Kokta köttbullar i kaprissås




6 personer

Ingredienser:
5 skivor vitt bröd
1 1¼ dl mjölk
1 kg köttfärs
2 ägg
Salt
Peppar
1 lök
1 lagerblad
2 nejlikor
½ citron
3 l buljong
2.5 dl vispgrädde
smör
mjöl
2 msk citronsaft eller ättika
kapris
½ knippe persilja
1 msk rivet citronskal

Gör så här:
  • Bryt brödet i mindre bitar och blanda ned i mjölken.
  • Tillför köttfärsen och ägget.
  • Salta,peppra och rör smeten jämn och smidig.
  • Av smeten rullar du med blöta händer små köttbullar.
  • Skala löken och tryck in nejlikorna ihop med lagerbladet.
  • Löken och citron kokas upp med buljongen.
  • Lägg ned köttbullarna med hjälp av en hålslev.
  • Sjud köttbullarna i ca 20 minuter.
  • Plocka upp köttbullarna från buljongen och förvara dem varmt.
  • Sila buljongen och häll upp 8 dl av denna i ett kärl tillsammans med grädden.
  • Smält smör i en kastrull och blanda i mjölet.
  • Tillsätt buljong och gräddblandningen i en tunn stråle under omrörning.
  • Koka några minuter och smaka av med salt, peppar och citronsaft (ättika).
  • Lägg nu ned köttbullarna i såsen och låt det sjuda i ytterligare några minuter.
  • Till sist blandas i kapris och citronskal.
  • Dekorera med hackad persilja.
  • Servera med kokt potatis.

Smaklig måltid!


Vintertid



I natt klockan 03.00, (natten mot 31 oktober) är det dax igen att ställa om klockan.
Vi byter tillbaka till vintertid. Vi ställer tillbaka klockan precis som vi ställer tillbaka
utemöblerna, utegrillen, gräsklipparen m.m.

Ställ tillbaka klockan en timme
så att klockan i stället blir 2:00, vilket gör att du får
en timmes extra sömn i natt.

Det blir även mörkare en timme tidigare på eftermiddagen, så dagarna kommer tyvärr
att kännas kortare och kvällarna längre.

Personligen tycker jag mera om sommartiden. Det är enligt min mening "fånigt" att
behöver ställa om klockan två gånger per år. Det skulle vara bättre att bara ändra
till sommartid permanent. Men det är ju inte jag som bestämmer detta.





Stuvade morötter, kassler och potatis



Jag skrev här om dagen lite om mormors husmanskost. Stuvade morötter, kassler och potatis är
en typiskt sådan maträtt. Men stuvade morötter passar även till korv, stekt fläsk, skinka, bacon,
köttbullar
m.m.

Du behöver:
Kassler
Morötter
Margarin
Mjöl
Salt o vitpeppar
Muskotnöt
Persilja
Potatis
Vatten

Gör så här:
  • Skala och skär morötterna i bitar.
  • Koka morötterna nästan mjuka.
  • Häll morötterna genom en sil och spar morotsvattnet
  • Smält matfettet i en kastrull
  • Tillsätt mjöl till en redning
  • Tillsätt nu mortotsvattnet och vispa till en jämn krämig sås
  • Smaka av med salt, vitpeppar och muskotnöt
  • Nu kan du hälla tillbaka morötterna och låta det hela koka någon minut
  • Garnera med färsk persilja
  • Stek några skivor kassler på var sin sida
  • Koka potatis under tiden du gör stuvade morötterna

Enkelt och gott!



Kul glass till barnen



Ialienaren Dario Fontanella i den tyska staden Mannheim skapade i slutet av 1960-talet
en glass som han kallade för Spagettiglass. En glass som påminner om spagetti och köttfärssås.
Den är än idag mycket omtyckt av både barn och vuxna och säljs i många glassbarer.

Även om det är oktober och kallt ute tänkte jag berätta hur du kan
göra din egen Spagettiglass hemma.

Gör så här:



Lägg en potatispress minst 1 timme i frysen. (finns på IKEA)



När potatispressen är kall lägg en stor klick vispad grädde i en skål eller djup tallrik.
Det är viktigt för att glassen ska behålla sin form och inte klibba ihop sig så fort.



Nu kan du pressa vanlig vaniljglass ovanpå grädden så att det ser ut som en hög spagetti.



Efter det häller du på jordgubbs- eller hallonsylt. Eller så kokar du ihop en sås av bären
med lite socker och potatismjöl som gör den lite tjockare. Bären kan du mixa till såsen.



