Hur mår det förstfödda? (fortsättning)

Åkte i förgår och kollade hur det förstfödda mådde. Det bara skuttade omkring
och hade det bra.



Mamman fanns fortfarande i närheten men var inte lika uppmärksam på sitt barn.



Många föddes efter den här och mår bra. De bara växer och växer.
Snart ska de ut i hagen och får äta grön mat.



Hönsen kommer också ut nu och njuter av solskenet. De har fått vara utanför sin hönsgård
och grävt i jorden. På kvällen går de in igen. Man ser att de mår bra.

Det är ju skillnad på ägg och ägg. Höns som får vara frigående har mycket godare ägg än
de som är instängda.

Ha det så bra!


Huskur - Bett & Stick

Geting

Geting

Gnid getinsticket med en bit fuktig mossa i några sekunder. Efter 5-10 minuter gör det inte ont längre.
*
Gnid getingsticket med rå gurka så går smårtorna snart över.
*
Lägg fuktig, ren (icke gödslad) jord på getinsticket så försvinner smärtorna snabbt. Sedan urminnestider har man använt lera och jord som omslag. Lera sägs ha egenskapen att dra ut giftet på t ex ormbett.
*
Gnid getingsticket med en rå tomat, så går smärtan över efter ca 2-3 minuter.


Knott

Knott

Gnid in betten med en iturskuren rå potatis så försvinner klådan med detsamma. Upprepas när klådan återkommer.


Mygga

Myggbett
Droppa anisolja på ett papper och gnid huden med detta, så försvinner klådan.
*
Plocka ett blad Grodblad och gnid huden med detta.
*
För att hålla myggen på avstånd när du är ute och går, kan du prova med att gnida in huden med persilja. Det påstås även att du kanske bara behöver bära på dig en kvist av denna växt.
*
Smörj myggbetten med sojamjölk och kärnmjölk. Därefter gnider du huden med en isbit och klådan försvinner.
*
För att hålla myggen på avstånd kan du dessutom smörja in kroppen med terpentinolja.
*
Fukta tjärntvål och smörj in dig med denna innan du går ut. Då håller sig myggen borta. Skölj av tvålen på kvällen.

Broms

Broms/Geting/Mygg -bett

Skär en lök i tjocka skivor och gnid sticket ordentligt med dessa. Det påstås hjälpa vid alla typer av insektsting. Effekten visar sig i regel efter 5-10 minuter.
*
Fukta en sockerbit med ditt eget saliv och gnid den mot myggbetten du får när du är ute bland mygg. Det sägs vara mycket effektivt. Har du ättika till hands, så kan du fukta sockerbiten med det. Ju snabbare du påbörjar denna kur, desto bättre verkan får den.


Städtips

Tvestjärtar i brevlådan



Strö lite vitpeppar i botten på brevlådan. Det gillar inte tvestjärtarna.


Dammsugarsladden




När dammsugarsladden inte glider som tidigare smörj den med bilvax, så rullar den som
om den vore ny.



Duschförhänge



Duschgardinen blir efter en viss användning ganska ful i fållen. Lägg den under en natt i
en balja med mjölk och tvätta i maskinen tillsammans med några frottéhanddukar.


Badkar




Blankt badkar får man med hjälp av vinäger och mjöl.
Eller med vinäger och grovt salt.

Eller låt hett vatten med ammoniak stå hela natten i ett hårt smutsat badkar. Morgonen därpå
gnids det med citronsaft och salt.

Använd samma behandling för rostfläckar.

Gulnat badkar rengörs med terpentin och salt innan det rengörs som vanligt.
Citronsyra avkalkar och vinsyra tar bort rostfläckar.


Diskställ



Gamla diskställ ska man inte slänga. De blir bra lockstöd till kastrullocken i ett skåp.


TV- och datorskärm



När du dammar TV-rutan eller datorskärmen så gnid med en mjuk trasa fuktad med
sköljmedel. Då försvinner den statiska elektriciteten och rutan är dammfri längre.


Damma
av...



Spara några gamla strumpor som har fått hål, de är utmärkta att damma med.
Sätt de på handen och damma av möbler, tv'n m.m.


Köksfläkten




Köksfläkten behöver göras ren då och då. Spraya med ugnsspray och ställ sedan
kastruller med kokande vatten på spisen under fläkten. Låt ångan gå upp ordentligt
i fläkten. Sedan är det bara att torka av.


Mikrovågsugn



Det är inte alltid lätt att få rent i mikrovågsugnen. Men det går lättare om du ställer
en kopp med vatten i den och låter den gå i ca 5-10 minuter så att ångan mjukar upp
alla matrester. Sedan är det bara att torkar ur den.


Vita fläckar på träytor




Vita fläckar eller en ring på bordytan går bort om du tar lite matolja och lite cigarettaska
på en trasa och gnider fläcken. Putsa efteråt med ren trasa och polish.

Ett annat sätt att få bort fläckar och ringar är att ta matolja och blanda med salt till krämig
konsistens. Gnid in på fläcken och låt verka en stund. Torka bort med ren trasa och polera
efteråt.

Det finns även ett medel i handeln som detta. Ska vara helt suveränt.





Skärbrädan



Om skärbrädan luktar illa eller ser smutsig ut, är det bara att gnida in den med en
iturskuren citron eller bikarbonat och vatten.


Sax




Om din sax har blivit slö - klipp stålull med den eller sandpapper.



Egen kryddträdgård - alltid färska kryddor



Att odla kryddörter är det lättaste av allt. Det kräver varken fiberväv, djupgrävning eller
upphöjda bäddar. Och inte står skadeinsekter på kö. Däremot flockas citronfjärilar och andra
fjärilar runt kryddorna.

Nöjer du dig med en handfull kryddväxter kan du spränga in dem bland blommorna i rabatten
eller plantera dem i stora krukor, tunnor eller andra kärl. De kan stå på altanen, balkongen
eller bara på trappan vid entrén.


Några exempel på kryddplanteringar










Färska kryddor är en underbar tillgång under sommaren. Vill du spara lite av smak och doft
till vintern kan kryddorna frysas in eller torkas i små buketter som hängs luftigt, torrt och skuggigt.
Du bör skörda de mitt på säsongen när de är som allra bäst. Du kan även använda kryddorna för
att lägga dem i vinäger, olja eller brännvin.

Nybörjaren kanske nöjer sig med ett urval av de vanligaste örtkryddorna och då är det säkert bäst
att köpa färdiga plantor av allt utom dill och persilja, som kan sås mycket tidigt. Dillen sås sedan i
omgångar under sommaren. De färdiga plantorna kan inte köpas förrän senare, planera därför
kryddlandet så att det finns plats för de väntade plantorna. Så däremot sallat och rädisor tidigt.

Här är några förslag på lättodlade kryddväxter



Basilika - Ocimun basilicum.

Ettårig, mycket känslig. Basilika behöver minst sex timmars direkt solljus om dagen.
I halvskugga trivs den bara i varma trakter. Tål varken torka eller att torkas.
God till det mesta, särskilt Medelhavsrätter.




Citronmeliss - Melissa officinalis.

Flerårig. Trivs i full sol, men också i något mer skuggiga lägen. Den trivs inte i torr,
mager sandjord till skillnad från de flesta andra kryddväxter men är i övrigt tåligt.
Mild arom som älskas av bin. Fräsch grönsak som passar till garnering.
Utsökt brännvinskrydda. Härdig till zon 2-3.




Dill - Anethum graveolens.

