Matkasse - ett modernare sätt att handla mat



Så här ser det nog ut hos många storfamiljer och även hos de som inte har tid att handla så ofta.

Jag var nyligen hos mina barnbarn och det var dags igen att fylla på förråden med mat. Som föräldrar
till flera barn blir det en hel del matkassar som ska inhandlas. Har man inte bil blir det jobbigt.

I dagens samhälle finns det allt mindre tid för detta. Många mödrar lever ensam med sina barn och i
många familjer arbetar både mamma och pappa. Min dotter berättade att det har blivit mer och mer
populär att handla mat på nätet. Hon funderar på att prova på det då det tog allt för lång tid och kraft
att handla mat efter jobbet eller under helgen. Hon vill helst spendera tid på barnen. Jag förstår
henne. Men hon menar då att det skulle löna sig att beställa hem basvarorna t ex en gång i månaden
och köpa de dagliga fäskvarorna när de behövs. Då skulle det inte vara så tungt. Färskvarorna som
frukt, grönt och kött vill man kanske kolla själv.

Kollade lite runt på nätet och det har ju vuxit fram ett antal sådana tjänster som t ex här.
Kan även tänka mig att det underlättar för många familjer - så varför inte prova det.
Kanske du får mera tid över till annat.



Lite om vikt och hälsa



Vi borde alla känna till vilken vikt som bäst passar vår livstil och kropp. Det kan vara svårt att
hålla vikten, men om du gör det, blir kroppen friskare och effektivare och du får ökad självkänsla
och allmänt välbefinnande.

Titta i längd/vikttabellen och se efter om din nuvarande vikt är lagom. I idealfallet bör din vikt i stort
sett vara konstant efter 25-årsåldern.


De flesta människor lägger emellertid på sig litet när de blir äldre och når sin maximala vikt i femtio-
årsåldern.  Ungefär 20 till 25 % av en vuxen genomsnittskvinnas vikt är fett och motsvarande siffra
för män är 10 till 20 %. Mer fett än så är både onödigt och ohälsosamt.

Överviktiga är mer mottagliga än vältränade för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, slaganfall, bråck,
gallbesvär och cancer, specielllt cancer i tjocktarm och ändtarm. Överviktiga personer har också ofta
mindre energi än normalviktiga.

Gravt under- och överviktiga personer dör tidigare än de som håller vikten. Statistiken visar att
personer som ligger mer än 40 % över sin normalvikt löper dubbelt så stor risk att dö av hjärt- och
kärlsjukdomar. För den som ligger 20 till 30 % över idealvikten är risken tre gånger så stor att dö av
diabetes som för den som har vikten inom normalområdet.

Det krävs lämplig motion och noggrann mathållning om man skall kunna hålla sin vikt på rätt nivå. Det
är lätt att lägga på sig några kilon extra utan att man ens lägger märke till det.

Den gyllene regeln när man skall planera kosten är att man aldrig försöker gå ned mer än ett kilo i
veckan. Om du går ned mer kommer viktförlusten att bestå av vätska och muskler snarare än fett.

Hitta ditt eget sätt att gå ner i vikt om du behöver det och ät en väl balanserad kost av färsk frukt,
färska grönsaker, kött, fågel, fisk och fullkornsprodukter. Det finns många tips på nätet.




Spareribs à la Chicago (grillade revbensspjäll)



I Chicago kan man äta jätte goda Spare ribs och när jag var där frågade jag hur de bar sig åt.
Sedan dess har jag lagat de här hemma och de är uppskat av hela familjen. Nu under sommaren
är de perfekta att lägga på grillen, annars är det ugnen som gäller.