Därefter river du lite vit choklad över eller så tar du kokosflingor som ska se ut som parmesanost.
Garnera gärna med nåt smörgåsrån eller någon form av keks.


Du kan naturligtvis variera glassen med att göra gröna spagetti av päron-/kivi- eller annan grön glass.
Eller så gör du bruna spagetti av chokladglass. Dessutom går det ju att strö över både andra bär, strössel, nötter, chokladbitar m.m. Du väljer själv.



Det är nog populärt på barnkalaset.

Smaklig måltid!


Hälsa - Stress



Vi lever i en stressande värld och ger oss inte tid att slappna av. Om stressen inte ska
styra vårt liv och förstöra vår hälsa måste vi ta hjälp av kost, motion och avspänning
för att minska den.

Äter du god mat klarar du av stressen mycket bättre. Har du långa perioder av daglig stress kan det försvaga ditt immunförsvar. Du får då oftare förkylningar, halsinfektioner och influensa. Vissa näringsämnen förbrukas snabbare under stress. Din kropp behöver då tillskott av B-vitaminer till nervsystemet samt extra vitamin C och zink för motståndskraft mot infektioner.

Ät mycket av gröna grönsaker, potatis, färsk frukt, vetegroddar, fullkornsspannmål som råris, ägg, mejeriprodukter, fisk och skaldjur, magert kött, lever, njure fågel, baljfrukter som ärter, bönor och linser, nötter, frö och torkat frukt. Det ger dig B-vitaminer som behövs för att frigöra energi och för ett väl fungerande nervsystem.

Vitamin C, som hjälper kroppen att stå emot infektioner och ger snabbare sårläkning finns i färsk frukt, bär, svarta vinbär, hjortron, i fruktjuice samt i färska grönsaker.

Zink finns i lever och rött kött, äggula, mejeriprodukter, fullkornsspannmål samt i fisk och skaldjur. Särskild ostron är en bra källa för zink. Zink behövs för kroppens infektionsförsvar och för sårläkning.

Dessutom behöver kroppen sammansatta kolhydrater för att öka energin och lugna sinnet. De finns i bröd, ris, baljfrukter, havre, pasta och potatis. De ger en jämn energitillförsel.

Det är viktigt att du balansera perioder av stress med stunder av avslappning. Gör någonting som får dig att tänka på andra saker. Du kan till exempel pyssla i trädgården, promenera, sporta, läsa en god bok, meditera eller lussna på en bra skiva. Bara du mår bra av det och bryter mönstret.

Några tips för att minska stressen:
  • Ät nyttig mat på regelbundna tider
  • Drick inte för mycket kaffe, alkohol och rök inte ihjäl dig
  • Motionera regelbundet, minst en gång i veckan
  • Ta semester regelbundet
  • Ta itu med problem på jobbet och i privatlivet
  • Lär dig att slappna av (t ex yoga, meditation, djupandningsövningar, m.m.)
  • Lär dig att känna igen din egen stresströskel
  • En hobby eller ett husdjur kan hjälpa dig med att slappna av
  • Behåll inte dina problem för dig själv, det finns hjälp

Ett till tips:
  • använd bra råvaror i din matlagning och ät inte för mycket halvfabrikat

Lycka till!


Mormors husmanskost jämfört med dagens husmanskost



Hittade en bra artikel av Anna Hallén. Ska citera henne lite:

"Nja, äter vi verkligen husmanskost? Hur ser det ut på våra tallrikar idag? Vad är skillnaden? Vad har hänt?

Mormors potatismos: Gjort av kokta potatisar med fetmjölk med riktigt smör.

Dagens: I värsta fall pulvermos (Rena sockerlösningen med E nummer i) eller hemmagjord med lättmjöl och margarin. (Hualigen igen)


Mormors korv: Fet korv med massa kött i.

Dagens: Nästan fettfri med ynka lite kött i. Proppfull med potatisflingor, stärkelse, dextros, mjöl och ibland till och med rotfrukter!!! Det är ju förklädda mackor i korvfodral!


Mormors ris: Nja, i alla fall när hon var vuxen. Inte åt hon det som barn inte. Men i alla fall. Hon kokade riset i 40 minuter. Långsamt i kastrullen – långsamt i magen.

Dagens: 5 minutersris i färdiga små praktiska påsar. Snabbt i kastrullen – socker i kroppen på nolltid!  ......."

