Marinader




Rosmarin och vitlöksmarinad

3 kvistar färsk rosmarin
4 vitlökssklyftor
1 msk balsamvinäger
1 dl rödvin
1/2 dl olivolja

Krossa vitlöksklyftor.
Blanda vitlökskrosset med övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.

Utmärkt till oxfilé, biff, entrecôte, lammkotletter och fläskkarré.


Vitvins- och ingfärsmarinad

1 citron
1 msk hackad färsk ingefära
2 dl vitt vin
1 msk honung
3 kvistar färsk timjan

Pressa citron.
Blanda citronsaften med övriga ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.

Utmärkt till fläskkotlett, fläskfilé och skinkschnitzel.


Hickorymarinad

2 dl rödvin
1 msk Hickory Liquid smoke
2 msk brunt farinsocker
1 kanelstång
1 msk rödvinsvinäger

Koka upp alla ingredienser.
Låt svalna och smaka av med salt och svartpeppar.

Utmärkt till biff, entrecôte och fläskfilé.


BBQ-glace


1 morot
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 palsternacka
4 tomater
3 msk spiskummin
1 dl rödvin
2 msk kaffe

Skala morot, lök, vitlök och palsternacka.
Skär i bitar och lägg i matberedare tillsammans med tomaterna.
Mixa grönsakerna.
Lägg dem tillsammans med spiskummin och rödvin i en kastrull.
Koka 5 min till en lagom tjock konsistens.
Tillsätt kaffe och smaka av med salt och svartpeppar.
Pensla kött med såsen.

Utmärkt till biff, entrecôte och fläskfilé.



Grilla



Det finns grillar för alla behov.
Vilken du än väljer är det ett krav som den måste uppfylla:

Grillgallret ska kunna flyttas till olika avstånd från glöden!


Vad är bäst - kol eller briketter?

Kolen är lättare att tända och ger godare smak än briketter, men håller värmen sämre.
Välj ett grillkolsmärke som innehåller kol i så olika storlek som möjligt.
Lägg folie i botten på grillen så är det lätt att tömma asken efteråt.


Tänd på rätt sätt
Lägg kolen i en pyramid mitt i grillen. Häll på tändvätska, inget annat. Vänta några minuter
och tänd sedan grillen.

Grillkolen har inte den rätta glöden förän efter minst 20 minuter.
För briketter tar det ännu längre tid.

Börja grilla först när glöden är jämn och glödbädden grå.


Bra att veta
  • Kött får en mycket finare stekyta om det är rumstempererat. Ta därför fram köttet ca 30 minuter före grillningen.
  • Salta köttet/fisken efter grillningen. Då rinner inte en del av köttsaften ur.
  • Undvik eld från glöden genom att pensla på lagom med fett.
  • Kött som har senor eller en fettrand runt kanterna bör snittas, annars kupar det sig.
  • Torka av överflödig marinad innan du lägger på köttet. Droppande marinad kan börja brinna. Dessutom får en torr grillyta finare färg.
  • Börja grilla högt upp och flytta sedan ner gallret om det behövs.
  • Vänd köttet flera gånger med en grilltång, så att det inte blir bränt.

Hela stekar
  • Steken måste grillas jämt, vänd den därför ofta.
  • Ställ in grillgallret på så långt avstånd från glöden som det går.
  • Har din grill lock, utnyttjar du givetvis det för bästa resultat.
  • Använd alltid briketter. De har längre glödtid än grillkol.
  • Mät innertemperaturen då och då genom att sticka in en kötttermometer.

Grilltider
Tiderna nedan är ungefärliga. De varierar med avståndet till glöden, värmen och hur pass
genomstekt du vill ha köttet.

Ju tunnare kött desto närmare glöden. Tjocka bitar grillas längre från glöden och bör vändas
flera gånger.

Du kan kontrollera om köttet är färdigt genom att skära ett snitt och titta efter.

Kyckling och fisk måste grillas tills de är helt genomstekta.






Jordgubbsglass - hemmagjort



Plockade idag de första jordgubbarna och vi gjorde hemmagjort jordgubbsglass.
Det är enkelt att göra egen glass med färska eller frysta bär.

Här kommer receptet till 6 glassar:

Du behöver
3 dl vispgrädde
1 msk florsocker
2 ägg-gulor
ca 1 dl jordgubbssaft/blandsaft (outspädd)
färska eller frysta bär
evtl. jordgubbssylt

+ saft

samt visp och plastformar eller något att ha glassen i.

  • Börja med att vispa grädden hårt.
  • Blanda i florsocker, ägg-gulor och lite av bären som du har mosat med en gaffel.
  • Tillsätt lite saft och evtl. lite jordgubbssylt om du har.
  • Smaka av.
  • Lägg jordgubbarna (i bitar) i botten av formen.
  • Om du vill och har hemma, kan du även lägga små maränger i glassformen innan du häller på glass-smeten.
  • Stäng formarna och ställ i frysen några timmar.

Sedan är det bara att mumsa i sig glassen när det är så här varma dagar som idag.

Lycka till!


Öppna vinflaskan utan korkskruv

Mormors kille hittade ett fiffigt sätt att öppna vinflaskan med - utan korkskruv!

Kolla här:




Lycka till!


Småkakor



Biskvismet blir mjuk och fin på ett kick om man låter äggen ligga i varmt vatten en stund,
innan man gör smeten.

Bittermandel ger alla nötkakor en alldeles speciell och god smak. Men var försiktig! Bitter-
mandel innehåller blåsyra och får därför endast användas i mycket små mängder. Bra och
helt ofarlig är däremot flytande bittermandelarom.

Kakorna håller längre om du lägger lite hopskrynklat hushållspapper i botten av kakburken.

Degen klibbar inte fast vid kaveln om man först lägger in kaveln en timme i frysen. Man kan
också kavla degen mellan två smörpapper eller plastfoliebitar.

Man kan göra skojiga mönster med hjälp av smält choklad eller chokladglasyr i en strut eller
ur tub. Har man vit sockerglasyr på kakan och gör mönstret i choklad blir kontrasten större och
syns bättre. På samma sätt kan man göra mycket personliga kakor till barnkalaset.

Luftigare deg får du om äggulan vispas till skum innan den tillsättes, liksom om du blandar i
lite ättika.

Marängerna blir höga och fina om du låter äggvitorna få rumstemperatur innan du vispar
dem - och om du tillsätter en nypa bakpulver före vispningen.

Stäng av ugnsvärmen, öppna luckan på glänt och låt de färdiggräddade marängerna stå kvar
i ugnen tills de kallnat, så spricker de inte.

När man bakar småkakor är det bäst att först provgrädda några stycken. Då ser man hur
mycket de flyter ut så att man senare kan placera de andra med lagom mellanrum. På så sätt
undviker man att de fastnar i varandra medan man utnyttjar plåten maiximalt.

Kavlade småkakor som t ex pepparkakor måste ha samma tjocklek annars blir de ojämnt
bruna vid gräddningen.

Mördeg blir särskilt fin om man byter ut den del av fettet (ca 50 g) mot färskost, typ Kesella.

Eftersom mördeg innehåller mycket fett är det helt onödigt att smörja formen. I stället kan man
skölja ur formen med kallt vatten innan man lägger på degen. Av vattenångan som uppstår i
ugnen blir mördegen extra spröd.

Mördeg
får bara snabbt arbetas ihop, inte knådas. Arbetas den för länge blir den torr och går
lätt sönder. Hellre för kort tid än för länge.

För hård mördeg blir mjuk igen om man formar den till en boll, gör en fördjupning i den och
häller i lite mjölk. Arbeta in vätskan snabbt.

Särskilt lätt och smidig blir mördegen om man tillsätter en tsk ättika till de övriga ingredienserna
från början.

Smördeg
behöver mycket fukt för att bli luftig vid gräddningen. Spola därför av plåten med kallt
vätten innan du gräddar. Dessutom kan man ställa in en ugnsfast skål eller bägare med vatten i
ugnen.