Du behöver:
1 rad tunna revbensspjäll
salt
vatten
ev lagerblad och peppar
Sweet Baby Ray's Barbecue Sauce
(med eller utan Hickory)



Gör så här:
  • Lägg revbensspjällen i en stor kastrull.
  • Täck med vatten och koka upp under lock.
  • Skumma väl.
  • Tillsätt salt, lagerblad och peppar och låt revbensspjällen koka på låg värme tills de blir mjuka.
  • Häll av och ta upp revbensspjällen.
  • Låt svalna något.
  • Du kan också låta de svalna i vattnet till nästa dag.
  • Innan grillning ska de penslas med barbecue saucen på båda sidorna.
  • Grilla tills de känns lagom bruna.
I Chicago serveras spare ribs med coleslaw men här hemma brukar jag
servera de med pommes frites och en god sallad. (och kanske en kall öl)
Men ibland tar jag mig tid att göra en coleslaw.


OBS:
När de säljer revbensspjäll till extrapris brukar jag köpa en eller några paket och koka de genast.
Sedan förpackar jag de kokade spjällen i plastpåsar och fryser in de. Sen är det bara att ta fram en
påse innan grillningen och pensla på.
Smaklig måltid!



Fruktbål - med jordgubbar


Nu kan du få tag i jordgubbar överallt och göra en riktg god fruktbål.
Det tillhör sommaren, tycker jag.
En fruktbål (utan alkohol) kan göras som läskande drink
till barnkalaset eller till de som önskar alkoholfritt.
Annars brukar man tillsätta alkohol.

Den passar lika bra till grillkvällen som till sommarpartyt.
Själv gör jag en lite då och då och använder mig
av olika frukter.


Här kommer en med jordgubbar:

1 liter färska jordgubbar, delade
4 kiwifrukter i skivor
2 burkar ananas i skivor
2 citroner i bitar eller skivor (med skal)
2 flaskor halvtorrt vitt vin utan alkohol
(kan uteslutas eller bytas mot citrondricka)
fruktsoda efter smak
Isbitar


med alkohol:
som ovan
+
efter smak
vin med alkohol
vodka


Om jag inte har jordgubbar eller annan frukt
brukar jag använda en burk fruktcoktail.

Som garnering kan man använda
citronmelissblad elller myntablad.

Glasen vänder jag upp och ner
fuktar kanten i vatten och
snurrar de i strösocker
för att få en fin kant.

Skål!



Ljuvliga försommar


Nu är det snart dags för skolorna att sluta och ta sommarlov. Studenterna är redan ute och har sin
fest. Här ute i skogen visar sig försommaren och om det inte skulle blåsa så mycket vore det helt
underbart. Vår lilla Sessan bryr sig inte så mycket om att det blåser. Hon myser på mattes plats.


Ändå var jag ute i grönsakslandet idag och försökte få frönar in i jorden.
Potatisen kom ju redan i förra veckan och nu även morötter, rödbetor, broccoli, kålrötter och
kålrabbi. Blomkål, purjulök och brysselkål har fått egna små krukor och får växa till sig först.


Rhododendronen börjar blommar.


Har fått blåa riddarsporrar av min kära granne som jag planterade igår.


Den första knoppen på bondpionen visar sig. Snart slår den ut helt.


Lilla "Klara" vaktar trädgården dygnet runt.


Många pioner har fått knoppar och jag ser med spänning framemot en ny säsong.


Den blåa klematisen är här i full blom. Snart kommer den gula att visa sig.


Gräsmattan är klippt för andra gången och nu är det bara att njuta av försommaren.




Var rädd om ditt hus



Har du ett eget hus eller tänker du skaffa ett hus är det nog mycket att tänka på.

När man äger ett hus, antingen i stan eller på landet, är det mycket man har investerat. Man
har skaffat sig först huset, sedan inredningen, kanske en båt och även en fin trädgård runt omkring.

På dagarna åker man iväg och jobbar, på semestern åker man iväg och ha det skönt någon
annanstans. Då står huset helt utan bevakning. Vem som helst kan komma och ta sig en nogrann
titt på vad du äger - om du inte har någon vänlig granne bredvid huset som vaktar det dygnet runt.
Det är nog klokt att skydda det. Det finns en uppsjö av skydd ute på marknaden.
Även en hel bilaga på nätet om hur du får ett tryggare hem. Idag kostar ett hus jätte mycket pengar
och många har tagit massa med lån för att förverkliga sin dröm. Även om försäkringar tar en del
förluster så är det inte kul att veta att någon har varit i sitt hem och snokat runt.