Läs mera på:
http://www.annahallen.se/mormors-husmanskost-vs-dagens-husmanskost

Det är en bra artikel och det får en verkligen att tänka efter. Kanske inte all mat som säljs idag är bra för våra kroppar och vår hälsa. Vi tar oss alldeles för lite tid till matlagningen och stressa för mycket. Som ett brev på posten kommer sedan sjukdomarna.

Nu är ju jag en mormor och tar mig tid till matlagningen idag, men även jag föll för det "snabba sättet" när jag var yngre och la min tid på annat. Det är kul att laga mat och det finns fortfarande tillgång till bra råvaror. Barnen behöver dessutom bra mat för att orka med skolan och den stress som finns i dagens samhälle. Det finns en uppsjö av husmanskost-recept och ger man sig bara lite extra tid är maten mycket godare och sundare. Hoppas att ni unga mödrar tänker till lite extra när det gäller maten. För er egen hälsas skull och för barnens.



Stort tillslag mot barnpornografi



Jag måste bara göra ett inlägg om detta för att det gör mig upprörd!

Idag eller bättre sagt i morse slog polisen till mot 23 personer som är misstänkta för barnpornografi.
Dessutom på 12 olika orter i Sverige. Det värsta är att 20 av de 23 misstänkta är kvinnor!

När jag läser om detta undrar jag hur i all friden kan kvinnor beter sig så där? Det är ju vi kvinnor som
föder barnen och det är ju vi kvinnor som borde göra allt för att sådant inte ska kunna hända.

Vilken mor vill se sitt barn våltagen eller utnyttjat av en pedofil? Vad är det för kvinnor som kan göra
sådana handlingar? Vad har de för drivkraft? Vad tänker de med? Tror de att ingen kommer på dem?
Har de inga känslor? Har de inga egna barn? Har de inte varit barn själva?

Det är ju redan fruktansvärt att så många män håller på med detta, ska kvionnorna också beter sig
så där? Vart är då samhället på väg? Hur ska barnen få en trygg uppväxt?

Jag hoppas att de får ett ordentligt straff och att man även hjälper de barnen som har blivit utsatta.

Kom gärna med en kommentar om vad du tycker.



Kandisocker eller Candysocker




När jag var barn så fanns det sockerklumpar som såg ut som glas. Man kunde köpa

stora eller små bitar, på snöre eller i påse. De kallades Kandisocker.


Kandisocker är rörsocker i stora kristallklumpar, dvs råsocker som inte krossats eller pulvriserats.
Kandis­socker förekommer både vitt, ljusbrunt och brunt. Sockret är smakrikare än vanligt vitt socker,
med en lätt karamellsmak.

Kandisocker användes förr som sötsak och kunde köpas i speceributiken fastsatta klumpvis på ett snöre.
Kallades även för bröstsocker och användes som huskur t.ex. vid ont i halsen.
Numera förekommer kandisocker ibland som "sockerbitar" eller som grovt strösocker till te och kaffe.

Även som godis kan man köpa dessa på marknader eller i specialbutiker.

 

Vill du prova göra såna hemma har jag ett recept här:

Du behöver:

- 250 ml vatten
- 650 g socker (brun eller vit)
- En kastrull
- Träpinnar typ grillpinnar eller ulltrådar bundna på en pinne
- En glasburk som tål hetta
- En massa tålamod


Gör så här:

  • Först hettar du upp vattnet så det nästan kokar.
  • Häll i sockret och rör så länge tills all socker har löst upp sig och det har bildats en tjock sirup.
  • Fyll denna sirup i glasburken som bör stå på disktrasan så att den inte spricker.
  • Låt det svalna några minuter.
  • Nu kan du sticka ned träpinnar eller ulltrådar som hänger ned från kanten.

Vill man få olika färger på candysockret måste man hälla i någon droppe karamellfärg/livsmedelsfärg

och göra de i olika glas. En för varje färg. Man kan även tillsätta någon smakarom, typ citron, anis, m.m.

 

 

  • Nu får det hela stå och vila i ca 2-3 veckor utan att röra burken.
  • Allt eftersom bildas det kristaller på träpinnorna, på glasets botten och på ovansidan.
  • Man bör slå sönder skicktet på ovansidan efter ca 10 dagar och låta de sjunka ned i glaset. Då bildas det nya och fler kristaller
  • När du tycker att det har bildats tillräckligt med kristaller eller du inte kan vänta längre delar du de med en kniv eller sked och häller resten genom en sil. Sedan ska allt torka och hållas torrt.
  • Nu kan du ge bort några i present eller bjuda någon på kaffe eller te som gillar att ha socker i.
  • Eller så kan man äta de som godis.

