Den vackra Clivian



Clivia miniata eller Mönjelilja som den även kallas hör till familjen Amaryllidaceae,
amaryllisväxter.

Namn
Clivia
, efter den brittiska hertiginnan av Northumberland, Lady Charlotte Florentina Clive,
som var drottning  Victorias guvernant. Hon lär ha odlat flera arter av Clivia på sin egendom
Almwick, där flera av dem blommade första gången i "fångenskap", Miniata, mönjefärgad.

Härstamning/beskrivning
Den härstammar från Natal i sydöstra Afrika.

De mörkgröna, glänsande och brett remformade bladen sitter samlade i en tvåsidig rosett
och är lätt bågböjda. Det finns sorter med randiga blad i grönt och vitt.
Blommorna är trattformade och sitter tätt samlade i toppen av  en grov, grön, ca 30 cm
lång stängel. Ursprungligen är blommorna mönjeröda med gult svalg, men det finns hybrider
med blommor i olika röda nyanser samt rent gult.
Den kan bli omfångsrik med åren och tillhör den kategori som kan bli en gammal trotjänare.
Rötterna är tjocka, ungefär som en blyertspenna och köttiga. Med åren bildas sidoskott som
kan användas för förökning.

Ljusbehov
Öster- eller västerfönster passar bäst. Den vill nämligen stå ljust men trivs inte med stark
vår- och sommarsol.
Vintertid är söderfönster att föredra.

Skötsel
Från februari ökar man efter hand vattentillförseln så att man till slut vattnar igenom jorden
ordentligt vid varje vattning och däremellan låter den torka upp.

Ett tips är att inte öka vattentillförseln mycket förrän blomstängeln är ca 15 cm lång. Det
kan annars hända att den "fastnar" nere i bladrosetten och blommar nere mellan bladen.
I september, oktober börjar man minska vattnet så att man under vintern vattnar mycket
sparsamt, men aldrig så lite så att bladen skrumpnar ihop.
Ändå är det en växt som klarar en torrperiod utan större skador. Från vår till höst vattnar
man med krukväxtnäring en gång i veckan. Under vintern tillför man ingen näring alls.
Bästa temperaturen under större delen av året är runt 20 grader C, men under vintern ska
det helst inte vara mer än ca 10-15 grader C.
Visst överlever den normal rumstemperatur även under vintern, men det är risk att det har
negativ inverkan på blomningen.

Efter blomningen, på försommaren, är det dags för omplantering. Mönjeliljan har ett fraftigt
rotsystem, som kan beskäras så att åtminstone en trdjedel av rötterna tas bort.
Se då också till att avlägsnaalla skadade rötter innan plantan sätts i ny jord igen.

Växten kan med fördel placeras utomhus om sommaren, på en skyddad och halvskuggig plats.

Sköd- och ullöss kan angripas möjeliljan . I synnerhet gäller det plantor som står varmt under
vintern. Mönjeliljan är giftig och om man får i sig stora mängder av växten kan det ge förgift-
ningssymptom som kräkningar, diarré, svettning och andningssvårigheter. Det finns dock inget
hos växten som inbjuder till förtäring, i synnerhet som det framför allt är rötterna som är giftiga.

Förökning
Mönjeliljan kan förökas med frön, men det enklaste sättet att få flera plantor är att ta hand om
de sidoskott som så småningom utvecklas. Man tar försiktigt loss dem från moderplantan så
att så mycket som möjligt av rötterna följer med och sätter dem i egna krukor med krukväxtjord.
Lättast gör man detta i samband med omplantering.

(källa: boken krukväxter)

Jag har ett praktexemplar av denna clivia som har bott hos mig i många år.
I år var det dags att dela på den och moderplantan fick jag begrava. De sidoskotten
jag fick av den har fått ny kruka och ny jord, så nu börjar jag om från början.
Men jag fick fina blommor varje år! Den påminner i skötseln om amaryllisen.



Ingefära-Apelsin-marmelad

En god och nyttig frukostmarmelad så här i förkylningstider.

