gammal sed.





När bladen slår ut ska du hålla koll på insekterna.
Först på plats brukar bladlössen vara. Sätt in bekämpningen i god tid.



Mot bladlöss:

10 ml såpa
10 ml rödsprit
1 liter vatten

Spruta inte i fullt solljus, då bränns bladen.

Det är även snart dags att plantera ut tomater, paprika och gurka i växthuset.
Blir det kalla nätter får du skydda dem.

Växterna som förkultiveras på fönsterbrädan ska snart sättas ut i rabatterna.
För att omställningen inte ska bli för påfrestande ska de avhärdas först. Det
gör du genom att ställa ut plantorna i friska luften under dagarna på en skuggig
plats där det inte är blåsigt. På kvällen tar du in de igen. Gör detta ca en vecka.

Jag återkommer med mera om skadedjursbekämpning senare.

Ha det bra så länge!


Färsk sparris



Det finns ett par viktiga saker att tänka på innan man tillagar den delikata vårprimören.

Först, bryt av de trådiga fötterna på sparrisarna och släng eller koka soppa på dem,
de är för trådiga och tista i smaken. Tänk sedan på att inte koka dem för länge så att de
tappar sin krispighet, ett par minuter räcker. Grilla, koka eller stek sparrisen i matfett
i 3-4 minuter, servera dem sedan som förrätt eller tillbehör med Hollandaisesås eller smör.

Den vita sparrisen kokar man oftast, och den gröna brukar antingen kokas, stekas eller grillas.


Vit sparris

  • Innan du tillagar vit sparris behöver du avlägsna skalet som är beskt, trådigt och träigt.
  • Börja skala 2-3 centimeter från knoppen och ned.
  • Skär av ett par centimeter av nederdelen som ofta är träig och besk.
  • Använd vatten, salt och lite Citronsaft. Vattnet ska nätt och jämt täcka sparrisen.
  • Du kan förhöja smaken genom att göra ett kort avkok på skalet och renset som du sedan silar för att koka sparrisen i.
  • Lägg sparrisen i kokande spad och koka i cirka fem minuter, lite beroende på sparrisen tjocklek.
  • Ta kastrullen från plattan och låt dra ytterligare cirka 5 minuter.
  • Det bästa sättet att ta reda på om sparrisen är färdigkokt är att skära av en liten bit och prova.
  • Sparrisen ska vara mjäll och fin och inte alltför ”al dente”.
  • Du kan smaksätta sparrisen med antingen socker, vitt vin, citronsaft, muskotnöt eller bara smör.

Grön sparris

  • Skala bara av lite från nederdelen på stjälken.
  • Koka renset i saltat vatten och lyft upp renset med en hålslev.
  • Lägg sparrisen i kokvattnet och ha koll på tiden.
  • Sparrisen blir lätt överkokt, så det räcker med några minuter.
  • Känn med en sticka eller skär av en bit och provsmaka.

Lagring
Kan du inte laga sparrisen direkt, bör du lägga den svalt, fuktigt och mörkt.
Helst ska du lägga den i en fuktig duk och i en plastpåse och sedan i kylen.
Så håller sig sparrisen färsk i ca 2-3 dagar.



Gott till sparris är rökt skinka, kokt potatis, parmesanost,
men det går även med bara sparris och sås!

Samklig måltid!



Hur känner man smak och lukt?



I munnen och näsan har vi särskilda sinnesceller. När de stimuleras av kemiska
molekyler skickar de nervimpulser till hjärnan.


Tungan är täckt med små knölar eller papiller. På sidorna av en del papiller sitter små
grupper av celler som kallas smaklökar. Varje smaklök innehåller mellan fyra och tjugo
sinnesceller med korta känselhår. Känselhåren reagerar på molekyler av föda som har
lösts upp av saliven i munnen. Tungan är känslig för fyra typer av smak.

Besk

Beskt känner man på den bakre delen

Surt
Surt känner man på sidorna och

Sött
sött på den främre delen av tungan.

Salt
Salt smak känner man överallt, men mest på tungspetsen.

Luktcellerna sitter överst i näshålan. De är försedda med känselhår som förgrenar
sig och sticker ut i det slem som klär näshålan. Molekyler i luften löses upp i slemmet
och stimulerar de små håren.

