Lök - odla egna
Lök som du har odlat själv smakar extra gott.
Det finns flera sorter matlök med olika former, färger, styrka och smak.
Man planterar sättlök när jorden blivit varmare, omkring 10 grader.
Det går även så frö tidigt på våren eller att sätta ut lökplantor.
Lök kan skördas från sommaren till långt in på hösten.
Gul och röd lök har lång hållbarhet och kan förvaras över vintern, på torr och sval plats.
Silverlök, eller drottninglök som den också kallas, klarar inte längre tids förvaring.
Syltlök är en vit lök som skördas när den är drygt centimeterstor. Den bör användas direkt efter skörd.
Köp fasta sättlökar med släta, jämna skal och plantera så tidigt som möjligt. Sätt lökarna ganska tätt, cirka 10 cm. Gallra efter hand och använd färsk lök i maten.
Om du köper småplantor ska du se till att välja de största.
Lökar behöver starkt, direkt solljus. Plantera dem inte där blasten hamnar i skugga.
För att få så stora lökar som möjligt förbättras jorden med kompost eller naturgödsel, s k stallgödsel.
Lök som du vill spara för vintern ska få vissna. När hälften av stjälkarna ligger ner är det lagom att skörda. Ju längre löken stannar i jorden, desto mer minskar hållbarheten. Å andra sidan växer den mycket i slutet av säsongen, så skörda inte för tidigt.
Lagra lökarna och dekorera köket på samma gång genom att binda ihop stjälkarna.
Häng upp på sval och torr plats.
Några sorter:
Gula
Stuttgarter Riesen
Alpha
Jagro
Cupido
Jetzet
Centurion
Sturon
Setton
Rumba
Marimba
Röda
Red Baron
Kamal
Romy
Red Comred
Karmen
Vit
Snowball
Kommentarer
Trackback