Baka bröd - vad kan vara felet?



Brödet jäser inte tillräckligt

  • Degen har stått för kallt
  • För gammal jäst
  • Vätskan var för kallt eller för varmt (över 35 grader)
  • eller för lite vätska
  • Du har inte knådat degen tillräckligt (minst 6 min med maskin)
Brödet går isär /spricker
  • Du har knådat degen för lite
  • Degen har jäst för lite
Brödet har ramlat ihop i ugnen
  • Degen har jäst för länge
  • Degen har stått för varmt
Brödet flyter ut och blir platt
  • Degen är för mjukt
  • Degen har jäst för länge
Brödet smular för mycket
  • Degen var för fast
  • Vätskan var för varmt
Brödet är för kompakt
  • Degen var för hård/fast
  • för lite vätska
Brödets överkant lossnar
  • Degen bör vara locker
  • stick några hål i övre delen av brödet så ångan kan passera
Brödet är ojämn
  • För mycket vätska
  • Degen har jäst för länge









Här kan du se hur man knådar degen:
http://thebackhomebakery.com/Tutorials/KneadFold.html


Varierande matbröd med surdeg



Det här brödet kan man smaksätta med vad man vill.
Jag brukar blanda i omväxlande solrosfrö, linfrö, kummin, valnötter, frukt, brödkryddor, m.m.
Allteftersom jag är sugen på.

Surdeg
Dag 1:
4 msk rågmjöl rörs ut i ljummet vatten till en tjockflytande gröt, ställes sedan varmt, 22-28 grader.
Låt stå i 2 dagar
Dag 3:
Tillsätt ytterligare 2 msk rågmjöl
Dag 4:
Nu kan du börja baka brödet

Överbliven surdeg kan sparas i burk i kylen eller i frysen.

Grundrecept

ca 100 g Fullkornsrågmjöl
ca 650 g Vetemjöl
100 g Surdeg
20 g jäst
2 tsk Havssalt
0,5 l vatten

Krydda sedan efter smak

OBS!  Har du inte surdeg, kan du baka brödet med 30 g jäst istället.
  • Lös upp jästen i det fingervarma vattnet
  • Blanda i resten av ingredienserna
  • Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter
  • Knåda degen och låt den jäsa igen i 30 minuter
  • Forma brödet eller lägg i brödkorg med duk över
  • Låt jäsa igen i 30 minuter
  • brödet ska nu vara dubbelt så stor
  • Stänk vatten i den varma ugnen
Baka i ugn i 275 grader (gärna på baksten) i 15 minuter
Sänk sedan temperaturen till 190 grader och baka ytterligare i ca 50 minuter
Brödet är färdigt när det låter ihåligt om man knackar lätt i botten.
Ta ut brödet och låt det svalna utan duk om du vill ha en knaprig yta.


Här har jag haft i valnötter:




Efter att brödet har svalnat brukar jag skiva upp det och frysa in påsar med några
skivor i som räcker till 2-3 dagar.

Det går utmärkt att ta fram brödet till frukosten ur frysen men då får man rosta skivorna.

Smaklig Måltid!


Visste du det om kaffe?



Legenden berättar att de stimulerande och uppiggande verkningarna hos kaffe upptäcktes
av en muhamedansk fåraherde i Jemen, vars djur betat av de röda frukterna på kaffebusken
och inte kunde sova om nätterna därefter.

Hur det än förhåller sig med den saken så drack man kaffe i Aden 1420.

Först Syrien och sedan Turkiet följde efter. 1615 nådde kaffet Venedig.

Vad beträffar Sverige vet man med säkerhet bara att kaffe dracks från omkring 1700.
Det var Karl XII som tog kaffedrickandet till Sverige från Turkiet i början av 1700-talet.

1728 fanns ett femtontal "kaffehus" i Stockholm.

Av främst handelspolitiska skäl utfärdades under 1700-talet tre gånger kaffeförbud, liksom
en sista gång i början av 1800-talet. Då träffades man i största hemlighet i hemmen för att
njuta den populära drycken.




Fakta om kaffe:
Kaffe behöver mycket värme och framför allt ständig fukt (regelbundna temperaturer
17 ° - 24 ° grader). Detta är anledningen till att det finns kaffeplantager bara i de tropiska länderna.
De ligger som ett bälte runt ekvatorn. Typiska kaffeplantage-länder är Brasilien, Guatemala, Mexiko,
Kenya, Tanzania, Costa Rica och några fler!

Ekonomiskt viktiga kaffeträd är Arabica kaffe och även kaffe Robusta!

Kaffeblommornas doft påminner om jasmin. Frukten (kaffe-körsbär) har två frön. Först är de gröna
men allteftersom de mognar blir de gula, röda och slutligen violetta.

Den huvudsakliga skörden är under mai fram till augusti. Då plockas de mogna kaffe-körsbären
antingen för hand eller med hjälp av särskild redskap.

Kaffe-körsbären kräver sedan endast en behandling innan de kan rostas.


Mera tips om krukväxter



Amaryllis

Putsa amaryllislöken ordentligt ren innan den sätts i jorden.
Vattna från krukkanten, inte på växten .
Amaryllis kan vara svår att få att blomma.
Gen den näring och en lång viloperiod då den inte vattnas.



Ampellilja

Ampelliljan är en lättskött och tålig växt som bör placeras i halvskugga.
Den vill ha riktligt med vatten och gärna näringslösning under sommaren.



Azaleor
Azalea är en omtyckt krukväxt, men den kan vara svår.
Den gillar inte elvärme ytan föredrar att stå kallt och den ogillar kalkhaltigt vatten.
När det kommer nya skott bör de allra yttersta plockas bort.