Så tar dig en funderare på hur du kan skydda ditt hem.



Landgång - Inspiration


Det är gott med en landgång ibland.
Här är ite inspirationsbilder som jag "lånade" från nätet.

 





Visst blir man sugen!



Kryddor i ampel



Ja, varför inte plantera kryddor i en ampel? Du kan ha den på balkongen elller nära huset.
Det är lätt att få till.


Amplar finns det att köpa i de flesta trädgårdsbutikerna eller så har du kanske en hemma
från förra året. Klä botten halvvägs med mossa eller annat material som släpper igenom
vatten och luft. Fyll på med jord och plantera olika kryddväxter i den.

Just nu kan man köpa 5 för 100 kronor på många ställen.

Vill du inte köpa färdiga plantor går det bra att så och låter dig överaskas. Men då tar det
kanske tid innan man kan njuta av kryddorna.


Bygg ett rostorn (obelisk, spaljé) till dina klätterväxter



Nu börjar rosorna växa och du kanske vill ha flera andra klätterväxter i din trädgård.
Då är det bra med någon form av stöd. I trädgårdsbutikerna kan man köpa rostorn/spaljéer
i olika former men de är rätt så dyra.

Hittade bland mina trädgårdsböcker en beskrivning på hur du själv kan bygga ett rostorn.
Du får beskrivningen här:


Du behöver:
Hammare
Såg
Tumstock
Penna
Borrmaskin m bits/borr
vinkelhake
vattenpass

Material:

(Spill ej inräknat)
Till stativet
8 m 25 x 50 mm tryckimpregnerat
eller lärk
30 cm 50 x 50 mm
Till spjälor
10,3 m 12 x 25 mm
56 st 41 mm trallskruv





Så här gör du:
  • Såga till toppdelen (A) med spetsiga ändar
  • Använd en geringsåg eller en geringslåda
  • Såga till varje sida i 45 grader
  • Såga till läkten (B)
  • De ska vara ca 2 m långa
  • Det lönar sig att lägga det sneda snittet i mitten av läkten
  • Så får du två läkt med sneda ändar med bara en sågning
  • Skruva fast de snedsågade ändarna mot toppdelen med två skruvar i varje
  • Gräv ner stativet något i marken
  • Se till att toppdelen är lodrät
  • Märk ut på läkten var spjälorna (C) ska fästas
  • Börja längst ner och arbeta dig uppåt
  • Använd vattenpass och ev. hjälplist
  • Längden på vardera spjälan ska vara lika med avståndet mellan de stående läkten +15 cm
  • Detta ger 7,5 cm utstick på vardera sida
  • Såga till varje spjäla med 45 grader snitt i varje ände enligt ritningen
  • Placera i våg och fäst med en skruv i vardera spjälan
  • Kryssen är lagda i 45 grader vinkel och läkten böjs bara där den ligger omlott.


(källa: ur boken "Gör det själv till trädgården")



Strömming



Dags igen för strömmingsfiske. Det sägs att Strömmingen har redan kommit in i Stockholm.

I Saltsjöbaden fick en kille förra veckan mellan kl 18-21 över 15 kg strömming på vanliga blanka
krokar med tyngd.

Nacka Strand lär också vara ett bra ställe där man kan rycka strömming.

I Roslagen finns det många bra ställen och strömming fanns det redan i början av maj.

Tyresö Fiskevårdsföreningen inbjuder till strömmingsfiske den 22 maj. Du får anmäla dig senast
den 19 maj.

Det är kul att rycka strömming och vi får hoppas på en bra säsong. Katterna väntar redan på sin
älsklingsmat. Nu behövs det bara lite mera värme.