Sockra bären
på fruktflarnet efter gräddningen så behåller bären saften bättre.

Om du vill ersätta vanligt socker med vaniljsocker i ett kakrecept bör du ta bort en tsk av
sockermängden.

Småkakor av mördeg blir sprödare om man vispar äggen med lite citronsaft innan de tillsättes.

Småkakor är färdiga när de lätt lossnar från plåten. Prova med en stekspade.

Småkakor kan lätt dekoreras med smält choklad. Använd en bakpensel och låt chokladen rinna
ner på kakan medan du för penseln fram och tillbaka.

Alla kakor smakar bättre om man tillsätter degen en nypa salt.

Är margarinet eller smöret för hårt, riv det på ett rivjärn, så mjuknar det fortare.


Glad midsommar till alla mina läsare!




Här kan du se hur man gör en midsommarkrans:

http://www.blomsterpassion.se/2009/06/bli-finast-pa-festen-bind-din-egen-midsommarkrans/


Strömming



Idag var vi med barnbarnen och ryckte strömming. Det har varit dåligt med strömming
de senaste gångerna så vi var jätte glada att det blev några. Vi fick 74 stycken!

Några ska bli böckling och resten fryser vi in. Katterna blir också glada.

Barnen tyckte det var kul. Lite kladdigt bara. Fjällen fastnade överallt.



Det var ju en underbar sommardag idag. Hoppas det kommer flera sådana fina dagar.


Sommarlov



Som ni säkert vet har barnen sommarlov och då åker man till mormor på landet.
Så jag hinner inte skriva nåt inlägg varje dag. Men jag återkommer så fort jag får
en lugn stund.

Ha en skön sommar!


Trädgårdsbilder (15 juni) - blommar just nu



Strandiris blå, mycket vackert



Svärdslilja
, gul



En gammal liljesort som påminner om den brandgula liljan



Pionen Golden Glow med sina vackra blommor



En röd bondpion



En mycket gammal sort av trädgårdslilja som fanns på torpen tidigare



En vit/rosa bondpion



De vackra lupinerna



Pionen Buckeye Belle



En rosa buskpion



Min gula pion



Här blommar pionen Edulis Superba


Det kommer mera....  en annan dag.



Matbröd - div tips



Brödet
blir särskilt gott om man byter ut en del av degvätskan mot filmjölk eller yoghurt.

Alla grova bröd som bakas av fullkornsmjöl och surdeg blir bättre om de får stå i tre timmar
efter knådningen. Kornen sväller och smaken utvecklas. Låt därför brödet jäsa långsamt vid sval
temperatur.

Använd honung i stället för socker när du bakar med fullkornsmjöl. Eftersom det sötar starkare
tar man två tredjedelar honung i stället för den angivna mängden socker.

När du bakar med fullkornsmjöl bör du använda mer jäst eller ägg än annars.

Degar av fullkornsmjöl behöver en tredjedel mer vätska än andra degar.

Har du köpt alldeles nybakat bröd som fortfarande är varmt? Ta det ur påsen så fort du
kommer hem och låt det brödet kallna. Vill du ha en knaprig skorpa, lägg brödet i papperspåsen
igen när det svalnat.

Låt det nygräddade formbrödet svalna på ett galler i stället för i formen, annars blir brödet
fuktigt i botten och på sidorna.

Om du vill att formbrödet ska bli lika brunt på sidorna som på översidan ska du använda en form
av glas eller matt aluminium.

Matbröd som gräddas långt ner i ugnen kan lätt bli för mörkt på undersidan. Detta kan du
undvika om du sätter en tom plåt under plåten med brödet.

Pensla matbrödet med kaffe när det just tagits ut ur ugnen, då får det en vacker yta och smaken blir
också bättre.

Pensla brödet med en blandning av äggvita och lite vatten, så får det fin och frasig yta.

En bit rå potatis (som man byter ut då och då) i brödburken förhindrar att det bildas mögel.
Några sockerbitar gör också att brödet håller sig färsk längre.

En bit selleri i brödburken håller brödet fräscht länge.

Ställ degskålen på en hopvikt, fuktad handduk när du ska röra samman ingredienserna, så står
skålen stilla.

Degen jäser snabbare om du ställer bunken med degen i en stor plastpåse och knyter ihop löst.

Lägg degen i en smord skål, vänd den så att den smorda degytan kommer upp och täck över med
plastfilm, så torkar inte degen på översidan medan den jäser.

Lägg jäsdegen i en stor plastpåse när du ska knåda den, så blir du inte kladdig om händerna.

Olja händerna med lite matolja när du ska knåda svårknådade degar, så går det lättare.

Flytande margarin eller olja smord på limpornas långsidor gör att de lättare går att lossa från
varandra när de ligger i en långpanna.



Färska småfranskor
kan man få till frukost utan att behöva rusa till matbutiken på morgonen. Gör
en blandning av vatten och mjölk och pensla de dagsgamla bullarna. Grädda dem därefter i några
minuter i ugnen.

Varma bullar håller värmen längre om du lägger en bit aluminiumfolie under servetten/handduken
i brödkorgen.

Pensla bullarna med en blandning av mjölk och lite socker, innan du gräddar dem, så blir de läckert
blanka och bruna. Ett uppvispat ägg med en matsked mjölk i gör också brödytan blank.


Se även:
http://fragamormor.blogg.se/2010/april/baktips.html



Jordgubbar och glass




Nu kan du köpa jordgubbar överallt och dessutom finns de snart i trädgården om du har odlat egna.
Förutom tårtor kan du göra utmärkta glassdesserter med jordgubbar. De passar bra när man ska
ha kalas eller får besök av goda vänner.

Här kommer lite inspiration:






























Blev du sugen?



Jordgubbar - sorter

Jordgubben är en hybrid mellan en nordamerikansk och en chilensk jordgubbsart som aktivt
korsades fram under 1700-talet. Nu för tiden finns det  flera sorter att välja bland, från vanliga
junibärande sorter till sådana som ger flera skördar, s k remonterande.

Junibärande sorter blommar i maj och bär vanligen frukt från midsommar och 2-3 veckor framåt.

Remonterande sorter blommar och bär frukt i omgångar från midsommar till sensommar.
Eftersom dessa sorter blommar om även om den första omgången blommor skulle frysa bort
är de lämpliga för kallare områden.

Smultron är en vild europeisk jordgubbsart, som när den oldlas brukar kallas månadssmultron.
Smultronens bär är mindre och färre, men har en intensiv smak. De återkommer under hela sommaren.




Flera sorter:

Sara
Sara är tidigast av alla sorter samt har en mycket god smultronsmak.
Smulgubbe, plantorna blir kraftiga med tätt upprätt växtsätt och bären är röd till telgelröd.
Fruktköttet är ganska löst. Avkastningen är inte lika stor som hos vanliga jordgubbssorter.

Sonata

Sonata är en tidig sort med mörkröda bär. Bären blir stora med söt smak och lite syrlighet.
Mycket lämplig till lilla trädgården.

Honeoye

Tidig till medeltidig. Kraftigt växtsätt, mörkgrönt bladverk, riklig revbildning.
Tål låga temperaturer, klarar sig bra i Norrland. Stora mycket fasta, tegelröda bär. Ej känsliga
för mjöldagg, mindre känsliga för gråmögel. Bären är lättplockande och väl exponerade.

Ingrid

Smaken påminner om dom vilda smultronen. Mycket god revbildning.

Ostara

Remonterande,  söta bär. Avkastning är god, medelstora jordgubbar.
Skörd från juni till långt fram på hösten.

Rebecka
Remonterande, smulgubbe, mycket bra sort och friska plantor med god avkastning.
Den bildar inga revor.

Polka

Medeltidig, med god avkastning. Bären är mörkt glänsande röda, även invändigt.
Runda medelstora och ganska fasta med något ömtålig hud och har god smak.
God resistens mot mjöldagg och gråmögel. Bra att frysa in.