Begonior

Begonior bör placeras ljust, dock ej i direkt solljus, och vattnas med rumstempererat vatten.
Tänk på att inte duscha begonior, eftersom håren på bladen kan skadas.



Benjaminfikusar

Benjaminfikusen är särskilt känslig för drag - den tappar lätt alla sina blad.
Den bör beskäras hårt.
Placera växten ljust och vattna rikligt under sommaren och mindre under vintern.



Cyklamen

Cyklamen vill ha sandig jord.
Den ska stå ljust och svalt.
Vattna längs krukkanten.



Doftrankan

Doftrankan behöver värme, fukt och ljus.
Den bör duschas hela året och tycker inte om att trängas bland andra växter.



Gardenia
Gardenia tycker inte om kalkhaltigt vatten, drag och temperaturväxlingar.
Har man en gång placerat den bör man inte ändra dess plats.



Gullranka

Gullranka är en tacksam växt som tål norrläge.
Den uppskattar värme och en dusch då och då, särksild sommartid.
Vattnas sparsamt.



Hemtrevnad

Hemtrevnad vattnas alltid från fatet! Aldrig uppifrån.



Hibiscus
Hibiscus vill gärna ha lerblandad jord.
Den fordra luft, ljus och näring.
Beskär den hårt under tidig vår.
Den vill ha söderljus men inte direkt sol.
Hibiscusen tycker om att bli duschad.



Kaktus
Kaktus tål inte att stå utan vatten.
Det är bara i sin naturliga miljö som den anpassar sig till långa torkperioder.
Kaktus tycker om att stå iköket - den gillar matos.
Håriga kaktusar behöver minst ett årligt bad för att inte gulna.



Monstera
Monsteran kan stå i skugga, men inte mörkt.
Blanda gran jorden med sand.
Vattnas sparsamt.



Murgröna

Murgröna går utmärkt att placera på skuggiga platser.
Vattna sparsamt och duscha gärna om sommaren.



Ormbunke

Ormbunkar tycker om te. Lägg en fuktig tepåse intill stammen varje morgon.
Växten kräver kväve. Ge den en lösning på 1 msk ammoniak till 1 l vatten 1 gång i veckan.
Ställ krukan på en bädd av stenar, så får den fukt den behöver.
Ormbunkar placeras i skuggan och vattnas måttligt.
Duscha gärna under sommaren.



Palmer
Palmer tycker om att gödas med rå äggula.
De vill stå ljust men inte i direkt sol.
De får inte torka ut och jorden får inte bli sur.
Bladen duschar man eller plockar med fuktig trasa.
Det bästa gödningsmedlet är urin utspätt med nio gånger vatten!



Pelargon
Pelargoner tycker inte om att stå i för stor kruka, då utveklas en massa stiliga blad
men det kommer inga blommor.
Se till att vattnet inte blir kvar på blomfatet.
Pelargoner älskar kaffesump - men skölj den först!
Placera växten ljust men inte för varmt.
Även huvudvärkstabletter upplöst i vatten tycker de om.



Rumsask

Rumsask bör stå ljust, gärna nära ett fönster.
Vattna rikligt under sommaren.



Saintpaulia
Saintpaulia är Sveriges populäraste krukväxt.
Placera den i halvskugga och vattna måttligt.
Den vill inte få vatten på bladen eller bli nedblött i bladrosetten.
Det enklaste är att hälla vatten på ett fat, så tar den vad den behöver.
Vintertid kan man ställa den under en lampa.
Den blommar lättare om man plockar bort ett blad ur mitten av växten.
Mycket känsliga skott skyddas i början med en blomkruka över sig.
Skott kan sättas direkt i jorden om man omger det med vetefrön eller kanariefrön.
De gör att skottet får mer näring och gror snabbare.


Du kan även hitta mera information på:
http://fragamormor.blogg.se/2010/march/krukvaxter-och-deras-skotsel.html


Krukväxter - Mormorsknep




Allmänt
Gröna växter behöver i regel inte lika goda ljusförhållanden som blommande växter.
Krukväxter gillar fukt, på sommaren kan man ställa en skål med vatten mellan dem.
Om man har hög rumstemperatur på vintern gör man likadant.
Ställ inte krukväxter nära frukt, snittblommor eller julgran.
Plocka bort vissna blommor från växterna, de hindra nya från att slå ut.

Beskärning

Samtliga växter behöver beskäras, då stimuleras växtförmågan och blomningen.
Snitten ska ske diagonalt ovanför en gren.

Bladlöss
För att bli av med bladlöss ska man spreja bladen med en dekokt på persilja och vatten.
Man kan också pröva att gräva ned en vitlök i krukan eller kaffesump.
Nikotin mot bladlöss är ett annat gammalt knep. Låt några fimpar ligga i blomvattnet och
vattna eller spreja sedan.
Om man har tillgång till brännässlor är det ett effektivt medel mot bladlöss.
Ta på gummihandskar och plocka några stjälkar som kokas i vatten. Låt stå en vecka innan
vätskan sprejas på växterna.

Blomkruka
Nya blomkrukor ska ligga en dag i vatten innan de används, annars tar krukan fukt och
gödningsämnen från jorden.
Keramikvaser ska stå i mjölk några timmar, så blir de täta.
Stryk den nyinköpta blomkrukan in- och utvändigt med en vitlöksklyfta för att slippa ohyra.
Dränera alltid blomkrukan i botten med småsten, krossade nötskal, fruktkärnor eller flisor av
gamla lerkrukor.
Mögliga krukor kokas i mjölk och skuras med stålull.
De vita fläckar som uppstår på blomkrukor är kalkavlagringar och går bort med stålull.
Växter i lerkrukor måste vattnas mer än de i plastkrukor, eftersom vattnet i lerkrukan avdunstar
snabbare.