Det finns ungefär 15 olika luktceller och de kan känna skillnad på över 10 000 lukter!

Nu vet du det.



Pinnbröd med grillad korv



Nu börjar grilltiden och då är det gott att börja med pinnbröd och korv.

Till 8 grillkorvar behöver du:

Deg

5 dl   vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl   vatten

  • Blanda de torra ingredienserna till bröden.
  • Tillsätt vatten och arbeta ihop degen.
  • Forma den till fingertjocka rullar och vira dem runt korvarna.
  • Trä upp korven på spett och grilla tills bröden fått färg och korven är genomhet.

Smaklig måltid!


Virka

Hittade en virkbeskrivning av en söt klänning till en liten flicka bland mina samlade hand-
arbetstidningar. Om någon vill virka den, så här kommer den, varsågod:




Virkskola






Bygg egen kallbänk/drivbänk



En kallbänk/drivbänk är ett miniväxthus som använts för att förkultivera små plantor
och för skydd mot frost och onödig avdunstning. Den är vanligen gjord av trä, plast eller
lättmetall, med lufttäta sidor och ljusgenomsläpplig, öppningsbar lucka. Sidorna är ofta
lutande och takluckan används som ventilationsfönster. Kallbänken har ingen botten utan
placeras direkt på jorden.

För dina köksväxter utgör kallbänken en skyddande miljö där värmeälskande växter
kan få en tidig start innan den egentliga säsongen börjar.

Även köldtåliga grönsaker kan du skydda mot frost innan de planteras på friland.

Under hösten kan du skydda köksväxterna mot frost för att få en förlängd odlingssäsong.
Bänken kan du dessutom använda som plantskola för småplantor som ska utplanteras  i
trädgården under hösten.

Placera kallbänken i ett soligt söderläge i trädgården eller på balkongen (där behövs det
en botten).

Du kan utnyttja bänken för såväl frösådd som för omskolning och avhärdning av växter
som du har sått inomhus eller som du  har köpt hos trädgårdsmästaren.

När plantorna nått omplanteringsstadiet kan bänken hållas öppen längre perioder under
dagen och stängd under natten. Vid riks för nattfrost täcks bänken med en plast- eller
halmmatta. Under varma dagar måste bänkfönstret  öppnas.


Du behöver:

6 st 1 m, 2,5 x 20 cm bräda
3 st 35 cm, 5 x 5 cm regel
2 st 30 cm, 5 x 5 cm regel
2 st 20 cm, 5 x 5 cm regel
2 st 2 m, 2,5 x 7,5 cm bräda
32 st 15 mm galvaniserade skruvar
30 st 50 mm galvaniserade skruvar
klar plastfolie
4 st "L"-profilsjärn
4 st "L"-krampor
borrmaskin
häftpistol
2 st galvaniserade gångjärn




Temperaturen kan stiga drastiskt inuti ramen vid solsken ocm inte förnstret är satt på
glänt för ventilation. Avhärda plantor innan du planterar ut dem genom att öppna bänken
dagligen för att successivt vänja de ömtåliga småplantorna vid utomhusklimat.


Köksväxter lämpliga för kallbänk

Sallat


Så frön direkt i kallbänken eller förkultivera småplantor inomhus.
Sallatsäsongen kan förlängas långt ut på hösten i kallbänken.

Spenat


Starta småplantor varannan vecka genom att så i krukor eller i lådor.
I bänk med bottenisolering kan fröna sås direkt i bänkjorden.

Rädisa


Rädisfrön kan sås tidigt direkt i välisolerad bänk.
Så nya rädisor varje vecka för en kontinuerlig fräsch skörd.

Lök

Sätt sättlökar direkt i bänken eller starta med frön för vidare odling.
I kalla delar kan löken sås i krukor inomhus och skolas ut i bänken.

Tomat


Så tomatfrön inomhus i krukor sex till sju veckor innan beräknad plantering.
Så fröna direkt i torvkrukor som kan etableras i bänkjorden.

Paprika

Så paprikafrön inomhus med tillskottsljus åtta veckor innan utplantering.
Genom att utnjuttja den skyddande bänkmiljön påskyndas fruktsättningen.