Ettårig. Dillen trivs bäst i fullt soljus och gror bäst i svalt väder. Jorden måste ha
blivit ordentligt uppvärmd innan sådden och bör vara näringsrik och väldränerad.
Oumbärlig till färskpotatisen och kräftorna samt dillkött. Frösås glest och grunt och
behöver fukt i jorden för att gro.




Fransk dragon - Artemisia dracunculus.
Flerårig, men kan ändå försvinna efter några år i landet. Vill växa i fullt soljus.
Utsökt arom, en av de bästa. Passar till allt från fisk och kyckling till smörgåsar
och kryddvinäger. Härdig till zon 5.




Koriander - Coriandrum sativum.
Ettårig, kan även frösås inomhus. De späda gröna bladen används ofta i asiatisk matlagning.
Korianderfrö hinner sällan mogna hos oss, satsa på bladen och fröså i omgångar.




Kryddsalvia - Salvia officinalis.

Flerårig. Trivs i soliga och varma lägen som är skyddade från blåst. Blåblommande
halvbuske med stora blad. Vill ha väldränerad, sandig och mager jord.
Fin i teblandningar, till italienska rätter och i vinäger och oljor. Härdig till zon 2.




Kyndel - Satureja montana.
Flerårig men även ettårig finns. Vill ha mycket sol. Den härstammar från södra Europa och
är bortskämd med sol och värme samt väldränerad, nästan torr jord. Fin smak, en aning
bitter. Mycket bra i kryddblandningar. Härdig till zon 3.




Libbsticka - Levisticum officinale.
Flerårig och högväxande. Trivs bäst i fullt solljus men gulnar under mitten av sommaren.
Sätt också en planta i skuggigt läge för sensommarens bladkörd. Vill ha fuktighållande men
porös jord. Doftar starkt aromatiskt. Till soppor och grytor med kött. Härdig till zon 3.




Mejram - Majorana hortensis.
Ettårig. Bör odlas soligt och varmt som de flesta kryddor. Tål inte kompakt vattensjuk jord.
Ljuvlig doft, oumbärlig till ärtsoppa och isterband. Lever- och färsrätter får ett extra lyft
av mejram. Passar även i stroganoffrätten.




Mynta - Mentha.
Flerårig, sprider sig alltför lätt via rötterna. Vill ha full sol eller halvskugga.
Odla den gärna i en hink utan botten nedgrävd i landet. Flera sorter finns,
vanligast är pepparmynta och krusmynta.
Till lammkött, i te och kryddblandningar. Härdig till zon 4-5.




Oregano - Origanum vulgare.

Flerårig. Ljust lila blommor på sensommaren. Bästa smak erbjuder oreganoplantan
om den får minst sex timmar sol per dag. Växer generöst och passar till allt från
pizza till grillkött och tomatsallad. Härdig till zon 3.




Persilja - Petroselinum crispum.
Tvåårig, självsår sig där den trivs. Fröet gror långsamt och kräver fukt och näringsrik
trädgårdsjord. Persiljan trivs på en solrik plats eller i tidvis skugga. Tre timmars sol är
ett minimum för att persiljan ska växa bra. Passar till många rätter.
Mycket svensk krydd, ansågs bota baksmälla.




Rosmarin - Rosmarinus officinalis.
Vanligen ettårig, men kan övervintra i zon 1 eller i kallväxthus.
Rosmarin älskar sol och värme och trivs därför utmärkt i direkt solljus.
Till allt grillkött, i grytor och sydfranska rätter. Gärna tillsammans med timjan.




Spansk körvel - Myrrhis odorata.

Flerårig, ibland mycket lättspridd. Begränsa den genom att klippa bort fröna efter
blommningen. Meterhög och yvig. De späda, anissmakande bladen används i sallader.
Fröna kan smaksätta brännvin. Härdig till zon 4.




Timjan - Thymus vulgaris.

Flerårig, men mår bra av att förnyas ibland. Trivs på varma, soliga växtplatser.
I halvskugga ökar risken för sjukdomar. Timjan tycker bäst om magra sandjordar.
Passar till både kött och fisk och ger fyllig smak i kryddblandningar. Härdig till zon 4.


Lycka till!



Huskur - Allergi

Nickelallergi
För att undvika hudkontakt med typ klockor och ringar som kan ge
upphov till nickelallergi, kan du stryka lite ofärgat nagellack eller sätta
ett litet plåster på huden, då undviker du hudirritationen.





Nässelfeber

Skär itu en citron och smörj in saften direkt på de kliande blämmorna,
så upphör klådan omedelbart och blemmorna försvinner.

Havsvatten sägs ha en fördrivande verkan på alleriska utslag. Ta en
simtur i havet.





Pollenallergi

Tugga färsk bivax regelbundet under hela vintern och när hösnuvan
uppträder. Detta har en förebyggande effekt och lindrar nästäppan.

Ät en matsked honung vid varje måltid under vintern. Honung sägs
nämligen ha en förebyggande effekt på hösnuva. En mastsked honung
till maten är ett vitamin- och mineralrikt kosttillskott som kanske kan
bidra till att minska de allergiska besvären.




Marängtårta med mango och blåbär



6-8 portioner

Förberedelser:

45 minuter

Tillagning:
40 minuter

4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk vaniljsocker

Täcke
2 dl gräddfil
200 g mjukrörd Philadelphiaost
80 gr smält vit blockchoklad
2 msk siktat florsocker
1 skivad färsk mango eller konserverade mangoskivor
250 g blåbär

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och rita en cirkel med 20 cm diameter på pappret.
  3. Häll äggvitorna i en torr skål. Vispa dem med elvisp tills det bildas mjuka toppar.
  4. Tillsätt sockret lite i taget och vispa väl mellan varven. Vispa 5-10 minuter tills den är tjock och blank och sockret lösts.
  5. Vänd ner vinäger och vaniljsocker.
  6. Bred ut marängen på den markerade cirkeln. Forma den jämn med en bredbladig kniv runt kanten och ovanpå marängen.
  7. För kniven runt kanten och gör fåror runt om. På detta sätt gör man marängen starkare och mera dekorativt.
  8. Grädda den 40 minuter tills den är frasig och gulgul.
  9. Stäng sedan av ugnen och låt den kallna i ugnen med luckan på glänt.
  10. Täcke: Vispa grädde och ost mjuk och vispa ner den avsvalnade chokladen och florsockret. Vispa den ljus och krämig.
  11. Bred ut krämen över marängen.
  12. Dekorera med mangoskivor och blåbär.
  13. Låt den stå i kylen tills den ska serveras.

Smaklig måltid!


Småtips



  • För att inte trävispen ska spreta i kökslådan kan du trä in den i en tom hushållsrulle.
  • Lägg skumplast i botten på kökslådan så glider inte småsaker omkring.



  • Har ett glas blivit lite naggat i kanten kan du ta ett mycket fint sandpapper och putsa det slätt igen.
  • Har glasen fastnat i varandra får du loss dem genom att hålla kallt vatten i det övre och ställa det undre i varmt (inte hett) vatten.
  • Har ett glas gått sönder? Då är en fuktig ylletrasa det bästa att få upp alla små glasbitar med. Släng trasan efteråt.




  • Spara några av elpropparna när de gått sönder. De är utmärkta att slipa knivar på.
  • Har konservöppnaren blivit slö, kan du få den vass igen genom att ta ett fint sandpaper och dra det igenom öppnaren några gånger.
  • Sätt en piprensare runt flaskhalsen på matoljeflaskan så slipper du droppar av olja.