Frön
Frön tar sig snabbare om man blötlägger dem i en skål med varmt vatten.
För att ta reda på om fröna är gamla eller ej, häller man dem i ett glas med vatten. De frön som
faller till botten är friska.
Små frön planteras ytligt, större lite djupare i jorden, som helst ska vara sandblandad.

Gödning

Om man gödslar med träkol på växter som har lång växtperiod motverkas förruttnelse.
Låt några äggskal eller nässlor ligga i vatten några dagar och vattna sedan.
Vattna med te för att motverka alltför kalkhaltig jord.
Man ska inte slänga vatten som man kokat grönsaker, potatis och ägg i, det är fullt av mineraler.
Vattna krukväxterna med det lite då och då.
Även krukväxter behöver järn, det får de enklast om man kör ned en rostig spik i jorden.
Bästa tiden att ge extra näring är under våren och sommaren, när växterna är som aktivast.
Under vintern låter man dem vila, utom de växter som fortsätter att knoppas.
Huvudvärkstabletter som Alvedon, Panodil m.m. upplösta i vatten gör underverk ibland.
Jag brukar vattna mina pelargoner med det. Ta 4 krossade tabletter i en Colaflaska och fyll på
med vatten. Vattna sedan som vanligt med det.

Mask

Mask, som gör sådan nytta i trädgården, är en ovälkommen gäst i en blomkruka.
Häll ett glas rödvin på jorden, så kommer maskarna upp till ytan.
En skiva rå potatis lockar också till sig maskarna.
Mask avskyr svavlet på tändstickor. Stick ned några tändstickor med svaveländan nedåt i jorden.

Placering
Blomkrukor ska inte stå i drag. Ej heller i närheten av frukt, snittblommor eller julgran.
När en krukväxt placerats bör den få stå kvar på samma ställe i minst en månad.
Undvik värmekällor som element, öppen spis eller direkt solljus.

Plantering
Plantera blommor på våren, men aldrig om växten blommar.
Vattna rikligt cirka 1 timme innan växten ska omplanteras.
Ta upp växten ur krukan och skaka av gammal jord och red ut rötter som trasslat ihop sig.
Lägg dräneringskulor och lite jord i botten.
Plantera om och vattna försiktigt.
Tänk på att aldrig ge näring till nyplanterade växter utan vänta några veckor.

Problem
När bladen rullar ihop sig, men inte torkar, står växten för kallt eller får för mycket fukt.
Om bladen är gula men sitter kvar, står växten i sur jord eller får för lite ljus.
Om bladen har bruna kanter kan det ha flera orsaker:
Växten står kanske i drag,
får för mycket sol,
vattnas med kalkhaltigt vatten
eller har övervattnats.
Om bladen skrynklar sig eller gulnar vid roten får växten för lite vatten.
Sker samma sak med toppbladen får den för mycket vatten.

Sköldlöss
Sköldlöss får man bort om man tvättar bladen med såpa.
Glöm inte att skydda en angripen blomma, så att inte resten av växten får insektsmedel på sig.
Sätt hela växten i en plastpåse efter behandligen och låt den stå ett dygn.

Småflugor
För att bli av med småflugor lägger man vitlöksklyftor eller råa potatisskivor på jorden.
Man kan också pröva blanda 2 msk ammoniak med 1 l vatten och hälla på blomjorden.

Sticklingar
Man kan ta sticklingar från de flesta växter, bäst är det under vår och sensommar.
Skär med en kniv strax under bladfästet och ta en stickling på 5-6 cm.
Skottet måste få en ny snittyta innan det sätts i vatten eller jord.
Ställ ett dricksglas över blomskottet så blir det som ett drivhus.
Placera en tändsticka under glaskanten så att luften kan cirkulera.

Uttorkning

Om blomman har fått för lite vatten, kan man sänka ned hela krukan i vatten och låta den
stå där ett tag.

Vattning

Ta reda på vilka ljusförhållanden och hur mycket vatten varje krukväxt behöver.
De flesta krukväxter vill ha riktligt med vatten och näringslösning sommartid och mindre
vatten under vintern.
För att ta reda på om växten behöver vatten knackar man på krukan:
Är ljudet dovt, behövs det inte vatten.
låter det däremot tunt och tomt är det dags för vatten.
Är man osäker sticker man ned fingret i jorden och känner efter.
Man bör vattna rikligt och sällan, inte lite och ofta.
Krukväxter föredrar att dränkas igenom ordentligt och sedan få sköta sig själva.
Vattna inte för mycket - duscha växterna ofta istället.
Tänk på att det är fler växter som dör av för mycket vatten än för lite.
Vattna alltid med rumstempererat vatten, krukväxter tycker inte om iskallt vatten då får de
vita fläckar på bladen.
Fyll vattenkannan efter vattning och låt den stå till nästa bevattning, så syresätts vattnet.
Ge gärna blommorna ett månatligt bad - doppa hela krukan i vatten och låt den stå så länge
att det inte längre bildas några luftbubblor.
Låt aldrig gammalt blomvatten stanna på fatet, då surnar blomman och rötterna dör.
Häll bort det en timme efter att blomman vattnats.

Övervattning

Om blomman har fått för mycket vatten tar man bort krukan, skakar bort jorden, tar bort
skadade rötter och planterar om blomman.

Lycka till!



Fläckar på tapeten?



OBS! Innan du använder något av följande knep
Det är jätte viktigt att alltid testa på någon överbliven tapetbit eller på ett osynligt ställe innan
man går på fläcken. Låt torka ordentligt så du ser slutresultatet!

Regel nr 1 är:
Ta bort fläckar so fort som möjligt. Gamla fläckar är svåra att ta bort.