Du behöver:
2 Ingefära
1½ kg apelsiner
2 kanelstänger
½ tsk nelikor
750 g Syltsocker

Gör så här:
  • Skala ingefäran och dela den i skivor
  • Häll på vatten så att den är precis täckt
  • tillsätt kanelstänger och nelikor
  • låt det koka lätt i ca 30 min
  • tvätta under tiden en apelsin och dela den i mitten
  • gör tunna skivor (med skal) och bitar av ena halvan
  • pressa saften ur den andra halvan och resten av apelsinerna
  • sila avkoket och spara några ingefäraskivor
  • tillsätt apelsinsaften och apelsinbitarna i avkoket
  • hacka de sparade ingefäraskivor och tillsätt även de
  • småkoka allt i ca 30 min
  • tillsätt därefter sockret och låt det koka hårt i ca 5 min
  • glöm ej att röra så det inte fastnar i botten av kastrullen
  • gör gelé-provet
  • när du är nöjd med konsistensen fylls marmeladen på rengjorda glas
  • låt de svalna och förvara de mörkt och svalt

Du kan även ha andra citrusfrukter i marmeladen, det är bara att välja efter smak.

Det blir ca 3 glas a 250 ml av detta recept.

 



Vårtecken

Jordvivor eller primulor
är ett klassiskt vårtecken.

De brukar dyka upp i affärerna i februari och man
kan hitta de ända in i april.
Jordvivor är lättskötta.
Placera de inte för varmt
och låt de inte torka ut.
Knipsa bort vissna blommor
och
när frosten är borta
kan du plantera de ut i trädgården
eller i balkonglådan.
Där kan du glädjas åt de
i många år.

Du kan läsa mera här.


Koka ägg


I min kokbok står det så här:
Äggen kan läggas antingen i kokande eller i kallt vatten.
Vattnet bör helt täcka äggen.
Under koktiden bör vattnet sjuda, inte stormkoka.
Koktiden tas från det vattnet börjar sjuda.

Koka Ägg

i kokande vatten
i kallt vatten
Löskokta ägg
3 - 5  min
1 - 2  min
Halvhårda ägg
6 - 7  min
4 - 5  min
Hårdkokta ägg
10 - 12 min
7 - 8  min

I kokande vatten sänker man försiktigt ner äggen ett i sänder med hjälp av en sked.
Skall många ägg kokas på en gång, kan man sänka ner dem i ett durkslag eller sil.
Spola de kokta äggen genast i kallt vatten efter kokningen. Kokningen avstannar då
snabbt och skalet släpper lättare.
Hårdkokta ägg som skall skalas bör ligga i kallt vatten tills de är kalla.
Ibland uppträder en mörkfärgning runt äggulan, framför allt på lagrade ägg som
hårdkokas. Denna mörkfärgning, som beror på en förening av svavel-väte och järn,
ser inte så aptitilig ut men är ofarlig.

Kocken Oskar skriver så här:
"Det brukar ju sägas om noviser i köket att 'de inte ens kan koka ägg'.
Ett uttalande som jag skrattar gott åt! Ägg ska nämligen inte kokas, de skall sjudas!
De som tror det är lätt att 'koka' ägg så de blir goda, tror fel.
Följande anser jag vara det Enda Rätta Sättet att göra 'kokta' ägg:
  • Tag fram önskat antal ägg.
  • Om ni förvarar äggen i kylskåp så värm dem under varmvattenkranen
  • en liten stund så de antar rumstemperatur.
  • Koka upp vatten som täcker äggen helt.
  • Vrid ner värmen så att vattnet ligger precis under kokpunkten.
  • Lägg i äggen och stäng av plattan.
  • Vattnet skall nu nätt och jämnt sjuda.
  • Sjud äggen i exakt 10 minuter.
  • Spola äggen omedelbart med kallt vatten!
Äggen blir mycket goda med denna metod. Kokar man ägg blir vitan seg och oaptitlig,
sjuder man dem blir vitan mycket saftig men ändå fast och gulan krämig."

Nu tror jag ju att tiden varjerar från ägg till ägg och det
beror på storlek av ägget och hur färskt det är men

Jag frågade några av mina vänner hur de kokade sina ägg och fick då de här svaren:

"Att koka ägg är en konst....i jobbet kokar jag c:a 30 ägg åt gången, ner med äggen när
det kokar livligt, när det börjar koka igen (äggen kyler ner vattnet), efter exakt fem minuter
tar jag upp alla med en hålslev, kyler inte av med kallt vatten, fått mycket beröm för "mittemellan"
ägg av mina gäster.....nästan svårare att koka två, faktiskt, då blir dom lätt överkokta
med min metod.....
"

"...jag lägger äggen i kallt vatten i en kastrull, när det börjar koka, så ska de göra det i 4 min,
då är de krämig i mitten...
"

"...jag kokar upp vatten, lägger i ägget o låter det koka i 6 min.
Sen får kallt vatten stoppa processen. Ägget är då krämig i mitten


"...jag köpte mig en elektrisk äggkokare! Helt underbar, äggen blir precis som man vill ha de!
Ingen krångel ! Helt perfekt!
"

Hur gör du?