Maträtter med strömming:
stekta strömmingsflundror
halstrad strömming
ättiksinlagd stekt strömming



Nytt kök eller renovera köket?



Alla står någon gång inför valet eller kvalet att skaffa ett nytt kök eller att renovera det befintliga.

För vår del var det för några år sedan då vi hade köpt ett gammalt torp och skulle renovera detta.
Det var ett riktigt äventyr.  Många frågor dök upp: hur ska det se ut, vilka skåp behövs det, vilka färger
ska man ha, ny spis, kyl- o frys, var skulle man få tag i allt? Ska det vara gammal stil eller ett modernt
kök, m.m.

Vi åkte runt och kollade i många utställningar, köksbutiker, färghandlare och lät oss inspirera. Till slut
blev det eget bygge, då inga standard-mått fungerade i detta kök. Men många har ju inte samma förut-
sättningar och smaken är som baken. Det gäller att letar efter det man vill ha.

I dagens stress är det lättare att surfa runt på nätet och får inspirationer som t.ex. här.
Man behöver inte offra en massa timmar i butiker och förbruka många liter bensin. Har man kommit
fram till vad man vill ha är det bara att åka iväg och skaffa det.

Om du är på väg att skaffa ett nytt kök, tar dig då god tid och tänk igenom noga hur du vill ha det.
Det lönar sig i längden, för att ett kök kostar pengar!

Lycka till!


Odla potatis



Idag kom de förgrodda potatisen ner i jorden. Kanske det blir någon färskpotatis till midsommar?
Vi satte Early Puritan och Maria.



Matpotatis odlas fram från utsädespotatis (sättpotatis), som har producerats enbart för detta
ändamål. Potatis kan odlas överallt, men trivs bäst i tempererat klimat. Odla inte potatis på
samma plats oftare än vart fjärde år för att slippa svampsjukdomar.

Färskpotatis kan skördas hela sommaren om knölar sätts med ca tolv veckors mellanrum.

Du kan låta matpotatis mogna i jorden för att skörda under hösten. När du skördat potatisen
kan du lagra den svalt, men frostfritt och mörkt.

Potatis odlas på friland täckt med  15-20 cm jord, men kan även odlas i hinkar och krukor eller
säck. Den bör ha gott om plats för att kunna utveckla sitt stora rotsystem med många knölar.

Det finns många olika sorter:

MYCKET TIDIGA
Marine - är en tidig sort, ljusgul och fast och tål frost bättre än andra sorter.
Minerva – är vit och fast. Blomfärgen är vit.Ursprungslandet är Nederländerna. Denna sort
har hög, tidig avkastning. Minerva är motståndskraftig mot de flesta potatissjukdomarna, men
kan angripas av bladmögel. Därmed bör man omgående hugga av smittad blast och kasta den.
Rocket – är vit och fast. Blomfärgen är svag rödviolett. Ursprungslandet är Storbritannien.
Avkastningen ger ofta flera stora knölar och sorten är ganska motståndskraftig
mot de flesta potatissjukdomarna, dock kan rostringar och brunröta förekomma.
Swift - är den tidigaste sorten av alla. Swift är vit och fast. Blomfärgen är vit. Sorten är inte
kräftimmun men är nematodresisten.
Timo - är ljusgul och fast och är Finlands mest odlade tidigpotatis. Den har en jättegod smak.