Husmorsknep
De flesta tapeter tål att man tvättar dem med lite vatten och såpa.
Ett gammalt knep är att gnugga tapeten med brödinkråm - gnid uppifrån och ned i vertikala partier.
Ett annat knep är att ta ett radergummi eller en bit rå potatis som man skär av allteftersom den
blir smutsig. I knepigare fall använder man sig av vetekli. Gnid med en svamp i cirkelrörelser.
Även tavelkrita är användbart.

Fettfläckar kan man få bort genom att man rör ihop en deg av majsmjöl och vatten. Låt det torka
på väggen och borsta sedan av det. Man kan även prova med bakpulver och potatismjöl.
Eller lös upp lite Vanish i ljumet vatten å badda med tex en ren trasa. Men var försiktig, är det en
"billig" tapet kan färgen också lösas upp. OBS! gnugga inte!

Fettfläckar bakom sängar
Sådana fläckar kommer till om hår och kuddar gnuggas mot tapeten. De går inte att torka bort!
De har sugits upp i tapeten. Man måste ta bort de med schellack, oljefärg eller våtrumsgrund
för att kunna tapetsera över dem. Annars blöder de igenom den nya tapeten.

Fläckar på papperstapet
Försök med Galltvål och vatten.

Ölstänk

Blanda potatismjöl med vatten till en gröt. Badda gröten på tapeten och låt torka helt.
Borsta sedan bort potatismjölet!

Tvålkritor
Ta bort med potatismjöl.

Coca-Cola
Varmt vatten, trasa och en droppe diskmedel i.

Färska fläckar
Om man har fått en fläck på en känslig tapet kan man torka försiktigt med "Natusan baby wipes".

Färgkritor och andra fläckar på icke tvättbara tapeter
Då fungerar ett suddigummi väldigt bra. Se bara till att det är rent och helst vitt.
Tapethandlaren kan ha bra tips och även speciella icke vattenlösliga medel att sälja vid
besvärligare fläckar.

Färgkritor och andra fläckar

Blanda lite blekmedel (1 tsk) med vatten (2 dl) och dra försiktigt med en mjuk vit svamp.

Tusch och andra tuffare fläckar
Dutta försiktigt med lite klorin på en bomullstuss och torka av med våt trasa.

Fläckar på vinyltapet

Testa med silverputs på en mjuk svamp.
Även lite utblandat diskmedel bör ta bort kritor och andra vattenlösliga fläckar.

Skrapmärken
Har man skrapmärken på tapeten går det ofta lätt att rita på med färgkritor, tusch kan bli
alltför starkt vilket gör att märket istället blir iögonfallande.


Som tidigare sagt så finns det inga garantier att fläcken försvinner.
När jag flyttade en gång kom hyresvärdens besiktningsman och använde sig av tippex.
Det går på vita väggar men inte annars. Man får prova sig fram.

Lycka till!



Annorlunda äppelkaka


utan russin och mandelspån                                    med russin och mandelspån

Du behöver:

400 g mjöl
1 pkt jäst
2 dl mjölk
salt
125 g socker
1 ägg
150 g smör
mjöl att arbeta med
margarin till bakplåten
100 g russin
4 msk rom eller citronsaft
1,5 kg surliga äpplen
saft och skal av 1 citron
50 g smör
50 g socker
100 g mandelspån

Gör så här:
  • Häll mjölet i en stor skål
  • Gör ett hål i mitten
  • tillsätt jästen i smulor i hålet
  • värm upp mjölken till fingervarmt
  • tillsätt 5 msk av mjölken till jästen
  • tillsätt även salt och 50 g av sockret
  • blanda jästen, mjölken med 2-3 msk mjöl från randen
  • strö lite mjöl ovanpå och lägg på en duk
  • låt jäsa i ca 15 minuter
  • tillsätt nu ägget, 50g av smöret och resten av mjölken
  • blanda väl tills degen låssnar från skålen
  • knåda degen nu på mjölat bakbord
  • låt degen jäsa i ca 1 timme under duk
  • lägg degen nu på en smörat bakplåt
  • låt jäsa ytterligare 15 minuter
  • under tiden ska russinen läggas i rum eller citronsaften
  • skala äpplen och ta bort kärnhuset
  • äpplen ska sedan delas i skivor
  • droppa på citronsaft så att de inte blir bruna
  • värm ugnen till 180 grader (varmluft 160)
  • lägg nu äppelskivorna tätt intill på degen
  • pensla på smält smör
  • blanda socker och citronskal och pensla på äpplen
  • till slut kan du lägga på russin och mandelspån
  • grädda mitt  i ugnen ca 40-45 min

Vill du inte ha russin/mandelspån på kakan kan du strö på socker och kanel
eller göra pajsmulor som du lägger ovan på.

Ta ut kakan, låt svalna och skär i bitar.

Smaklig måltid!


Augusti - skördemånad



Augusti är den stora skördemånaden i trädgården. Sommarbären är avklarade och det är
dags att skörda kökslandet. De tidiga färskpotatisarna är redan uppätna men det finns sorter
som kommer lite senare. De är nog klara att ta upp och förvara.

Salladen
har man gått och plockat hela säsongen. Den kan vara kvar i jorden.

Löken håller bra om den torkas och förvaras svalt och torrt.

De sista tomaterna som är gröna kan du ta in och låta mogna på tidningspapper eller lägga in
dem.

Många kryddor går att torka. Klipp av dem och häng dem upp och ner i buntar.

Lägg in de små gurkorna som finns kvar. De är goda att ta fram under vintern.

Morötterna kan vara kvar i landet ett tag till innan de ska upp.

Den som har kålrabbi bör plocka av de så fort de är klara.

Persilja
kan stå kvar tills vintern ta den.

