Tårtor - div tips



Varma sommardagar håller sig tårtan fräschare om du först kyler ner tårtfatet genom att
lägga istärningar på det innan du placerar tårtan på fatet eller om du ställer tårtfatet en stund
i frysen.

Att baka tårtbottnar av maräng är ett bra sätt att ta tillvara överbliven äggvita. Se bara till att
det inte finns någon rest av äggula, för då stelnar inte vitan när man vispar den.

Det går lättare att skära upp tårtan efter gräddningen  om man strör lite socker på marängsmeten
innan den gräddas.

Att göra bakelser behöver inte vara svårare än att göra en tårta. Skär med ett glas ut rundlar
från en tårtbotten, lägg flera rundlar över varandra med sylt eller kräm emellan, bred grädde
eller kräm ovanpå och dekorera.

Chokladstrimlor för dekoration gör du enkelt genom att hyvla en chokladkaka med potatisskalaren.

Det går allra lättast att dela tårtbottnar med en tunn bomullstråd, istället för en kniv.
Skär en skåra runt om kanten på tårtbottnen och lägg tåden i skåran. Korsa tråden där ändarna
möts och dra, så skärs kakan jämnt och fint.

Droppa i lite citronsaft om du märkar att glasyren blivit för tjock.

Häll krämen eller grädden på mitten av tårtan först och bred sedan ut den med en stekspade
eller bred kniv mot kanterna.

En fantastiskt god jordgubbsglasyr får man av 2 msk jordgubbssaft, 1/4 kopp socker och 1 msk
citronsaft. Rör tills sockret löst sig helt.

Rulltårta får inte gräddas för länge, för då blir den torr och spricker när man ska rulla ihop den.

Om smörpappret inte vill lossna från rulltårtan kan man pensla det på baksidan med vatten.
Vänta ett ögonblick och dra sedan av pappret.

Man måste vara snabb när man gör rulltårta. Den får inte kallna innan man rullar den. För att
den inte ska svalna för snabbt kan man värma sylten innan man brer ut den.

Tårtan blir extra saftig om man brer ett tunt lager med uppvärmd och med vatten förtunnad sylt
på varje botten. Det går också bra med alkohol, t ex rom utspädd med vatten.

Fina krämer får aldrig göras i en aluminiumkastrull, för då kan de missfärgas och bli oaptitligt grå.

Får du oväntade gäster kan du bjuda på en god och snabbgjord tårta:
Gör en vaniljkräm som inte behöver koka, blanda i konserverade ananasbitar och bred krämen
över färdiga tårtbottnar.

En nypa salt i sockret gör att glasyren inte skär sig.

Häll i en kall äggvita i den ovispade vispgrädden, kyl väl och vispa sedan - grädden blir fluffigare.

Häll i en tsk citronsaft före vispningen så blir grädden lättare tjock.

Bäst är att söta med florsocker som fördelar sig lättare i grädden.

Blev det över lite vispad grädde? Spritsa den i små "blommor" eller bollar på ett smörpapper och
frys in och lägg dem när de är hårda i en ask. Använd dem sedan som dekoration på tårtor och
efterrätter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0