Mot magont och magproblem



Det finns många huskurer som kan prövas mot magknip, magont och magproblem.
Dessutom har man ofta nåt av de hjälpmedel hemma.
Här nedan ser du några som redan mamma, mormor och farmor använde:
  • Bikarbonat
  • Kolsyrad vatten med grädde
  • Banan
  • Kex
  • Sötmandel
  • Filmjölk
  • Smör i kaffet
  • Mjölk
  • Nyponsoppa
  • Whisky o örtsnapsar (typ Underberg o Jägermeister)
  • Ingefära o kummin
  • Fänkål o kamomill
  • Viktigt: RÖR PÅ DIG!



Mussel-Cocktail


Denna cocktail passar bra som förrätt.

Till ca 4 personer behöver du:

1 burk musslor
1 påse sallads-mix efter smak
1 mandarin eller liten apelsin
1 litet äpple, riven
3-4 körsbärstomater
1 avokado (kan uteslutas)
2-3 färska champinjoner

Thousand Islands dressing
Rostat bröd

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och låt de stå lite.
Fyll sedan på glas.
Garnera med persilja, citronskiva och tomatskiva

Servera kallt med rostat bröd.

Smaklig måltid!


Då blev det vinter till slut


Efter en våraktig höst och en mild juletid
kom då vintern i slutet av januari 2012.


Alkoholens hemliga språk


OBS! Vodkan är bara ett exempel!
Det gäller all sorts alkohol!


Bladsticklingar

Det är busenkelt att föröka krukväxter. Tjuva små blad och stoppa de ned i jorden.
Jorden ska vara lätt och porös så att rötterna ska kunna lätt ta upp vatten och
näring. Använd såjord och blanda gärna i lite grus eller liknande som perlit och
värmekulit. (Finns i blomsterhandeln). Vattna försiktig, jorden ska bara vara fuktig.
Täck även med plast eller glas men se till att det kommer in luft. Sen tar det
ca 8 veckor innan du kan få nya plantor. De nya plantorna behöver skolas om
och komma in i nya krukor.

Det finns många växter som går att föröka så. Här nedan är några:

Sorter som man kan föröka med bitar av ett blad:

Svärmorstunga



Saintpaulia



Gloxinia




Kornettblomma



Bladbegonia




Sorter som man kan föröka med hela blad:


Saintpaulia







se ovan


Våreld



Hjärtan på tråd - Lyktranka - (Ceropegia woodii)



Peperomia



Bladkaktus




Gloxinia









Se ovan



Läs mera om sticklingar här.


Rösti-Pizza

Rösti-Pizza är en populär schweizisk specialitet.
Du kan göra små runda eller en hel plåt.

Du behöver:

  • 800 g (7-10 st) kalla, kokta potatis
  • 1 lök
  • ½ tsk salt
  • peppar efter smak
  • 3 msk matolja
  • tymian, oregano, persilja el. pizzakryddor
  • skinka, champijoner, tomater (eller vad du vill ha)
  • 4 dl riven ost
Gör så här:
  • riv potatisen (inte för smått)
  • hacka löken
  • blanda potatis, lök, salt, peppar och kryddorna i en stor bunke.
  • tillsätt även hälften av osten och matoljan
  • bred ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper
  • grädda i ugn (200 grader) ca 30 min
  • under tiden kan du tärna skinkan, skiva champinjoner o tomater m.m.
  • lägg allt på plåten efter 30 min
  • krydda med pizzakryddor och häll över resten av osten
  • grädda ytterligare ca. 20 min i ugnen

Lycka till!



Detox och Smoothies

I morse var det ett intressant inslag i Nyhetsmorgon på TV4. Det handlade om hur detox fungerar.
Lånade några klipp:


Kolla även del 2 och del 3.