  • Använd maskeringstejp i stället för frystejp. Den fungerar lika bra, är billigare och finns i större förpackningar.
  • Lägg en fuktig trasa på bordet under skärbrädan eller vispbunken så glider de inte.
  • När du ska vrida isbitarna ur islådan, sätt in hela lådan i en plastpåse och vrid inuti den. så slipper du isbitar som sprätter över hela köket.
  • Sätt en klädnypa eller gummisnodd på slevskaftet när du kokar något i stor gryta. Då åker den inte ner i grytan.
  • För att slippa stänk när du vispar med elvisp, kan du sätta visparna genom en papperstallrik som sedan fungerar som lock.
  • Du frostar av kylskåpet och frys lättare med hjälp av hårtorken.



  • Köp tvålar när de säljs till extrapris. Förvara dem sedan i linneskåp och underklädslådor, de avger en ljuvlig doft.
  • Vanliga galgar går att använda till kjolar om du virar en gummisnodd i varje ände.



  • Silverfiskar finns i många hem. Några persiljekvistar där de brukar vara och de håller sig borta.
  • Lägg några apelsinskal i garderoben så håller sig malen borta. Byt några gånger om året.



  • Har du tappat små föremål i en långhårig matta? Trä en nylonstrumpa över munstycket på dammsugaren och sug över mattan. då hamnar den lilla saken i strumpan. Även ögonlinser hittar du på det här viset.


Johns fiskgratäng



4 personer

 

2 paket fryst torskfilé

1 lök

vatten

salt

kryddpeppar

Knorrs Dillsås

Matlagningsgrädde

Potatismos

Räkor

Dill

(Tomater/ kokta ägg)

 

Gör så här:

  1. Lägg torsken i en kastrull och häll i vatten så att all fisk täcks av vattnet. (Om man använder torskfiléer lägger man i dem hela i kastrullen, använder man djupfryst torsk kan man dela "fiskblocket" i fyra delar innan man lägger ned fisken i kastrullen.)

  2. Tillsätt salt, lök och kryddpeppar i kastrullen.

  3. Om fisken är upptinad och i tunna filéer när den ska tillagas kokas den i cirka 5 minuter. Är fisken däremot inte helt upptinad och skuren i block behöver den koka i 12-15 minuter innan den är färdig.

  4. Låt torsken koka på medelvärme under lock.

  5. När fisken är färdigkokt tar man försiktigt upp filéerna/bitarna ur kastrullen och lägger dem på ett ugnssäker fat/långpannan.

  6. Sätt ugnen på 220 grader

  7. Laga under tiden potatismoset och dillsåsen enligt anvisningar på kartongen (godast med egen tillagad potatismos) Man kan även blanda lite räkor i såsen om man vill.

  8. Lägg potatismoset runt fisken och fyll på med dillsåsen i mitten. Lägg en tomat på var sin sida om så önskas eller några kokta ägghalvor.

  9. Grädda i ugn tills moset har fått fin färg.

  10. Dekorera med färska räkor, dill och citronskivor.

 

Potatismos


 

4 personer

ca 12 st potatisar, medelstora och mjöliga
3 dl mjölk eller grädde
200 g osaltat smör
salt
peppar, helst vitpeppar

dill

evtl. ett ägg

 

Gör så här:

  1. Halvera eller dela potatisarna och koka oskalade i en stor kastrull med saltat vatten.

  2. Häll av vattnet när de är tillräckligt mjuka för att pressas och skala samt pressa dem.

  3. Värm mjölken något i en kastrull eller i mikrovågsugnen.

  4. Rör sedan i mjölken och smöret med en träslev och smaka av med salt, peppar och lite dill efter smak. Man kan även tillsätta ett ägg.

  5. Fluffa till moset med träsleven.

 

Smaklig måltid!


Vilka tulpaner gillar du?




Tulpanerna har kommit upp med sina långa, fina blad.

Tidigast  blommar de låga, knubbiga botaniska tuppanerna





som följs av vanliga enkla och dubbla, tidiga sorter som är 30-40 cm långa.
Gula 'Monte Carlo' och röda 'Stockholm' hör till denna grupp.





Något senare kommer triumpftulpanerna (40-50 cm långa) som blommar ganska länge






och som följs av darwinhybriderna (50-60 cm långa).
Storblommande 'Apeldoorn' och den nästan svarta 'Qween of Night' hör till denna grupp.





Allra sist, innan våren övergår i försommar, blommar de eleganta liljeblommande tulpanerna





samt papegoj-tulpanerna med sina fransade kronblad som också är 50-60 cm långa.




Visste du att tulpanlökar på 1600-talet var hårdvaluta?
De strimmiga tulpaner var de mest populära.




Själv är jag förtjust i de liljeblommande tulpanerna.

Men idag var det ju jätte kallt och man har ju svårt för att föreställa sig denna prakt.
Vi får hoppas att det snart blir varmare så vi får se dem blomma i våra trädgårdar om
inte rådjuren har hunnit äta upp dem.


Visste du ...

  • att toalettringen är renare än tangentbordet

  • att mineralvatten på lite hushållspapper gör de rostfria vitvarorna fria från fingeravtryck

  • att badrumskaklet blir skinande rent om du tvättar det med en biltvättsvamp som innehåller vaxshampo

     

  • att utan färgmedel är Coca-Cola grönt

  • att äpple är mer effektivare än kaffe för att hålla sig vaken på morgonen

  • att småkakor innehåller 15 % socker och läsk 10, medan inlagd sill ofta har uppemot 20 %

  • att majs var ett av indianernas viktigaste föda och det var de som kom på konsten att värma upp och ”poppa” majskorn

  • att salt stimulerar smärtnerverna om de hamnar i ett sår

  • att äter man regelbundet chili blockeras smärtsignalerna och man kan äta starkare och starkare mat.

     

  • att det är fysiskt omöjligt att slicka på din armbåge

  • att människornas hjärna blev större efter istiden.

  • att sex månader gamla barn vet instinktivt om en hund är aggressiv eller vänlig

  • att de flesta minns inte någonting från tiden före treårsåldern

  • att vi redan från födelsen är utrustade med en naturlig känsla för tal och matematik

  • att en lång löprunda frisätter morfinliknande ämnen i hjärnan som gör oss ”höga”

  • att magen kurrar inte bara när vi är hungriga utan även när den är full med mat. Men då hör vi det inte.

  • att flickor tar mellan 12000 och 14000 steg per dag medan pojkarna kommer upp i 15–18000

  • att i genomsnitt går vi 305 kilometer om året, det motsvarar sju maratonlopp

  • att en människa kan uthärda omkring 110-120 grader

  • att hjärnan talar om för dig att du är utmattat långt före innan musklerna strejkar

  • att vi byter sovställning 20 - 25 gånger per natt

  • att om en kvinna under de två till fyra dagarna omkring ägglossningen har samlag med flera män och får tvillingar sedan, så kan männen vara far till var sitt barn. (alltså olika pappor)



Efterrätter




Jordgubbs- och marshmallow-parfait

(vänster)

6 portioner

Förberedelser:

15 minuter +
3 timmar i kylen

1/2 dl jordgubbssaft
gelatinpulver till 5 dl
kokande vatten
5 dl kokande kokande vatten
250 g hackade jordgubbar
1/2 liter vaniljglass
100 g vita eller rosa marshmallow i halvor
vispad grädde till dekoration
6 hela jordgubbar, extra

Gör så här:
  1. Rör ner gelatinpulver i jordgubbssaft i vattnet i en skål och rör till kristallerna lösts. Låt stelna i kylen.
  2. Kör hälften av jordgubbarna i matberedare i 30 sekunder
  3. Varva glass, gelé, resten av de hackade jordgubbarna, marshmallow och jordgubbspuré i sex glas.
  4. Dekorera med vispad grädde och jordgubbar.


