Hälsa - Enbärssalva



Enbären brukar vara mogna i november. De blåsvarta bären är mycket goda i olika kryddblandningar.
Eftersom det tar tre år för enbär att mogna ser man både mogna och omogna bär samtidigt på buskarna
men de mogna lossnar så lätt att man inte behöver få med de omogna.

Torkade enbär används till te, kött, vilt och grönsaksgrytor.
Enbär kan användas även till dricka, som brödkrydda, brännvinskrydda m.m.
Man kan också göra salva av enbär.


Enbärssalva

Salvan är bra mot led- och muskelvärk, även träningsvärk.
Den kan lindra åderbråck och hemorrojder.

1 dl olivolja
30 g kokosfett
30 g bivax
30 ml vetegroddsolja
1 krm enbärsolja

Smält ingredienserna i vattenbad.
Lyft kastrullen av värmen och rör tills allt har svalnat.
Tillsätt vid ca 30 grader 1 krm enbärsolja.
Rör ännu en stund och häll upp salvan i burkar.


Enbärsolja
Man kan också göra enbärsolja själv.
Den görs på sommaren av fullt utvuxna, men inte mogna bär.

Krossa bären och häll över olivolja.
Låt dra på varmt ställe 2-3 veckor.
Upprepa med nya bär om oljan är för svag.
Sila.


Enbärssnaps
3 msk torkade enbär
1 dl Brännvin
Spädning:
6 dl Brännvin
Krossa enbären i en mortel.
Lägg i en skål eller burk och häll på ca 1 dl av brännvinet.
Sätt på tättslutande lock och låt enbären dra i ca 7 dygn.
Filtrera enbärsessensen och blanda med resterande brännvin i brännvinsflaskan.
Lagra gärna ytterligare några dagar.
Servera hemgjord enbärssnaps väl kyld.

Gott till rökt kött, kräftor, vilt m.m.

Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0