Dillen
bör du skörda och frysa in.

Har du många äpplen kan du göra must eller äppelsaft. Jag brukar även baka små äppelkakor med
kanel och frysa in dem. Perfekt att ta fram under vintern när man får besök.

Av plommon kan du göra kakor, sylt, marmelad eller frys in dem.

Har du bär kvar så koka saft eller gör sylt. Svarta vinbären är fulla med C-vitamin.

Björnbären
ska också skördas nu under augusti.

Om vi har lite tur så kommer det även svamp snart. Det har ju varit ett 'konstigt' år med mycket
torka och mycket regn. Så vi får väl se.




Det är även fint att ta in en bukett med luktärter eller ringblommor. De doftar så gott.


Luktförbättrare - Hemmagjorda



Många använder luktförbättrare i hemmet för att det just ska lukta gott.



Det finns en uppsjö av luktförbättrare att köpa i butikerna men du kan även göra
din egen luktgel hemma. Fördelen är att du får välja doften själv.

Ska här berätta hur du gör:

Du behöver till en liten burk:

1 kastrull
2 dl vatten
2 tsk gelatinpulver (ICA)
1 tsk salt
valfri karamellfärg
valfri eterisk olja/doftolja
värmetåliga glasburkar
(typ barnmatsburk)


  • Koka upp hälften av vattnet och saltet
  • Rör gelatinet i 2 msk av det kalla vattnet och låt det svälla några minuter
  • Lös sedan det svällda gelatinet i den heta vätskan
  • Ta bort kastrullen från spisen
  • Blanda sedan resterande kalla vattnet i gelatinblandningen
  • Tillsätt önskat karamellfärg
  • Nu ska du tillsätta önskat doft
  • ca 10-15 droppar av eterisk olja/doftolja
  • Sätt på lock och ställ i kylskåpet
OBS! Det är viktigt att du rör mycket för att blanda allt väl.
Sedan måste burken in i kylskåpet för att stelna. Detta tar mellan 2 och 4 timmar.

Du kan naturligtvis koka större sats och blanda olika färger och dofter.
Här är några förslag på blandningar till 4 dl gel:

Söt Basilika och Lemon
20 dr Sweet Basil
8 dr citron

Lavendel

30 droppar lavendel

Rosmarin och Orange
25 dr Sweet Orange
5 dr Rosmarin

Provence
20 dr Lavendel
5 dr Timjan
2 dr citron

Tycker du att det luktar för svagt så ökar bara antalet droppar. Men var försiktig. Eteriska oljor är starka.

Du kan även använda en parfym som är gjort av parfymolja och inte innehåller alkohol.




Dessutom kan du även lägga i vackra
snäckor, kulor, färgade bitar glas, slipade stenar, små plast blommor och andra små vattentäta föremål.



Eller så kan du sätta en rosett runt glaset, dekorera med en blomma eller gömma glaset i en vas.

Vill du spara en färdig doftgel bör du sätta ett lufttät lock på burken eller försluta med plastfolje.

Det är även en uppskattat present!


Lycka till!


Gott bröd till skaldjur



Det här brödet passar perfekt till årets kräftskiva eller rosta gärna brödet och servera
det till helgens räkor eller krabba. Lite skagenröra på en rostad skiva är också gott.

Till 2 limpor behöver du:
50 g jäst
5 dl vatten
5 dl rågsiktsmjöl
1 l vetemjöl special
3 msk olivolja
2 msk honung
2 tsk salt
2 msk fransk senap (helst osötad)
hackad gräslök
hackad dill

Gör så här:
  • Smula jästen i en bunke
  • Värm vattnet till fingervärme ca 37 grader
  • Rör ut jästen i vattnet
  • Tillsätt olivolja, honung, salt, senap och hackade örter
  • Tillsätt mjölet och arbeta kraftigt till en smidig deg
  • Låt jäsa under duk i ca 1 timme
  • Ta upp och arbeta degen på mjölat bord och forma till två limpor
  • Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt, pudra över lite mjöl
  • Låt jäsa under duk ca 30 minuter
  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Grädda bröden i nedre delen i 5 minuter
  • Sänk värmen till 200 grader
  • Fortsätt gräddningen i 25 minuter
  • Knacka på brödets undersida.
  • Låter det ihåligt är det färdiggräddat
  • Låt bröden kallna på galler utan duk
  • Bjud brödet nygräddat eller frys in det
Obs! gräddtiden varierar från ugn till ugn

Smaklig måltid!


Sånger till kräftkalaset



Lite sånger till kräftkalaset som jag har sparat under åren:

Våran kräfta

 

Melodi: Gubben Noak

 

Våran kräfta,
våran kräfta,
har båd' klo och stjärt.
Klon den ska vi knäcka,
stjärten ska vi spräcka.
Sedan supen,
ner i strupen,
häller vi så tvärt.

 

Dom nubbarna

 

Melodi: Små grodorna

 

Dom nubbarna, dom nubbarna
är lustiga att ta.
Dom nubbarna, dom nubbarna
dom vill vi gärna ha.
Ej röra, ej röra, nej skala kräftan först
och sedan, och sedan, vi släcka ska vår törst.

 

 

Nubbe nummer två

 

Melodi: Mors lille Olle

 

Nyss lilla Helan i botten gick.
Värmer upp kroppen och grumlar vår blick.
Kilar nu ned i ett ben utav två.
Ack, att han sluppe så ensam där stå.

Brummeli brum, vem som kommer där?
Halsarna böjas, en sup visst det är.
Ner i det andra av benen han far.
Jämvikt i kroppen vi åter nu har.