Vanilj- och karamellparfait
(höger)

4 portioner

Förberedelser:
20 minuter

Tillagning:
10 minuter

100 g smör
2 dl farinsocker
1 3/4 dl vispgrädde
1/2 liter vaniljglass
100 g chokladdoppade karameller typ Polly

Gör så här:

  1. Värm smöret i en tjockbottnad kastrull.
  2. Häll ner strösocker och rör över svag värme utan att koka tills sockret lösts.
  3. Öka värmen, sjud utan att koka 3 minuter tills den är gulgul.
  4. Lyft kastrullen från värmen.
  5. Häll ner grädden och låt svalna. Vispa lätt.
  6. Varva glass, karameller och karamellsås i fyra glas.
  7. Lägg karameller överst och servera genast.

Smaklig måltid!


Potatis-tips




Bästa klyftpotatisen får du om du gör så här:
  • Dela varje potatis i fyra klyftor
  • Koka 3 minuter i lättsaltat vatten
  • Häll av vattnet och låt ånga av
  • Häll några matskedar olja i en långpanna och fördela klyftorna i pannan
  • Salta
  • Stek i 225 grader varm ugn
  • Rör försiktigt om några gånger
  • Klyftpotatisen är färdig efter ca 30 min, när den är gyllenbrun

Mera tips som rör potatis:
  • Det går kvickt och lätt att skiva potatisen om man använder äggskäraren.
  • Gör så här så förlorar potatisen inte så mycket av det nyttiga C-vitaminet: Tvätta den grundligt men fort och låt den inte ligga i vatten, koka potatisen med lock på kastrullen.
  • Köp inte mer potatis än du förbrukar om du inte har bra lagringsplats.
  • Ju längre potatisen tillagas desto fler näringsämnen går förlorade. Alltså kort tillagnistid är att föredra.
  • Låt inte potatis ligga i en plastpåse för då avger den vätska och börjar ruttna. Lägg över den allra helst i en korg eller i en papperspåse.
  • Olika stora potatisar blir färdiga samtidigt om man delar dem i ungefär lika stora bitar.

  • Tycker du om bakpotatis men avstår för att det tar för lång tid? Gå en genväg genom att först koka potatisen i saltat vatten i ungefär tio minuter, innan du lägger in dem i en mycket varm ugn och bakar dem färdiga.
  • När man bakar potatis ska man först pricka dem med en gaffel så riskerar man inte att de exploderar i ugnen.
  • Slå en spik genom varje bakpotatis så blir den klar ungefär en kvart tidigare.
  • Om du får ugnsbakad potatis över kan den "bakas om" genom att först doppas i vatten och sedan värmas i ugnen högst 20 minuter.
  • Om du själv plockar potatisen i butiken, ta de understa som ligger mörkt i potatislåren. Ljuset förändrar både smaken och näringsinnehållet hos potatisen.
  • Är potatisen färdig innan matgästerna kommit till bords? Häll av vattnet, lägg en hopvikt handduk eller hushållspapper över kastrullen och lägg på locket. Handduken/pappret suger upp ångan och potaisen håller sig torr och fin.
  • Koka potatisen med skal så håller den mer av sina vitaminer och mineralämnen. Skär bort alla gröna ställen. De innehåller nämligen det skadliga ämnet solanin.

  • Potatismos får godare smak och bättre luftighet om du tillsätter en hårt vispad äggvita och koka potatisen med skal innan.
  • Potatismoset blir extra luftigt om mjölken man tillsätter är varm.
  • Har potatismoset blivit för tunt blir det tjockare om man blandar i torrmjölk eller potatismospulver. Vispa inte moset för länge för då kan det bli segt.

  • Bästa sättet att göra pommes frites: Låt potatisen ligga i kallt vatten en timme före tillagningen, torka sedan av dem väl i hushållspapper. Fritera dem först i bara några få minuter, låt rinna av. Fritera sedan en andra gång tills de blivit färdiga och fått fin färg. Det är den dubbla friteringen som gör susen.
  • Pommes frites som ska värmas blir inte hård och tråkig om man lägger den i en sil över en kastrull med kokande vatten.
  • Vidbränd potatis går att rädda. Lägg över den i en annan kastrull, häll på nytt vatten, salta och koka färdigt. Det vidbrända som fastnat i kastrullens botten får givetvis inte vara med.

  • När du ska strimla potatis till Janssons frestelse eller tärna den för att råsteka, kan du ta lökhållaren till hjälp. Stick in den mitt i potatisen, skär först på längden, sedan på tvären.
  • Ett bra sätt att få tunt skivad potatis till gratänger eller att råsteka är att använda skivsidan på råkostjärnet.


Dags att förgro potatisen

Du har allt - utom tid - att vinna på att odla egen potatis. Den som säljs i affären är ibland i bedrövligt skick. Det beror bland annat på att knölarna utsätts för en alltför hårdhånt hantering på den långa vägen från odlare till konsument. Dessutom drivs särskilt färskpotatisen alltför hårt med kvävegödsel för att den ska växa snabbt på bekostnad av smak och kvalitet.

Den bästa potatisen skördar du alltså i din egen trädgård. Men det kan du bara om du har en sådan eller en balkong.



Förgroning ger både tidigare och större skörd. Fyra till fem veckor före planteringen lägger du ut knölarna på en bricka eller i en äggkartong eller i andra låga kärl i ett ljust rum där temperaturen helst är 8-15 grader. Då utvecklar de groddar. Vid planteringen sen bör dessa vara knubbiga och 1-1,5 cm långa.




Ännu bättre blir resultatet om du placerar knölarna på en bädd av fuktig mull eller jord. Då utvecklar de även rötter. Lossa dem sedan försiktigt så att rotklupmen kommer med.

När jordtemperaturen är 7-8 grader är det dags att sätta potatisen. Men ha beredskap för frost, som potatisen inte tål. Om nattemperaturen närmar sig noll är det lika bra att täcka odlingen med fiberväv eller med något annat värmande. Fryser blasten kommer oftast ny, men skörden försenas.


Färsk potatis på balkongen

Fyll en 10-liters hink eller en stor kruka till hälften med planteringsjord och stoppa i 2-3 sättpotatisar. Täck med 10 cm jord och vattna. När blasten växer upp fyller du på jord efter hand tills hinken blir full. Låt hinken stå inomhus i början. Se upp för kalla nätter. Börjar du sista veckan i mars så kan du äta upp skörden till midsommar.

Ha tålamod!


Världens kortaste och längsta....

Världens hittills kortaste människa var indiern Gul Mohammed,




som dog 1997 vid 36 års ålder. Med sin längd på 56 cm och var han liten
som en nyfödd baby. Han vägde vid sin död bara 17 kg.






Världens längsta människa någonsin var amerikanen Robert Wadlow,
som dog vid 21 års ålder 1940. Han var då 2,72 meter.

Här med två damer

Hans fötter var 47 cm långa och krävde skor i storleken 72!

Extrem lång längd beror nästan alltid på någon sorts hormonrubbning, som i sin
tur kan leda till olika slags sjukdomar.

Extrem långa människor lever i genomsnitt mycket kortare tid än normallånga.

Robert Wadlow dog 1940 av blodförgiftning efter att en blåsa på vristen infekterats.




Kött och Fågel


Köttfärs



Ta lite matolja på händerna när du rullar köttbullar så går bullarna lättare att forma
och du slipper smet på fingrarna.

Lägg de nyrullade köttbullarna på en vattensköljd tallrik, så glider de sedan lätt ner i
stekpannan.

När du gör köttfärssmet blir den bättre blandad om du använder potatisstöten.