TIDIGA
Amandine - är en fransk potatissort som är ljusgul och fast. Den är resultatet av ett medvetet
förädlingsarbete med målsättning att skapa en potatis av absolut högsta kvalitet. Excellent smak
och konsistens har haft högsta prioritet. Blomfärgen är violröd
Cherie – är Germicopas ledande rödskaliga salladssort. Den har i likhet med Amandine ett
mycket tunt skal. Köttet har en lysande, ljusgul färg och strukturen är fylligt fast. Chérie har en
utdragen och jämn form. Smaken påminner om kastanj med en viss sötma. Chérie är perfekt till
kokning, rostning, stekning, raclette och sallader men blir också förstklassig vid tillagning i
mikrougn.
Early Puritan – är vit och något mjölig. Blomfärgen är vit. Ursprungslandet är USA och
marknadsfördes redan i slutet av 1880-talet men kom in på sortlistan först i slutet av 1940-talet.
Lägre avkastning än de nyare sorterna och mottaglig för en hel del potatissjukdomar.
Maria – är gul och fast. Blomfärgen är vit. Ursprungslandet är Sverige och marknadsfördes som
sort i början av 1970-talet.Maria har ganska hög avkastning vid tidig skörd och är ganska mottaglig
mot potatissjukdomarna, dock är Maria immun mot potatiskräfta. I huvudsak odlas potatisen i
mellersta Sverige, men förekommer även i södra delarna av landet.

Pentland Javelin – är vit och fast. Blomfärgen är vit. Ursprungslandet är Storbritannien. Sorten

har god motståndskraft, men är däremot känslig mot brunröta. Sorten ger hög avkastning. Förr

gick sorten under namnet "Kullens favorit". Den är en väldigt populär sort, som fått mycket gehör.

Princess - är ursprungligen en tysk potatis. Ljus i skalet och med gulaktigt kött.Sätter många
knölar per planta och har mycket god sjukdomsresistens. En potatis som är vanlig i restauranger.


SENA
Asterix – Är en sen sort som är gul och fast. Skalfärgen är helt röd. Den är motståndskraftig
mot kräfta och nematoder samt har bra motståndskraft mot brunröta. Ursprungslandet är
Nederländerna. Blomfärgen är blåviolett.
Bintje – är något gul och fast. Blomfärgen är vit. Ursprungslandet är Holland och marknadsfördes
precis i början av 1900-talet, men infördes först i slutet av 1940-talet i sortlistan Potatissorten kan
odlas på de flesta jordar, men blir bäst på sandblandad lera. Förutom som kokpotatis används
Bintje inom potatis-industrin vid framställning av bl a pommes frites och potatischips. Eftersom
Bintje är så mottaglig för en hel del potatissjukdomar, rekommenderas inte sorten för
trädgårdsodling.
Fakse – Fast och gul. Stort antal likformade knölar.
King Edward – är vit och något mjölig. Blomfärgen är rödviolett. Ursprungs-landet är Storbritannien
och marknadsfördes precis i början av 1900-talet, men infördes först i slutet av 1940-talet i sortlistan.
King Edward har medelhög avkastning. Sorten har lättare för att bli grön och man bör därför vara
extra noga med att kupa den för att förhindra detta. Dessutom bör man gödsla spar-samt, då den lätt
kan mörkfärgas och bli blöt efter kokning. King Edward är mottaglig för för en del potatissjukdomar
och bör därför ej odlas inom områden där potatiskräfta och nematoder förekommer. Att använda
King Edward till bakpotatis, potatismos och olika ugnsrätter går alldeles utmärkt.
Sparrispotatis (Asperges) – gourmétkockarnas favorit. Det är en gammal dansk sort. Potatisknölarna
är långa med något böjd form. Sparrispotatisen skördas något tidigare än Mandelpotatisen.
Skalet är gult och köttfärgen är även den gul. Vid kokning blir den fast och bör som Mandelpotatisen
kokas med skalet på, men den går även att kokas utan skal.