 

 

Ett kräftkalas

 

Melodi: O Tannenbaum

 

Ett kräftkalas, ett kräftkalas,
det är kalas med fulla glas.
Men finns det bara tomma glas,
så är det inget kräftkalas.
Ett kräftkalas, ett kräftkalas,
det är kalas med fulla glas.

 

 

Supen den rinner

 

Melodi: Mors lilla Olle

 

Supen den rinner längs strupen fram.
Den värmer o gör att det fest blir med glam.
Man äter sin kräfta med smak utav dill.
Man kan inte motstå -
det kräver en till.

 

 

Kräfta prydd med dill

 

Melodi: Blinka lilla stjärna där

 

Kräfta, kräfta prydd med dill
och en immig sup därtill.
Bröd och smör och ost och sill,
och så många supar till.
Kräfta, kräfta prydd med dill,
nu har vi fått allt vi vill.

 

 

Kräftans melodi

 

Melodi: Helan går

 

Helan går,
sjung hopp falleralla lalla lej.
Helan går,
sjung hopp falleralla lej.
För den som inte Helan tar
han inte heller Halvan får.
Helan går,
sjung hopp falleralla lej.

 

 

Nubben goa

 

Melodi: Gubben Noak

 

Nubben goa, nubben goa är en heders sup.
Uti alkoholet, töm den om du tålet.
Nubben goa, nubben goa är en heders sup.

 

 

Kalla små nubbar

 

Melodi: Kalle på Spången

 

Vad är det som gör att en skojare trivs?
Jo, kalla, kalla, kalla, kalla små nubbar.
Vad är det som först uppå festen väl givs?
Jo, kalla, kalla, kalla, kalla små nubbar.
Dom skänker oss alla ett solljust humör och
även för kroppen stor nytta dom gör.
Men ska man ta nubbar som regel dom bör
va' kalla, mycket kalla,ja' kalla,
mycket kalla,
ja, kalla, kalla, kalla, kalla små nubbar.

 

 

 

Tjolahopp, tjolahej

 

Melodi: Här kommer Pippi Långstrump

 

Har du sett på glasen
tag inte fel och se på vasen.
Det är dags att skåla,
så vi sjunger si så här:

Här kommer lilla nubben
tjolahopp, tjolahej, tjolahoppsansa.
Den tar vi på stubben.
Ja, det tycker faktiskt jag.

 


Stackars lilla nubben

 

Melodi: Imse vimse spindel

 

Stackars lilla nubben,
hälls uti ett glas.
Den sen far i magen med ett sabla ras.
Nu den lilla nubben i vår mage bor.
Men det tar ej så lång tid,
för snart han ser sin bror.

 

 

 

 



Flygmyror - oinbjudna gäster





Varje år ungefär kring den här tiden (slutet av juli/början av augusti) så får vi en invasion av flymyror
(även kallat svartmyror). Dom svärmar över altanen, kryper på parasollet, sätter sig på alla möjliga platser och är allmänt irriterande.

Det är bevingade han- och honmyror som ska para sig. En svärm kan innehålla 1000-tals myror och en riktigt stor myrsvärm hörs när den närmar sig. Men de är ofarliga.

De myror som får vingar är de som ska fortplanta sig. De sterila honorna, arbetarmyrorna, blir kvar på marken.
Efter parningen dör hanen medan honan tappar sina vingar och letar upp en ny lämplig boplats där hon sedan gräver ned sig och lägger sina ägg. Flygperioden för svartmyrorna är bara en eller två dagar.

Det är bra att hålla dörrar och fönster stängda under de dagarna för att inte få in en sådan svärm i huset.

Har du fått in myror i huset och du inte vill att de ska etablera ett bo i huset så är nog gift det enda.
Köp myrdosor, giftet är i dosan och bärs av myrorna till boet som då dör.

Utomhus kan du spruta kallt vatten på de. Vissa påstår även att man kan strö bakpulver över de. Det finns dessutom myrmedel att köpa i handeln.

Flygmyror försvinner för det mesta lika fort som de kom. Efter några dagar ser man inte en enda. Så ha lite tålamod.

Det regnade mycket under natten och dagen så de fick sig en ordentlig dusch:




Stekta ingefärsbananer



Du behöver:
4 bananer
1/2 dl strösocker el. farinsocker
1 msk riven färsk ingefära
2 msk smör

Gör så här:

Skala bananerna och dela dem i bitar.
Blanda socker och riven ingefära och rulla bananerna i det.
Stek bananerna sakta i smör.

Garnera med en kvist citronmeliss
och
serverar genast med vaniljglass.

Smaklig måltid!


Inlagda rödbetor



Nu börjar de första rödbetorna bli klara i landet. Dags att lägga in dem.
Det brukar bli ett antal glas med rödbetor varje år som får sin plats i jordkällaren under vintern.
Även vänner och släkten brukar uppskatta några hemlagade rödbetor.


Så här gör jag:




Rödbetor
Borsta rödbetorna väl men akta skal och rotspets. Skadar du skalet sipprar saften ut och rödbetan blir ful i färgen och sämre i smaken. Koka rödbetorna nästan mjuka i så mycket vatten att det nätt och jämnt täcker dem. Spola rödbetrona i kallt vatten och drag av skalet.

Nu ska du skära rödbetorna i skivor eller bitar och lägga dem i väl rengjorda glas. Lägg även på en bit pepparrot eller lite riven pepparrot.



Dags att koka ättikslag:
5 dl vatten
1 1/2 dl ättiksprit
1 1/2 dl socker
5-10 hela kryddnejlikor

Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp lagen.

några pepparrotstärningar el.
någon klick riven pepparrot som jag lägger i glasen

1 tsk natriumbensoat (kokas ej med)
blandas i lagen innan du häller på rödbetorna

Häll den kokande lagen över rödbetorna.




