FrystipsJäst går att frysa in. Lägg den i en skål när den tinar upp. Efter upptiningen kan den vara lite klibbig och mjuk men den har trots det kvar sin jästkraft.

Jästdegar kan frysas in men måste sedan få jäsa i ett dygn. Knåda degen därefter och låt den jäsa ytterligare en gång.Ska brödet frysas in så gör det meddestsamma när det svalnat efter gräddningen. Om man vid upptiningen lägger det i ugnen vid 75 graders värme smakar det sedan som nybakat.
Frys in mindre portioner av olika småkakor tillsammans i samma förpackning så har du alltid blandat småbröd lätt tillhands om det kommer nån på besök.
All ost går bra att frysa - även gräddiga dessertostar.


Äpelsin- och citronskal kan frysas.
Bärsylt som ska frysas ska inte kokas först. Man kan frysa in alla mjuka frukter - jordgubbar, hallon, svarta och röda vinbär, björnbär och krysbär. Bären mosas, röres med socker efter smak. 150-300 g per kg.

Men fryst bärsylt står sig bara ett par dagar när den först är tinad och bör då förvaras i kylen. På grund av den korta hållbarheten ska man helst frysa in sylten i små portioner.

Dill och persilja
kan man passa på och köpa i stora knippen på sensommaren för att frysa in. Skölj den och ta bara bort de grövsta stjälkarna. Sedan packar man den så hårt det någonsin går i en plastburk. Den ska alltså inte hackas. Vid användningen tar man bara av burkens lock och skrapar med en gaffel. Den är då finhackad. Sätt på locket på burken och ställ tillbaka i frysen.  Obs! Dillen luktar mycket.
Grönsaker
ska frysas in så färska som möjligt. Sedan de rensats förvälls de nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Därefter avskyls de under rinnande kallt vatten för att sedan genast paketeras och frysas in.

 

 

Grönpeppar, vitlök och lök kan finhackas och frysas in i plastburkar. Skrapa ut lite ölr smaksättning efter behov när du lagar soppor, såser eller liknande.

 

 

Grädde går bra att frysa in i sin förpackning. Obs: den utvidgar sig när den fryser.

Grädde som varit frysen och ska vispas blir bäst om den skakas flera gånger under tiden den tinas.

Tjock grädde går bra att vispa om den har kvar lite iskristaller efter upptiningen.

 

 

Matfett både bordsmargarin och bakfett håller sig bra i frysen i flera månader.

 

 

Ingefärsrot kan skalas och frysas in hel. Rivs frusen på rivjärn.

 

 

 

Skala pepparroten, slå in den i aluminiumfolie och frys in. Då går den lätt att riva. Ta så mycket du behöver och lägg sedan in resten i frysen igen till nästa gång.

 

 

Krossad is till drinken ser proffsigt ut och är lätt gjort. Lägg istärningar i en ren handduk och slå sönder dem med en hammare. Fyll en burk och ta fram ur frysen vid behov.

Änny festligare istärningar får man av styckfrysta hela jordgubbar. Ställ färska fordgubbar en och en på en bricka och frys in. När de är hårda lägger man över dem i en annan färpackning och tar efterhand så många man behöver.

 

 

Fruktis för sommarens drinkar eller saftkalas ser både festligt ut och smakar härligt. Lägg bär som körsbär, hallon, vinbär eller småbitar av kiwi, jordgubbar eller annan frukt i istärningslådan, häll på vatten och frys in. Man kan också frysa in fruktsaft och använda som istärningar. Även blad av citronmeliss eller styvmorsviol eller annan ätbar växt går att frysa in i tärningen.

När istärningarna är helt frusna kan de lätt hällas i en plastpåse, så att man kan frysa fler. När de ska användas skakar man bara så många ur påsen som man har användning för. Metoden är särskilt praktiskt när man har många gäster.

 

 

Koka gärna mycket kött åt gången och frys in. Variera med olika såser - perrarotssås, dillsås eller citronsås. Frys även in någon förpackning med enbart kött. Det kan bli en bra stomme till en köpppaj eller en god gryta.

En stek tinar snabbare om du strör salt på den. Ta så mycket salt som kommer att behövas i tillagningen.

Kött som ska frysas och behöver bindas upp ska bindas före infrysningen.

 

 

Marshmallows brukar bli torra och tråkiga efter ett tag. Men om du fryser in dem och förvarar dem i frysen håller de sig fluffiga och fräscha längre.

 

 

Mjuka ostar blir lätta att riva om de först får ligga i frysen en kvart.

 

 

Opoppad popcorn bör förvaras i frysen där den håller sig bättre och poppar bättre.

 

 

Nötter och mandel går utmärkt att frysa - så passa på att handla lite mer än du egentligen behöver när det är extrapris på dem.

 

 

Osaltat smör kan förvaras i frysen hur länge som helst om det är väl förpackat och helt lufttätt.

Saltat smör kan frysas för en begränsad tid.

 

 

Ost går att frysa in, men hårdost kan bli lite smulig när den tinat. Bäst resultat blir det om hårdosten får tina sakta i kylskåpet.

Parmesanost är lätt att riva när den är frusen.

 

 

 

Potatischips håller sig bättre om de förpackas väl och fryses in.

 

 

Sviskon, russin, dadlar och annan torkad frukt håller sig fräsch och fin om den fryses in i halvfyllda plastburkar.

 

 

Tvätta och torka av ett vitkålshuvud, lägg det i en fryspåse och frys in. När det tinat är bladen mjuka och går lätt att bruta av. Enklaste sättet att få kålblad till kåldolmar.

 

 

 

Äggvitor går bra att ha i frysen upp till ett år. En hel äggvita motsvarar två matskedar vita.

 

 

Örtkryddor bevarar sin smak bra i frysen. Frys in i små plastburkar och skrapa med gaffel ur så mycket som behövs vid varje tillfälle.

 

 

Tina fryst fisk i mjölk, så smakar den lika fint som färsk.

 

 

Övermogna bananer kan läggas hela i frysen. Kan tinas och användas till bak- eller ätas som fruktispinnar.

Det går även att mixa eller mosa /passera bananerna tillsammans med lite citronsaft och sedan frysa in. Bra till drinkar eller kakbak.

 

 

Överblivna tomater går bra att frysa in. De blir mosiga men bevarar sin goda smak och går bra att använda i soppor och grytor.


Trackback


RSS 2.0