Det är ju just nu den tiden då alla är trötta och behöver uppiggande mat/dryck.






Dallas


Många av er kommer säkert ihåg långköraren Dallas som gick på TV på 80-talet.

Nu är det dags igen. Den 8 juli 2011 gav TNT klartecken för serien med 10 avsnitt.
Den ska ha premiär under sommaren 2012. När den kommer till Sverige vet jag inte
men det lär väl inte dröja så länge.

Vill du veta vilka som spelar så kolla in här.





Här kan du se några av skådespelarna då och nu.



Skor


Visst gillar jag skor men kan man gå i de här?



Vintage / 40-, 50- och 60-tal



Gillar du Vintage? Det är på mode igen. 2012 är det 40-tals mode som gäller.



I Stockholm finns det en affär som heter Daisy Dapper på Katarina Bangata 33.
Där kan man få massa med inspiration och prylar från förr. Allt ifrån kläder
(till både kvinnor och män) till smycken, hårvårdsprodukter, köksartiklar m m.

De har även en bok som beskriver hur du gör retro-frisyrer.




Hur du lockar håret på bästa sätt kan du läsa här.






*(bilderna är lånade på nätet)



Rattfylleri


Straffskärpning för rattfylleri

Sedan den 1 Jan 2012 blir en bilförare med 0,20-0,99 promille alkohol i utandningsluften dömd
för rattfylleri och förlorar körkortet i 1 år (förut 2-3 mån).

Om domen blir grovt rattfylleri, dvs 1,00 promille och högre, blir återkallelsetiden för körkortet
minst 2 år (förut 1 år).

Övriga straff som böter, fängelse, m.m. är oförändrade.



Det är bra för att
det skyddar inte bara bilföraren
utan även oss andra i trafiken!



Nya diskmedeltestet



Testfakta
har gjort ett nytt maskindiskmedeltest som du kan läsa här.

Hur de gjorde testet och bedömningen.


Stekt potatis eller potatissallad



Har du kokt potatis över från igår och vill snabbt göra stekt potatis går det fort att få fina skivor
med äggskäraren.

Till potaissallad och pytt i panna används det ofta potatistärningar som också är perfekta att få till
med äggskäraren.

Men det finns mera du kan skära med den:
  • jordgubbar
  • champinjoner
  • vissa ostsorter
  • ägg förståss
  • allt som inte är jätte hård

Du får prova dig fram, annars ligger den bara i lådan...


Lagerblad

Lagerblad är inte bara en kryddväxt
utan även ett gammalt knep
mot ohyra och småkryp
i köksskåp och matskafferi.


Lägg ett antal blad i skåpet,
småkrypen avskyr lukten!




Hår Donut

Hur du sätter upp en hår-donut-knut eller en Oscar de la Renta Knut som den också heter.

Tänk att denna knut var populär när jag var ung. Nu är den poppis igen!
Här nedan kan du se hur man gör.






Om du vill göra en hemmagjort donut kan få inspiration här.


Ta bort kalksten, urinsten i toaletten


Har du mycket urinsten i din toalett kan man ta bort den med ren citronsyra.


Häll hett vatten på kvällen i toalettstolen samt 3-5 msk ren citronsyra.
Vänta till nästa morgon och spola/borsta rent.


Ingen illaluktande toaborste


Är du också trött på en illaluktande toaborste? Det finns bot.

Häll i 3 matskedar av ditt älsklingsschampo i borsthållaren.
Varje gång du använder borsten gör du rent i toaletten och samtidigt även borsten som
dessutom luktar gott.

När det är slut är det bara att tvätta ur med vatten och hälla i nytt schampo.

Enkelt och miljövänligt.


Några av våra favoritdrinkar

Piggelin

3 cl Vodka
3 cl Midori
Fruktsoda
is

Revolution
(Viking Line)

3 cl Gin
3 cl Amaretto
skummat mjölk
ananas/ananasjuice
is



Gin Tonic

6 cl gin
Tonic Water
citron/lime
is


Irish coffe

4 cl Irländsk blended whiskey
2 tsk farinsocker
starkt bryggkaffe
lättvispad eller skakad grädde


Bloody Mary

4 cl Vodka
några droppar citron
tomatjuice
några droppar Tabasco
några droppar Worcestershiresauce
salt och svartpeppar
stjälkselleri
isbitar



Packmaterial



Ibland, när man ska skicka ett paket, har man inte något som kan fylla ut paketet. Det finns ju
packmaterial att köpa men det kostar. Affärerna kastar sina omedelbart för att det tar så mycket
plats.