Förslut glasen genast och låt de svalna. Förvara dem sedan kallt.
Rödbetrona är färdiga att ätas nästa dag.

Pepparrot och natriumbensoat i lagen gör rödbetorna hållbarare.


Smaklig måltid!



Kräftor

Det råder ingen tvekan om att svenska, färska, nykokta kräftor är det som gäller om du
äter de för smakens skull. Men de är rätt dyra om du inte fiskar de själv.

Vill du komma i närheten?
Då kan du köpa ett paket djupfrysta kräftor och koka om dem.


Jag gör så med nästan alla paket, då vet jag hur de kommer att smaka.



1 paket upptinade kräftor
3 l vatten
1 dl grovt salt
3 sockerbitar
krondill
1 flaska porter (öl) om du har

eller

2 paket upptinade kräftor
5 l vatten
1 1/2 dl grovt salt
5 sockerbitar
krondill
2 flaskor porter (öl) om du har




Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Häll i socker och salt.
  3. Lägg i hälften av dillen.
  4. När vattnet kokar lägger du i kräftorna utan det gamla spadet
  5. Låt koka upp nån minut (inte för länge, då blir de mjuka)
  6. Ställ genast kastrullen i diskhon med kallt vatten.
  7. Byt vattnet ofta för att kräftorna ska kylas ned fort
  8. Lägg på resten av dillen men spara nån krona som dekor
  9. Låt stå under natten.


Samma recept gäller om du vill koka färska kräftor.
Skölj de levande kräftorna flera gånger i kallt vatten först.
Lägg kräftorna i kokande vatten och låt dem koka i 10 minuter.
Kyl sedan ner dem som ovan.




Dags för kalas?

Servera med Pain Riche, ost och kall nubbe.

Smaklig måltid!



Hälsa - P till Ö



Plastförpackningar
Hälsa ligger inte inplastat. Köp oförpackade råvaror, särskilt frukt och grönsaker.

Råkost
Var inte rationell och skär råkost i förväg. Den ska tillagas färsk varje gång. Efter råkost eller frukt räcker det med en soppa, sallad eller grönsaksrätt. Kanske någon fullkornsbrödskiva till.

Salt
Salta med obhandlat grovt havssalt. Mycket nyttigare än raffinerat hushållssalt.

Salvia
En av antikens mest omtyckta kryddor och uppskattad för sina många terapeutiska egenskaper. Lämpar sig till marinad för lammstek. Även till grillspett. Ta 2 delar salvia, 1 del finhackad vitlök, 1 del ingefärsrot, 1 skal av en torkad citron och 1 del svartpeppar.

Skaldjur
Skaldjur är ingen lyx för den som är mån om hälsan. Frossa t ex i ostron som innehåller zink.

Socker i fruktkakor

Minska sockerhalten i fruktkakor och tillsätt en nypa bikarbonat.

Timjan
Används till rött kött, fisk, fågel och till sås.

Tomater, gröna
Gröna tomater är populära i latinska länder men är hårdsmälta.

Tomatjuice

Tomatjuice har inte bara färre kalorier än äpple- och pelsinjuice. Dess syragrad förtar delvis aptiten när man dricker ett glas före måltiden.

Ångkokning
Färska ägg är svårsmälta. Vänta ett dygn med att äta dem.

Ät långsamt!
Ta god tid på dig när du äter. Det främjar matsmältningen.

Öl
Drick inte öl för kallt. Det blockerar matsmältningen.

Övernäring är farligt
Man blir inte starkare för att man äter mycket. Det är inte kvantiteten som räknas utan kvaliteten. Övernäring är livsfarligt! Att inte äta sig proppmätt är hur nyttigt som helst.



Hälsa - J till M



Järngrytor

Laga mat i järngrytor så tillgodogör du dig en del järn, gäller särskilt syrlig mat.

Kalcium

Kalcium finns inte enbart i mjölk och ost. Utan också i spenat, grönkål, sallad och i stjälkarna på rödbetor.

Koka soppben
Koka soppben med någon matsked vinäger. Den utlöser det kalcium som finns i köttbenet.

Krydda med fantasi
Fantisera med nya kryddblandningar. T ex havsbraxen med ananas och sojagroddar.  Harsyra eller ängssyra i sommarsalladen eller citronmeliss till ankan. Ta kummin när du stekar en fågel.

Kyckling är magert
Kyckling och höna har magert kött. 100 gram innehåller bara 150 kalorier.

Kyndel
Med kyndel smälter man torra grönsaker. Passar också till viltstek och till kyckling som marineras 2 timmar i finklippt kyndel och sedan kokas.

Körvel

Körvel, som något liknar persiljan, uppskattas av många. Finhackas och tillsätts i slutet av matlagningen.

Mager matlagning
Till mager matlagning använd riktligt med yoghurt och mager grädde samt tomatinnanmäte.

Majonnäs
Majonnäs utan ägg (eller olivolja) görs med 2 msk osötad koncentrerad mjölk. Tillsätter du senap behövs inget salt.


Hälsa - A till G



Blåbär
Nyttiga för synen. Under andra världskriget åt de engelska stridsflygarna blåbär för att förbättra sitt mörkerseende. Blåbär innehåller retinol, ett ämne som motverkar cancer.

Bönor och linser
Ta efter den sydländska vanan att tillreda olika sorters bönor och ärtor. När åt du en linssallad senast? Kall med vinaigrette är den ett fynd och varm ersätter den potatis.

Citronmeliss
Mycket friskt och gott i sallad eller till stekt anka.

Charkuterier
Allergireaktioner kan orsakas av biprodukter från griskött som ofta har tillsatta färgämnen. Ät måttligt av charkuterivaror.

Fett

Använd ett miniumum av fett genom att pensla på matfett.