Plantering och skötsel:

  • Förbered potatissättning genom att sex veckor tidigare lägga knölarna i en låda till groning
  • på en ljus och varm (12-15 grader) plats
  • Gör rader i det förberedda potatislandet med hjälp av en hacka eller spade. (60 cm mellanrum)
  • Placera ut de förgrodda potatisarna i raderna med 20-30 cm mellanrum.
  • Lägg knölarna på ca 10 cm djup med groddarna uppåt.
  • När potatisknölarna placerats ut i raderna täcks de med jord.
  • För att påskynda utvecklingen och skydda de för eventl. nattfrost täck med fiberväv.
  • Så snart blasten syns ovan jordytan är det dags att kupa potatisen.
  • Använd hackan för att dra upp jord från vardera sidan mot plantan.
  • Potatis trivs bäst på en solig plats med mer än sex timmars solljus.
  • Jorden bör vara näringsrik och väldränerad, gärna sand- och mulljordar.
  • Ge inte för stora doser kväve till potatisen.
  • Vattna om jorden känns torr.
Potatisen kan angripas av bladmögel som är en svampsjukdom. Angreppet börjar som
svarta fläckar på bladen som så småningom gulnar. Hela plantan gulnar och vissnar i förtid.
Svampsporerna spolas med regn och bevattning ned till knölarna som ruttnar och blir
oanvändbara. (brunröta).



Mitt plommonträd



För fem år sedan fick jag ett plommonträd i födelsedagspresent av goda grannar som jag planterade
efter alla konstens regler bredvid huset.



De första två åren hände det inte mycket. Det växte lite på längden men inga blommor och inga
frukter heller. Jag som älskar plommon och längtade efter att kunna baka plommonkaka och göra
plommonmos. Då kom jag på att det kanske behövde en liten beskärning och året därpå hände
det att blommorna och 5 frukter visade sig. Då förstod jag att trädet var på G. Året därpå kom det
30 plommon! Vilken lycka! Förra året kom det däremot inte så många blommor och bara några
få plommon. Nu, i år, är trädet fullt med blommor och jag hoppas att det blir massa med plommon.
Vi får väl se. Återkommer med bilder på hösten.

Nu undrar du säkert vad det är för plommonträd.
Det är ett Prunus domestica 'Victoria'





Växtsätt: Svagväxande med hängande grenar
Avkastning: Extremt tidigt och rikligt, måste kartgallras
Frukt: Medelstor, oval. Grundfärg gul med aprikosorange täckfärg överdragen med tunn dagg.
Smak: Gult fruktkött med svag syra, väl mogen med god arom
Ätmogen: Slutet av september
Härdighet: Zon 1-4
Pollensorter: Självfertil

Plantering och skötsel
http://www.xn--trdgrdsvxter-hcbgk.com/frukttrad/plommon.php




Solskador, solbränna



Äntligen har solen kommit och därmed också risken för solbrännan.

Solbränna är en inflammation som brukar märkas 2-3 timmar efter solbadet och vara starkast efter
24 timmar. Vid måttlig reaktion blir huden röd och ibland svullen, efter några dagar kommer fjällningen.

Längre och starkare solbestrålning ger blåsbildning som vid brännskada. Nybildning av melanin -
det färgämne som gör solbränd hud brun - kommer senare.
Hud som utsätts för långvarig bestrålning med ultraviolett ljus äldras i förtid och blir rynkig och
läderartad.

Barn är mer känsliga för bestrålning med ultraviolett ljus än vuxna.

Man brukar indela människors solkänslighet i fyra grupper (efter hudtyp):
Grupp 1 - blir alltid röd, aldrig brun
Grupp 2 - blir alltid röd, ibland brun
Grupp 3 - blir ibland röd, alltid brun
Grupp 4 - blir aldrig röd, alltid brun

Behandling:

Hudinflammationer förorsakade av solstrålning behandlas med kylbalsam eller hydrokortisonkräm.
Finns receptfri på apoteket.

Förebyggande åtgärder
  • Undvik att sola när solen står som högst. (mitt på dagen)
  • Kläder är bästa skyddet mot solljus och särskilt viktigt för barn.
  • Ett tygs genomsläpplighet för ljus ger en god uppfattning om vilken grad av skydd tyget har.
  • En bomullströja ger ett skydd ungefär notsvarande solskyddsfaktor 7.
  • Skydda med en bredbrättad hatt.
  • Spädbarn bör helt undvika direkt sol och man bör vara försiktigt med lite äldre barn.
  • Rödhåriga personer och de som har ljust hår och blå ögon bör inskränka soltiden till 10-20 minuter första dagen. Därefter ökar man litet för varje dag.
  • Hudläkarna anser att alla krämer med faktor lägre än 8 år ineffektiva och de flesta experter rekommenderar faktor 15.