Pensla kallt vatten på översidan av köttfärslimpan innan du gräddar den, så spricker
den inte.

Tänk på att nymalen köttfärs har begränsad hållbarhet, högst 12 timmar, och därför
måste tillagas genast. Är den däremot stekt eller kokt håller den sig i 1-2 dagar
i kylskåpet.

Tryck ut köttfärsen i plattor innan du fryser in den. Då förkortas upptiningtiden avsevärt.


Panering




Ett knep att fördela kryddorna jämt över kotletten/snitseln när man panerar är
att blanda alla kryddorna med uppvispade ägget.

Vänd stekfläsket i lite vetemjöl innan du lägger det i pannan så stänker inte flottet
omkring så mycket.

Det går lättare att panera om du blandar mjölet, ströbrödet och kryddorna i en plastpåse
och sedan lägger ner köttet - eller fisken - i påsen och skakar om.

Gör ditt eget ströbröd genom att lägga en eller flera helst osötade skorpor i en plastpåse.
Det går även med torkat bröd. Rulla sedan ett glas eller en flaska över påsen så krossas
skorporna/brödet.



Såser

Har du råkat bränna vid såsen, hacka en lök och lägg hacket i en såssil. Häll sedan såsen
igenom silen och den brända smaken försvinner.

Ha såsen eller skyn blivit för fet? Lägg i några isbitar och fettet klumpar sig runt dem.
Sedan är det lätt att ta bort fettet.




Kokning



Vid kokning av kött lägger man stycket i en gryta och häller över så mycket vatten att
köttet täcks. När köttet kokat upp utan lock - skumma inte, utan häll ut allt vatten och
diska grytan. Skölj köttet innan du lägger tillbaka det i den rena grytan. Följ därefter det
recept du lagar maten efter. På detta sätt slipper du skumma och du får dessutom en
mycket klar och fin buljong.



Viltkött

Viltkött är mycket magert. Tillsätt därför fläskfärs om du ska göra köttbullar på t ex älgfärs.
Ansjovis och rosmarin i smeten gör smaken mer intressant. Ha gärna några krossad enbär
i stekpannan när du sedan steker köttbullarna.



Korv




En lite sydländsk prägel får korven om man kryddar med färsk eller torkad salvia,
rosmarin och oregano.

Stekt korv får en fin, frasig yta om den först rullas lätt i mjöl. Dessutom stänker det
mindre under stekningen och den spricker inte.

Skinnet på wienerkorven spricker inte om man, innan den steks, häller över kokande
vatten och sedan torkar av den noga.


Stek




Välj gärna en stek med ben eftersom skyn blir mustigare då. Därmed får du också en
godare sås.

En stek som varit frusen blir bäst om den är halvtinad när den steks.

Stek man värmer upp blir lätt lite hård. Gör så här istället: linda in den i stekfolie och
värm långsamt upp den i ugnen.

Steken blir lättare att skära i fina skivor om du låter den vila en kvart efter att du tagit
den ur ugnen.

Om man bränt vid steken i grytan går den ändå att rädda den. Spola av den ordentligt,
smält matfett i en ny gryta och börja om från början med steken.

Ett knep att få lever eller njure riktigt mjäll och fin är att lägga den en dryg timme i mjölk
innan man steker den. Torka av den ordentligt, vänd den i mjöl och stek inte för länge i
sparsamt med fett.




Salta aldrig lever före eller under stekningen, för då blir den hård. Först efteråt kan man
salta, så förblir den mjuk.


Vänta med att ta bort fettet på kotletten tills den är stekt. Fettranden bidrar till att göra
kotletten saftigare.

Friterat kött får en extra frasig yta om du blandar i ca tre kvarts tesked bakpulver i
frityrsmeten och använder Ramlösa eller liknande som vätska.

Kött
ska helst ha rumstemperatur innan man börja steka det. Annars riskerar man att
biffen blir för mörk utanpå och inte riktigt varm inuti.

Stekpannan måste vara tillräckligt rymlig när man steker. Är den för trång trängs
köttbitarna och får ojämn stekyta eftersom ångan vid stekningen hålls kvar.
En allt för stor stekpanna är inte heller bra. Fettet och köttsaften bränner nämligen
lätt vid.

Kött som ska kokas eller stekas skärs alltid tvärs över muskelfibrerna. Endast filén är
ett undantag.

Häll en kaffekopp vatten i långpannan när du ska ungssteka kött, så blir det
mindre stekos.

Innan man steker kött bör man torka av det ordentligt med hushållspapper annars
stänker fettet.

Picka bacon med en gaffel medan du steker den, så lägger det sig slätt.

Kalops- och grytkött kan man lägga in i frysen tills det börjar bli hårt. Då är det lättare
att skära i fina bitar.



Kyckling och fågel




Kött av fågel blir saftigare om man fuktat det med saften av en citron före tillagningen.

Låt kycklingen ligga i kylen en timme efter att du panerat den, så fastnar panaden bättre.

För att få fin färg på kycklingen kan man pensla den med öl strax innan den är färdig.
Sockerlösning eller saltat vatten ger samma effekt.

Låt inte färsk kyckling ligga längre än tre dagar innan du anrättar den.

Låt ungsluckan stå på glänt den sista kvarten genom att klämma fast en sked i springan,
då blir kycklingen ännu bättre.

Praktiska och ofta även billiga är kycklingdelar. De kräver inte mycket arbete och
är snabbt färdiga. De passar också utmärkt till grillning.

Ställ inte in ugnen på för hög temperatur. Visserligen blir skinnet knaprigt men inuti blir
kycklingen torr och seg. Låt den hellre steka långsamt vid 180 grader så blir den
mör och fin och får dessutom en gyllene och knaprig yta.


Ovaxad tandtråd är bra att binda upp kött och fågel med, eftersom den är stark och
inte blir bränd.







Dags att städa i trädgården

Krokus i alla färger hör till vårträdgårdens första blommare.
Snällt breder de ut sig där utrymme finns och lyser upp
bland skräp och fjolårsgräs.





Nu i april, när koltrasten sjunger, är det dags

- att förgro potatis innan den skall i jorden
- att klippa bort vissna stjälkar, rensa upp och snygga till i trädgården
- att plantera nya perenner så fort jorden kan bearbetas

första blåsippan

- att dela stora bestånd av perenna blommor
(senblommande nu och vårblommande efter
blomningen)

- Gräv runt hela växten, dra isär rotsystemt
eller dela med spaden. Putsa bort fula delar
och sätt växten på nytt. Gärna med ny torv
runt rötterna och vattna väl.

- Rensa bort tidigt ogräs och luckra samtidigt
jorden i rabatter och trädgårdsland.
En kultivator med långt skaft spar ryggen men
ta inte för djupt då skadas rötterna.

- Dags att beskära rosorna när björkens knoppar
är stora som "musöron". Släta ut den uppkupade jorden runt stammen.

-De flesta trädgårdsväxter behöver gödslas en gång under våren och ytterligare
en gång före midsommar. Alltför mycket gödsel kan dock ge mer blad än blommor.

- Lökväxterna mår bäst av att gödslas efter blomning. Vill man ge dem en extra
skjuts kan man strö benmjöl på växtplatsen tidigt på våren.

Här kommer påskliljorna




- Räfsa gräsmattan så snart tjälen gått ur jorden, men ta det lite varsamt. En lätt
fjäder- eller bamburäfsa är bäst. Särskilt gräsfrö finns för att laga bara fläckar i
gräsmattan.