Lycka till!


Surf'n Turf



Grillad hummer med vitlöks- & limesmör, oxfilé och hummersås
En lyxig festmåltid som vi ofta åt i Chicago.

ca 4 personer

Grillad hummer
2 st Hummer (kokt)
vitlök- och limesmör
  • Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen).
  • Dela hummern på mitten.
  • Pensla med vitlöks/limesmöret.
  • Grilla hummern på köttsidan cirka 5 min med öppen lucka, tills den fått grillfärg.
  • Vänd den inte.
Vitlök- och limesmör
50 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta eller mer om så önskas
1 lime
salt och peppar
  • Rör smöret och blanda med pressad vitlök, saft och rivet skal av lime.
  • Smaka av med salt och peppar.
Oxfilé
800 g oxfilé
smör
salt
peppar

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Bryn oxfilén runt om i stekpanna.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Stek köttet i ugnen i 15 minuter.
  • Slå sedan in köttet i folie tills det är dags att äta.
  • Spara köttsaften till såsen.
Hummer-/steksås (den bruna i bilden)
1 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong (inkl. köttsaften)
2 dl vispgrädde
2 msk hummerfond
lite soja
  • Vispa ut mjölet i köttbuljongen och koka upp detta tillsammans med grädde, hummerfond och köttsaften.
  • Krydda såsen med salt, peppar och lite soja.

Gräddfilsås: (den vita mellan hummern och köttet)
gräddfil
Vitlök
salt o peppar
smör
färsk persilja

  • Koka skaldjur (vilka du vill) i smör med vitlök
  • när de nästan är klara fyll på gräddfil och resten av vitlöken
  • låt  sjuda tills såsen tjocknar (det är ganska tjockt med gräddfil ändå) och skaldjur börjar suga upp grädde
  • strax före servering - tillsätt salt och peppar och färsk persilja

Tillbehör:
Servera gärna med majskolv, coleslaw och bakad potatis eller pommes



200 g vitkål
1 morot
1/2 gul lök
1 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
evtl. lite ananasbitar
  • Finstrimla kålen.
  • Skala och riv moroten.
  • Skala och finhacka löken.
  • Blanda dem med crème fraiche, majonnäs, senap och salt.
  • Låt salladen stå i kyl någon timme.
Smaklig måltid!


Tips till bilen inför vintern



Immiga och isiga bilrutor
  • för att förebygga immiga bilrutor kan du lägga en bunt med tidningspapper i bilen som suger åt sig fukten
  • en skvätt t-röd i putsvattnet hjälper också
  • köp en speciell duk som heter Imduk. Den lägger en film på rutan och förhindrar imbildning.
  • gnid in rutan med raklödder, den har en anti-immerfunktion och förhindrar isbildning



  • blanda ljummet vatten med salt och fyll i en sprayflaska - spraya rutan på kvällen utan att torka av den, då isar rutan inte igen så mycket
  • lägg en presenning eller plastfolie över rutan eller hela bilen, en pappskiva kan bli våt och frysa fast
  • Lidl finns det ett bilkapell i polyester som du kan dra på bilen för att slippa snö o is  http://www.lidl.se/cps/rde/xchg/SID-B19E083B-B94F8C15/lidl_se/hs.xsl/index_12500.htm (klicka på din region)

Vinterdäck
  • vinterdäck krävs fr o m 1 december – 31 mars om det är vinterväglag
  • mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter
  • kolla reservdäcket om det har luft

Lås och dörrar
  • använd låsspray som du bär med dig i fickan/väskan
  • olja låsen med låsolja
  • har det frysit värm upp nyckeln, inte låset
  • smörj dörrlisten med vaselin, siliconspray/fett eller läderfett så fryser den inte fast

Bränslesystemet
  • för att motverka isbildning använd K-sprit i bensinen
  • häll K-sprit i tanken varje gång du tankar bilen

Bilbatteri
  • Batteriet i bilen är faktiskt en förslitningsvara. När bilen rullar laddas batteriet, men det blir aldrig riktigt fullt. När det är kallt går den kemiska processen långsammare, vilket gör det ännu värre.
  • Var medveten om att batteriet kan frysa sönder om det är dåligt laddat och vid kallt klimat.

