Hälsa - StressVi lever i en stressande värld och ger oss inte tid att slappna av. Om stressen inte ska
styra vårt liv och förstöra vår hälsa måste vi ta hjälp av kost, motion och avspänning
för att minska den.

Äter du god mat klarar du av stressen mycket bättre. Har du långa perioder av daglig stress kan det försvaga ditt immunförsvar. Du får då oftare förkylningar, halsinfektioner och influensa. Vissa näringsämnen förbrukas snabbare under stress. Din kropp behöver då tillskott av B-vitaminer till nervsystemet samt extra vitamin C och zink för motståndskraft mot infektioner.

Ät mycket av gröna grönsaker, potatis, färsk frukt, vetegroddar, fullkornsspannmål som råris, ägg, mejeriprodukter, fisk och skaldjur, magert kött, lever, njure fågel, baljfrukter som ärter, bönor och linser, nötter, frö och torkat frukt. Det ger dig B-vitaminer som behövs för att frigöra energi och för ett väl fungerande nervsystem.

Vitamin C, som hjälper kroppen att stå emot infektioner och ger snabbare sårläkning finns i färsk frukt, bär, svarta vinbär, hjortron, i fruktjuice samt i färska grönsaker.

Zink finns i lever och rött kött, äggula, mejeriprodukter, fullkornsspannmål samt i fisk och skaldjur. Särskild ostron är en bra källa för zink. Zink behövs för kroppens infektionsförsvar och för sårläkning.

Dessutom behöver kroppen sammansatta kolhydrater för att öka energin och lugna sinnet. De finns i bröd, ris, baljfrukter, havre, pasta och potatis. De ger en jämn energitillförsel.

Det är viktigt att du balansera perioder av stress med stunder av avslappning. Gör någonting som får dig att tänka på andra saker. Du kan till exempel pyssla i trädgården, promenera, sporta, läsa en god bok, meditera eller lussna på en bra skiva. Bara du mår bra av det och bryter mönstret.

Några tips för att minska stressen:
  • Ät nyttig mat på regelbundna tider
  • Drick inte för mycket kaffe, alkohol och rök inte ihjäl dig
  • Motionera regelbundet, minst en gång i veckan
  • Ta semester regelbundet
  • Ta itu med problem på jobbet och i privatlivet
  • Lär dig att slappna av (t ex yoga, meditation, djupandningsövningar, m.m.)
  • Lär dig att känna igen din egen stresströskel
  • En hobby eller ett husdjur kan hjälpa dig med att slappna av
  • Behåll inte dina problem för dig själv, det finns hjälp

Ett till tips:
  • använd bra råvaror i din matlagning och ät inte för mycket halvfabrikat

Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0