- När gräset är 5 - 10 cm högt är det dags för första klippning, men klipp inte för kort
första gången. Gödsla efter med fullgödselmedel för gräsmattor. Passa på i samband
med regn eller vattna rejält efteråt.

Även katten är glad att det är vår!




- Ska du elda skräp bör du göra det före 1 maj. Det blir eldförbud senare.

- Nu är det även hög tid att skaffa ved till nästa vinter så att den hinner torka under
sommaren.

- Tulpanerna är på väg upp och bör skyddas att inte rådjuren äter upp dem.


Ja, det finns mycket att göra nu...

Men det är härligt med våren!


Hönsfrikassé




1 hel kyckling eller 3 st kycklingfiléer/bröstbitar
1 1/2 - 2 l vatten
1 lök i klyftor
1 skalad morot i stora bitar
5-10 vitpeppar
1 lagerblad
salt

Sås:
2 msk matolja
3 msk vetemjöl
5 dl kokspad (alltså det spad som kycklingen kokat i)
Salt och peppar
1 tsk curry (alt. citronsaft eller vit vin + socker)


Gör så här:
- Koka vattnet med löken, moroten o kryddorna i 10 min
- Låt sedan kycklingen sjuda 40-45min (om det är en hel kyckling, annars räcker det med kortare tid)
- Sila därefter 5 dl spad

Såsen:
- Värm oljan.
- Blanda därefter i mjölet.
- Tillsätt kokspadet (buljongen) och koka i 10 min.
- Smaka av med curry eller vitt vin/citronsaft + socker
- Riv kycklingen i bitar och värm bitarna i såsen.

Man kan även tillsätta champinjoner, sparris, morötter och/eller ärtor i såsen.

Servera med ris eller potatis och sallad.


Snabbvariant:

(man kan använda vatten och buljongtärning + stekt kyckling i strimlor)


Smaklig måltid!


Hur utvecklas en baby?



En baby börjar sitt liv som ett befruktat ägg som snabbt utvecklas till ett embryo.
Efter åtta veckor kan man se att det är ett människofoster. Det fortsätter att växa
och föds efter nio månader.


Efter ungefär nio dagar har ägget utvecklats till en ihålig boll av celler, en blastula, som
fäster sig i livmoderns slemhinna. En del av blastulan bildar tillsammans med livmoder-
slemhinnan moderkakan. Det är moderkakan som förser det växande embryot med näring
och syre. De viktigaste organen, t ex hjärtat och hjärnan, utvecklas snart. Efter ungefär sex
veckor utvecklas armar, ben, ögon och öron. Efter åtta veckor har babyn (som nu kallas foster)
utvecklat nästan alla organ och vävnader, inkusive nervsystem, muskler och skelett. Under de
kommande sju månaderna fortsätter de att växa.


Förlossning eller hur föds en baby?




När ett barn är redo att födas inleds det som kallas för värkar. Livmoderns muskler
driver eller knuffar barnet nedåt och livmoderhalsen börjar öppna sig. Till slut är
barnet fött.


Värkarna börjar när barnet är färdigutvecklat och kommer sig av att livmodern drar ihop sig.
Värkarna kan fortsätta i flera timmar och blir starkare och starkare och kommer med tätare och
tätare mellanrum. Hela tiden knuffas barnets huvud neråt och tänjer gradvis ut livmoderhalsen.
När livmoderhalsen är helt öppen brister fosterhinnan runt barnet och släpper fram det som kallas
för fostervatten (det kan också ske tidigare). Sedan knuffas barnet ut.

Alldeles efter födelsen börjar barnet andas och navelsträngen klipps av. Sedan kommer också
efterbörden (moderkakan och fosterhinnan) ut.


Hur vet man då att förlossningen har börjat?

Det kommer en eller flera av följande saker att hända
  • Livmoderhalsen blir tunnare och mjukare och vidgas upp till 10 centimeter.
  • Värkarna kommer med regelbundna, allt kortare intervall och blir längre och mer intensiva i styrka.
  • Du kan få en ihållande smärta i ryggslutet och mensliknande smärta.
  • Du kan även få en slemmig, brunaktig eller blodblandad flytning. Den s.k. slemproppen täpper till livmoderhalsen och när den lossnar kan det betyda att förlossningen är nära.
  • Vattnet går (rinner ut) och värkarna sätter igång.
Är du osäker ring förlossningsavdelningen för att få besked om när du ska komma.

Lycka Till!


Halsfluss (tonsillit)



Det är då inte roligt när man drabbas av halsfluss.

Halsfluss förorsakas av bakterier, oftast streptokocker.

Halsmandlarna (tonsillerna) svullnar, blir röda och är ofta försedda med varproppar.
Halsen smärtar, särksilt vid sväljning. Febern stiger ofta till 39-40 grader och man
får kraftiga frysningar. Efter något dygn svullnar halslymfkörtlarna och blir ömma,
och om tillståndet inte behandlas kan infektionen sprida sig till huden på halsen, som
blir röd och svullen.

Tungan blir ofta full av små röda prickar (smultrontunga). I vissa fall uppkommer
en förändring i huden med tättsittande röda prickar, en reaktion mot streptokocktoxinet
som benämns scharlakansfeber. När infektionen botas fjällar huden.

Om infektioenen sprider sig från tonsillerna ut i mjuka gommens vävnader får man en
svullnad, som efter något dygn kan avgränsas till en halsböld.


Behandling

Halsfluss
förorsakad av streptokocker är ett allvarligt tillstånd, som skall behandlas
med penicillin.

Halsböld måste oftast behandlas med både penicillin och kirurgiskt öppnande av bölden.

Upprepade tonsilliter som inte botas av antibiotika kan medföra kroniska förändringar i
tonsillerna, kronisk tonsillit. Tonsillerna (halsmandlarna) måste då ibland avlägsnas
på kirurgisk väg.


Om du har fått det - KRYA PÅ DIG!


Vårblommor

Nu börjar det bli liv i trädgården.


Här ser ni snödroppe, krokus och scilla sticka fram





Här visar sig vallmon




Här ser man tibasten





Och här ser man pionen



Ansiktsmask


Gör din egen ansiktsmask!







  • Har du torr hy kan du använda avocado, honungsmelon, sallat och morötter.
  • Har du fet hy kan du använda citron, druvor och jordgubbar.
  • Har du normal hy går det bra med gurka, melon, fikon, rödlök och banan.

För samtliga ansiktsmasker gäller det att du mosar eller river ingredienserna till en gröt.
Gnid eller klappa in i ansiktet. Låt sitta ca 15 minuter och tvätta sedan av med ljummet vatten.

***

En effektiv "rynkborttagare" för en kväll får du om du vispar upp en äggvita till skum,
klappar in smeten i ansiktet och låter torka ca 15 minuter. Tvätta sedan bort med ljummet vatten.

***

En annan skön ansiktsmask får du om du blandar 1/2 paket vanlig jäst med några droppar vatten.
Klappa in i ansiktet och låt sitta ca 15 minuter. Tvätta sedan bort med ljummet vatten.

***

Har du fått en liten finne eller annan blämma i ansiktet kan du badda på med koncentrerad
citronsaft några gånger så försvinner den fortare.


Behandlar du osten rätt?


 

  • En slö kniv är bättre än en vass, när man ska skiva ost.

  • Låt inte ost hettas upp för starkt eller för länge vid matlagningen för då får den bitter smak.

  • Pressa mjukt ost genom en sil istället för att riva.

  • När du gratinerar med ost se då till att ytan inte blir för mörk. Osten har nämligen en tendens att få en bitter smak. Lägg istället på en bit smörpapper eller aluminiumfolie.

  • Ost håller längre om man slår in den i en kökshandduk fuktad med saltat vatten.