Allmänt
  • kolla att alla lampor fungerar
  • kolla spolarvätskan
  • kolla att batteriet är friskt
  • Se efter att torkarbladen är fräscha och hela
Vad du bör ha tillgängligt inför vintern
  • Startkablar
  • Snöskyffel eller liten spade
  • Ficklampa inkl. batterier
  • Låsolja
  • Isskrapor och snöborstar
  • Reflexväst
  • Bogserlina
  • Extra lampor och tändstift
  • Extra säkringar
  • Motorolja
  • Kylarvätska
  • Spolarvätska
  • K-sprit
  • Extra bensin i dunk
  • Första-hjälpen väska
  • Punkteringsspray
  • Färdigblandad spolarvätska
  • Reservdunk
  • Mobilladdare
  • Rent vatten
  • Hushållspapper
  • Extra kläder
  • Filtar
  • extra vantar
  • evtl. en påse med grus
  • verktygslåda
  • varningstriangel
  • evtl. en minibrandsläckare
  • bor du i skogen kan det vara bra med en såg eller yxa


Kallaste vintern?



De säger att det ska bli den kallaste vintern på 1000 år vilket jag har svårt att tro,
för att jag har läst att man bara har mätt i 130 år.
Frågan är: Vad jämför de med?
Hur som helst lär det bli en överraskning.
Däremot finns det några gissningar enligt den gamla bondepraktikan:


Oktober - Slaktmånad

Mycket frost och snö bådar milt väder i januari.
Oväder i oktober låter vänta en ostadig vinter.
Att träden blomma ännu en gång är tecken till en lindrig vinter.
Sitter löven kvar på träden, är en sträng och tidig vinter att förvänta

även som mycket mask nästa sommar.
Är det gott om ek- och bokollon eller om rönnbär, blir vintern sträng.
Grönspetten förkunnar väderleken omkring tre dygn i förväg.

Har han ett långt entonigt läte, blir det vackert väder,

skriar han mycket, blir det regn och oväder,

kommer han in i husen och skriker, då blir det ännu värre.
Domherrens ankomst är ett säkert tecken till köld och oftast även snö.

Oktober varm, februari kall.


November - Vintermånad

Åska i november betyder sträng vinter, men fruktbart år.

En sträng och långvarig vinter inträffar:

om juli varit mycket varm,

om augusti och oktober varit ovanligt kalla,

om fjäderfäna blivit feta höstetiden,

om fåren på efterhösten med våld måste drivas in i ladugården.

Om november har torr väderlek utan frost

samt att löven i denna månad ännu icke fallit av träden.

När bröstbenet i Mårten gås är brunt,

betyder det mera snö än köld,

är det vitt bebådas mera köld än snö.


Allhelgonadag (den 1/11).

Enligt gamla bondepraktikan skall man denna dag skära en spån av en växande ek eller bok,

är spånen torr, bådar det en varm vinter,

är den fuktig, blir vintern däremot kall.

 

Mårten Luthers dag (den 10/11)

Inträffar denna på en fredag, kommer fodret det året att föga förslå.

 

Mårten biskopsdag (den11/11).

Är det på Mårten Biskop mulet dygnet om, blir det en ostadig vinter,

men är det däremot klart, har man att vänta en skarp vinter.

 

Maria offerdag (den 21/11).

Är denna dag våt eller dimmig, blir också vintern våt.

 

Katarinadagen (den 25/11)

Katarinavinter blir ej långvarig.

 

Andreasdagen (den 30/11)

Andreas-snö är skadlig för säden.

Anders braskar och julen slaskar -

Anders slaskar och julen braskar.

 

Så det är bara att kolla lite extra i naturen.

Just nu faller i alla fall många blad ner på marken

och det blåser rätt så kraftigt.

Ett par vackra, soliga höstdagar har vi också haft.

Temperaturen faller ner till -5 grader på morgonen.

(Roslagen)

Lycka till och så får vi se på facit nästa år!

 

Ett tips:

kolla på ditt elavtal

 



Även djur kan vara roliga
























Huskur - Öronproblem




Stelhet i nackmuskulaturen kan ge upphov till öronsus.
Prova med att i en bekväm ställning massera nacken och området bakom öronen.


Värm havssalt i en stekpanna och packa in det i ylle. Lägg den varma inpackningen på
det onda stället och smärtorna försvinner. Detta är ett gammalt samiskt råd mot öronvärk.