Äggplanta/Aubergine

Kallbänken kan utnyttjas för småplantor innan frostrisken är över.
Kalla nätter måste bänken täckas för att plantorna inte ska ta skada.

Källa: Vackrare Trädgård


Grönsaker - tips (del 1)



En avocado mognar mycket fort om man lägger den på en varm plats,
t ex på ett element, i en brun papperspåse.

Mogen avocado förvaras lämpligast i kylskåpets grönsakslåda.




Den ibland bittra smaken försvinner om man lägger auberginen en
stund i saltat vatten innan den tillagas.





Blomkålen håller sig vit och fin under kokningen om du häller lite
mjölk i kokvattnet.

Ännu bättre smak på blomkålen får man om några av de gröna bladen
får koka med.

Blomkål smakar bäst om den tillagas med detsamma men kan förvaras
i kylskåp. skär då av den gröana blasten och skär av stocken längs med
kålhuvudet. slå in kålen i aluminiumfolie lite löst så att luft kommer till
så håller den flera dagar.

Blomkålslukten
försvinner nästan helt om du låter några oskalade
valnötter koka med i vattnet. Hjälper även mot annan kållukt.




Lägg ett par skivor torrt bröd i vattnet när du kokar broccoli, så
luktar det inte så mycket under kokningen. Hälper även mot kållukt.

Broccoli bör kokas stående upprätt i kastrullen. Blommor och stjälkar
blir då lika mjuka.

Broccolistjälkarna
blir färdigkokta lika snabbt som blomställningarna
om du skär ett X i stjälken från basen ända upp till de små bukettstjälkarna.




Grön- och rödkål bör liksom brysselkål först utsättas för frost
innan man använder den. Man kan hjälpa naturen på traven genom
att lägga den nyskördade kålen ett par timmar i frysen innan den kokas.




Glöm inte bort vitkålen för den är en billig C-vitaminkälla. Lätt att
variera är den också och en god ersättning på vintern för den dyra
salladen.

Kål förvarar man bäst i kylskåp där den håller sig fin i åtskilliga dagar.




Grönsallat och selleri blir snabbt spänstig och fräsch om du lägger dem i en
skål med kallt vatten tillsammans med några skivor rå potatis.

Du kan fräscha upp vissen grönsallat genom att lägga den i en stor skål
med kallt vatten och saft av en citron. Ställ skålen i kylskåpet en timme.
Skölj sedan hastigt med först varmt vatten och sedan isvatten med litet
äppelcidervinäger i.




Koka inte kronärtskockor i en kastrull av järn eller aluminium,
det gör kastrullen grå.

Kronärtskockor behålller färgen om man en timme före kokningen
ställer den upprätt i kallt vatten med lite ättika i.

Kronärtskockor håller sig fräscha  4-5 dagar i kylskåp om man lindar in
dem (otvättade) i en fuktig handduk och lägger alltihop i en plastpåse.

Hindra kronärtskockorna från att missfärgas under kokningen genom
att ställa dem i klallt vatten med en matsked vinäger i en timme före
kokningen. Eller doppa den putsade bottnen i citronsaft.





En nypa socker i vattnet när man kokar morötter gör att smaken
framträder bättre.



Bevara den fina färgen på grönsakerna
genom att tillsätta en
nypa bakpulver i kokvattenet.




En äggskärare duger inte bara till att skära ägg utan är även utmärkt att
snabbt och enkelt skära champinjoner och kokt potatis med till salladen.





Salladsdressing
är inte bara gott. Fettet i den behövs för att kroppen
ska kunna tillgodogöra sig A-, D-, E- och K-vitaminerna i grönsakerna.

Ha inte salt i salladsdressingen om du häller på dressingen i förväg.
Saltet får grönsalladen att vissna och mista sin spänst och frasighet.
Använd antingen en saltfri dressing med möjlighet att salta direkt på
tallriken eller ställ fram sallad och dressing var för sig på bordet.


Fortsättning följer....


Vegetarisk lasagne



Lasagne kan du laga med de mest skillda fyllningar. Allt från kyckling, paprika till aubergin
går att använda. Det är bara att byta ut quornfärsen och spenaten till vad du tycker om.