  • Pensla en aning olja på rivjärnet innan du river ost , så fastnar inte osten så lätt.

  • Riven ost förlorar sin arom om den får ligga. Riv därför inte mer än du behöver eller frys in det som blir över.

  • Ta osten till ostbrickan en timme före serveringen. Då hinner den utveckla sin arom.

  • Tjocka ostskivor kan du skära med hjälp av potatisskalare istället för osthyveln.

  • Vanligt mögel på osten är av helt annan sort än möglet i mögelostar och inta alls bra att få i sig. Skär därför bort ordentligt runtomkring det angripna stället.

  • Ost håller bättre och möglar inte så fort om man lägger en sockerbit under ostkupan.

  • Ost som blivit torr i kylskåpet kan man riva och med fördel använda i pastarätter och gratänger.

  • Riktigt färsk ost kan vara besvärlig att riva. Lägg då in osten en stund i frysen så går det bättre.

  • Värm kniven innan du ska skära ost, så går det lika lätt som att skära i smör.



Snabb fiskgratäng




Du behöver:
400 g fiskfilé (t ex torsk, sej eller annan fisk)
100 g färsk svamp typ champinjoner
1/2 pressad citron
2-3 tsk dragon
3 msk finklippt dill
1 msk smör
1 purjolök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost


Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Dela och skölj purjolöken och skär i skivor.
  • Skiva svampen.
  • Bryn svampen och pujolöken i smör och lägg i ugnsäker form.
  • Lägg fisken ovanpå.
  • Pressa citron över fisken och häll på vattnet.
  • Strö över dill och dragon.
  • Bred över creme fraiche och täck med ost.


Ugnsbaka mitt i ugnen 20-25 minuter.

Servera med pressad potatis och gröna ärtor eller andra grönsaker.


Smaklig måltid!


Rådjursbarn




Vi klippte äppelträden idag och har inte hunnit ta bort alla grenar så nu har vi besök av
rådjursbarn i trädgården.




Vist är de söta!


Tänder - föds man med eller utan dem?




Bebisar har inga tänder när de föds, men tänderna finns bakom tandköttet
och tränger inte fram förrän efter ungefär sex månder.

När alla de första tänderna har kommit ut (vid ca tre års åldern) är den andra
uppsättningen tänder redan färdig och väntar på att få växa ut.


Nedanstående bild visar mera i detalj:




Baktips


 


Degen

  • Du slipper kletiga fingrar om du mäter upp ingredienserna till kakdegen och lägger dem i en plastpåse. Knyt ihop och knåda tills degen är blandad. Lägg sedan hela påsen i kylen för att bli kall.

  • Har kakdegen blivit varm och klibbig är den lättare att kavla ut om du använder en flaska fylld med iskallt vatten i stället för kavel.

  • Vichyvatten i pajdegen gör pajen eller kakorna mycket frasigare.

  • Vill du få degen riktigt tunn, lägg den mellan två smörgåspapper när du kavlar ut den.

  • Lägg plastfolie över degen när du kavlar ut den, då fastnar ingen deg på kaveln.

 

Jäsning

  • Fyll diskhon med varmt vatten, trä en plastpåse över degbunken och ställ den sedan i hon, så jäser degen mycket fortare.

  • Misstänker du att jästen är för gammal? Lägg en liten bit jäst i hett vatten. Sjunker den och blir liggande på botten kan du lika gärna slänga den.

 

Gräddning

  • I stället för att pensla med vatten kan du spraya med en blomsprayflaska. Då riskerar du inte att brödet sjunker ihop.

  • Vill du ha matbrödet extra knaprig? Spraya in i ugnen några gånger under gräddningen med vanligt vatten.

  • Brukar du pensla dina bullar med ägg, ta en knivsudd salt och vispa ner i ägget. Då blir ägget inte så segt.

  • Blanda lite potatismjöl i fyllningen till bullarna så rinner den inte ut på plåten.

 

Mjuka kaka

  • Smält smöret i ugnen direkt i formen som du ska använda. Då spar du både på matfettet och tiden och får formen smord på köpet.

  • Brukar kakan fastna i din form? Lägg ett smörpapper i botten, smöra som vanligt och kakan lossnar lätt.

  • Häll smeten i muffinsformarna från en tillbringare så blir det inget onödigt spill.

 

Tårtor

  • Ta en knivsudd salt i rulltårtssmeten spå spricker inte kakan så lätt när du rullar den.

  • Värm sylten som du ska ha i rulltårtan innan du brer ut den över kakan. Då spricker inte rulltårtan så lätt.

  • Ska du dela en tårtbotten rakt av så lägg en sytråd jämnt runt hela kakan och dra till ganska hastigt.

  • Dekorera tårtan vackert genom att lägga ett tårtpapper ovanpå kakan och sedan sikta florsocker över. Ta bort pappret och du har ett fint mönster.

  • Vill du dekorera tårtan med blockchoklad? Lägg då chokladen i en plastpåse. Doppa ner påsen i varmt vatten och låt chokladen smälta. Klipp upp ett hål i ena hörnet av påsen och kläm ut chokladen i mönster.

 

Blandat

  • Börjar bullarna kännas torra och hårda, pensla dem med lite mjölk och sätt in dem i varm ugn en stund. De smakar som nybakade.

  • Tinar du bröd i ugnen så lägg brödet i en stekpåse. Då blir det inte torrt utan smakar nybakat.

  • Bröd möglar inte så lätt om du lägger några sockerbitar i brödburken.

  • Får du frasvåfflor över kan du få dem frasiga och fina igen genom att hastigt värmen dem i brödrosten.

  • Kokoskakor flyter gärna ut när man klickar upp dem på plåten. Låt smeten stå och svälla några timmar så går det bättre.

  • Är smöret kylskåpshårt? Hyvla tunna smörskivor med en osthyvel och fördela dem över degen, då går det lättare att knåda in.

  • Ska det vara riven mandel i kakan? Trä en plastpåse över mandelkvarnen/under rivjärnet. Då slipper du onödigt spill.

  • Bakar du ofta bullar, kan du göra i ordningen en blandning av 2 delar socker och 1 del kanel i en ströare så går det lättare att strö över degen.


    Kolla även: 
    http://fragamormor.blogg.se/2010/june/matbrod-div-tips.html



Tvillingar?

Enäggstvillingar blir det när ett befruktat ägg delar sig i två.
Då utvecklas båda cellerna till varsin baby.

Tvåäggstvillingar blir det när två olika ägg befruktas samtidigt.




Om ett befruktat ägg delar sig börjar båda cellerna att utvecklas på vanligt sätt.
De fäster sig tätt tillsammans i livmodern och delar på näringen från moderkakan.

Enäggstvillingar är alltid av samma kön. De har likadana drag, t ex när det gäller hårfärg,
längd och vikt och är väldigt lika varanda.

Tvåäggstvillingar utvecklas ur varsitt ägg som har befruktats samtidigt. I livmodern får de
näring från varsin moderkaka. De behöver inte vara av samma kön eller vara mer lika
varanda än vanliga syskon. Tvåäggstvillingar föds oftare än enäggstvillingar.

Trillingar brukar vara en kombination av ett par enäggstvillingar och en bror och en syster
från ett annat ägg som befruktats samtidigt.


Söt liten sparkdräkt

Hittade en söt liten sparkdräkt bland mina gamla beskrivningar.
Kanske någon som vill sticka den.

Här kommer den, varsågod:










Den som spar han har.....Eller?

Lycka till!


Hur mår det förstfödda?