Fyll en linnepåse med kamomill och låt det dra i kokande vatten. Lägg den varma påsen mot
örat så lindras smärtorna.


Pressa saften ur en rå lök genom att vrida den i en bit gasväv eller kökshandduk. Värm den
gärna lite i micron. Lägg som omslag på örat. Använd ett pannband eller en mössa för att hålla
det på plats och låt gärna sitta under natten.

Som vuxen kan man prova på att använda vitlök. Hacka eller skiva vitlöken, linda in den i
gasbinda, droppa på lite olivolja och sätt precis i öronöppningen.


Koka upp mjölk och låt den svalna tills den är ljummen. Fukta en bomullstuss i mjölken och
stoppa in den i örat. Regelbundna byten av bomullstussar fuktade i ljummen mjölk sägs
lindra öronvärk.



Meningen med livet

Många kanske funderar över meningen med livet.
Se då detta filmklipp - det säger allt!




The illustrations and the captions are from the book
"Be Happy: A Little Book to Help You Live a Happy Life" (2007) by Monica Sheehan.

The music is "Cuore di Sabbia" (Sand Heart) by Pasquale Catalano,
from the soundtrack of the movie "Mine Vaganti" (2010)
(Loose Cannons) directed by Ferzan Ozpetek

Video Posted by Santé et beauté pour tous





Huskur - Mensvärk



Ett indianskt råd från Peru mot mensvärk är att dricka avkok på blekselleri.
  • Skär sellerin i små bitar och koka ett par nävar i 1liter vatten i 3 minuter.
  • Ta av kastrullen från plattan och låt det hela dra i 10 minuter.
  • Avkoket bör svalna innan det dricks.
  • Drycken är kramplösande och har även visat sig vara effektiv vid kolik.



Kamomillte verkar kramplösande och kan vara effektiv.
  • Koka upp 1 kopp vatten och tillsätt 2 tsk kamomill.
  • Låt teet dra i 10 minuter, men det får inte koka.
  • Sila och drick.
  • Det finns även kamomillte på ICA.

Spända muskler kan vara en bidragande orsak till mensvärk.
En del tycker att det hjälper att jogga,





medan andra föredrar att ligga till sängs med en varmvattenflaska på magen.


Mensvärk:

Det finns olika typer av menstruationsbesvär. Det vanligaste är att man har ont omedelbart innan blödningen sätter igång. Dagarna före mens drabbas en del av så kallad premenstruell spänning, pms.  Man blir ofta lättirriterad och ledsen. Ömmande bröst och känsla av att vara svullen i kroppen ingår. När blödningen startar är det vanligt att man kan få ont i magen eller korsryggen och känner sig yr och/eller illamående.




Huskur - Förstoppning / trög mage




Frukostgröt

1 kopp havregryn
1 rågad msk vetekli
1 liten tsk vetegroddar
russin efter behag

Lägg ingredienserna i blöt på kvällen och ät blandningen okokt nästa morgon tillsammans med kefir.
Du kan även tillsätta lite öljäst om du vill ha extra tillskott av B-vitamin.


Köp osockrad lakritsstång på apoteket.
Skär en ca 4 cm lång bit och lägg den i 1/4 liter kokande vatten.
Låt gärna avkoket svalna innan det dricks.


Drick ett glas ljummet vatten på fastande mage varje morgon.

Det bidrar till att hålla magen i ordning. Helst bör vattnet koka utan lock två ggr i tio minuter (låt det svalna till rumstemperatur mellan kokning). På så sätt avlägsnar du en hel del kemikalier som tillsätts i dricksvattnet och blir extra renande för kroppen.

Lägg 1 msk vetekli i blöt på kvällen
.
Ät detta på fastande mage nästa morgon. Det är ett effektivt medel mot trög mage.


1-2 tsk linfrö och 2 torkade katrinplommon läggs i blöt över natten
Ät röran på morgonen. Ska ätas varje dag.


Rör på tarmarna
Ta långa promenader och rör dig mera än vanligt

och




Glöm inte att prutta!
(eller håll inte pruttarna tillbaka)





Frystips



Jäst går att frysa in. Lägg den i en skål när den tinar upp. Efter upptiningen kan den vara lite klibbig och mjuk men den har trots det kvar sin jästkraft.

Jästdegar kan frysas in men måste sedan få jäsa i ett dygn. Knåda degen därefter och låt den jäsa ytterligare en gång.



Ska brödet frysas in så gör det meddestsamma när det svalnat efter gräddningen. Om man vid upptiningen lägger det i ugnen vid 75 graders värme smakar det sedan som nybakat.