1 pkt quornfärs (300 g)
2 burkar krossade tomater
1 lök
12-14 Lasagneplattor (Gärna ½ vanliga plattor och ½ fullkornsplattor)
250 g hackad spenat
150 g Keso
6 dl mjölk
4 msk vetemjöl
Spiskummin el. muskotnöt
Salt
Peppar
Chilipeppar

1 burk championer eller färska

evtl. lite grönsaksbuljong

  • Fräs löken och quornfärsen och svampen.
  • Häll krossade tomater i en skål och blanda med kryddorna.
  • Lägg spenaten i en annan skål och blanda med keso.
  • Varva quornfärsen, tomatröra, spenatröra och lasagneplattor tills formen nästan är full.
  • Koka upp mjölken, rör ned vetemjölet och låt stå på eftervärme tills såsen har tjocknat.
  • Smaka av såsen med lite salt, vitpeppar och muskotnöt.
  • Häll såsen över lasagnen.
  • Ställ i ugn i 225 grader 40-50 minuter eller tills plattorna är mjuka.

Samklig måltid!


Mens - Vad är en menstruationscykel?



Menstruationscykeln är de regelbundna (cykliska) förändringar som sker i kvinnokroppen
när ett ägg bildas. Hela menstuationscykeln tar ungefär fyra veckor. Sedan börjar den från
början igen.

Under de första två veckorna bildas ett ägg i äggstocken, lossnar och fortsätter till livmodern.
Om det inte blir befruktat stöts det bort från kroppen tillsammans med en del av livmoderslem-
hinnan.

I början av menstruationscykeln börjar ett ägg mogna i en av de två äggstockarna. Medan
ägget mognar ökar produktionen av hormoner i kroppen. Hormonerna får livmodern att
utvidgas och livmoderslemhinnan att bli tjockare för att ägget ska kunna börja utvecklas om
det blri befruktat.

Efter ungefär 14 dagar lösgörs ägget från äggstocken och livmodern fortsätter att utvidgas.
Om ägget inte blir befruktat på vägen till livmodern så dör det inom två dagar.
Ungefär en vecka senare börjar livmodern dra ihop sig och livmoderslemhinnan skrumpnar
(bli rynkig). På menstruationscykelns sista dag stöts det obefruktade ägget och livmoderslem-
hinnan bort tillsammans med lite blod. Den proscessen kallas för menstruation (mens) och
varar i ungefär fem dagar.

Flickor får normalt sin första mens när de är tolv till fjorton år gamla och den upphör i femtio-
årsåldern.


Dahlior




Dahlior blommar på hösten och är lätt att odla. Du köper dahlielökarna på våren och
planterar de genast. Det finns många skönheter i butikerna.

Du bör förplantera lökarna i våra trakter (Stockholm/Uppland) i mitten på april ungefär
för att få en tidigare blomning. Direkt när du har fått hem dem ska du plantera dem i
krukor eller lådor och vänta med utplantering tills nattfrosten är över. Dahliorna är väldigt
frostkänsliga! I början av juni (någon gång efter den 10:e) kan du plantera ut dem.




Min erfarenhet är att dahliorna trivs bra i kogödsel (säckar) som man kan
köpa på Bauhaus eller hos trädgårdshandlare om man inte har tillgång till egen
gödslat jord. Du kan plantera dem i krukor, i rabatten, i lådor m.m. Långa sorter
behöver någon form av stöd på hösten.

Sedan är det bara att vattna under sommaren och vänta på den underbara prakt
de skänker en.


Vinterförvaring
Så fort det finns risk för frost skall dahlian kapas ner så att det bara återstår några
centimeter ovan jord. Knölen kan sedan försiktigt grävas upp, sköljas av, torkas och
läggas i förvaring i något torrt svalt förråd eller källare.



Det finns olika form-sorter av dahlior:

Enkel





Anemon





Halskrås






Näckros





Pion





Dekorativ





Boll





Pompon





Kaktus






Fransade






Orkidé  (Stjärnformad)






Mignon






Återkommer med bilder på hösten.


Kämpar du med fläckar?

Kaffefläckar



  • Nyspillt kaffe på tyg gnids med en isbit eller kallt vatten.
  • Torkade kaffefläckar på vitt tyg doppar man i kokande vatten.
  • Kaffefläckar på färgat tyg penslas med äggula löst i ljummet vatten och sen ska man skölja noga.
  • Har du fått kaffe på mattan, gnugga raklödder på fläcken tills den försvinner och tvätta sedan med kallt vatten.