Som ni kan se så har vår lille vän - som visade sig vara en tjej - rest sig och börjat, efter
några dagar med nappflaska, att få mat från sin mor.

Mamman födde efter 6 timmar ett till lamm, men det lammet dog.

När jag tog bilderna var tackan mycket på sin vakt och skyddade sitt enda barn.
Här ser ni ett till foto med henne och sitt lilla lamm.






För två dagar sedan föddes två lamm till av en annan tacka. Hon var inte så villig att bli fotat.
Hon ställde sig framför sina barn hela tiden. Här kommer mitt försök att få ett foto av dem.






Hennes lamm var mycket kraftigare och piggare.





Så jag kommer i fortsättningen bara att berätta om det förstfödda.

Ha en bra dag!


Vad har katten hittat?




Katter är roliga.

Ena veckan sover de på sängen, en annan vecka är det soffan som gäller.
Sedan byter man rum lite då och då, men nu är det ett nytt ställe man har hittat.
Vi får väl se vad som gäller sen.


Hur katter hittar hem

Många katter gillar att springa ute om nätterna, men de kommer nästan alltid hem. Åtskilliga historier berättar om katter som flyttar in  i ett nytt hus för att efter några dagar återvända till sina gamla jaktmarker. Och det finns katter som hittar tillbaka till sina gamla hem efter resor på hundratals mil.

Hur gör de?
Det verkar som om katter navigerar efter solen. Vid hemmet registrerar de var solen står på himlen vid vissa tider på dagen. Om en katt går vilse eller släpps långt hemifrån prövar den sig fram tills den finner den plats där solen står i precis samma position som den har registrerat i minnet. Då har katten antagligen sedan känt igen sig och hittat välbekanta platser och lukter som hör ihop med dess territorium.

Men det finns också katter som har en förmåga som inte kan förklaras. Dessa katter kan spåra sina ägare når de har flyttat till en helt okänd plats.

Den mest firade katten på vift är Sugar, som tillhörde familjen Woods i Anderson i Kalifornien. År 1951 flyttade familjen Woods till en gård i Gage i Oklahoma, men var tvungen att lämna kvar Sugar, eftersom katten vägrade åka bil. En granne tog hand om katten som försvann efter tre veckor. Tretton månader senare anmälde Sugar sin ankomst till Gage genom att hoppa upp på fru Woods axlar. Först trodde hon att det var en katt som bara liknade Sugar, men den gräddfärgade persern hade en speciell förändring i höftbenet pricis som Sugar hade haft. Hans 2 400 km långa vandring hade inte varit förgäves.


Än behöver de mat








Vill barnet inte äta sin mat?

När barn blir mellan två och tre år utvecklas det neofobi, vilket betyder att barnet
inte vill prova ny mat.

Barn över 2 år behöver:

25% Kött, fisk och ägg
38% Potatis, ris, pasta och bröd
37% Grönsaker, frukt, bär och rotsaker

Barn behöver en allsidig kost som innehåller fiber, frukt och grönsaker som minskar infektionsmotstånd.
Det är då inte lätt för en mor att få barnet att äta allt, man får använda all sin fantasi.




  • Tvingar du barnet kommer det alldrig mera vilja äta just den maten.
  • Man får ställa fram maten upp till tio gånger innan barnet behagar att smaka.
  • Locka barnet med grönsaker i sallader.
  • Med t.ex. rädisor utskurna som blommor och morötteri olika former.
  • Även frukt kan presenteras i olika former.
  • Du kan gömma grönsaker i  potatispuré.
  • Du kan göra rätter med ris eller spagetti och sqash, morot eller tomat.
  • Du kan gömma grönsakerna under ketchupen.
  • Låt barnet få ”leka” lite med fruktbitar
  • göra rymdskepp, trä upp dem på en grillpinne, doppa dem i en god sås osv.
  • Gör pannkakor med fruktsallad, äppelmos
  • Servera cornflakes med fruktkompott.



  • Plocka ihop ett ansikte på tallriken
  • t.ex. körsbärstomater som ögon, morot som näsa och blomkål som öron.
  • Låt barnet lukta och känna på maten.
  • Gör smothies tillsammans med barnet.



Låt fantasin flöda. Barn äter med ögonen, precis som vi vuxna gör.




"Draktränaren" etta på Biotoppen

1. (Ny) Draktränaren

2. (1) Alice i Underlandet

3. (2) Shutter Island

4. (3) Farsan

5. (4) Änglavakt

6. (5) Avatar

7. (6) Green Zone

8. (8) Remember me

9. (Ny) Klara

10. (7) Prinsessan och grodan

Källa: Filmägarnas kontrollbyrå




Handling:

 

I en mytisk värld befolkad av väldiga vikingar och vilda drakar lever tonårsvikingen Hiccup på ön Berk. Informationen är tagen från discshop.se! Över 18.000 titlar i lager. Leverans nästa dag om du beställer före 16.00,

där det är en livsstil att slåss mot drakar.
Snart är det dags för initiering, den stora chansen att visa sig värdig för hans stam och hans far.
Men när han möter, och även blir vän med, en skadad drake vänds hans värld upp-och-ner.

 



Ett bra tips för senare i livet

Spar dagens tidning när ditt barn föds eller fyller år.




Det är intressant att se senare i livet vad som hände i världen just den här dagen.
Det kan även ge uppslag till bröllopstal, jämna-årstal eller liknande.

Kom bara ihåg:
tidningen måste förvaras torrt, mörkt och lagom svalt för att den ska hållas i många år.



Mormors ostkaka utan botten




6 Ägg
2 Citroner
5 dl Socker
1 kg Kesella (4 burkar)
1 1/2 dl Mannagryn
2 tsk Bakpulver
1 msk Mjöl
1 krm Salt

  • Rör ihop äggulor, socker, skalet från en citron och saften från båda citroner.
  • Tillsätt kesella, mannagryn,  bakpulver och mjöl.
  • Vispa äggvitorna med saltet hårt och blanda sedan försiktigt i smeten.

Smörj formen och grädda i ugn ca. 60 min i 175 grader.


Ett tips:


Vill man ha en mindre kaka kan man använda sig av mindre formar typ:


springform 20 cm

eller en aluform 1,5 l från Coop



och då tar man bara hälften av ingredienserna. (kolla med sticka efter 45 min)

- som jag gjorde nyss





Smaklig måltid!



Glad påsk!




Första lammet i år - född 1 april 2010!

Kom precis hem efter att har sett det första lammet som föddes för
bara några timmar sedan.





Tyvärr blev bilden inte så bra för att jag tog den med mobilen, men man ser den lille.
Han eller hon var så liten och svag och orkade inte äta själv än, så Lisa fick mata den
med nappflaska. Sedan fick den lille sova ett tag.
Hoppas den får kraft snart att kunna äta själv.

Och när jag tittade omkring i trädgården så såg jag de första snödropparna titta upp.



Så nu är det vår!

Ha en skön dag!



Påskkärring-dagen




Även kallad skärtorsdagen.


Påsken var häxornas högtid och då trodde man att de reste till Blåkulla för att festa med djävulen.
Man trodde att ön Blå Jungfrun i Kalmarsund var Blåkulla men det finns inga bevis för det.
När häxorna "sågs" flyga på sina kvastar då tände man påskbrasor och man smällde påsksmällare.
Allt för att skrämma bort häxorna och annat otyg.

Idag är det snälla barn som klär ut sig till påskkärringar och som ber om någon gåva när de lämnar
påskkort som de har gjort själva. Några brasor tänds inte längre.

Vi får väl se hur många påskkärringar som knackar dörr idag.
Berätta hur många som kom till dig.




RSS 2.0