Fisk

Fisk är lättsmält mat. Det är enkelt och roligt att laga fisk inbakad i folie. Steker du fisk ska oljan vara het - utan att ryka - för att inte fettet ska gå in i köttet.
Vänd fisken i potatismjöl i stället för mjöl, så blir den mer lättviktig.
Marinera i saltad mjölk eller öl för mersmak.
Ångkokt fisk behåller alla sina näringsämnen och du håller dig smal.

Frukosten är viktig
Det första målet är dagens viktigaste och borde innehålla en tredjedel av dagens näringsbehov. Istället dricker vi en kopp kaffe på stående fot åtföljt kanske av en bulle. Den internationella frukosten är idealisk. den innehåller det vi borde äta hemma. Färskpressad juice och färsk frukt, fullkornsbröd, yoghurt, flingor, ägg, skinka, marmelad, ost och honung. Variera med mysli, kex, croissants, matbröd, m.m.

Frukt före målen
Frukt liksom råkost ska inleda en måltid. Tar man frukt till efterrätt lägger den sig som cement i magen - den är hårdsmält. Vill man inte starta med frukt, ta den då mellan måltiderna. Skalad frukt håller sig enbart kokt. Skalade grönsaker förvaras i soppa.

Frukt och grönsaker

Klorofyll, det gröna på växter, är konserverad solenergi. Ät så mycket obehandlad frukt och grönsaker som möjligt. I rått skick är de som mest vägörande. Råkostsallad är mer lättsmält än kokta grönsaker. Kål rekommenderas för att den sätter igång en storstädning i tarmsystemet.

Fänkål
Mycket uppskattad kryddväxt under antiken. Pröva! Om du inte tål fänkål, förväll den först i kokande vatten.

Grönsaker

Koka i ett minimum av vatten under kortast möjliga tid. Grönsaker ska, som spagetti, vara al dente och kännas spröda. Koka fler grönsaker samtidigt. Stoppa var och en i folie så beraras vitaminerna. Ät inte fler än tre sorters grönsaker, då protesterar magen.

Gurka
Gurka som fått svettas 10 minuter i grovt salt blir betydligt mer lättsmält. Skölj och torka. Eller skär av kortändan och gnid den mot den avskurna ytan. Då bildas ett vitt skum som innebär att gurkan laxerats.


Sylta och safta - div tips



Här kommer några tips inför syltning och saftning.

  • Låt en bommullstråd glida med i paraffinet, så får du ett bra grepp när du ska ta upp det från syltburken.
  • Sylten fastnar inte i botten och kokar inte över om man låter en sked ligga med i syltkoket.
  • Om det bildats kristaller kokas sylten upp på nytt med 2 msk citronsaft eller vinäger till 2 kg frukt.
  • Låt den nykokta sylten svalna och tjockna innan den hälls upp på burk. Rör om då och då i grytan, så att inte bären sjunker till botten.
  • För att undvika att sylten skummar, lägger man i en smörklick.
  • Saknar sylten stadga, måste den kokas om och få mer pektin.
  • Sterilisera burkar och flaskor i långpanna i ugn, 15 min i 100 grader.

Frukt
All frukt innehåller pektin, som hjälper till att binda sylten. Äpple, kvitten, hallon och krusbär innehåller mest. Jordgubbar och körsbär har mindre och behöver alltså extra mycket pektin. Det får man genom att koka 1/2 kg äppelskal med kärnhus. Låt det puttra 30 minuter i 2 liter vatten tillsammans med citronsaft och citronskal (den vita frukthinnan är rik på pektin) samt vatten som citronkärnorna dessförinnan kokats i och som fått stå och dra en natt. Tillsätt i slutet av syltkoket.
Använd inte skadad frukt att koka sylt på, men gärna till kompott.

Jordgubbssylt

Tillsätt gärna lite rabarber för en annorlunda smak. Det gör också att sylten håller längre.

Kompotter fruktsoppor
Det blir inget skinn om man strör lite socker, grädde eller smör på ytan.

Marmelad
Marmeladen blir inte bitter om man kokar apelsinskalen separat.

Rabarberkompott
Koka rabarberkompotten med 1 tsk bikarbonat, så smakar den inte surt. För att få fin färg pressar man saften av en blodapelsin i frukten, eller lite röd vinbärssaft.
Rabarber kan köras i köttkvarn, så går den lättare ned i flaskor utan att man tillsätter något extra vatten.

Socker
Man kan byta ut sockret mot farinsocker, så blir marmeladen gyllenbrun.

Vin
Har man lite dessertvin till hands fuktar man ett smörgåspapper med det och lägger som ett lock över syltburken. Det ger fin smak.

Äppelkompott
Äppelkompotten smakar bäst med socker som smaksatts med citronskal eller finhackat apelsin. Ingefära och kanel är fina kryddor till äpple.

Äppelmos

Koka äppelmos på skal och kärnor som fått sjuda med lite vatten. Passera frukten när den mjuknat och tillsätt socker.



Koka saft på en eller flera sorters bär

Goda blandningar är:
  • Hallon och vita eller röda vinbär
  • Jordgubbar, rabarber och röda vinbär
  • Krusbär och röda vinbär
Beräkna per kg bär
3-4 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft

  1. Koka vatten och de rensade bären (låt blomfnas och skaft sitta kvar) tills de saftat av sig.
  2. Låt saften självrinna ca 30 minuter.
  3. Mät saften och häll tillbaka den i grytan.
  4. Koka upp den, tillsätt sockret och låt den koka upp på nytt.
  5. Skumma väl.
  6. Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av saften.
  7. Häll saften på välrengjorda varama flaskor och tillslut dem genast.
  8. Förvara saften kallt.




RSS 2.0