Varje solskyddsmedel har en s.k. solskyddsfaktor.
Faktor 4 betyder att man utan att bränna sig kan vistas i solen 4 x längre än när man är oskyddad.
Välj solskyddsmedel med hög faktor och utan parfym. Smörj rikligt och ofta!

Husmorstips:

http://fragamormor.blogg.se/2010/june/halsahuskurer-div-tips.html



Odla din egen sparris



Delikata, smörsmakande sparrisskott är en av försommarens vitaminspräckade höjdpunkt.

På sommaren utgör de tre till fyra fjäderliknande gröna skotten en vacker prydnad i trädgården.
Sparris är en grönsak som kan ge spröda försommardelikatesser i mer än 20 år.

Ge sparrisplantan sin egen plats där den får vara ifred från all jorbearbetning. Sparris kan odlas från
ettåriga plantor eller från frön. Frön är ett billigare alternativ än plantor men kväver mera arbete.

Vid start från frön dröjer det ca 4 år innan du kan börja skörda de första små späda skotten.
Nya sparrissorter med enbart hanplantor producerar större skördar än gammaldags sorter med
både hon- och hanplantor.

Även om du startat med ettåriga plantor ska du vänta med att skörda till fjärde året och ta då endast
ett fåtal skott från plantan under en kort tid. Efter dessa försiktighetsåtgärder kommer sparrisplantan
att ge rika sköradar under följande år och du kan glädja dig åt en härlig sparrissäsong från maj till
mitten av juli. Skotten skördas när de har uppnått en längd av 20-25 cm och knopparna ska vara
stängda för bästa smak.

Plantera sparris tidigt på våren i norr, på sydligare breddgrader lämpar sig höstplantering eftersom
varma somrar stressar plantorna. Skörda sparsamt. Genom att skörda för mycket och länge reduceras
nästa års skörd. Skörda endast tjocka skott. Låt penntjocka skott växa upp till stora bladbärande stjälkar.

Köp ett år gamla plantor
som ser friska ut med fasta, fräscha rötter. Plantera genast eller håll dem lätt fuktiga tills plantering sker.

Undvik

plantor med skadade rötter. Du ska inte heller köpa två år gamla eller äldre plantor, vilka har svårt att
etablera sig.

Full sol till halvskugga
Sparrisplantan trivs bäst i full sol. Den tolererar halvskugga, men avkastar då mindre.

Rik väldränerad jord
gärna lite stenig. Jämt fuktig något sandblandad jord med stort humusinnehåll är att föredra. Joden bör
ha ett pH-värde på 7-7,5.

För att hålla ogräsen borta
kan sparrisplantorna täckas med sönderhackade löv, gräsklipp eller annan grönmassa efter skörd.
Ta bort täckningen tidigt på våren.

Skörda
allra tidigast andra året efter plantering under ca två veckor. Följande år förlängs skördesäsongen
successivt.

Ohyra

Sparrisplantan kan angripas av skalbaggar. Sparrisskalbaggar är små, orangeröda kryp med svarta
teckningar. Den fullvuxna skalbaggen liksom larven äter av sparrisskotten. Skalbaggen lägger ägg
på de smala bladen. Larven är grågul med gult huvud. Larven förpuppar sig i jorden.