Tefläckar



  • Tefläckar på bomullstyg tas lätt bort med några droppar citron/citronsyra + vatten.
  • Rengör med kokande vatten eller mjölk.
  • Prova med salt och vatten - gnugga lite.
  • Du kan också stryka på en pasta av bakpulver och vatten som du efter en halv timme torkar bort med en fuktig trasa.

Rödvinsfläckar




  • Rödvinsfläckar doppas i bubbelvatten eller het mjölk eller citronsaft  blandat med ättika.
  • På mattor fungerar kolsyrat vatten (bubbelvatten) mycket bra.
  • Har man även vitt vin kan man med fördel hälla på den på fläcken som neutraliserar den.
  • Vanligt Yes på flaska är bäst. Gnugga in rejält på plagget med en disksvamp. Tvätta som vanligt.
  • Prova även med galltvål.

Gräsfläckar



  • Gräsfläckar gnuggas med T-sprit och sköljs med varmt tvålvatten. Är de fortfarande kvar så blanda lika delar glycerin och varmt vatten och gnugga med. Tvätta sedan i maskin.
  • Gnid in med galltvål och tvätta som vanligt.
  • Ett annat tips är tandkräm som gnids på och låt torka innan tvätt.
  • Använd Yes diskmedel på fläckarna, låt torka lite och tvätta sedan i maskin som vanligt.

Tomatfläckar




  • Prova med hett vatten och maskindiskmedel.
  • Droppa citronsaft/ättika på fläcken och tvätta fläcken sedan med galltvål eller såpa.
  • På vita bomullstyger kan man använda clorin.

Bär- och fruktfläckar




  • Vita plagg doppas i kokande vatten. Äldre fläckar blekes i sol. Citronsaft är bra. Om du får fläckar från röda bär och frukter ska du lägga plagget i blöt i rikligt med kallt vatten, tvätta sedan som vanligt.
  • Även här fungerar galltvålen bra.
  • Filmjölk är bra till fruktfläckar. Får man t ex blåbär på en tröja så häll på vanlig filmjölk men gnid inte. Låt ligga över natten och sedan in med den i tvättmaskinen. Man måste ta filmjölken innan man tvättar den, annars hjälper det inte.
  • Mot fruktfläckar kan även citron hjälpa, men se upp det kan även bleka om tyget är mörkt.

Choklad och O'boy-fläckar



  • Börja med att skrapa bort eventuella chokladrester. Sedan torkar du bort resterande del av fläcken med en svagt blötad mirkakeltrasa. Finns det fortfarande fläckar kvar, spraya på Yes blandat med vatten och låt verka i 10-20 minuter. Torka sedan bort fläcken med en mirakeltrasa fuktad med tvättlösningen.
  • Gnid in fläcken med mjölk, tvättar sedan i kallt vatten.
  • Använd Vanish
  • Prova med galltvål.

Lycka till!



Vegetarisk Lunchlåda



2 Styck

50 g jordnötssmör
50 g mjukost
1 liten morot
1 selleristjälk
4 gröna oliver
1/2 litet rött äpple
2 tsk citronsaft
2 stora fullkornsbullar
alfalfagroddor eller böngroddor

  • Blanda jordnötssmör och mjukost i en skål.
  • Riv moroten, finhacka sellerin och tärna oliverna.
  • Lägg i skålen med jordnötssmör och mjukost och blanda fösiktigt.
  • Lägg groddarna i en annan skål .
  • Kärna ur äpplet och tärna det.
  • Blanda groddar, äpple och citronsaft.
  • Dela bullarna på mitten och bred ut generöst med grönsaks- och ostblandningen.
  • Fördela grodd- och äppleblandningen ovanpå osten.
  • Lägg på ovandelarna och pressa samman lätt.
Alternativ
Ersätt smöret med andra bredbara pålägg, som majonäs, kryddade grönsakspastor
eller puréer.
Många olika frukter kan också användas som smörgåsfyllning och ger en intressant
smakvariation. Prova gärna tärnat päron, torkade aprikoser, skivad banan som ersättning
för tärnat äpple.

Tillbehör
Tomatjuice eller annan juice.




RSS 2.0