Många skickar små paket till folk som har handlat via tradera eller blocket. Läste om ett smart
tips som kan hjälpa de som inte har något att lägga i paketet mellan sakerna. Det är rätt billigt
och väger nästan ingenting.


Popcorn !
- utan salt och med nästan inget fett
Skyddar och fylla samtidigt!



Röda dagar 2012

Januari
01 - - Nyårsdagen
06 - Fr - Trettondedag jul
28 - - Konungens namnsdag
Mars
12 - - Kronprinsessans namnsdag
April
06 - Fr - Långfredagen
08 - - Påskdagen
09 - - Annandag påsk
30 - - Valborgsmässoafton, Konungens födelsedag
Maj
01 - Ti - Valborg, Första Maj
17 - To - Norges nationaldag, Kristi Himmelsfärdsdag
27 - - Pingstdagen, Mors dag
Juni
06 - On - Sveriges Nationaldag och Svenska flaggans dag
23 - - Midsommardagen
Juli
14 - - Kronprinsessans födelsedag
Augusti
08 - On - Drottningens namnsdag
Oktober
24 - On - FN-dagen
November
03 - - Alla Helgons dag
06 - Ti - Gustav Adolfsdagen
December
10 - - Nobeldagen
23 - - Drottningens födelsedag
25 - Ti - Juldagen
26 - On - Annandag Jul


Slipa saxen


Många av oss blir trötta på att saxen inte klipper längre.
Det är irriterande men det finns bot.

Första hjälpen kan vara att prova klippa i aluminiumfolie



eller i sandpapper



Det finns även kniv- och saxslip att köpa i handeln.
Jula har den här



och Clas Olson har en sån här



Så det är bara att slipa på och bli glad igen.
Är du fortfarande inte nöjd kan du lämna in saxen till proffsen eller köpa en ny.



Vilken dryck ska jag välja


Man brukar säga:
Ljusa drycker till ljust kött
Mörka drycker till mörkt kött
Lätta drycker till lätt mat
Tunga drycker till tung mat

Dessutom:

Först vitvin - sedan Rosé- eller rödvin.
Men nu för tiden håller man inte så hårt på reglerna. Den som vill dricka rött vin till fågel får göra det.

Till välkomstdrink kan man välja ett glas Sherry, Martini eller en cocktail.
Man kan fortsätta med en Aperitif eller ett glas mousserande vin/Champagne innan maten serveras.

Det är bra att tänka på
Rödvin smakar bäst rumstempererat, 16-19 grader C
Vitvin vill däremot ha källartemperaturer
Roséviner och unga viner bör stå ett tag i kylskåpet
Mousserande viner och Champagne vill ha 8-10 grader C
Cognac behöver däremot värme för att visa sin rätta arom

Skaldjur, gåslever, sniglar

Mousserande vin, Champagne (torr), vitt vin

Kaviar, Lax, Fiskförrätter
Mousserande vin, Champagne

Klara soppor o buljong
torr Sherry, Madeira

Kokt Fisk, kalla fiskförrätter

frisk, ung vitvin

Stekt fisk
medeltung vitvin

Pastejer

kraftig vitvin, lätt rödvin

Fågel

vitvin, ung och frisk

Vilt-, Oxkött
kraftig rödvin

Griskött
lätt rödvin eller öl

Kalvkött

Rosévin, lätt vitvin

Lammkött
lätt rödvin

Söta maträtter/efterrätter
Mousserande vin, Champagne, Portvin, sött vin

Och den som inte gillar alkohol får dricka läsk eller vatten...



God fortsättning på det nya året!


Ja då har det blivit 2012!
Hoppas ni hade en trevlig nyårsafton.

Nu är det dags att ta nya tag och jag ska börja med att tänka på vad jag ska äta.
Det är några kilon som behöver ge sig av. Så det blir följande de närmaste dagar och veckor:

Dessutom har jag tänkt mig att skratta lite mera detta år

och omgås med min familj och mina vänner lite oftare.

Vad har du lovat klockan 12 på nyårsafton?

Har du några mål för detta år?

 





RSS 2.0