Frukt och bär



Ananas

Om du köpt en färsk ananas som visar sig inte vara riktigt mogen kan du "snabbmogna" den så här:
Skär bort toppen och det knottriga ytterhöljet. Lägg ananasen i en kastrull, häll på vatten så att det täcker och lite socker efter egen smak. Koka upp, låt sjuda några minuter, låt svalna i spadet och kyl sedan i kylskåpet.

Ju tyngre en ananas är, desto sötare är den. Knacka lätt mot skalet. Låter frukten fast och hård är den av allra bästa kvalitet.

Ett sätt att testa om en ananas är mogen är att plocka ett av dess blad. Går det lätt är den ätmogen. Man kan även trycka försiktigt på frukten. Ger den efter visar det att den är tillräckligt mogen.

Använd inte färsk ananas i gelatinefterrätter! Ananasen innehåller ett enzym som gör att gelatinet inte kan stelna. Ta konserverad ananas i stället.




Apelsin

De sötaste och mest välsmakande apelsinerna är de som har störst navelhål.

Köp tunnskaliga apelsiner om du ska pressa apelsinsaft.

Färgen på apelsinskalet säger inte mycket om apelsinens kvalitet, eftersom skalen ofta färgas eller behandlas för att se bättre och mer lockande ut.

För att få ur mer saft lägger man apelsiner, liksom citroner, en stund i varmt vatten innan man pressar dem. Är ugnen på kan man lägga in dem där en stund istället. Ett annant sätt är att rulla apelsinen på bordet samtidgt som man trycker på den med handen.

Om en apelsin eller ett äpple möglat i fruktkorgen måste man genast rengöra korgen med salt och en fuktig borste. Skölj noga och låt torka. Om man inte tvättar korgen blir alla frukterna efterhand mögliga.




Banan

Bananer
blir snabbt bruna i kylskåpet. Därför är det bättre att förvara dem i en fruktskål i normal rumstemperatur.

Lägg bananer i citronsaft när du skalat dem, så mörknar de inte.

Gröna bananer mognar snabbare om de får ligga tillsammans med en övermogen. Man kan också påskynda mognaden genom att linda in dem i en fuktig handduk som man lägger i en papperspåse.

Bäst hållbarhet får mogna bananer om de förvaras i en lufttät burk i kylskåpet. Visserligen blir skalet brunt, men smaken och konsistensen på fruktköttet förändras inte.

Släng inte bort bananskalen. De blir ett utmärkt gödningsmedel för rosenbuskarna. Klipp skalen i bitar och blanda ner i jorden runt buskarna.




Citron

Om du bara behöver lite grann citronsaft kan du sticka med en gaffel i ena ändan av citronen och krama ut så mycket du vill ha. Lägg sedan tillbaka citronen i kylskåpet och den är nästan som ny.

Citroner som ska pressas ger ifrån sig mer saft om de först får ligga i hett vatten en kvart. Den som har mirougn kan värma dem där några ögonblick i stället.

Citroner med slätt, tunt skal innehåller oftast mer saft än de som är grovporiga och tjockskaliga.




Vattenmelon

Vattenmeloner testar man genom att knäppa på skalet med tummen och långingret. Låter den ihålig är den mogen. Är ljudet däremot ljusare och lite glasaktigt är melonen omogen.




Honungsmelon


Se upp när du köper honungsmelon och tänk på vissa saker när du ska välja:
Skalets färg kan variera från gröngult till blekgult men är aldrig grönt på en mogen melon.
Skaka melonen lätt. På en mogen melon kan man höra kärnorna inuti.
En mogen frukt doftar. Alltså fram med näsan.
Känn på frukten. Är den mjuk är den övermogen. Endast den ände där stjälken suttit ska vara mjuk.
Då är den perfekt.





Grapefrukt

Välj grapefrukt efter tjockleken på skalet, inte efter färgen. Frukter med tunt skal är oftast saftigare än sådana med tjockt skal. 

Grapefrukt
blir mycket lättare att skala om den först lägges i kokande vatten några minuter.




Persika

Färska persikor mognar snabbt om de läggs i en burk och täcks med papper.

Persikoskalet tar du bort sedan persikan doppats i kokande vatten.