Frys in mindre portioner av olika småkakor tillsammans i samma förpackning så har du alltid blandat småbröd lätt tillhands om det kommer nån på besök.




All ost går bra att frysa - även gräddiga dessertostar.


Äpelsin- och citronskal kan frysas.




Bärsylt som ska frysas ska inte kokas först. Man kan frysa in alla mjuka frukter - jordgubbar, hallon, svarta och röda vinbär, björnbär och krysbär. Bären mosas, röres med socker efter smak. 150-300 g per kg.

Men fryst bärsylt står sig bara ett par dagar när den först är tinad och bör då förvaras i kylen. På grund av den korta hållbarheten ska man helst frysa in sylten i små portioner.





Dill och persilja
kan man passa på och köpa i stora knippen på sensommaren för att frysa in. Skölj den och ta bara bort de grövsta stjälkarna. Sedan packar man den så hårt det någonsin går i en plastburk. Den ska alltså inte hackas. Vid användningen tar man bara av burkens lock och skrapar med en gaffel. Den är då finhackad. Sätt på locket på burken och ställ tillbaka i frysen.  Obs! Dillen luktar mycket.




Grönsaker
ska frysas in så färska som möjligt. Sedan de rensats förvälls de nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Därefter avskyls de under rinnande kallt vatten för att sedan genast paketeras och frysas in.

 

 

Grönpeppar, vitlök och lök kan finhackas och frysas in i plastburkar. Skrapa ut lite ölr smaksättning efter behov när du lagar soppor, såser eller liknande.

 

 

Grädde går bra att frysa in i sin förpackning. Obs: den utvidgar sig när den fryser.

Grädde som varit frysen och ska vispas blir bäst om den skakas flera gånger under tiden den tinas.

Tjock grädde går bra att vispa om den har kvar lite iskristaller efter upptiningen.

 

 

Matfett både bordsmargarin och bakfett håller sig bra i frysen i flera månader.

 

 

Ingefärsrot kan skalas och frysas in hel. Rivs frusen på rivjärn.

 

 

 

Skala pepparroten, slå in den i aluminiumfolie och frys in. Då går den lätt att riva. Ta så mycket du behöver och lägg sedan in resten i frysen igen till nästa gång.

 

 

Krossad is till drinken ser proffsigt ut och är lätt gjort. Lägg istärningar i en ren handduk och slå sönder dem med en hammare. Fyll en burk och ta fram ur frysen vid behov.

Änny festligare istärningar får man av styckfrysta hela jordgubbar. Ställ färska fordgubbar en och en på en bricka och frys in. När de är hårda lägger man över dem i en annan färpackning och tar efterhand så många man behöver.

 

 

Fruktis för sommarens drinkar eller saftkalas ser både festligt ut och smakar härligt. Lägg bär som körsbär, hallon, vinbär eller småbitar av kiwi, jordgubbar eller annan frukt i istärningslådan, häll på vatten och frys in. Man kan också frysa in fruktsaft och använda som istärningar. Även blad av citronmeliss eller styvmorsviol eller annan ätbar växt går att frysa in i tärningen.

När istärningarna är helt frusna kan de lätt hällas i en plastpåse, så att man kan frysa fler. När de ska användas skakar man bara så många ur påsen som man har användning för. Metoden är särskilt praktiskt när man har många gäster.

 

 

Koka gärna mycket kött åt gången och frys in. Variera med olika såser - perrarotssås, dillsås eller citronsås. Frys även in någon förpackning med enbart kött. Det kan bli en bra stomme till en köpppaj eller en god gryta.

En stek tinar snabbare om du strör salt på den. Ta så mycket salt som kommer att behövas i tillagningen.

Kött som ska frysas och behöver bindas upp ska bindas före infrysningen.

 

 

Marshmallows brukar bli torra och tråkiga efter ett tag. Men om du fryser in dem och förvarar dem i frysen håller de sig fluffiga och fräscha längre.

 

 

Mjuka ostar blir lätta att riva om de först får ligga i frysen en kvart.

 

 

Opoppad popcorn bör förvaras i frysen där den håller sig bättre och poppar bättre.

 

 

Nötter och mandel går utmärkt att frysa - så passa på att handla lite mer än du egentligen behöver när det är extrapris på dem.

 

 

Osaltat smör kan förvaras i frysen hur länge som helst om det är väl förpackat och helt lufttätt.