Kolla även:
http://fragamormor.blogg.se/2010/may/jordgubbar-plantera-egna.html




Inbakad Oxfilé med svamp



Detta är en rätt som passar utmärkt när man får besök av goda vänner och vill bjuda
på något gott.


6-8 personer

ca 1 1/2 kg putsad oxfilé
salt, peppar
olja till stekning
1 burk murklor eller bland svamp
150 g champinjoner
2 schalottenlökar
50 g rökt skinka
1 tsk finhackad vitlök
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 dl crème fraiche
2-3 msk finhackad persilja
2-3 paket kavlad kyld smördeg (ICA)
2 äggulor

Gör så här:
  • Skär oxfilén i 8 jämnstora bitar
  • Salta och peppra
  • Bryn köttet hastigt runt om i en lätt oljad, het stekpanna
  • Lägg över på ett fat och ställ för att svalna
  • Skölj murklorna/svampen i vatten och låt rinna av
  • Finhacka champinjonerna och murklorna/svampen
  • Skala och finhacka schalottenlöken
  • Finhacka skinkan
  • Fräs svampen, schalottenlöken, skinkan och vitlök i smör
  • Tillsätt vinet och låt puttra på svag värme i 20-25 minuter
  • Rör i crème fraiche och låt koka ihop till en tjock röra
  • Salta och peppra
  • Rör i persiljan och ställ kallt
  • Sätt ugnen på 200 grader C
  • Kavla ut smördegsplattorna
  • Lägg en köttbit i varje platta med svampmassan ovanpå
  • Pensla kanterna med äggula och klistra ihop smördegsplattorna
  • Gör ett hål med en tandpetare mitt i locket
  • Pensla igen med äggulan
  • Ungssteka i ca 25 minuter om du vill ha rosa kött och
  • 35-40 minuter för genomstekt kött
Anvädar du djupfryst oxfilé bör du tina den långsamt i kylen dagen före och torkar
den noga på hushållspapper innan du tillagar den.

I stället för créme fraiche-röran kan man använda bearnaisesås eller vitlöks-/kryddsmör.

Smaklig måltid!


Pioner - Paeonia - Peony




Ett urgammalt, världsberömt talesätt från Kina lyder:


Vill du bli lycklig en dag - drick en flaska vin.
Vill du bli lycklig en månad - skaffa dig en kvinna eller man.
Vill du bli lycklig hela livet - skaffa dig en trädgård med pioner!

När vi tog över torpet fanns det en massa vackra blommor men konstigt nog ingen
pion. Ser man runt om bland alla gamla torp så blommar det en massa pioner just
i maj-juni och lite in i juli. Så vi skaffade en hel hög med pioner som, efter några års
väntan, äntligen blommar varje år. Jag älskar pioner!

Pionen har allt man kan önska sig av en trädgårdsväxt. En skönhet som tävlar med
gammelrosens ljuvliga doft och fantastiska hållbarhet. Den är också utmärkt att ha
som snittblomma i vasen. Dessutom är pioner lättskötta om de får en bra start vid
planteringen och de kan bli 50-100 år!

Christina Krupke från Guldsmedsgårdens plantskola har gjort en bra teckning som
visar hur man plantera en luktpion:



OBS! Buskpioner ska planteras som rosor (längre ner) men med samma jord som ovan.

Bästa planteringstid
är slutet av augusti/början av september och tidig vår. Undvik att
plantera under heta sommardagar.

Pioner tycker om väldränerad, näringsrik, lucker lerjord. Bearbeta den minst 50 cm
djupt och brett. Blanda den väl med 1-2 l brunnen kogödsel och en näve benmjöl. Köpt
påsjord kan användas som jordförbättring men använd inte enbart sådan.

Ovansidan av rotsystemet, som har små rosa skott, ska ligga högst 5 cm under jordytan.
Detta är mycket viktigt. För djup plantering är den vanligaste orsaken till att plantan inte
blommar.

Passa nyplanteringar med vatten, speciellt på våren. Året derpå sköter de sig själva. Vattna
bara vid mycket torra dagar.

Täck platsen med granris under första vintern! Använd inte löv!

Myrorna som springer runt på knopparna behöver du inte oroa dig för. De gör ingen skada.

Sätt gärna pioner i halvskuggigt läge, det förlänger blomningstiden.

Lite ren träaska några gånger per år runt plantan förebygger gråmögel.

Pioner behöver ofta bindas upp eller någon form av stöd. Särskild när det regnar.


Omplacering

Det är en myt att det inte går att omplacera en pion. Iband märkar man att en pion inte trivs
på nuvarande plats. Jag har flyttat flera pioner när de inte vill ta sig.
Flytta den i september/oktober när balden har vissnat ned och stör rotsystemet så lite som
möjligt.

Här är lite bilder av mina pioner:
Alla har inte blommat än men jag har bilder från förra året. Ska ta nya bilder i år när de blommar.


Buskpion Rocky                                                     Rosa buskpion       


Durchesse de Nemours                                         Festiva Maxima  


Röd bondpion                                                         Sarah Bernhardt  


Edulis Superba                                                      Peter Brand  


White Cap                 (Denna speciella pion fick jag av mina döttrar i födelsedagspresent)


Yellow Crown                                                        Honey Gold


Choral Charm                                                       Catharina Fontijn                 


MR G.F. Hemerik                                                 Gay Paree                                   


Suru-ga                                                               Tamate-Boku      


Buckye Belle                                                      Lady Alexander Duff    


Hakodate                                                       General Mac Mahon   


Karl Rosenfield                                          Inspecteur Lavergne    


Jag njuter varje år!


Pasta - div tips




Hållbarheten
för kokt spagetti eller annan pasta är 2 dagar i kylskåp. Rester kan lätt värmas
i lite kokande vatten, i mikron eller stekas upp på spisen. Kokt pasta kan även frysas in och
håller då i cirka 6 månader.

Skölj den färdigkokta pastan under varmt vatten - inte kallt - och låt sedan rinna av, så klibbar
den inte ihop.

Pasta kokar inte så lätt över om du lägger en klick smör i kokvattnet eller häller i ett par matskedar
matolja. Fettet hindrar dessutom pastan från att klibba ihop.

Enklaste pastakokningen: koka upp en stor gryta med saltat vatten, lägg i pastan, rör om, lägg
på ett lock och stäng av värmen. Låt stå i 15 minuter eller tills pastan är lagom mjuk.

Hemgjord pastadeg blir lättare att kavla ut om den först får ligga en halvtimme i en uppvärmd skål.



till 4 personer behöver du:

4 dl mjöl
1 msk kallt vatten
1 msk olja
4 ägg
1/2 tsk salt

Blanada mjöl, vatten, salt, olja & ägg i en matberedare.
Strö över lite mjöl.
Slå in den i plastfolie/plastpåse och låt den vila i kylen under 30 minuter.

Kavla ut degen tunt! (vänd ofta). Den sväller när du kokar den.
Du behöver mjöl för att degen inte ska klibba.
Skär ut olika former (längd, storlek, m m som du vill)
Koka i lättsaltat vatten 3-5 minuter och servera direkt

Vill du inte kavla ut degen för hand finns det s.k. pastamaskiner:



Pröva att fritera makaroner eller spagetti, det smakar mycket gott. Koka dem först i osaltat vatten
och låt dem droppa av innan friteringen.

Lycka till!


Blommande balkonger

Lite inspirerande bilder till dig som har balkong och älskar blommor.






































Helichrysum petiolare och murgröna

En vacker plantering kan du skapa med både blommande växter och bladväxter.
Helichrysum och murgröna är underbara utfyllnadsväxter. Plantera de i främre delen av blomlådan.















Äggtricket




Nästa gång du äter frukost med familjen eller kompisar och det serveras kokta ägg, kan du
ju utmana dem på en liten ägg-lek.