Plantering
  • Välj en plats intill en häck eller vid ett staket som kan skydda mot vinden.
  • Ta bort ogräset och blanda in ett 10 cm tjockt kompostlager.
  • Gräv en fåra 25 cm bred och 20 cm djup.
  • Avståndet mellan fårorna bör vara 75-100 cm.
  • Lägg ett sandlager i botten på fåran.
  • Sprid ut sparriskronans rötter över sankhögen i botten på fåran ialla rikningar.
  • Sätt plantorna på ett avstånd av 40-60 cm i fåran.
  • Täck kronorna med ett 5 cm tjockt lager jord och vattna.
  • Allt eftersom sparrisskotten växer fylls mera jord på tills fåran är täckt.
  • Följande vår täcks jorden med gräsklipp igen.
  • På våren år tre kan skörden börja.
  • Bryt dagligen av skotten vid jordytan.

Se även hur man tillagar sparris:
http://fragamormor.blogg.se/2010/may/farsk-sparris.html


Nässelfeber, Nässelutslag (urticaria)



Nässelutslag är vanliga, 20% av alla har någon gång haft sjukdomen.  De enskilda kliande utslagen (kvaddlarna) förekommer under några minuter  till några timmar, men själva skovet kan hålla på i flera dagar vid den akuta formen.

Eftersom utslaget kommer snabbt efter intag av något personen är allergisk mot brukar det vara lätt att finna orsaken. Vanliga orsaker bland födoämnen är skaldjur, jordgubbar, fisk och nötter. Bland läkemedel penicillin, acetylsalicylsyra, sulfa, röntgenkontrastmedel. Bi- och getingstick är andra vanliga orsaker.

Vid kroniska nässelutslag har personen utslagen dagligen under lång tid. Här är det betydligt svårare att finna orsaken. Möjliga orsaker är olika födoämnen, läkemedel, infektioner samt andra bakomliggande sjukdomar ( t.ex. sjukdom i sköldkörteln, bindvävsjukdom).

Det finns även en s.k. fysikalisk urticaria, som innebär att köld, värme och ljus kan utlösa symptomen.



Behandling:
Vid svåra akuta symptom ges adrenalin och kortison i injektionsform. därefter och i lindriga fall från början ges antihistamintabletter.

Undvik utlösande ämnen.



Pollenallergi och/eller hösnuva (allergisk rinit)



Denna allergi beror ofta på att man utsatts för pollen från lövträd ( framför allt björk) eller gräs.
Besvären uppträder på våren eller sommaren (hösnuva). Pollen påverkar cellerna att frigöra
histamin och andra substanser, som framkallar olika besvär.

Det finns många ämnen som kan framkalla denna allergi, förutom pollen från träd och blommor
även fjäder- och pälsdjurhår, husdamm, kvalster, mögel eller kemikalier och i vissa fall födoämnen.
Den som har upprepade förkylningar utan feber eller andra egentliga förkylningssymptom bör
misstänka en allergi.

Det finns idag flera undersökningsmetoder för att fastställa om överkänlighet mot något ämne
föreligger.

Symptom

  • rinnsnuva
  • nysningar
  • nästäppa
  • klåda
  • rinnande och kliande ögon
  • inflammerade bihålor
  • rödögdhet
  • irritation i halsen
  • slemhinnorna i näsa och ögonlock svullnar
  • ibland även Astma

Hösnuva/pollenallergi behandlas förebyggande med antihistamintabletter under säsongen.
Dåsighet kan vara en biverkning av dessa. Därför ska du undvika att köra bil eller sköta maskiner.
Regelbunden användning av ögondroppar, nässpray och /eller inhalatorer med kromoglikat kan
också förebygga allergiska reaktioner. Ibland används även Kortison. Dessa preparat är receptbelagda.

Alternativa kurer

Akupunktur
Punkter på tjocktarmen, som styr lung- och mjältmeridianerna stimuleras.

Hypnoterapi
Patienten försätts i ett avslappnat tillstånd och instrueras därefter i lämpliga andningstekniker.
Under hypnos ges suggestioner som verkar vid en tidpunkt då patienten behöver dem.

Folkmedicin
Tugga på små bitar bikaka under vintern och våren.
Jästtabletter sägs också vara välgörande.


Vill du fördjupa dig i ämnet kan du hitta en hel del här






RSS 2.0