Plommon

Djupfrysta plommon
i sockerlag blir en utsökt dessert om de serveas varma till glass.

Blötlägger man katrinplommon i te i stället för i vatten få de kraftigare smak.




Päron


Inlagda påron behåller sin färg om man tillsätter en skiva citron (utan kärnor) strax efter att man hällt på sockerlösningen.

Päron mognar snabbare om man lägger dem tillsammans med ett moget äpple i en brun papperspåse På en mörk och kall plats. Påsen, som ska vara tillsluten, måste ha flera små hål. Genom att äpplet utvecklar etylengas påskyndas påronens mognadsprocess. Samma sak kan man göra med persikor, aprikoser och tomater.




Äpple


Har man egna fruktträd eller bekanta som skänker en lådvis med äpplen på höstarna lönar det sig definitivt att skaffa speciella köksredskap för just frukt. Med en speciell kärnhusborttagare och äppeldelare blir det en enkel match att göra i ordning frukten innan man gör mos, lägger in eller gör kakor och pajer.

Äpplen
som inte ska lagras någon längre tid, förvarar man bäst i plastpåsar med små hål i.

Skalade äpplen mörknar inte så fort om man droppar citronsaft på dem.

Skär bort en remsa skal runt "magen" på äpplena när du ska ugnssteka dem, så krymper de inte.

Äpplen förvaras bäst i ett kallt, mörkt och luftigt förrådsrum. Äpplena ska ligga så att de inte berör varandra, gärna på en trähylla.

Äpplena får en finare yta om man först penslar dem med lite smält smör eller matolja.

Äppel-, päron- och bananbitar måste droppas med citron genast efter skalningen, annars blir de snabbt bruna.

Äpplen som legat och torkat får tillbaka sin arom om man skär dem i bitar och stänker på äppelmust. Därefter kan de användas i matlagningen.

Äpplen och päron mörknar fort när man har skurit dem i skivor eller bitar. Lägg dem i en skål med kallt vatten, tillsatt med två krossade c-vitamintabletter eller lite saft av en citron, så håller de sig vita.






Rabarber


Rabarber med röd stjälk behöver mindre socker än de med grön.

Om man kokar upp rabarberna med lite bikarbonat behöver man bara halva sockermängden.




Russin


Russin klibbar inte ihop så lätt om de får ligga i kallt vatten en stund.

Russin
är lättare att hacka om du smörjer lite smör på båda sidorna av kniven.





Jordgubbar, smultron o hallon

Sortera genast bort mosade och dåliga bär när du kommer hem. De "smittar" annars de friska bären.

Man kan lätt kontrollera om bären är nyplockade genom att titta på kartongen de säljs i. Är den blöt i botten och bären mosiga och kanske t o m mögliga tyder det på att bären är gamla eller inte riktigt behandlade från början.

Jordgubbar är mycket ömtåliga, men går att förvara flera dagar i kylskåp. Lägg dem i en stor sil så kommer luft till och de håller längre.

Rensa och skölj bären precis innan de ska ätas. Låt dem aldrig ligga i vatten.

Jordgubbar infrysta i sockerlag behåller formen bättre än de som torrsockrats.

Snoppa aldrig jorgubbar innan du ska skölja dem! Jordgubbar och smultron suger åt sig vatten och blir blöta i köttet om de sköljs utan stjälk.

Tina frysta jordgubbar långsamt i kylskåpet och ta fram dem i god tid, så att de är rumstemperarade vid serveringen.

Bred ut de färska hallonen direkt efter köpet eller du har plockat dem så att de understa inte mosas och den goda saften går förlorad.




Fläder

Många gör saft av fläderns blommor men glömmer bären, vilket är synd då de är en billig vitaminkälla. Av bären kan man göra god sylt, antingen ensamma eller tillsammans med andra bär. Även saft av fläderbär smakar härligt som den är men kan också med fördel kokas tillsammans med andra bär.





Saft och sylt


Koka saft, sylt och mermelad av sommarens bär på vintern!
I stället för att tillbringa sköna sommardagar vid syltgrytan packa de sköljda bären i stora fryspåsar.
Skriv upp vikten och vad bären är avsedda för på förpackningen. Sedan är det bara att ta fram de på vintern och koka saft, sylt eller vad du vill nu vill göra med dem.

Lycka till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0