Yoghurt



Tidigare ansågs yoghurt enbart som ett värdefullt hälsokostmedel. Idag är det grunden för
en rad kalla desserter och används som ett hälsosammare alternativ till grädde.


Yoghurt är en utmärkt källa för kalcium och fosfor för en stark benstomme och friska tänder.
Den innehåller också vitamin B2, som är nödvändigt för att frigöra energi ur födan och vitamin
B12 för ett friskt nervsystem.

Människor som behöver kalcium, men inte kan dricka mjölk p g a laktosintollerans, tål ofta yoghurt.
I hälsokostaffärer och livsmedelsbutiker finns också yoghurt gjord på sojamjölk för laktosallergiker
och andra som väljer att undvika mjölk.

Levande yoghurt motverkar tillväxten av skadliga bakterier och jästsvampar i tarmen, inklusive
Candida albicans, som kan ge upphov till tarminfektioner. Den kan också bidra till att lindra diarrér,
magproblem och förstoppning.

Yoghurt kan också förbättra dålig andedräkt som har samband med matsmältningsproblem.

Vissa alternativmedicinare anser att yoghurt, efter en antibiotikakur, kan återställa de viktiga
tarmbakterier som slagits ut av läkemedlet.

Yoghurt kan också hjälpa människor som lider av diarré p g a strålbehandling, magförgiftning eller
irritable bowel syndrome.


Yoghurt rekommenderas också som extern behandling för människor som lider av torsk.

Yoghurt har även god inverkan på hudens kondition och att den förändrar balansen mellan
bakterierna i tjocktarmen på ett sätt som kan skydda mot canser i tjocktarmen.

Det finns en massa olika typer av yoghurt och filmjölk i butikerna med bakteriekulturer, som sägs
vara särskilt välgörande för matsmältningen som t ex Dofilus, Bifilus, Onaka och Hälsofil.


Gör din egen yoghurt hemma
(den bästa yoghurten, den är utan konserveringsmedel och helt naturell)



  • Plocka fram 2 glas med lock (0,5 l) på morgonen
  • värm 1 liter mjölk till ca 41 grader
  • häll i den handvarma mjölken i glasen
  • tillsätt 1-2 msk köpt, osokrat, naturell yoghurt
  • förslut glasen med locket och linda de i en handduk
  • ställ de i din säng i ca 8 timmar
  • vill du vara på den säkra sidan kan du lägga en värmeflaska bredvid
  • på kvällen har du sedan hård yoghurtkultur
  • Ställ därefter in den i kylskåpet
Glöm inte att spara några matskedar till en ny yoghurtkultur.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0