Gör så här:
Be någon försöka få sitt ägg att stå upprätt på bordsduken. Detta lär ingen klara utan att stödja ägget
mot ett glas eller liknande. Sådant fusk kan man ju inte tillåta, eller?

Hur gör du då?
Innan du sätter dig vid bordet, har du knutit en sytråd runt en tändsticka och lagt stickan under duken. Tråden hänger ned vid din stol.

Det enda du behöver göra är att ställa ägget vid den dolda stickan som nu stödjer ägget. Då alla sett
tricket, drar du försiktigt ut tändstickan med sytråden. Låt den därefter försvinna i morgonrocken eller
byxfickan. Nu kan vem som helst få undersöka bordet och till och med få lyfta på duken.

Lycka till!


Hälsa/huskurer - div tips

Solat för mycket?



Har någon del av kroppen fått för mycket sol kan du lindra solsvedan så här:
  • gnid in huden med mosad gurka
  • lägg på råriven potatis
  • gnid in en blanding av olivolja och vinäger
  • gnid in yoghurt
Vilken metod du än väljer så låt det sitta en bra stund och skölj sedan i kallt vatten.



Brännskada




Har du bränt dig på spisen eller av öppen eld är kallt vatten det bästa att ha på.
Men ofta måste vattnet i kranen rinna ganska länge innan det blir kallt.
Då går det snabbare att få en isbit ur frysen eller något paket med djupfryst.
Håll det kalla på brännstället tills det slutar att svida, helst 15-30 minuter.



Förskylning



  • Lika delar honung och äppelcidervinäger i ljummet (inte för varmt) vatten lindrar halsont.
  • Täppt i näsan? Det lindrar om du då och då doppar en näsduk i mycket varmt vatten med lite citrondroppar i och lägger över näsan.
  • Ett stort glas riktigt varm öl, sedan i säng och förkylningen är bättre dagen därpå.
  • Gör en inhalator av en gul lök. Den innehåller allicin som är bakteriedödande och perfekt för snuva och värk i bihålorna. Borra två små hål i löken, ca 1/2 cm från varandra. Tryck den mot näsan och andas in till löksmaken känns långt ned i svalget.
  • Vid halsont kan du gurgla med saltat vatten flera gångar om dagen.
  • Drick saften av en cintron med pressad vitlök i.
  • Ta ett ångbad med örter som rosmarin, timjan och mynta eller Vicks VapoRub i.



Hicka


  • Häll lite ättika på en sockerbit och låt den långsamt smälta i munnen.
  • Drick 1 tsk citronsaft.
  • Drick kallt vatten och håll andan en liten stund.
  • Stoppa fingret i halsen för att få fram kräkkänslan men utan att kräkas.
  • Få fram nysningar med t ex lite peppar.
  • Stäng munnen och näsan och svälj 3 gånger.
  • Håll andan och banka lätt på bröstkorgen.
  • Stoppa pekfingret i öronen och rör lite försiktigt, det retar en av de nerverna som utlöste hickan.
  • Har du längre hicka än 4-5 timmar bör du söka läkare för att kolla att det inte ligger någon sjukdom bakom.


Sticka



  • Har du fått en sticka i fingret eller någonstans på kroppen så smörj på lite matolja. Låt oljan vara kvar en bra stund och kläm sedan ut stickan.
  • Snickarn sätter på trälim, väntar och drar bort.
  • Nål och pincett
  • Gnid in med groblad och prova sedan dra ut stickan.
  • Du kan även lägga på lite ringblomssalva och ett plåster. Kolla nästa dag om du behöver dra ur stickan.


Svullnad



  • Om du har stukat eller vrickat en tå eller ett finger kan du hålla en eller flera isbitar mot leden. Det lindrar smärtan och svullnaden går ner.
  • Har du stukat en fot eller hand kan du lägga ett omslag med groblad på svullnaden. Behåll över natten och på morgenen är svullnaden nästan borta.
  • Även annan svullnad eller en klämskada kan lindras med groblad.
  • Under vinterhalvåret när groblad inte finns att tillgå, kan du köpa vitkål och använda på samma sätt.
  • Har någon fått en bula kan man "trycka tillbaka den" med en kall, bred kniv. Tryck den platta sidan på bulan.


Vagel



  • Har du fått en vagel i ögat ska du, så fort du vaknar på morgonen och innan du äter något, stryka lite av din egen saliv på vageln. Den försvinner mycket fortare på det viset.
  • Doppa en kammomilltepåse i ljummet vatten, krama ur och tejpa fast på ögat. Sov med den under natten.
  • Lapatchote är ett superbra medel mot infektioner, virussjukdomar, magsjuka, svamp och allt möjligt annat . Dränk en bommullstuss med den och lägg på vageln så länge du orkar.

Groblad




Har en stark antibakteriell effekt och används till mycket som t ex sår, stickor, rengöring av svårläkta sår, skoskav, mot alla former av insektsbett, brännässlor, m.m.

Gnugga bladet innan det läggs på såret. Saften ska tränga in i såret.

Groblad går också bra att torka och blötlägga i vatten för senare användning.

 



Lukullus-kaka (barnen älskar den)




300 g Kokosfett (Cocos)
125 g florsocker
45 g Kakao
2-3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 pkt Butterkeks (finns i välsorterade mataffärer)
Det går även med andra keks.



evtl. lite romarom och 1/2 tsk kaffepulver
eller riven citron-/apelsinskal

Gör så här:
Värm kokosfettet i en kastrull på svag värme.
Rör under tiden ihop florsocker, vaniljsocker, kakao och äggen (och evtl. tillsatser enl. ovan)
När fettet är flytande - rör det sakta i chokladsmeten ovan.
Lägg nu bakplåtspapper i en kakform (enl. bilden) och börja med chokladsmet i botten.
Fyll på med ett varv keks.



Varva därefter keks och chokladsmet tills smeten är slut.
Chokladsmeten ska vara överst.

Ställ sedan kakan i kylen tills den har stelnat.
Därefter kan man ta ut den ur formen.

Smaklig måltid!



Nya trädgårdsbilder (8 juni)



Lupinerna blommar för fullt.



Rhododendron
har också slagit ut.



Potatisen har kommit upp.



Bondpionen med sina två blommor.



Och den här buskpionen blommar för första gången.



En till buskpion.



Och i helgen handlade allt om ved.
Vi fällde träd, sågade och klyvde. Här ser ni resultatet.
Allt ska till hösten in i vedboden. Suck.... Annars fryser vi på vintern.
Det är nog några som har träningsvärk idag!



Den här vedboden blir nog för liten i år.


Marängbotten och maränghjärta - hemmagjorda



2 st bottnar

3 - 4 äggvitor
2 krm vinäger eller 1 krm ättika
eller citronsaft
2 dl strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 125-130°. (varmluft)
(med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader)

Rita cirklar på ett bakplåtspapper (ca 18-19 cm i diameter)

Vanlig maräng:
Vispa upp vitorna och sätt till sockret lite i sänder.
Vispa tills smeten är blank och styv.
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare.
Du ska kunna vända bunken utan att äggvitan rinner ut.

Sjuden maräng:
Sätt en vid kastrull med vatten på spisen och låt det sjuda, inte koka!
Placera bunken med äggvita i vattenbadet och vispa som till vanlig maräng
tills smeten är blank, styv och varm, ca  60-70°. (kolla med stektermometer)
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den
kallnat, enklast i en bakmaskin.
Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop!

Du kan smaksätta marängen med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage
eller mandel samt chokladbitar m.m.

Fördela smeten i cirklarna och bred ut den.

Grädda mitt i ugnen i 40-50 minuter eller tills bottnarna släpper från papperet.

När bottnarna kallnat ska de förvaras torrt.



Av ovanstående smet kan man även göra små hjärtor




Man tillsätter då några droppar röd karamellfärg för att få en fin färg på dem.

Spritsa ut marängensmeten (sjuden) i form av små hjärtor på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter, marängerna ska vara sega i mitten.

Lycka till!