Saltat smör kan frysas för en begränsad tid.

 

 

Ost går att frysa in, men hårdost kan bli lite smulig när den tinat. Bäst resultat blir det om hårdosten får tina sakta i kylskåpet.

Parmesanost är lätt att riva när den är frusen.

 

 

 

Potatischips håller sig bättre om de förpackas väl och fryses in.

 

 

Sviskon, russin, dadlar och annan torkad frukt håller sig fräsch och fin om den fryses in i halvfyllda plastburkar.

 

 

Tvätta och torka av ett vitkålshuvud, lägg det i en fryspåse och frys in. När det tinat är bladen mjuka och går lätt att bruta av. Enklaste sättet att få kålblad till kåldolmar.

 

 

 

Äggvitor går bra att ha i frysen upp till ett år. En hel äggvita motsvarar två matskedar vita.

 

 

Örtkryddor bevarar sin smak bra i frysen. Frys in i små plastburkar och skrapa med gaffel ur så mycket som behövs vid varje tillfälle.

 

 

Tina fryst fisk i mjölk, så smakar den lika fint som färsk.

 

 

Övermogna bananer kan läggas hela i frysen. Kan tinas och användas till bak- eller ätas som fruktispinnar.

Det går även att mixa eller mosa /passera bananerna tillsammans med lite citronsaft och sedan frysa in. Bra till drinkar eller kakbak.

 

 

Överblivna tomater går bra att frysa in. De blir mosiga men bevarar sin goda smak och går bra att använda i soppor och grytor.



Snörlekar, snörfigurer, string figures, lek med snöre



Det är säkert många som kommer ihåg dessa lekar från skoltiden.


En rolig sysselsättning som du kan praktisera var som helst, ensam eller tillsammans
med dina vänner. Du behöver bara ett snöre.

På YouTube finns det en hel del klipp där de visar hur man gör. Här några exempel:



Tekoppen



Eiffeltornet





Vill du lära dig mera om detta från grunden finns det en bok man kan låna på
bilioteket som heter:





Blandade hushållstipps



  • Diskhon-/bänk och kastruller av stål går utmärkt att putsa med en halv rå potatis och polera efter med en ren duk
  • ha en smörklick eller lite olja i vattnet när du kokar ris eller nudlar så kokar de inte över
  • kristyr/sockerlasyr blir härlig vit om du ta mjölk i st för vatten
  • ägg bör lagras på den spetsiga sidan så att luften håller sig uppe i den runda delen, så håller de längre
  • kasta inte bort tepåsen som du gjorde te med utan lägg den i vattenkannan som du ska vattna dina blommor med - blommorna får extra näring
  • för att få rena glasögon kan du putsa dem med en droppe ättika eller vodka
  • din rengöringslotion för ansiktet är också bra för dina skor
  • din hårborste och kam kan du rengöra med lite raklödder
  • har din älsklingsvas spruckit kan du lappa ihop den med lite stearin
  • sätter du gamla sockor på backspeglarna på kvällen slipper du ta bort isen på morgonen
  • och vill du slippa skrapa is på lampor och blinkers - gnid in de med glycerin
  • vill du inte ha småkryp och skadegörare i dina blomkrukor kan du stoppa en vitlöksklyfta i jorden
  • luktar dina kläder lite kan du fräscha upp de med en blandning av vatten och sköljmedel i en sprayflaska
  • har du kvar lite vin efter festen kan du frysa in den och ta fram den senare när du lagar mat
  • har du fått kåda på kläderna kan du få bort dem med lite smör och sedan tvätta som vanligt
  • för att jästdegen inte ska fastna på krokarna bör du doppa de i lite olivolja innan
  • ska du torka duntäcken eller -jacka i torktumlaren lägg då i en tennisboll, då blir de luftiga igen
  • har du knarrande dörrar stryk då vaseline på gångjärnet, det håller längre än olja
  • när du blandar mjöl och vatten för att få såsen tjockare ta även en nypa salt så får du inga klumpar
  • har du inget bra handtvättmedel kan du blanda socker och olja och händerna blir dessutom mjuka
  • har du en halv lök kvar och inte vill kasta den kan du spara den i en glasburk med lock i kylskåpet
  • klistermärken på glas får du bort om du stryker på matolja
  • hänger dina kryddor du köpte på ICA kan du ställa dem i lite sockervatten
  • för att det ska lukta gott när du dammsugar sug upp lite tvättmedel




RSS 2.0