Tårtor - div tips



Varma sommardagar håller sig tårtan fräschare om du först kyler ner tårtfatet genom att
lägga istärningar på det innan du placerar tårtan på fatet eller om du ställer tårtfatet en stund
i frysen.

Att baka tårtbottnar av maräng är ett bra sätt att ta tillvara överbliven äggvita. Se bara till att
det inte finns någon rest av äggula, för då stelnar inte vitan när man vispar den.

Det går lättare att skära upp tårtan efter gräddningen  om man strör lite socker på marängsmeten
innan den gräddas.

Att göra bakelser behöver inte vara svårare än att göra en tårta. Skär med ett glas ut rundlar
från en tårtbotten, lägg flera rundlar över varandra med sylt eller kräm emellan, bred grädde
eller kräm ovanpå och dekorera.

Chokladstrimlor för dekoration gör du enkelt genom att hyvla en chokladkaka med potatisskalaren.

Det går allra lättast att dela tårtbottnar med en tunn bomullstråd, istället för en kniv.
Skär en skåra runt om kanten på tårtbottnen och lägg tåden i skåran. Korsa tråden där ändarna
möts och dra, så skärs kakan jämnt och fint.

Droppa i lite citronsaft om du märkar att glasyren blivit för tjock.

Häll krämen eller grädden på mitten av tårtan först och bred sedan ut den med en stekspade
eller bred kniv mot kanterna.

En fantastiskt god jordgubbsglasyr får man av 2 msk jordgubbssaft, 1/4 kopp socker och 1 msk
citronsaft. Rör tills sockret löst sig helt.

Rulltårta får inte gräddas för länge, för då blir den torr och spricker när man ska rulla ihop den.

Om smörpappret inte vill lossna från rulltårtan kan man pensla det på baksidan med vatten.
Vänta ett ögonblick och dra sedan av pappret.

Man måste vara snabb när man gör rulltårta. Den får inte kallna innan man rullar den. För att
den inte ska svalna för snabbt kan man värma sylten innan man brer ut den.

Tårtan blir extra saftig om man brer ett tunt lager med uppvärmd och med vatten förtunnad sylt
på varje botten. Det går också bra med alkohol, t ex rom utspädd med vatten.

Fina krämer får aldrig göras i en aluminiumkastrull, för då kan de missfärgas och bli oaptitligt grå.

Får du oväntade gäster kan du bjuda på en god och snabbgjord tårta:
Gör en vaniljkräm som inte behöver koka, blanda i konserverade ananasbitar och bred krämen
över färdiga tårtbottnar.

En nypa salt i sockret gör att glasyren inte skär sig.

Häll i en kall äggvita i den ovispade vispgrädden, kyl väl och vispa sedan - grädden blir fluffigare.

Häll i en tsk citronsaft före vispningen så blir grädden lättare tjock.

Bäst är att söta med florsocker som fördelar sig lättare i grädden.

Blev det över lite vispad grädde? Spritsa den i små "blommor" eller bollar på ett smörpapper och
frys in och lägg dem när de är hårda i en ask. Använd dem sedan som dekoration på tårtor och
efterrätter.


Ettåriga blommor till rabatten

För den som har luckor i rabatten och vill fylla ut med lite
färg finns det några bra ettåringar:




Zinnia

är en stadig rabatt- och snittblomma som väl pryder sin plats i trädgården.
Den finns i ett flertal sorter och färger som exempelvis rött, rosa, gult och orange
och i höjder mellan 40-80 cm.




Sömntuta
som blir 20-30 cm hög, har kraftiga färger på sina blommor i bl a nyanser av gult, orange
och rött. När kvällen kommer sluter blomman sina vackra kronblad därav namnet.




Mexikansk solblomma
är en stabil växt som blir cirka 120 cm hög och lyser med stora orangeröda blommor.




Solrosen
finns i många olika höjder och färger med blommor i bl a starka nyanser av gult och rött.
Vissa sorter kan bli mer än 3 meter höga, andra blir bara ca 40 cm.




Ringblomma
blir mellan 30-60 cm hög och finns bl a i många olika starka, klara nyanser av gult och orange.




Ringkrage
finns bl a i flera olika brokiga färgkombinationer av rött, gult och brunt med mörkare mitt.
Den blir mella 50-70 cm hög.




Gyckelblomster
får klasar av enkla, men mycket dekorativa blommor i bl a orange, rosa och röda nyanser.
Vissa sorter har lustiga prickar på sina kronblad. Finns i höjder mellan 15-25 cm.




Nemesia

är en mycket rikblommande rabattblomma som finns i gult, rosa, rött , orange m fl färger.
Passar utmärkt som kantväxt, blir ca 20-30 cm hög.




Tagetes
kan fås i flera olika höjder från riktigt låga sorter på 15 cm till höga runt 70 cm och i många
färgstarka nyanser av bl a gult, orange och rödbrunt.




Krasse
har blommor i nyanser av bl a gult, rött och orange.

Slingerkrassen får rankor på ett par meter.

Buskkrassen får kortare rankor, men växer desto mer på bredden.

Fjärilskrasse får långa rankor med små, gula, fjärilsliknande blommor.


Tändstickstrick



Antingen du nu tror på detta eller ej, så är det faktiskt så att tändstickor
liknar barn väldigt mycket! Båda avskyr nämligen tvål men älskar socker.
Detta trick bevisar denna märkliga likhet.


Gör så här:


Fyll vatten i en ganska vid skål eller ett djupt fat.
Placera ut några tändstickor i en cirkel i mitten.
Tag helst utbrända stickor.
En gammal tvålbit ska nu skäras till så, att den blir spetsig i en ända.
För tvålbiten försiktigt ned i cirkelns mitt.
Stickorna flyr genast ut mot kanterna.
Tag därefter en sockerbit och stick ned i stället för tvålbiten.
Stickorna pilar nu raskt tillbaka!

Lycka till!


Ägg - div tips




Använd mineralvatten i stället för kranvatten till äggröran så blir den luftigare.

En skvätt mjölk vid tillagningen av äggröra gör den mjukare och luftigare.

Lite riven parmesanost på äggröran sätter extra piff på den eller blanda i färska kryddor.

Man lyckas bäst med omletter om man använder en tjock stekpanna och tillagar omeletten
vid hög värme.

Omeletten blir pösigare om du blandar i en nypa majsmjöl innan du vispar äggen.




Ta ut äggen i förväg när du ska vispa äggvita. Det går fortare att vispa den till skum om
den har rumstemperatur.

Vispa inte ägg i en aluminiumskål, det påverkar ägget negativt.

Var noga så att inte minsta bit av gulan kommer med när du ska vispa äggvitor, annars
går inte vitan att få styv. Om du ser lite gula bland vitan kan du ta bort det med bumullstops
eller en bit bomull.

Att lyckas med vispad äggvita hänger också samman med äggests ålder. Nyvärpta ägg
går inte bra. Bäst är ägg som förvarats 8-10 dagar i kylskåp.

Hårt skum av äggvitan får man lättare om man tar i lite potatismjöl eller florsocker och några
droppar citron före vispningen. Visptiden förkortas om man dessutom tillsätter lite salt.

Behöver du bara använda äggvitan kan man sticka hål i äggets båda ändar och låta äggvitan
rinna ut. Gulan håller sig då i skalet ytterligare några dagar i kylskåpet.

Ett bra sätt att skilja äggulan från äggvitan är att hälla båda i en vanlig tratt. Äggvitan rinner
igenom  medan äggulan stannar kvar i tratten.

Äggvitan kan göras drygare om man droppar i en msk vatten under vispningen.

Äggvita måste vispas i en absolut fettfri skål, annanrs går det inte att vispa den till skum.





Blöt kartongen om äggen har klibbat fast, så går det lätt att få bort dem utan att de går sönder.

Fukta händerna med vatten innan du tar i äggen så glider de inte ur händerna så lätt.

Färska ägg ser lite ojämna och matta ut i skalet och gamla ägg är släta och blankare.

Garanterat färska
är äggen om de sjunker till botten i vatten man hällt lite salt i. Flyter de på
ytan bör man kasta bort dem.

Hur vet man om ägget är kokt eller rått?
Här ett enkelt test: Lägg det på bordet och låt det snurra som en leksakssnurra. Stannar ägget
efter bara några varv är det rått och fortsätter det att snurra runt sin egen axel är det kokt.

Häll lite vinäger i vattnet när du ska koka ägg, så rinner inte vitan ut ifall äggen skulle spricka.

Ett bra sätt att få ägg att inte spricka under kokningen är att tillsätta lite smör eller margarin till
kokvattnet. Då kokar det heller inte över. Ett annat sätt är att med en trubbig stoppnål sticka hål
i äggets trubbiga ände.

Hårdkokta ägg får ingen brun rand på äggulan om man kokar dem livligt i bara fem minuter
och sedan låter dem sakta sjuda i ytterligare sex minuter.

Hårdkokta ägg
skalas enkelt om de först kyls väl i kallt vatten. Knacka sönder skalet runtom,
rulla ägget några gånger lätt mellan handflatorna och skala sedan.

Kokta ägg blir nästan alltid gröna runt gulan när de förvaras i kylen. Om man genast efter
kokningen kyler dem, lägger dem i en tättslutande ask och därefter sätter in denna i kylen,
bevarar de den gulvita färgen.



Stek ägg
på svag värme. Först på slutet sätter man upp värmen. Gör man så fastnar de inte
i stekpannan.

Äggula
som blir över håller ett par dagar i kylskåpet om man låter den ligga i vatten.

Äggvita
får man ofta över, men släng den inte utan frys in den i stället. Den håller upp till
12 månader i frysen och passar utmårkt bl a till maränger. En dl äggvita motsvarar ca 3 äggvitor.

Även om det idag är sällsynt med dåliga ägg bör man alltid pröva dem först innan man blandar
dem med andra ingredienser. Slå därför ner varje ägg, ett efter ett, i en kopp och kontrollera
dem innan de används.



Trots alla rykten stämmer det inte att bruna ägg skulle vara nyttigare än vita. Den enda
skillnaden är att bruna ägg har tjockare skal. Innehållsmässigt skiljer de sig inte alls åt.

Förvara ägg i kylskåp. Då håller de sig i 3-4 veckor.


Lycka till!



Lite trädgårdsbilder (2 juni)

Gjorde nyligen en runda i trädgården och inspekterade de blommande växterna.
Här kommer lite bilder på vad som blommar just nu.




Det hänger lite fårull på en pinne för att hålla rådjuren borta. De älskar mossfloxen.



Här är mossfloxen i full blom.



En rosa pion som snart börjar blomma.



Nyplanterade tagetes



Lupinerna i sin prakt.



Och så syrénen förståss.



Här blommar klematisen. En av tre.



Här är kaprifolen på G.



Här blommar äppelträdet och tvätten är snart torr.



Bergenian har nästan blommat över.



Och så har vi jordgubbarna. Kommer det ingen frost så blir det snart jordgubbar.
Ni ser även skuggan av mig när jag tar kort. Tänkte inte på det.


Det är mycket sol idag, så bilderna blir nästan rosa men ni ser ändå hur vackert det är.


Bröstmjölk, tremånaderskolik och barnmat



Bröstmjölk är den naturliga födan för spädbarn upp till 6 månaders ålder.

För de barn vilkas mödrar inte kan ge bröstmjölk (av medicinska, psykologiska eller sociala
orsaker) finns det idag fullgoda modersmjölksersättningar. Barnhälsovården kan ge råd
såväl vad gäller amning som vilka modersmjölkersättningar man kan ge.

Bröstmjölk innehåller alla de näringsämnen spädbarn behöver med ett undantag: D-vitamin,
som måste tillföras i form av AD- eller D-vitamindroppar dagligen.

Bröstmjölken rinner till på 3:e - 4:e dagen efter förlossningen (ibland tidigare) och barnet signalerar
sin hunger genom skrik och sugbehov. Barnet skall få mat varje gång det är hungrigt. Till en början
innebär detta 6-8 mål om dygnet, men snart anpassar mor och barn sig till 5 gånger om dygnet.
Mängden bröstmjölk barnet skall ha varierar från barn till barn. Normal viktökning innebär att barnet
får tillräckligt. Såväl bröstuppfödda som flaskuppfödda barn slutar spontant äta då de blivit mätta.
Försök att få måltiden att bli en stund med god kontakt mellan dig och ditt barn.

Sinande bröstmjölksmängder kan motverkas genom att öka antalet bröstmål till 7-8 om dygnet.
Om detta inte hjälper finns fullgoda modersmjölksersättningar som komplement.

Såriga bröstvårtor
kan läka fortare om man stryker det sista av bröstmjölken på vårtan och
låter den lufttorka.

Mjölkstockning
kan avhjälpas med varma handdukar runt brösten och utpumpning av mjölken.

Det är viktigt att komma ihåg
att man inte är en sämre mor
om man inte kan amma sitt barn!


Tremånaderskolik

är ett vanligt tillstånd hos 1 vecka till 3 månader gamla barn.
15-20% av alla bröst- och flaskuppfödda barn har tremånaderskolik. Barnet skriker ofta mer än
2-3 timmar om dagen (normal skriktid hos barn i denna ålder är ca 1 timme om dagen).
Skrikperioderna kommer oftast på eftermiddagen och kvällen. Buken är uppspänd av gaser och
barnet har ett ökat sugbehov men ökar normalt i vikt och har i övrigt inga tecken på sjukdom.
Hos ca 1/4 av barnen orsakas koliken av komjölksproteiner, som bröstbarnet får via modersmjölken
och som flaskbarnet får via modersmjölkersättningen. Hos bröstbarnet försvinner symptomen om
modern får komjölksfri kost, hos flaskbarnet om barnet får komjölksfri modersmjölkersättning.
Föräldrar till barn som inte blir bättre av komjölksfri kost kan få hjälp genom allmänna råd om
matningsteknik m.m. på barnavårdscentralen.




Vid 4-5 månaders ålder kan barnet börja äta puré av grönsaker, frukt eller bär och under de
följande månaderna sker en successiv tillvänjning till vanlig kost.

Under spädbarnsåret och upp till 6-årsåldern behöver barnet D-vitamintillskott i form av 5 droppar
(A)D-vitamin om dagen under vinterhalvåret.

Förskolebarn behöver tre huvudmål och två mellanmål om dagen.

Dåligt aptit är ett vanligt problem i 3-årsåldern. Inte sällan visar det sig att barnet får i sig tillräcklig
mängd av de olika näringsämnena, men att föräldrarna i sin ambition vill att barnet skall äta mer.
Ibland är orsaken till den dåliga aptiten för mycket dryck (mjölk och saft) och minskning av drycken
ger då bättre aptit. En del barn behöver extra smaksättning och aptitligare uppläggning av måltiderna.
Slutligen kan barn protestera genom att matvägra och det gäller då att komma underfund med vad
i barnets omgivning som orsaker denna protest och göra någonting åt det (ofta behövs hjälp av barna-
vårdscentral och evtl. dess barnpsykolog).


Virka till liten flicka (del 2)

Hittade en virkbeskrivning på DROPS DESIGN till en liten flicka.
Kanske någon vill virka den.

Här kommer fortsättningen.




DROPS kofta med virkad kant, blommor och runt ok, hatt och skor / sockor i Alpaca

" - Romantisk babysätt för liten dam! Ljuvligt sött med virkad hatt och små blommor. Sätt som kan användas i generationer!"

Storlek: 1/3 - 6/9 - 12/18 mån (2 - 3/4) år
Stl i cl: 50/56- 62/68- 74/80 (86/92-98/104)
Material: DROPS Alpaca från Garnstudio
Kofta:
150-200-200 (250-300) gr nr 3720 gml.rosa
+ en rest av nr 7300 lime och 3140 ljusrosa (till blommor)
Hatt:
50-50 (100) gr nr 3720 gammal-rosa
+ en rest av nr 7300 lime och 3140 ljusrosa
(till blommor)
Skor:
50-50-50 (50-50) gr nr 3720 gammal-rosa
+ en rest av nr 7300 lime och 3140 ljusrosa (till blommor och kant)

DROPS Virknål nr 3 - eller det nål.nr du måste ha för att få 24 st x 13 varv med Alpaca på 10 x 10 cm.
DROPS ljus träknapp, nr 503: 5 st till koftan och 2 st till skorna.

 

 

Avmtips-1:
Maska av 1 st genom att virka ihop 2 st, dvs virka 1 st men vänta med sista omslaget och genomdrag (= 2 m kvar på nålen), virka 1 st i nästa st och drag sista omslaget genom alla 3 m på nålen.
Avmtips-2:
Maska av så här i början på v: Ersätt 1 fm/st med 1 sm. Maska av så här i slutet på v: vänd arb när det återstår det antal fm/st som ska avm och virka tillbaka.
Virkinfo: I början på varje varv med st ersätts 1:a st med 3 lm och i slutet på varvet virkas sista st i 3:e lm i början på föregående v. Det virkas i varje st (inte mellan).

Virktips: När flera dbl-st ska virkas ihop gör du så här: virka 1 dbl-st men vänta med sista omslaget och genomdrag (= 2 m på nålen), virka nästa dbl-st men vänta med sista omslaget och genomdrag (= 3 m på nålen), fortsätt så tills det är virkat det antal dbl-st som ska virkas ihop och drag sista omslaget genom alla m på nålen.

KOFTA:

Bakst: Läs Virkinfo! Virka 110-120-129 (138-148) ganska lösa lm (inkl 3 lm till att vända med) med nål 3 och gammal-rosa.
Första varvet virkas så här: 1 st i 4:e lm från nålen, * hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de 3 följande lm *, upprepa *-* varvet ut men i stl 1/3 mån och 2 år avslutas det med 1 st i var och en av de 5 sista lm (i stället för de 3 sista lm) och i stl 12/18 mån avslutas det med 1 st i var och en av de 4 sista lm = 82-89-96 (103-110) st, vänd arb. Virka 1 st i varje st samtidigt som det avm 1 st i varje sida totalt 12 ggr på stl 1/3 mån + 6/9 mån: växelvis varje och vartannat v, stl 12/18 mån + 2 år: vartannat v, stl 3/4 år: växelvis vartannat och vart 3:e v - läs avm.tips-1 = 58-65-72 (79-86) st. När arb mäter ca 17-18-21 (24-26) cm avm 5-5-6 (6-7) st i varje sida för ärmhål - läs avm.tips-2 = 48-55-60 (67-72) st kvar. Lägg arb åt sidan.

Vänster framst:
Virka 61-66-70 (76-80) ganska lösa lm (inkl 3 lm till att vända med) med nål 3 och gammal-rosa.
Första varvet virkas så här: 1 st i 4:e lm från nålen, * hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de 3 följande lm *, upprepa *-* varvet ut men i stl 1/3 mån avslutas det med 1 st i var och en av de 4 sista lm (i stället för i de 3 sista lm) och i stl 6/9 mån + 12/18 mån avslutas det med 1 st i var och en av de 5 sista lm = 45-49-52 (56-59) st, vänd arb. Nu virkas det 1 st i varje st samtidigt som det avm i sidan som på bakst = 33-37-40 (44-47) st. När arb mäter ca 17-18-21 (24-26) cm - avpassa efter bakst - avm för ärmhål i sidan som på bakst = 28-32-34 (38-40) st. Lägg arb åt sidan.

Höger framst:
Virka som vänster men motsatt. Dessutom avm för knapphål längs höger framkant. 1 knapphål = virka de 2 yttersta st mot mitt fram som innan, virka 1 lm, hoppa över 1 st, sedan virkas det vidare med 1 st i varje st. På nästa varv virkas det 1 st om lm.
Maska av för knapphål när arb mäter:
Stl 1/3 mån: 5, 11, 16, 22 och 27 cm
Stl 6/9 mån: 6, 12, 18, 24 och 29 cm
Stl 12/18 mån: 7, 13, 20, 26 och 33 cm
Stl 2 år: 9, 16, 23, 30 och 37 cm
Stl 3/4 år: 10, 17, 25, 32 och 40 cm

Ärm: Virka 46-49-50 (52-53) ganska lösa lm (inkl 3 lm till att vända med) med nål 3 och gammal-rosa.

Första varvet virkas så här: 1 st i 4:e lm från nålen, * hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de 3 följande lm *, upprepa *-* varvet ut men i stl 1/3 mån och 12/18 mån avslutas det med 1 st i var och en av de 5 sista lm (i stället för i de 3 sista lm) och i stl 6/9 mån och 3/4 år avslutas det med 1 st i var och en av de 4 sista lm = 34-36-37 (38-39) st, vänd arb. Virka vidare med 1 st i varje st. När arb mäter 4 cm sätts det 1 märktråd i arb (= vikkant) - härifrån mäts nu arb! När arb mäter 4 cm ökas det i varje sida genom att virka 1 extra st i näst yttersta st i varje sida med ca 1½ cm mellanrum (= ca vartannat v) totalt 6-7-9 (11-13) ggr = 46-50-55 (60-65) st. När arb mäter ca 15-16-18 (23-27) cm från märktråden avm 5-5-6 (6-7) st i varje sida - läs avm.tips-2 = 36-40-43 (48-51) st. Lägg arb åt sidan och virka en ärm till.
Runt ok: Nu virkas delarna ihop så här från rätsidan: virka 1 st i varje st på höger framst, virka 1 st i varje st på höger ärm, 1 st i varje st på bakst, 1 st i varje st på vänster ärm och 1 st i varje st på vänster framst = 176-199-214 (239-254) st. Virka 2 varv till med 1 st i varje st. Sedan virkas det vidare med st samtidigt som det minskas 10-10-10 (11-11) st jämnt fördelat på de följande 10-12-13 (14-15) varven (det får inte minskas över de yttersta 4 st i varje sida) - läs avm.tips-1. Efter sista minskn virkas det 1 varv med st samtidigt som det minskas 16-17-20 (19-21) st jämnt fördelat (inte över de yttersta 4 m i varje sida) = 60-62-64 (66-68) st.

Montering: Sy ärmsömmarna kant i kant med små fina stygn. Sy sidsömmarna på samma sätt och sy ihop öppningen under ärmarna.

Krage:
Virka med nål 3 och gammal-rosa så här - börja och sluta i den 3:e st från mitt fram och in på plagget:
1:a v: Virka 1 fm i varje st från föregående varv = 56-58-60 (62-64) fm, vänd arb.
2:a v: Virka 7 lm (= 1 dbl-st + 3 lm), * hoppa över ca 2 - 2½ cm, i nästa fm virkas 3 dbl-st ihop - läs Virktips ovan, virka 3 lm och 3 dbl-st ihop i samma fm *, upprepa *-* runt hela halskanten och avsluta med 3 lm och 1 dbl-st i sista fm, vänd arb.
3:e v: Virka 7 lm, * i lm-bågen i själva dbl-st-gruppen virkas 4 dbl-st ihop, 4 lm, 4 dbl-st ihop och 4 lm *, upprepa *-* varvet ut och avsluta med 1 dbl-st i 4:e lm som virkades i början på föregående v, vänd arb.

Avslutande kant:
Virka 1 v med lm-bågar längs hela öppningen på koftan med nål 3 och gammal-rosa så här: 1 fm i första m, * 6 lm, hoppa över ca ½ - 1 cm, 1 fm i nästa m *, upprepa *-* och avsluta med 6 lm och 1 sm i första fm i början på v - Obs: Runt kragen virkas lm-bågarna så att det kommer 1 fm överst på varje dbl-st-grupp med 6 lm mellan varje.
Virkad kant - ärm: Virka 1:a och 2:a v på samma sätt som förkl under krage, sedan virkas det en avslutande kant som på koftan.

Virkad blomma:
Virka 3 lm med nål 3 och ljusrosa och slut dem till 1 ring med 1 sm i 1:a lm.
varv 1: Virka 5 fm om ringen och avsluta med 1 sm i första fm i början på v.
varv 2: * 4 lm, 1 st i den första av de 4 lm som virkades, 1 fm i nästa m *, upprepa *-* v runt = 5 blad, klipp tråden.
Virka 3 lm med nål 3 och lime och slut dem till en ring med 1 sm i 1:a lm.
varv 1: Virka 5 fm om ringen och avsluta med 1 sm i första fm i början på v.
varv 2: * 4 lm, virka 3 st i den första av de 4 lm som virkades, 1 fm i nästa m *, upprepa *-* v runt = 5 blad, klipp tråden. Sy fast den ljusrosa blomman ovanpå blomman i lime. Virka 1 blomma till och sy fast blommorna på höger framst. Sy fast knapparna.




HATT:

Storlek: 1/3 - 6/18 mån (2/4) år
Passar huvudmått: ca 40/42 - 44/46 (48/50) cm

Virkinfo:
I början på varje v med st ersätts 1:a st med 3 lm och v
avslutas med 1 sm i 3:e lm i början på v.

Hatt:
Virka 4 lm med nål 3 och gammal-rosa och slut dem till 1 ring med 1 sm i 1:a lm.
varv 1: Virka 12 st om ringen - läs Virkinfo!
varv 2: Virka 2 st i varje st = 24 st.
varv 3: Virka 1 st i varje st = 24 st.
varv 4: * 1 st i var och en av de 2 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* v runt = 32 st.
varv 5: * 1 st i var och en av de 3 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* v runt = 40 st.
varv 6: * 1 st i var och en av de 4 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* v runt = 48 st.
varv 7: * 1 st i var och en av de 5 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* v runt = 56 st.
varv 8: * 1 st i var och en av de 6 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* = 64 st.
varv 9: * 1 st i var och en av de 7 första st,
2 st i nästa st *, upprepa *-* = 72 st.
varv 10: * 1 st i var och en av de 8 första st, 2 st i nästa st *, upprepa *-* = 80 st.
Avsluta ökningen här i stl 1/3 mån.
varv 11: * 1 st i var och en av de 9 första st, 2 st i nästa st *, upprepa *-* = 88 st.
Avsluta ökningen här i stl 6/18 mån.
varv 12: * 1 st i var och en av de 10 första st, 2 st i nästa st *, upprepa *-* = 96 st.
Avsluta ökningen här i stl 2/4 år.
Alla stl: Fortsätt runt med st utan att öka tills arb mäter ca 13-14 (16) cm uppifrån.
Nu virkas det 1 v med st och med 2 st i var 8:e st = 90-99 (108) st på v. Virka 1 v med st utan att öka, sedan virkas det 1 v med st och med 2 st i var 6:e st (i stl 6/18 mån blir det 3 st kvar på v efter sista ökning i stället för 6) = 105-115 (126) st på v.

Spetskant:
varv 1: Virka 4 lm (= 1 dbl-st), 2 dbl-st ihop - läs Virktips under koftan, 3 lm och 3 dbl-st ihop i första st, * hoppa över ca 2 - 2½ cm, i nästa st virkas det 3 dbl-st ihop, 3 lm och 3 dbl-st ihop *, upprepa *-* v runt och avsluta med 1 sm i den 4:e lm som virkades i början på v.
varv 2: Virka 1 fm överst på första dbl-st-gruppen, * 6 lm, 1 fm i nästa dbl-st-grupp *, upprepa *-* v runt och avsluta med 6 lm och 1 sm i första fm i början på v. Klipp och fäst tråden, hatten mäter ca 18-19 (21) cm uppifrån.

Virkade blommor:
Virka 2 blommor som förkl under Koftan och sy fast blommorna på hatten.




SKOR:

Fotlängd: 10-11-12 (14-15) cm
Virkinfo: I början på varje varv med fm ersätts 1:a fm med 1 lm och i slutet på varvet virkas sista fm i lm i början på föregående v. I början på varje varv med st ersätts 1:a st med 3 lm och i slutet på varvet virkas sista st i 3:e lm i början på föregående v. Det virkas i varje fm/st (inte mellan).

Vänster sko:
Läs Virkinfo och börja med sulan. Virka 15-18-20 (25-27) lm (inkl 1 lm till att vända med) med nål 3 och gammal-rosa.

Första varvet virkas så här: 1 fm i 2:a lm från nålen, 1 fm i var och en av de följande 13-16-18 (23-25) lm = 15-18-20 (25-27) fm, vänd arb. Nu virkas det 1 fm i varje fm från föregående varv samtidigt som det ökas 2 fm i början och i slutet av första varvet genom att virka 3 fm i första och sista fm på varvet = 19-22-24 (29-31) fm. Virka fm fram och tillbaka tills det återstår 1 varv innan arb mäter 3-4-4 (5-5) cm. Nu avm det 2 fm i varje sida - läs avm.tips-2 (i början på hela beskrivningen) = 15-18-20 (25-27) fm på varvet. Arb mäter ca 3-4-4 (5-5) cm. Klipp och fäst tråden. Sätt 1 märktråd i varje hörn = 4 märktrådar. Nu virkas det st runt sulan så här:
1:a v: Starta mitt bak (= mitt på den ena kortsidan) - Virka 1 fm i första m, 3 lm (= 1 st), 1 st i var och en av de följande 2-3-3 (4-4) st, 2 st i hörnet, 15-18-20 (25-27) st längs sidan, 2 st i hörnet, 5-7-7 (9-9) st längs den andra kortsidan (= tårna), 2 st i hörnet, 15-18-20 (25-27) st längs sidan, 2 st i hörnet och 2-3-3 (4-4) st, avsluta med 1 sm i 3:e lm i början på v = 48-58-62 (76-80) st.
2:a v: Som 1:a v - men virka ihop 2 st vid båda hörnen vid tårna = 46-56-60 (74-78) st.
3:e och 4:e v: Virka 2 v med st utan att minska. Arb mäter nu ca 2 cm på höjden.

Vristrem:
Virka 2 v med st över de mittersta 5-5-5 (7-7) st mitt bak till vristrem, sedan virkas det 33-34-35 (36-37) lm i slutet på sista v, vänd arb. Virka 1 st i 4:e lm från nålen, 1 st i nästa st, 1 lm, hoppa över 1 st (= knapphål), sedan virkas det 1 st i var och en av de resterande 27-28-29 (30-31) lm och 1 st i var och en av de 5-5-5 (7-7) sista st. Klipp och fäst tråden.

Överdel: Virka 1 st i var och en av de 7-9-9 (11-11) st mitt fram på skon. Virka fram och tillbaka tills överdelen mäter 4-4-5 (5-6) cm. Klipp och fäst tråden. Sy fast överdelen mot skon i varje sida med små fina stygn.
Byt till ljusrosa och virka kräftgång längs hela öppningen på skon och runt hela vristremmen (kräftgång = virka fm från vänster åt höger).

Mittrem:
Virka 5 fm över de mittersta m fram på skon med ljusrosa (1:a v virkas på baksidan av kräftgången). Virka fram och tillbaka tills remmen mäter 6 cm. Vik remmen dubbel mot avigsidan och sy fast på insidan av skon.
Sy fast en knapp mitt bak på skon ca ½ cm uppifrån.

Virkad blomma:
Virka 1 blomma som det förkl vid klänningen och sy fast blomman på överdelen på skon.

Höger sko: Virka som vänster sko, men motsatt.

Diagram

BabyDROPS nr. 14-5






RSS 2.0